60 évvel Lajoš Vermeš születése után

Ezen a napon 160 évvel ezelőtt született Nagybudafalvi Vermes Lajos ( 1860 – 1945), Szabadka és Palics sport-legendája. Vermes Szabadkán született és földtulajdonos, jóttevő, sportoló és atléta volt, aki a következő mottóját támogatta: egészséges szellem az egészséges testben.

 Fotó : Vermes a vívókészülékében

A torna professzoraként végzett és ezzel a végzettséggel a szabadkai Felső Gimnáziumban, később a kolozsvári Egyetemen és a Kluzsi Gimnáziumban (Románia) dolgozott. Miután visszatért Pestről az orvosi egyetemről, testvéreivel, Bélával  és Nándorral együtt két sportklubot alapított: torna és atlétika. Vermes sportkarrierjét a Nemzeti Atlétikai Klubban kezdte, és egy sor nagyszerű eredmény után híres tornászként és közismert nevévé vált az akkori Osztrák-Magyar monarchiában a sport területén. Vermesre sokoldalú sportolóként, úszóként, tornászként, birkózóként, kardforgatóként és kerékpárosként emlékeznek.

Fotó:Vermes mint sokoldalú sportoló

Saját erőfeszítéseivel és pénzével megszervezte a Nemzetközi Sportjátékokat Palicson, amelyeket ma „Palicsi Olimpia“ néven említünk. Az olimpia története 1876-ban kezdődött Vermes távozásakor Nápolyba, ahol levett mintát a  Miron „Tárcsás dobójától“, és ugyanolyan sporteszközt készített a szabadkai vasművesnél. Vermesnek 1880. augusztus 26-án sikerült megvalósítania ötletét, és azon az első versenyen  csak három sportág (birkózás, távolugrás és lövöldözés) volt , de később számuk növekedett, és bekerült a programba a gimnasztika, úszás, atlétika, boksz, birkózás, vívás, evezés és kerékpározás. Annak érdekében, hogy a játékoknak helyet biztosítson, sportfelszerelést és atlétikai terepet készített a palicsi gyümölcsösében.

Fotó: palicsi olmpiádé

A verseny igényeihez kiépítette az első kerékpáros utat Európa e részében, amely ellipszoid alakú és 500 méter hosszú volt, és „Zárt aréna” -nak hívták, mert ülésekkel ellátott tribünök vették körül. A kifutópálya és a stadion mellett, a tó partján, épített egyfajta olimpiai falut, amelyben más városokbál érkező versenyzők szállhattak meg – ezek a „Bagolyvár“ villa, más néven „Bagoly torony“ és a Villa „Lujza“ .

Fotó: Bagolyvár( Bagoly torony) Palicson

 Fotó: Villa Lujza Palicson

A Vermes 16 évvel azelőtt, hogy Pierre de Coubertin megújította a modern olimpiai játékokat, összegyűjtötte Európa legjobb sportolóinak százát. A sportjátékok alapításának gondolata vezette és az olimpiai játékok hagyományának folytatására irányuló szándéka, amelynek megújítására még nem indult kezdeményezés. A modern játékokkal ellentétben a palicsi Olimpiai Játékokat a mély zsebbel rendelkező közönség követte, míg a versenyzők- ritka kivételekkel- alacsonyabb pénzügyi helyzetűek voltak. Különös figyelmet érdemelnek Vermes azon erőfeszítései, hogy sportszférája mindenki számára megkülönböztetés nélkül nyitott maradjon. A szervezet multinacionális jellegű volt, és bárki csatlakozhatott, akár külföldiek is.

Vermes különösen kiváló szervezőnek bizonyult. Nagyon sok nézőt és versenytársat tudott összegyűjteni, és az első, 1880-ban megrendezett játékoktól kezdve – minden évben új ötletekkel, új versenyszabályokkal, innovatív szabályokkal, jobb feltételeket biztosított a résztvevők tartózkodásához és versenyéhez, határozott elképzeléssel az olimpizmus szellemének ápolásáról. Arrólis vezetett gondot,  hogy bármi fontos ami történt, ne maradjon észrevétlenül és mindenáron megjelentette az újságokban amelyekkel együtt dolgozott, valamint azokban az újságokban, amelyeket saját maga alapított és szerkesztett. A palicsi-játékokat nyáron és télen is tartották, és 1880 és 1914 között tartottak, amikor az első világháború miatt véglegesen megszakították.

 Fotó: a kolozsvári egyetem edzőterme

Ötleteit tovább terjesztette Kolozsváron, ahol 1896-ban sportprofesszorként és vívómesterként angazsálták, de Palics állandó támogatója maradt. Vermes Lajos Szabadkán halt meg 1945-ben.

Fotó: Vermes Lajos 1915 körül

Ennek a térségnek a sporttörténetét  talán  legmehatározóbb személy emlékére hozták létre a legrangosabb díjat – a Vermes Lajos-érmet a legfontosabb sport sikerekért. A Palicsi Olimpiát 2000-ben megújították, az „Olimpija“ Sportszövetség alapításával és a Palics Sportjátékok alapításának 120. évfordulójának ünneplésével. 2004-ben Palicson Vermes Lajos emlékművet állítottak fel, míg a tó partja mentén fekvő sétányt Vermes Lajos sétány  nevet viseli.

Fotó:Vermes Lajos emlékmű