Počeo Festival evropskog filma na Paliću

Svečanom ceremonijom otvaranja i dodelom nagrada “Aleksandar Lifka” najzaslužnijim filmskim stvaraocima – scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki i hrvatskom reditelju Rajku Grliću, na Letnjoj pozornici je počeo 26. Festival evropskog filma Palić.
Nakon ceremonije, premijerno u Srbiji je prikazan najnoviji film Pedra Almodovara “Bol i slava” sa Antoniom Banderasom u glavnoj ulozi.

Glavni program ovogodišnjeg izdanja festivala, po izboru selektora Nenada Dukića, karakteriše dobar balans između novih filmova renomiranih autora i ostvarenja mladih reditelja.

U ime Ministarstva kulture i informisanja, koje podržava ovu filmsku smotru, pomoćnica ministar Ivana Dedić istakla značaj kontimuirane podrške koju festival dobija.

Posebno je istakla priznanje koje je ovaj festival dobio pre dve godine, kada je uvršten u pet najznačajnijih manifestacija ove vrste u Evropi. Festival je postao mesto okupljanja mladih filmskih umetnika, studenata i profesionalaca, kao i amatera i filmskih entuzijazista, koji unapređuju svoje stvaralačko znanje. Ovaj festival je događaj gde se stvara budućnost srpske i svetske kinematografije kojoj i mi pripadamo.

U ime domaćina mnogobrojnoj publici dobrodošlicu je poželela Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice.

Ona je naglasila da je Festival evropskog filma Palić  za Suboticu kulturna manifestacija prvog ranga, jer su zahvaljujući ovom festivalu u našem gradu četvrt veka unazad boravili najveći evropski kinematografi. Ovaj festival svake godine okupi oko 20 i 25 hiljada ljudi, dolazi preko 200 filmskig profesionalaca, dok 100 novinara prati film. Vetar u leđa od samog osnivanja dala su  najveća imena domaće kinematografije .

Nakon ceremonije svečanog otvaranja i dodele nagrada, u okviru Glavnog programa, van konkurencije prikazan je najnoviji film Pedra Almodovara „Slava i bol“. Ostvarenje koje je na nedavno održanom Kanskom festivalu Antoniu Banderasu donelo nagradu za najbolju mušku ulogu prati priču mladog reditelja koji preispituje sve izbore koje je donosio u životu dok mu se svet ruši, a sadašnjost i prošlost prepliću.

Nakon projekcije filma, održan je Koktel povodom otvaranja Filmskog festivala.