Letnja pozornica slavi 70 godina postojanja

Sagrađena kao dugogodišnja težnja mnogih generacija, Letnja pozornica na Paliću krasi Veliki park već 70 godina.

Ideja o pozorištu na Paliću prema nekim izvorima datira još iz 19. veka, u katalogu Trećeg međunarodnog filmskog festivala, Bela Duranci u svom tekstu navodi da je Lajoš Vermeš imao dozvolu za pozorište u zaleđu drugih objekata, koje je kasnije srušio. U Istorijskom arhivu Subotice je sačuvan nacrt za pozorišni fakultet na Paliću, 1881. godine, tadašnji direktor pozorišta Bokodi Antal predao je molbu, ali je i odustao od ideje. Početkom 20. veka pristizalo je sve više zahteve za izgradnju novog teatra u Subotici i na Paliću.

I pored političke i ekonomske krize koja je pretila da preraste u ratni sukob, na prekretnici četrdesetih i pedesetih godina došlo je iznenadnog procvata kulturnih aktivnosti. Po svojoj lepoti gotovo jedinstvena, iako sagrađena sredinom dvadesetog veka, Letnja pozornica stilski se nepogrešivo uklapa u Veliki park. Projekat je vršio je Baltazar Dulić, arhitekt Urbanističkog zavoda Autonomne pokrajine Vojvodine. Sagrađena od prirodnog neobrađenog kamena iz Rakovca sa Fruške gore, pozornica je podignuta u blizini samog jezera, u dnu guste borove šume. Letnja pozornica na Paliću zvanično je otvorena 1950. godine trodnevnim programom i operama „Prodana nevesta“,  „Travijata“, „Bajaco“ i „Šeherezada“ u izvedbi Vojvođanske opere.

Palićki filmski festival

Misao o festivalu nastala je kao ideja Otvorenog univerziteta, devedesetih godina prošlog veka, ali tek nakon 7 – 8 godina iskristalizovala se ideja o Festivalu evropskog filma. Međunarodni filmski festival Palić osnovan je 1992. godine od strane Opštine Subotica. Na Letnjoj pozornici održavaju se mnoge značajne manifestacije, ali ona je najviše pominjana kao mesto održavanja ovog slavnog filmskog festivala.

Adaptacija Letnje pozornice

Tokom 2017. godine je zbog velike tražnje u letnjem periodu, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa preduzećem Park Palić obezbedilo je 9,5 miliona dinara za adaptaciju ovog objekta. Adaptacija je podrazumevala popločavanje platoa na ulazu na Letnju pozornicu, stepenica i rekonstrukciju gledališta, odnosno drveno – betonskih klupa. Vest o adaptaciji, sa kompletnim spisak poslova na uređenju Letnje pozornice možete pogledati ovde.

U novije doba, Letnja pozornica doživljava svoj vrhunac 2019. godine kada je na njoj održano preko 30 različitih događaja – pozorišnih predstava, stand up nastupa, koncerata, opera, baleta, plesnih takmičenja i mnogih drugih manifestacija, što upravo ovaj objekat čini centrom kulturnih dešavanja na Paliću, ali i okolini.