Radovi na rekonstrukciji severnog balkona Velike terase na Paliću

Radovi na rekonstrukciji severnog balkona Velike terase na Paliću počeli su prošle nedelje, a završetak radova se planira za sredinu novembra 2021. godine. Radovi rekonstrukcije podrazumevaju kompletnu demontažu balkona koji se nalazi na severnoj strani objekta, obnovu svih oštećenih elemenata koji se mogu ponovo upotrebiti, izradu svih neophodnih novih elemenata, kao i sanaciju tkz. paunovog repa – drvene ukrasne rozete koja je jedan od simbola Velike terase i značajan element secesije koji dominira na ovom objektu pod zaštitom i od izuzetnog značaja.

Rekonstrukcija severnog balkona Velike terase je bila neophodna iz razloga što je došlo do ozbiljnog oštećenja i degradacije drvenarije na balkonu, te je balkon počeo da predstavlja opasnost po bezbednost prolaznika ali i korisnika ovog objekta.

Svi radovi na Velikoj terasi se izvode u skladu sa uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotice.

Za potrebe izvođenja radova bila je raspisana  javna nabavka „Sanacija oštećenog balkona na objektu Velika terasa“. Kao najpovoljniji ponuđač izabrana je firma „Moj dom enerijeri“ doo iz Subotice. Projekat sanacije je izradila firma „GPI port“ iz Bačke Topole, koja ujedno obavlja i poslove vršenja stručnog nadzora na predmetnim radovima.

Sredstva za ovu rekonstrukciju obezbeđena su iz budžeta grada Subotice u iznosu od 8.000.000,00 dinara.