Први Вински маратон у Србији

По први пут у Србији се организује велики Вински маратон, који ће бити одржан 23. септембра на Палићу. Ова манифестација је намењена свима који желе да уживају у природи, добром вину, гастрономији, трчању, рекреацији и пре свега – доброј забави!

vinski maraton

Већ годинама у многим винским регијама у свету се организују винске трке које су веома популарне и привлаче велики број гостију из земље и иностранства. Посебна специфичност маратона је карневалски дух и окрепне винске станице на којима ће учесници моћи да пробају вина која су направљена од грожђа из винограда којим су управо протрчали. Све посетиоце и учеснике Винског маратона очекују и обиласци локалних винарија, мноштво занимљивих и едукативних винских радионица, дегустације најбољих вина из тог дела Србије и региона, а све то уз чувене специјалитете локалне кухиње, музичке концерте и забавни програм за све узрасте!

Вински маратон се састоји од Винске трке и Трке уживања, а сви заинтересовани могу се пријавити преко сајта www.vinskimaraton.rs 

Винска трка Палић 2017 

Ова трка намењена је професионалним спортистима и рекреативцима, уз нагласак на добром проводу учесника. Стаза Винске трке дугачка је око 23 км и пролази кроз сликовите пределе језера Палић и околине, кроз винограде, поред винарија, салаша и бројних окрепних станица са воћем, винима, водом, укусним залогајима. За оне који желе да се посвете само трчању, све то и још много посластица свакако ће их дочекати по завршетку трке на циљу.

Трка уживања Палић 2017

Трка уживања је бесплатна и намењена је свим узрастима, рекреативним тркачима и шетачима, љубитељима природе и вина, без пријављивања, победника и пласмана. Право учешћа имају сви који то желе! Стаза Трке уживања дуга је шест километара. Уз уживање у лаганом трчању или шетњи кроз идиличне пределе, дружење на стази и пијуцкање врхунских вина, једна од главних одлика ове трке је карневалски дух који се огледа у маштовитим костимима учесника. Учеснике са најоригиналнијим и најмаштовитијим костимима очекују посебне награде!

vinski

Помоћник министра за туризам, Рената Пинџо је, поводом манифестације, изјавила је да производња вина и вински туризам, као и интересовање за гастрономију, бележе растући тренд у Србији последњих неколико година. “Верујемо да ће ова манифестација креирати до сада недоживљено туристичко искуство у Србији, те да ће у значајној мери подстаћи економски развој, пре свега, локалне заједнице”, истакла је госпођа Пинџо.

У Србији су многе регије познате по својим виноградима и квалитетним винима, а управо палићке винарије су одлучиле да отворе своје винограде кроз које ће трчати учесници првог Винског маратона у Србији.

“Драго нам је да су Палић и околина препознати као значајна винска регија и самим тим нам је припала част да будемо домаћини и суорганизатори првог Винског маратона у Србији, а план је да манифестацију развијемо у годинама које долазе, као традиционалну”, рекао је Небојша Дарабош, директор Парка Палић.

Манифестацију је подржала и Туристичка организација Србије, а директорка Марија Лабовић је истакла да резултат промоције и одржавања ове манифестације треба да буде још већи број посетилаца из земље и иностранства, као и успешније обликовање Суботице као „Цитy бреак“ дестинације.

Примери из иностанства

У свету постоји на десетине изузетно популарних винских трка и све оне су синоним добре забаве. Најстарија и најпознатија одржава се у Бордоу у Француској, под називом Маратхон ду Мéдоц, на којој учествује чак 8.500 такмичара, који своје стартне бројеве резервишу и годину дана унапред! Највише оваквих забавних трка има на Западној обали САД, али се међу најпопуларније винске трке убраја и Диснеy Wине & Дине Халф Маратхон у Орланду на Флориди. Последње деценије винске трке постале су прави хит и у Аустралији, Новом Зеланду, Јужноафричкој Републици, Мађарској, Италији…

Први Вински маратон у Србији је прилика да се уверите зашто су овакве манифестације главна атракција најпознатијих винских региона у свету!