70 éves jubileumát ünnepel a palicsi Nyári szinpad

A múlt generációk törekvésének gyümölcse a palicsi Nyári Színpad megépitése, amely már 70 éve disziti a Nagy parkot.

Egyes források szerint már a XIX században felmerültek olyan elképzelések, hogy jó lenne, ha Palicson szinház épülne. A Harmadik Nemzetközi Filmfesztivál katalógusában, Duránci Béla azt hangoztatja hogy Vermes Lajos engedéllyel rendelkezett a szinház kiépitésére, egyes objektumok mögött, amelyeket a továbbiak során lebontott. A Szabadka Történeti Levéltárában, 1881- ben megőrizték a palicsi Színházi egyetem tervezetét, de az akkori szinház igazgatója Bakódi Antal elált a tervektől. A 20. század elején több  kezdeményezés indult a szabadkai és palicsi szinház kiépitésére.

A háború utáni politikai és gazdasági válság ellenére a negyvenes és ötvenes évek fordulópontján hirtelen fellendülés történt a kulturális tevékenységben. A Nyári szinpad szépségében szinte egyedi, amely a huszadik század közepén épült és tökéletesen beilleszkedik a palicsi Nagy parkba. A főtervet Baltazar Dulić, a Vajdaság Autonóm Tartomány Várostervezési Intézetének építésze készitette el. A Nyári szinpad a Fruska Gora-i természetes kőből épült, még maga a színpad a tó közelében, a sűrű fenyőerdő mélyén lett felállitva. A palicsi Nyári színpadot hivatalosan 1950-ben nyitották meg egy háromnapos opera programmal. A Vajdasági opera csoport előadásában bemutatták az „Eladott  menyasszony“, a „Traviata“,a „Bajaco“ és a „Scheherazade“ operát.

 

A Palicsi filmfesztivál

1992.-ben alapitották meg a Palicsi nemzetközi filmfesztivált amely évek során az Európai filmek feszitiváljává vált.

A Nyári terasz felújitása

2017 -ben már nagy volt az árdeklődés a Nyári szinpad iránt. Ebből kifolyólag a Kereskedelmi, Turizmusi és Távközlési minisztérium és a Park Palics KFT, 9,5 milió dinár beruházást biztositott a Nyári szinpad felújitására. A felújitások a bejárat és lépcső sorozat kikövezését, a nézőtéri padokat és az öltözőket tartalmazták.

Manapság, a Nyári szinpad magas népszerűséggel bir. Itt évente több tiz koncertet, szinházi előadást, tánc versenyt, stand up fellépést, operát és más rendezvényt láthat a közönség.

Ez a sok minőséges rendezvény külön kiemeli a Nyári szinpadot a palicsi és szabadkai kulturális élet terén.