27. Palicsi Európai Filmfesztivál - elhalasztva a továbbiakig!

Ebben az évben a Palicsi Európai Filmfesztivál 27. alkalommal kerül megrendezésre új terminusban, augusztus 8–tól 14-ig Palicson és Szabadkán, a szabadkai Nyílt Egyetem szervezésében. A fesztivált hagyományosan több helyszínen tartják, ideértve az egyedülálló Palicsi Nyári Színpadot, valamint az Eurocinema, az Abázia és a Lifka mozit.

A fesztivál előtti program és az esemény központi része alatt a közönségnek több mint 100 film lesz bemutatva Európa különböző területeiről, 15 különféle válogatásban és program egységben. Több film szerbiai és regionális premierje Palicson lesz.

A fesztivált hivatalosan augusztus 8-án nyitják meg, híres rendezőnk, Darko Bajić, az „Ime naroda“ című film premierjével. Ez a film egy történelmi mese Svetozar Miletićről, a tisztelt ügyvédről, Újvidék volt polgármesteréről, valamint a 19. század második felében az  Osztrák Magyar Monarchia egyik legfontosabb és legbefolyásosabb szerb politikusáról. Az „Ime naroda“ filmet Újvidék, Versec és Belgrád fontos történelmi helyszínein filmezték. Milovan Vitezović által írt filmben a főszerepet Ljubomir Bandović játsza, a többi  szereplők pedig  Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić és mások.

A fesztivál augusztus 14-ei zárásán a közönség a Konstantin Starski által rendezett „Hotel Belgrád“ szerb-orosz produkcióját élvezheti, Miloš Biković és Diana Požarskaja főszerepében.