„Pannon Bazar“- festival lokalne kulture i organskih proizvođača

Festival lokalne kulture i organskih proizvođača „Pannon Bazaar“ održaće se od 21. do 23. jula na Velikoj terasi na Paliću, a tokom tri festivalska dana, posetioce očekuje bogat program ispunjen radionicama, koncertima, performansima i sajmom lokalnih proizvođača.

Festival „Pannon Bazar“ organizuje se u okviru projekta „Colourful Cooperation“, koji se finansira kroz INTERREG–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a cilj ove trodnevne manifestacije je da predstavi lokalne kulturne delatnike i njihove programe, male lokalne proizvođače organskih proizvoda, kreativne preduzetnike, te da poveže učesnike i podstakne na saradnju, kao i da obogati kulturnu ponudu Palića.

Festival će obeležiti sajam lokalnih proizvođača, performansi, te nekoliko koncerata. Prve festivalske večeri nastupiće sastav „Etnokor“ koji čine Olja Njarodi, Miroslav Jovančić, Palfi Ervin i Bakoš Arpad. U svom umetničkom izrazu, „Etnokor“ spaja elemente srpske i mađarske nacionalne kulture, te u fuziji sa savremenim izrazom donosi autentični vojvođanski zvuk.

Narednog dana na programu je koncert „Gyass band“ u čijem sastavu sviraju tri rođena brata Kurina, Mihael (cimablo i gitara), Janoš (klavir, viola) i Ferenc (kontrabas, bas-gitara). U sastavu benda je još i Goran Evetović koji će nastupiti na bubnjevima. „Gyass“ na romskom jeziku znači kretanje, a bend je do sada nastupao u Nemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, kao i na brojnim festivalima.

Koncert pod nazivom „Transpannon etno music night“ na redu je treće festivalske večeri, a izvešće ga „njorld music“ dvojac iz Subotice, Tenji Edit i Vladimir Todorović, kojima će se pridružiti Tot Andraš i Lehel Njerš. Ovaj muzički sastav gradi svoj dinamičan izraz koristeći različite motive Balkana, posebno se oslanjajući na elemente mađarske muzike, dok se na njihovom repertoaru nalazi „muzika sveta“ satkana od raznih elemenata Balkana, Karpatskog basena, centranoevropske i istočnoevropske tradicije.

Festival će zatvoriti koncert muzičkog sastava „Four Fat Horses“ kojeg čine Luka Malko (gitara), Pavle Zvekić (gitara i klavir) i Nikola Vladušić (bubnjevi), Armand Mesaroš (bass) i Nikola Spasojević (saksofon). U pitanju je sastav džez muzičara koji u svom izrazu koriste i spajaju elemente mađarske i srpske nacionalne kulture, kombinujući ih sa savremenim muzičkim izrazom.

U okviru Festivala, posetioci će moći i da učestvuju na radionici „Telo kao instrument“ koja se bavi telesnom perkusijom, odnosno umetnošću sviranja po sopstvenom telu u cilju proizvođenja različitih ritmičkih zvukova. Učesnike će kroz radionicu voditi Marko Dinjaški, voditelj brojnih radionica, performer i član sastava „Alice in Wonder Band“. Pored ove, posetioci će moći i da se upuste u radionicu pustovanja, koju će vodi Sofija Levai, kreativka i studentkinja na vaspitačkom smeru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera. Radionica će se održati na srpskom i mađarskom jeziku, a namenjena je svim zainteresovanima bez obzira na godine.

Učešće na svim programima je besplatno, dok je za radionice neophodna prethodna prijava putem mejla gradionice@gmail.com.

Program Festivala „Pannon Bazar““

Nedelja, 21. jul

17:00h – Svečano otvaranje Festivala;
19:00h – Performans;
17:00 – 20:00h – Sajam lokalnih proizvođača (Velika terasa, Palić);
23:00h – Pannon Session: ETNOKOR (dvorište Bioskopa Abazija).

Ponedeljak, 22. jul

17:00 – 18:30h – Radionica: Telo kao instrument;
17:00 – 20:00h – Sajam lokalnih proizvođača (Velika terasa, Palić);
19:30h – Performans;
23:00h – Pannon edžpress: Gyass band (dvorište Bioskopa Abazija).

Utorak, 23. jul

16:00 – 19:00h – Radionica pustovanja (Velika terasa, Palić);
17:00 – 20:00h – Sajam lokalnih proizvođača (Velika terasa, Palić);
23:00h – TRANSPANNON ETNO MUSIC NIGHT (dvorište Bioskopa Abazija).

Sreda, 24. 07.

23:00h – Pannon jazz night: Four Fat Horses (dvorište Bioskopa Abazija).

Ulaz je besplatan, dok je za radionice potrebna predhodna prijava na e mail : gradionice@gmail.com