27. Festival Evropskog filma Palić – odloženo do daljnjeg!

Ovogodišnje, 27. izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u novom terminu, od 08. do 14. avgusta na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se tradicionalno održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru na Paliću.

Festival će 8.avgusta biti svečano otvoren premijerom filma „Ime naroda“, našeg proslavljenog reditelja Darka Bajića. Ovo ostvarenje je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka. „Ime naroda“sniman je na značajnim istorijskim lokacijama u Novom Sadu, Vršcu i Beogradu. U filmu rađenom po scenariju Milovana Vitezovića, glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović, dok su u ostalim ulogama Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, i drugi.

Na zatvaranju festivala 14. avgusta, publika će moći da uživa u srpsko- ruskom ostvarenju „Hotel Beograd“ reditelja Konstantina Starskog, sa Milošem Bikovićem i Dijanom Požarskajom u glavnim ulogama.