Pišu o nama

05.12.2023.

Deda Mrazovi preplavili obalu jezera Palić. Tradicionalna trka Deda Mrazeva okupila je ove godine oko tri hiljade učesnika.

Najmlađi učesnik ove sportske manifestacije bila je jedna beba stara samo mesec dana, dok je najstariji imao 83 godine. Na manifestaciji su kao nagrade dodeljena i tri dečija bicikla, ali je nagrađen i najkreativniji kostim Deda Mraza.

1117_1.jpg

Na Paliću se u nedelju pre podne okupio veliki broj ljudi, deca i odrasle osobe u crvenim kapicama pripremali su se za start. Bilo je onih koji su obukli kompletan kostim Deda Mraza, a sportsku manifestaciju je posetio i sam Deda Mraz.

Ovo je bio još jedan pravi porodični program. Ima i onih koji na ovu manifestaciju dolaze već nekoliko godina.

1117_2.jpg

Učesnici trke su trebali da pređu razdaljinu od dva kilometra, što su veoma brzo i uradili. Međutim, sam događaj nije imao takmičarski karakter, tako da nije bilo pobednika. Svaka osoba koja je prešla cilj osvojila je medalju. Distancu su prešla čak i vrlo mala deca, zajedno sa svojim roditeljima.

Manifestacija je počela da se organizuje pre 24 godine, tada sa svega nekoliko učesnika. Danas na obalu jezera Palić dolazi više hiljada ljudi.

1117_3.jpg

Elvira Janoši, organizator: „Pre 24 godine, baš na Dan Svetog Nikole, držala sam trening sa sedmoro mališana, i tada smo se, na neki način, prisetili toga da je to ipak Dan Svetog Nikole. Kada su posle treninga stigli na cilj, svako od njih je dobio jednog malog Deda Mraza (Svetog Nikole), i tako se rodila ideja. Posle su pitali da li ćemo i sledeće godine ponovo trčati na Svetog Nikolu? Sledeće godine bilo ih je duplo više i njihov broj se iz godine u godinu povećavao, interesovanje je veoma veliko. I danas je ovde verovatno oko tri hiljade učesnika.”

Sama manifestacija skreće pažnju na važnost bavljenja sportom i boravka na otvorenom.

Izvor: gradsubotica.co.rs

04.12.2023.

U nedelju, 03. decembra na Paliću održana je sada već tradicionalna 24. Trka Deda Mrazeva koja je privukla, kao i svake godine veliki broj dece i roditelja. Svake godine ova manifestacija održava se u parku a zajendički je organizuju Park Palić, Ultramaratonski savez Srbije kao i Mesna zajednica Palić koja je za sve učesnike obezbedila okrepljenje u vidu hleba namazanog sa mašću i toplog čaja.

1115_1.jpg

1115_2.jpg

Starosna granica za učešće u trci nije postojala a jedini uslov bila je crvena kapa ili kapa Deda Mraza. Staze su bile obeležene a volonteri Crvenog krsta vodili su računa da sve protekne u najboljem redu. Na cilju male učesnike čekala je medalja kao i Deda Mraz kojem su mogli da kažu šta bi želeli da dobiju za Božić.

1115_3.jpg

1115_4.jpg

Izvor: Subotica Danas

12.09.2023.

Vreme na jezeru je poslužilo i Berbanski dani su uspešno otvoreni na obali jezera, uz roštilj i humanitarnu akciju članova kluba rotari kluba Subtica dok je ispod Velike terase, Čila Goli svečano otvorila manifestaciju.

1111_1.jpg

 

Za pudara godine, red Arena Zabatkiensis je proglaio Ivicu Davćik iz Tavankuta, dok je za kraljicu berbe izabrana Kristina Brkljač.

Vašar na šetalištu, kao i program na Velikoj terasi traje i u nedelju, dok se spacijalitet ovčiji paprikaš sutra kuva kod Male Gostione...pa sad vi vidite da li ćete doći.

Izvor: subotica.info

08.09.2023.

Izuzetno pripremljeno ove godine, ukratko sve. A ponudu morate sami videti, probati i naravno kupiti!

