Velika terasa i Palić kroz prizmu vremena

Palić je još početkom 20. veka imao izuzetne turističke ponude. Gostima je bila na raspolaganju banja sa toplim, hladnim i blatnim kupatilom, brojnim letnjikovcima, vile i sobe za izdavanje, hoteli, letnja pozornica, biblioteka, razna plovila i kompletan Vermešov sportski centar.

Saobraćajna povezanost bila je brza i efikasna zahvaljujući železnici i tramvajskoj vezi sa gradom. Dolazili su ugledni građani, veleposednici, bogati trgovci, bankari, industrijalci iz Austrougarske monarhije. Koliko su bili prohtevni vidi se i iz ponude jelovnika restorana – neka od tih jela i danas se služe u Maloj gostioni. Vinska karta je uz lokalna, sadržala i ponudu najboljih vina, sastavljena po uzoru na čuvane restorane Beča i Budimpešte. Posetiocima je na raspolaganju bilo 25 dnevnih i nedeljnih novina na 5 jezika, što govori da su tadašnji turisti bili raznih nacionalnosti. Tako su, mnogo pre nego što su rođene Karlove Vari, Marijanske Lazni i Rogaška Slatina, na južnom obodu Austrougarske monarhije već nikle prelepe vile, letnjikovci i sportski centri, kao začeci banjskog turizma u Vojvodini.

Posebnom lepotom isticao se objekat Velika terasa, kroz svoje proporcije, splet konstruktivnih elemenata, oblika, boja i otvora. Jedina dekoracija je u obliku floralnih motiva ugrađena i perforirana u drvene elemente.

Šetalište Velike terase koje prolazi kroz objekat deli prizemlje na dve celine, u jednoj je bila smeštena poslastičarnica, a u drugoj restoran, obe sa prostranim terasama orijentisanim ka jezeru. Ka parku su gledala dva apsidalno rešena bazara u kojem su se nalazili berbernica, prodavnica igračaka i papira.

Bočnim stepeništima pristupa se na spratni pojas koji natkriva prolaz i spaja dve celine u jedinstven kubus. Tu u centralnom delu bila je smeštena višenamenska sala u kojoj su priređivani balovi, koncerti, zabave i pozorišne predstave. Otvarala se prema parku sa terasom iznad bazara, dok je pozornica sa prostorijama za umetnike i terasom gledala prema jezeru. Ovaj višenamenski objekat je tokom svog postojanja više godina menjao funkciju.

Pravo ispred Velike terase, iz istog perioda i u istom stilu, nalazi se najmanji secesijski objekat – Muzički paviljon. U duhu vremena, korišćen je i još uvek se koristi kao mesto za promenadne koncerte.

 

Nakon jednog veka, Velika terasa postaje najznačajniji kongresni centar u okruženju. Raspolaže sa tri kongresne sale, maksimalnih kapaciteta 360, 50 i 20 sedećih mesta, namenjenih održavanju kongresa, konferencija, sastanaka i različitih izložbi, manifestacija i performansa.

Kongresni centar Palić omogućava organizaciju različitih vrsta poslovnih i drugih događaja u skladu sa potrebama naših klijenata. U okviru kongresnog centra nalaze se tri objekta: Velika terasa, Eko centar i Letnja pozornica.