Befejeződtek a munkálatok a Vigadó épületén

A palicsi Vigadó  épületének első emeletén lévő északi erkély felújító  munkálatai 2022.03.30-án  fejeződtek be.

A rekonstrukcióra azért volt szükség, mert az erkély fa szerkezetén  súlyos károsodás  keletkezett, és így az erkély  veszélyt jelentett mind a  járókelők mind a Vigadó  épületének felhasználói részére.

A rekonstrukciós munkálatok  között szerepelt az erkély teljes lebontása, az összes sérült illetve újrahasznosítható elem helyreállítása, minden szükséges új elem legyártása, valamint az ún. páva farok – az erkély felett található fából készült dekoratív rozetta felújítása is.

A munkálatok a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet szigorú felügyelete mellett zajlottak. Az ő kérésükre és a felügyeleti szervek  hozzájárulásával a tervezett fenyőanyagot szibériai vörösfenyőre cserélték, amely az egyszerű fenyőhöz képest sokkal jobban ellenáll a nedvességnek, a rothadásnak és egyéb káros tényezőknek.

Annak érdekében, hogy a kivitelező garantálni tudja a minőségi munkát és a befejezett munkák hosszú élettartamát, a munkálatokat nem lehetett  10 °C alatti hőmérsékleten végezni.

Az elvégzett munkák összértéke 7.685.257,20 dinár áfával, a munkálatokhoz szükséges pénzforrást pedig  Szabadka Városa biztosította.