Live uključenje pri obilasku vašaru na obali - https://www.facebook.com/SuboticaLIVE/videos/632939735662242/

Kasno veleras detalji o kraljici vina i pudaru godine iz Bajmoka.

1108_1.jpg

1108_2.jpg

1108_3.jpg

Izvor: subotica.info

08.09.2023.

Lepo letnje vreme, raznovrsne izložbe, ukusna vina, zanimljivi programi, prijatno druženje. Da li vam je potreban sadržajniji provod za vikend? Berbanski dani na Paliću ponovo su privukli veliki broj domaćih i stranih turista.

1110_1.jpg

Blizu 100 izlagača, vinara i zanatlija nudi svoje proizvode na Berbanskim danima na Paliću, i to na Velikoj terasi, na obali jezera Palić i u samom parku. Odličnoj atmosferi doprinelo je i lepo vreme.

Svi oni koji su se pridržavali pravila i vredno radili u vinogradu, mogu da očekuju dobru berbu grožđa, naglasio je Đerđ Klinocki iz Bajmoka, koji je ove godine na Berbanskim danima proglašen za pudara godine. Zadovoljan je ovogodišnjim rodom, pa se, kao i prošle godine, nada se dobrim vinima.

Đerđ Klinocki, vinar, Bajmok: „Proivodimo dva hektara, juče i dan pre toga smo obavili berbu grožđa „surkebarat”. Šta da kažem? Morao sam kupiti bure, tako dobro je rodilo. Sledeće nedelje nastavljamo sa šardoneom, frankovkom, kaberne frankom, a zatim i sve ostale vrste.”

Kao i nekoliko puta poslednjih godina, žiri je nagradu za najboljeg vinara Severnobačke vinske regije dodelio Ferencu Šinki sa Palića. Žuti začinjeni traminac ovog domaćeg vinara dobio je priznanje kao apsolutni pobednik, u konkurenciji više od 100 uzoraka vina.

Ferenc Šinka, vinar, Palić: „Tajna dobrog vinara je mnogo rada, mnogo odricanja dolazi uz mnogo rada. U vinogradu ima mnogo posla. Zatim, kada mošt uđe u podrum, morate posle toga da provedete dosta vremena u podrumu. Tako čovek živi sa grožđem, napolju u vinogradima, a sa vinom i u podrumu. Moraš svako jutro da siđeš, kako su stari rekli, i da pozdraviš burad da znaju da si tu, da proveravaš, da pratiš svakog trenutka. Znam svako bure, znam svako vino, to je sve. Ne postoji ništa drugo.”

Veliki broj zainteresovanih pratio je svečano otvaranje Berbanskih dana na Paliću, kada je tradicionalno proglašena i kraljica berbe.

Uskoro će biti završena obnova Vodotornja, a već su završeni planovi i za renoviranje vile Vermeš, rekao je Imre Kern. Palić se može učiniti još privlačnijim zahvaljujući renoviranom kompleksu objekata građenih u stilu secesije i uzbudljivim programima. Završetkom Akva parka, posetiocima će biti pružen turistički sadržaj ne samo od maja do oktobra, već svakog dana u godini - dodao je zamenik gradonačelnika Subotice.

Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice: „Pošto je završena izgradnja Akva parka, to praktično znači da ćemo ljudima i turistima koji nas posećuju moći da pružimo sadržaj tokom čitave godine."

Oba dana manifestacije zainteresovani mogu pratiti jedriličarsku regatu i koncerte.

Izvor: Pannon RTV

01.09.2023.

Predsednik Srbijre Aleksandar Vučić posetio je Suboticu i Lovćenac. Nakon toga, Vučić je posetio Palić.

1102_1.jpg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Palić, gde je obišao završne radove na izgradnji akva-parka "Palić" za koji je planirano da radi 12 meseci, a u kome će postojati spa, velnes-centar, kao i zatvoreni bazeni.

U okviru akva-parka biće pet otvorenih i isto toliko zatvorenih bazena (kombinacija termo-mineralne i obične hladne vode).

Dečji bazen biće površine veće od 700 kvadrata, a bazeni sa kompleksima tobogana površine od oko 160 kvadrata.

