Subotica i Palić predstavili svoju ponudu na Beogradskom sajmu turizma

U Beogradu je održan 42. Međunarodni sajam turizma koji je ove godine otvoren pod sloganom „Put pod noge“, kao i tri srodne izložbe – Međunarodni sajam vina „BeoWine“, Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo „Horeca-oprema“ i Sajam suvenira „Vidi Srbiju“. Sajam turizma otvorio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić porukom da će 2020. biti godina reformi i novih investicija u turizam Srbije.

Sajam je otvorio svoje hale za posetioce u četvrtak 20. februara koji su požurili da, pored ekskluzivnih sajamskih pogodnosti u vidu turističkih ponuda, uživaju i u gastronomskim ponudama, specijalitetima ovog podneblja, ali i u degustaciji najboljih vina, rakija, pića, kao i suvenira iz svih krajeva Srbije. Zemlja partner 42. Međunarodnog beogradskog sajma turizma bio je Egipat. Do nedelje, 23. februara, pod sloganom „Put pod noge“ turističku ponudu predstavilo je više od 900 izlagača iz 40 zemalja.

Subotica i Palić su i ove godine predstavili svoju ponudu na Sajmu turizma u Beogradu. Program na sajmu obuhvatio je promociju tradicionalnih posećenih festivala, kao što su Vinski maraton, Summer3p, Dužijanca i Festival mlade rakije. Od lokalnih izlagača se učestvovao je i „Su team“ polumaraton sa svojom prezentacijom i opremom.

Na štandu Subotice i Palića posetioci su imali priliku da učestvuju u nagradnoj igri i osvoje jednu od brojnih nagrada ovih turističkih destinacija, kao i u kvizovima koji su pripremili hotel Prezident i Zoo vrt Palić. U sklopu svoje promocije degustacije hrane i različitih pića izložili su gostiona Elitte Palić i vinarije Petra, Vinski dvor, Tonković i Zvonko Bogdan.

Bila je ovo svojevrsna prilika da se najavi nastavak izgradnje Akva-parka i Velnes spa centra na Paliću, koja ima za cilj da privuče posetioce tokom čitave godine i utiče na razvoj banjskog turizma na Paliću.
Od 1. maja turistička sezona počinje u punom jeku, iako traje tokom svih 365 dana u godini. Povodom 70 godina od otvaranja Letnje pozornice na Paliću, biće upriličen veliki broj različitih manifestacija i bogat kulturni program.

Banja Palić je prošle godine zabeležila rast turističkog prometa, a godina je bila rekordna za celu Suboticu kao turističku destinaciju i po broju noćenja i po broju dolazaka. Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2019. godine Banja Palić imala je ukupno 33 668 dolazaka u hotele i druge vrste smeštajnih kapaciteta, od toga 20 779 domaćih i 12 889 stranih turista. U pogledu broja noćenja, Palić beleži cifru od ukupno 62 718 noćenja, od čega 42 307 čine noćenja domaćih, a 20 411 stranih turista. U procentima zabeležen je rast od oko 11 procenata kada je u pitanju broj dolazaka turista u smeštajne jedinice, dok je broj noćenja tokom 2019. godine bio veći u odnosu na 2018. za oko 23 procenta.
Ove godine nastaviće se i aktivnosti na unapređenju biodiverziteta jezera Palić, što će takođe uticati na atraktivnost Palića kao turističke destinacije.

Dobitnici nagradne igre su:

1. Elitte Palić-vikend za dve osobe: Marija Latinović (Beograd)

2. Hotel Prezident-vikend za dve osobe: Radojica Burlić(Požega), Luka Stamatović (Sremska Mitrovica)

3. Vila Majur-vikend za dve osobe: Slobodan Čvorović (Čačak) , Dora Juhas (Bačka Topola)

4. Zoo vrt Palić-porodična ulaznica: Danijela Srdić (Bačka Palanka), Teodora Andrić (Beograd), Zoran Kapuši (Beograd), Isidora Kostić (Beograd),Mirjana Torić (Novi Beograd)

