Pišu o nama
Obnavlja se vikend naselje, a izgradnja akva parka bi mogla da bude završena do kraja maja
07.12.2022.

Zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade od 36 i po miliona dinara, prema planovima, vikend naselje na Paliću će u naredne dve godine biti u potpunosti urećeno. O tome su, na konferenciji za novinare govorili Ištvan Pastor i Valerija Denč.

Vikend naselje na Paliću, čiji je plan detaljne regulacije Skupština grada usvojila još 2010.godine, nalazi se već odavno u veoma lošem, ali sve do sada nije napravljen nikakav konkretan iskorak u rešavanju te situacije. Zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade, ovaj deo Palića sada može biti obnovljen.

1016_1.jpg

Ištvan Pastor je istakao da je uređenje vikend naselja jedna od najvećih i najznačajnijih investicija u pogledu razvoja turizma na Paliću. Mnogi objekti i vikendice su sada već propale, a i njihov urbanistički, pravni i vlasnički status je takođe nerešen, dodao je predsednik Skupštine preduzeća Park Palić. Među njima su i vikendice nekadašnjih sindikata subotičkih preduzeća. Pokrajinska vlada je sada obezbedila finansijska sredstva za izradu projektne dokumentacije za objekte koji čekaju na rušenje, a i za finansiranje samog posla rušenja. Ovaj projekat može da se završi za dve godine.

1016_2.jpg

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine preduzeća Park Palić: „Postoji jedan deo objekata koji su, građevinski i fizički, u takvom stanju da ne mogu da ostanu onakvi kakvi se mogu vide u ovom trenutku. To se nalazi na 50 metara od obale Palića, i ako razmišljemo u tom pravcu da i naredne godine želimo da povećamo broj posetilaca na Paliću za 30 odsto, kao što se je to bilo ove godine, onda je sasvim izvesno da ne treba samo obezbediti nove sadržaje, već se i postojeće okruženje treba napravit takvim da ono bude dostojno Palića.”

1016_3.jpg

Narednih dana će preduzeće Park Palić pismenim putem obavestiti sve vlasnike da će taj proces biti pokrenut, i za sve zainteresovane će obezbediti stalno telefonsko dežurstvo, rekao je Ištvan Pastor. Za ovaj projekat je preduzeće Park Palić dobilo punu podršku Gradske uprave u Subotici i nadležnih inspekcija, rekla je Valerija Denč. Na osnovu važećeg, delimičnog plana detaljne regulacije, uređenjem vikend naselja je obuhvaćeno više od 300 objekata i oko 430 parcela, dodao je direktorica preduzeća Park Palić. U katastru nepokretnosti je upisano i 27 nepostojećih objekata. Problem dodatno otežava i činjenica da se većina napuštenih, oronulih vikendica nalazi duž peščane plaže, koja se smatra turističkom atrakcijom. 102 objekta se nalazi u dobrom stanju, ali se oni moraju legalizovati, jer većina vikendica nije uknjižena. U oronulom stanju se nalazi 51 objekat, i njih čeka rušenje.

1016_4.jpg

Valeria Dencs, direktorica, preduzeće Park Palić: „Većina vikendica su objekti koji nemaju vlasnika, parcela već pripada gradu, ali ne možemo identifikovati vlasništvo nad objektom. Nije samo to jedna od ključnih tema ovog projekta, već i to da se napravi jedna veoma lepa stvar za Palić, da se osmisli jedan uređeni deo i da se ta ideja sprovede u delo. Da, bolan deo predstavlja rušenje, ali je mislim da ako u naredne dve godine uspemo da napravimo red u vikend naselju, red koji može da privuče investitore, to će biti mnogo veći rezultat od toga da moramo da srušimo 51 objekat.”

Na samoj konferenciji za novinare je najavljeno i to da će rebalansom republičkog budžeta biti obezbeđeno 480 miliona dinara za završetak radova na izgradnji akva parka na Paliću. Ugovor će biti potpisan u četvrtak u Ministarstvu turizma Republike Srbije. Radovi bi tako mogli biti završeni do 31. maja 2023. godine. Za budućeg upravljača akva parka na Paliću će najverovatnije biti raspisan konkurs za javnu nabavku.

Izvor: Pannon RTV

O nama

Izgradnje turističke destinacije visoke kategorije po principima održivog razvoja

Investirajte sa stilom

Investitorima su na raspolaganju infrastrukturno opremljene lokacije, u vlasništvu Grada Subotice

Članovi Skupštine

Članovi Skupštine preduzeća Park Palić

Javni konkursi i oglasi

Društvo sa ograničenom odgovornošću za upravljanje razvojem turističkog prostora „Park Palić“, Palić

Galerija slika

Namenske upotrebe državne imovine radi valorizacije turističkih resursa

Organizaciona struktura

Unutrašnja organizacija D.O.O. „Park Palić“ je uređena Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta.

Fotografije sa prelepog Palića

Palićko jezero, biser Vojvodine