Zatvoreni deo velnes i spa centra će zauzimati površinu od više od 3.000 kvadratnih metara, gde će pored bazena biti prateći sadržaj u vidu sauna, tapidarijuma, modernih salona za ulepšavanje, negu i uživanje, restorana sa kafe-barom, info-pultom i svim drugim pratećim elementima koji čine objekat ove namene.

"Sve je mnogo lepo, pitanje je samo hotelske infrastrukture", rekao je Vučić i dodao:

"Da pozovemo svu decu iz Srbije i Mađarske da se spuštaju, a mi ćemo da gledamo i uživamo".

Kako je kazao, velike pare su date za izgradnju.

"Velike pare smo mi ovde dali, 15 miliona evra. Ovde imate i zoološki vrt, vinarije, salaše, možda nam malo fali hotela. Verujem da će ovo doprineti skoku broja turista i napretku Subotice i Palića kao turističke organizacije."

Predsednik se posebno zahvalio Ištvanu Pastoru, koji se posebno zalagao da se ovaj projekat završi.

"Moramo da radimo da bismo išli napred. Ja svaki dan zovem sve moguće izvođače oko naših puteva", dodao je Vučić.

Vučiću uručena povelja počasnog građanina Subotice

Predsednika Srbije dočekali su građani, koji su hteli da ga pozdrave, kao i da se fotografišu sa njim.

Vučiću je uručena je povelja počasnog građanina Subotice za "istaknuto i trajno delo". Uz kratak osvrt na biografiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističe se: "Vučić je doprineo podizanju ugleda Subotice. Doprineo je razvoju Subotice i Severno-bačkog regiona".

"Zamolio sam, da znate, gradonačelnika Bakića da govori kratko, ne znam koliko bi trajao govor da govori dugo. Hvala na tome što sam mnogo toga naučio danas o Subotici. Onaj koji je trebalo da dobije, ne samo zajedno sa mnom, i umesto mene to je Ištvan Pastor, koji slučajno nije sa nama ovde. Nadam se i verujem u njegovo dobro zdravlje", rekao je Vučić.

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio i novi stadion u ovom gradu.

"Počastvovan sam, ali neskromno da kažem nadam se da sam lično doprineo razvoju Subotice. Znam da moram da opravdam očekivanja građana. Znam da mnogo toga možemo još zajednički da uradimo", rekao je Vučić i dodao da će pozorište biti uskoro završeno. Imali smo mnogo hrabrosti da pre 10 godina krenemo u proces koji se mnogima nije dopao, ali koji je danas deo istorije. Ako se pitate zašto je dugo stajala samo zastava Srbije, a danas i zastava Mađarske, to je bila moja ideja. To je samo pokazalo koliko je raznovrsnost Subotice naše blago."

Kako je kazao, Suboticu je posetio 18 ili 19 puta.

"Nismo malo uradili. Ima jedna stvar koju niko ne može da nam oduzme, to su fabrike, da smo učestvovali u ključnim infrastrukturnim projektima. Subotica je naša veza sa srednjom Evropom. Do Budimpešte ćemo od Beograda ići za 2 sata i 40 minuta. Napravićemo nešto novo, neviđeno na Horgošu. Pruga Baja-Segedin-Subotica je nešto što smo dogovarali. Za nas je veoma važno - Subotica je danas peti grad po veličini u Srbiji. Ovde lepo mogu da žive Srbi, Mađari, Hrvati, Bunjevci... Subotica će biti sve bogatije mesto. Naše je da pokušamo da budemo drugačiji, da cenimo dela, ono što je urađeno, to niko neće moći da nam oduzme", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je naše da pokušamo da budemo drugačiji, da cenimo dela i ono što je urađeno.

Na kraju je citirao Danila Kiša: "Ljubav je kao klica pirinča, ako presađuješ, bolje uspeva".

Bakić: Uradili smo velike stvari

Prisutnima se obratio gradonačelnik Bakić.