5. Vinarija Zvonko Bogdan – obilazak za dve osobe : Vladana Turkulj (Pančevo), Goran Bogdanović (Bijeljina), Duško Milojević (Novi Beograd)

6. Hotel Galerija-savršen vikend za 2 osobe : Valentino Čalić (Novi Sad)

7. Salaš Đorđević-vikend za dve osobe : Kristina Tomić (Niš)

8. Hotel Forum-vikend za dve osobe : Bojana Radojević, (Beograd)

9. Vila Larus-vikend za dve osobe: Miloš Krantić (Beograd)

10. Vila Minić-vikend za dve osobe: Jovana Antonić (Nova Pazova), Nataša Milivojević (Bajmok)

11. Jelen salaš-vikend za dve osobe: Dragana Pavlović (Kragujevac)

12. Vila Nikola’s-vikend za dve osobe: Slađana Mišić (Batajnica), Tanja Milanković(Obrenovac)

13.Vila Amfora-vikend za dve osobe: Vesna Radosavljević (Aranđelovac), Spomenka Karbinski (Zemun)

14.Prenoćište Gat-vikend za dve osobe: Makaji Branka (Žarkovo), Mirjana Medić (Apatin)

15.Hotel Patria-vikend za dve osobe: Branislava Davidović (Novi Sad)

16.Vila Verona-vikend za dve osobe: Danijela Lakić (Zemun), Dragiša T. Milošević (Novi Beograd)

17.Vinski Dvor-ručak za dve osobe: Patricija Lišić (Novi Sad), Bojana Kuželka (Beograd)

18.Festival evropskog filma Palić-ulaznice: Katarina Glumac (Beograd), Zoran Stojanović (Beograd), Ivan Kuzmić (Mladenovac), Olgica Buljovčić (Bikovo), Džipa Jelena (Novi Sad)

19.Vila Milorad-vikend za dve osobe: Marko Radović (Kragujevac), Đorđe Mitrović  (Beograd)

20.Sitničarnica-rukotvorine, suveniri: Slađana Stojićević (Beograd), Dragoljub Puzović (Beograd), Ružica Milenković (Beograd), Jelica Gajin (Sremska Mitrovica)

21.Rakijada-ulaznice i paket čašica: Vladana Turkulj (Pančevo)

22.Summer3p- ulaznice za dve osobe: Tatjana Cohergne (Novi Beograd), Jasna Zdravković (Beograd), Iva Uzelac (Novi Sad), Marija Ilić (Smederevska Palanka), Kristina Tomić (Niš), Filip Vračarić (Beograd), Verica Erceg (Beograd)

23. Startnina za subotički polumaraton-5km: Tijana Simić (Novi Žednik)

24.Startnina za subotički polumaraton-10km: Jadranka Sorić (Gaj)

25.Startnina za subotički polumaraton- 21 km:  Predrag Pantović (Kragujevac)

26.Vinarija Tonković-degustacija za 4 osobe: Ivana Golubović (Novi Sad)

27.Vinarija Tonković-degustacija za 2 osobe: Tanja Veljović (Kragujevac), Goran Šipraga (Beograd)

28.Vinarija Tonković-paket vina: Mirjana Miloradović (Despotovac), Momčilo Manić (Požarevac)

29.Ergela Kelebija-vožnja fijakerom za 4 osobe: Nataša Stanojević (Ribarska Banja), Miroslav Pavlović (Beograd), Dijana Srećković (Mladenovac)

30.Park avanture Furioso-vaučer u visini 2500din: Milica Stamenković (Lece), Zdravko Čalić (Novi Sad), Dragana Pavlović (Kragujevac), Dragana Kocić (Beograd), Jelena Tepavčević (Vrbas), Nataša Mikić (Subotica), Mirjana Milanović (Zemun), Aleksandar Milojević (Beograd), Eva Berić (Kanjiža), Širbik Olga (Beograd)

 

Kompletan tekst o 70. rođendanu Letnje pozornice pogledajte u našoj rubrici Vesti ili kopirajte sledeći link u pretraživač:

https://tinyurl.com/vl7xkdz