Ne preporučuje se klizanje po jezeru

Prvi dani 2017. godine doneli su oštru zimu i temperature u minusu. Posledica negativnih temperatura su zaleđena jezera a mnogi naši sugrađani to doživljavaju kao poziv za zimske sportske aktivnosti, tj. klizanje i sankanje po jezeru.

Međutim, da li je jezero bezbedno i da li postoji bojazan da led napukne ili pukne skroz i dođe do propadanja? Park Palić ne preporučuje hodanje, klizanje ili sankanje po jezeru iz razloga što niko ne može da osigura da led neće popucati. Nekoliko razloga postoji za to:

Led koji se nalazi na površini jezera je nehomogen i nejednake debljine. Palićko jezero, zbog svoje male dubine (prosečna je 1,9 metara) nema izraženu slojevitost (stratifikaciju), pa tako, inverzna stratifikacija, koja se obično javlja u dubljim jezerima (na površini je najhladnije, a pri dnu je konstantnih +4), nije izražena, nego je temperatura vode ispod leda, uglavnom, ujednačena.

pali__-pod-ledom

Struje prouzrokovane razlikom u gustini zbog zagrevanja vode kroz led u plitkim litoralnim zonama, mogu teći prema centralnom delu basena, ili duž sedimenata. Uz sediment (obalu ili ostrvo) je zbog difuzije rastvorljivih čestica iz sedimenata, koji blago povećavaju gustinu, temperatura nešto viša.

Nije neobično da se opaze očigledne anomalije u rasporedu temperature i gustine pod ledom. Osim specifičnih meteoroloških uslova, ova pojava može biti uzrokovana delimično i ranim razvojem populacija fitoplanktona ispod leda. Takođe, procesi truljenja, koji se i inače javljaju pri dnu i uz supstrat, dovode do neravnomernog povećanja temperature jezerske vode.

Takođe, pojava snega na zaleđenoj površini sprečava da se uoči eventualno topljenje leda ili pukotina pa se ne savetuje hodanje ili bilo kakva sportska aktivnost na ledu. Pogotovo se apeluje na roditelje da ne podstiču decu  na ove aktivnosti.