"Danas imamo jedinstvenu sednicu istorijskog karaktera, danas najveće priznanje dodeljujemo jednom predsedniku republike. I to kakvom. Po mom ličnom uverenju, koji deli većina građana, jedan od najmudrijih lidera kojih je ikada Srbija imala u istoriji, ima ga još uvek i imaće ga još dugo. Stojim pred prepunom salom sa ogromnim ponosom, što sam dobio priliku da budem deo tima na čelu sa Vučićem", kazao je Bakić.

Kako je kazao, oseća ponos jer su uradili velike stvari za Suboticu.

"Mnogo se uradilo u prethodnom periodu, zahvaljujući ogromnoj podršci u prvom redu predsednika Vučića. Zahvalnost Vladi Srbije, na čelu sa Anom Brnabić, i Pokrajinskoj vladi, na čelu sa Igorom Mirovićem", kazao je Bakić i dodao:

"Vama, predsedniče, čestitam od srca na dobijenom najvećem priznanju od Grada Subotice i želim vam dug život i dobro zdravlje. Da nastavite da nas vodite putem mira, stabilnosti i ekonomskog napretka. Kako vi volite da kažete, na kraju će Srbija pobediti. Dragi sugrađani, srećan nam Dan Subotice", kazao je Bakić.

Vučić u Lovćencu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Lovćenac i tom prilikom je kazao da su plate od danas medicinskim sestrama i prosvetnim radnicima za 5,5 odsto veće.

On je rekao da sledi najveće povećanje minimalne zarade i da će minimalna zarada biti preko 400 evra.

1102_2.jpg

"Važno je da čuvamo mir za našu decu, da majke budu sigurne da će im deca biti bezbedna. Da razmišljamo kako da radimo i zaradimo više. Hoću da vam se zahvalim zato što ste razumeli državu i kada je državi teško. Hvala zato što vodite računa o svojoj državi, a država će pokušati vas da sluša", kazao je Vučić.

Uručene pametne table

Nakon što su uručene pametne table, koje omogućuju savremeni vid nastave, mogu da umreže više odeljenja u ruralnim krajevima, da se unapredi digitalizacija, Vučić je poželeo dobar dan đacima u Krupnju, putem video-table.

1102_3.jpg

"Pozdrav za sve vas u Krupnju", rekao je, a potom se obratio i đacima u Pančevu.

Redom je razgovarao sa đacima u Petrovcu, Varvarinu, Krupnju, Negotinu, Merošini, i to sve putem pametne table.

"Hvala svima što brinete o našoj deci, mi ćemo gledati da, koliko možemo, da učinimo da vi budete zadovoljniji primanjima u narednom periodu", poručio je.

Izvor: B92

01.09.2023.

Operater može da počne sa radom u ponedeljak. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je odmaralište.

Predsednik Srbije je nakon prisustva svečanoj sednici Skupštine grada Subotica, posetio akva park Palić, gde je održao konferenciju za novinare. Akva park Palić čini Suboticu još atraktivnijom, a imajući u vidu turistički aspekt, čini ovo područje još konkurentnijim u srednjoj Evropi, rekao je Aleksandar Vučić. Predsednik Srbije je posebno zahvalio Ištvanu Pastoru na uloženoj energiji i aktivnostima, kojima je doprineo izgradnji parka. Radovi, ukupne vrednosti od 15 miliona evra, su završeni. Operater može da počne sa radom u ponedeljak. 

Akva park Palić

Akva park Palić

Akva park Palić   width=

Akva park Palić

Akva park Palić

Akva park Palić

Akva park Palić

Akva park Palić

Izvor: Pannon RTV

01.09.2023.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučič obišao je danas novoizgrađeni akva park na Paliću.

Akva park na Paliću, u koji je uloženo 15 miliona evra, bitan je za celokupnu turističku ponudu Srbije. Ovo moderno zdanje biće raj na zemlji za decu, a verujem da ćemo još nekim sadržajima dostići konkurentnost na centralnoevropskom tržištu turističkih destinacija. Mnogo toga smo uradili na severu Srbije, a siguran sam da će ovaj projekat, ukoliko se na pametan način bude koristio, doprineti daljem ubrzanju i skoku broja turista u ovom delu zemlje. Posebno bih se zahvalio Ištvanu Pastoru jer bismo bez njegove energije, truda, rada i posvećenosti, teško ikad završili sve ove projekte - napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

1103_1.jpg

Izvor: Pink

01.09.2023.

