Noć muzeja Palić – program

Lokacija Termalni bazen

Na Termalnom bazenu će se na samom početku Noći muzeja održati predstava za bebe od 0 do 36 meseci u organizaciji Dečjeg pozorišta iz Subotice. Nakon toga kreću „urbani performansi“, odnosno  prvi je „Summer3p streetart workshop“, performans na kojem će umetnik festivala Summer3p, Zakar Oto, sprejevima oslikavati majice posetilaca. Potrebno je da ponesete sa sobom majicu i oslikaće vam se željeni motiv.

Strokes Promo 2

Nakon toga će se održati nastup benda Strokes Percussion Group. U pitanju je bend koji stvara muziku svirajući na predmetima koje koristimo svakodnevno u životu: cevi, burad, kante, flaše, metle, koferi… U toku večeri dva puta će nastupiti i žongler sa vatrenim rekvizitima.

firejuggling (1)

Pogledajte kako to izgleda

Lokacija Bioskop Abazija

Centar za filmsku umetnost Art & Popcorn iz Beograda zakupio je devastirani i potpuno zapušten objekat Bioskopa Abazija na Paliću u toku 2014. godine, sa namerom da se objekat kulturnog dobra u potpunosti revitalizuje kao i da se u ovom prostoru osnuje i Muzej filmskih festivala i revitalizuje bioskop Abazija u kulturni centar “Abazija – Muzej festivala”.

Specijalne projekcije filmova pod nazivom „Pioniri filma“ su kratki igrani i dokumentarni filmovi pionira filma u Vojvodini – autora Ernesta Bošnjaka, Aleksandra Lifke, Rodoljuba Malenčida, Danila Jakšida i Lazara Velickog kao i projekcija filmova Josipa Novaka.

Ovi kratki igrani, dokumentarni i reklamni filmovi svojim autorskim pečatom prikazuju jedinstvene filmske priče i teme, ali su takođe i istorijski dokument o prvacima domaće kinematografije sa posebnim osvrtom na vojvođanske filmske autore i najznačajnije pionire jugoslovenskog i srpskog filma.
Svi filmovi koji će biti prikazani datiraju iz perioda od 1912. godine pa sve do 60-tih godina XX veka.

Bioskop Abazija

Lokacija Biblioteka Palić

Nekadašnja mondenska banja, nakon Drugog svetskog rata je počela da se širi i na obale jezera prima mase izletnika. Kultura je zauzimala značajno mesto u novom društvenom poretku pa je Palić jedan za drugim dobio Letnju pozornicu, ZOO vrt, Galeriju slika i Lovački muzej. Gužve na plažama „bačkog mora“  danas se mogu videti samo na starim fotografijama.

U dvorištu biblioteke će se održati izložba „Palić 1945 – 85“ koja jeste prozor u vreme radničkih odmarališta, društvenih restorana i masovnog turizma ali i velikih radova i radnih akcija.

Izložba u renoviranom dvorištu biblioteke na Paliću, na 15 banera uz opis prikazuje stare fotografije, plakate, projekte i turističke projekte iz vremena kada je Palić pripadao radničkoj klasi i socijalističkoj omladini.

Kao prateći program održaće se manji džez koncert.

biblioteka na Palicu

Lokacija Velika terasa

Funchesstic je međunarodni šahovski festival zabavnog karaktera, koji je namenjen za sve uzraste i koji se znatno razlikuje od već organizovanih šahovskih festivala. Ova manifestacija ima bogat, umetnički, zabavan, edukativan, takmičarski i humanitarni program, ukupno 24 programa.

Glavna atrakcija festivala je koncert slavnog mađarskog pop pevača Kris Rudolfa i žurka dj Fejess-a sa najvećim hitovima iz 90-ih i 2000-ih godina. Koncert će se održati u 19 časova na otvorenim terasama Velike terase.

KRISZ RUDI 1920x1080

Lokacija hotel Prezident

Hotel Prezident Palić će organizovati događaj„Tajanstveni Palić“:

  • izložba slika sa temom „Oslikani Palić“ 17.00-00.00 časova,
  • dečije radionice „Prezident igre bez granice“ 17.00-18.45 časova,
  • dečije kreativne radionice „Šta volim na Paliću“ 19.00-20.30 časova,
  • književno veče Katarine Korponaić „Tajanstvena Subotica“ 19.00-20.30 časova
  • ponuda hrane i pića „Najbolje sa Palića“ od 17.00-00.00 časova

terasa jezero 4

O samoj Noći muzeja pročitajte ovde