Predsednik Vučić obišao završne radove na izgradnji akva park na Paliću, početak rada naredne sedmice

U okviru posete našem gradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je završne radove u akva parku na Paliću.

1104_1.jpg

Zadovoljan sam što ćemo da podignemo ponudu Srbije i da Suboticu i sever zemlje učinimo privlačnijim za druge građane Srbije, kao  i za ljude iz Mađarske i sve one koji žele dobru uslugu i dobar provod imajući u vidu ove tobogane, ali i za one koji brinu o svom zdravlju budući da smo ovde  videli saune, turska kupatila, slane sobe, slane pećine i drugo – kazao je predsednik Vučić i podsetio da je u izgradnju ovog kompleksa uloženo 15 miliona evra – Verujem da će, ukoliko se na pametan način bude koristio, ovaj kompleks doprineti skoku broja turista i daljem napretku Subotice i Palića kao turističkih destinacija.

1104_2.jpg

Predsednik Vučić obišao završne radove na izgradnji akva park na Paliću, početak rada naredne sedmicePredsednik Vučić obišao završne radove na izgradnji akva park na Paliću, početak rada naredne sedmice

1104_3.jpg

PROMENILI SMO LICE SUBOTICE – Subotica više nije isti grad, nije isto lice ovog mesta u odnosu na ono od pre 6-7 godina. Sam sam učestvovao u dovođenju sedam fabrika zajedno sa mojim timom. O putevima i prugama da ne govorim. Znate li šta će da znači pruga Beograd – Novi Sad- Subotica. Do Beograda će se stizati za sat i deset minuta, do Novog Sada za četrdeset minuta. Znate li koliko će turista da dolazi ovde iz Beograda i Novog Sada, a da ne pričam koliko nam znači veza sa Budimpeštom. Sve to smo uradili zahvaljujući teškim merama još iz 2014. godine, fiskalnoj konsolidaciji, pametnom vođenju politike i očuvanju teške pozicije naše nezavisnosti i samostalnosti što nije nimalo lako.

On je pozvao sve građane Srbije da posete Palić i da uživaju u sadržajima koje nudi novoizgrađeni akva park.

- Verujem da ćemo još nekim sadržajima  moći da budemo veoma konkurentni na centralnoevropskom tržištu tako važnih turističkih destinacija. Mnogo toga smo uradili ovde na severu Srbije i hoću da se zahvalim svima, ai posebno bih se zahvalio Ištvanu Pastoru zato što bez njegove energije i onoga što je Valerija (Denč, direktorka preduzeća „Park Palić“) ovde uradila pritiskajući izvođače svakodnevno, teško da bismo ikada završili – naveo je Vučić – I nije to pitanje samo koliko novca date. Date vi novac, a onda tome nikada kraja nema i ne može da se završi. Ako mislite da je danas lako uraditi auto-put ili da je to samo pitanje novca  nije, već postoji bezbroj problema i tako je bilo i sa ovim. Međutim, ovo  je jedno moderno i lepo zdanje, akva park je kao raj na zemlji za decu iz svih krajeva Srbije.

Predsednik Vučić obišao završne radove na izgradnji akva park na Paliću, početak rada naredne sedmicePredsednik Vučić obišao završne radove na izgradnji akva park na Paliću, početak rada naredne sedmice

Kako saznajemo od ponedeljka, 4. septembra, objekat će biti predat zakupcima, a zvanično će biti otvoren za posetioce možda već u sredu.

Izvor: Subotica.Com

01.09.2023.

Akva park na Paliću biće za decu iz cele Srbije „raj na zemlji“ i sve ih pozivam da dođu, poručio je Vučić tokom obilaska završnih radove na izgradnji akva parka na Paliću, za koji je planirano da radi tokom cele godine, a unutar koga će postojati spa, velnes centar, kao i zatvoreni bazeni.

1105_1.jpg

„Ovo je naša ideja bila odavno. Na ovaj način se podiže turistička ponuda Palića, koji je prelep. Ovde imate, lepe vinarije, salaše, zoo-vrt. Možda nam samo fali malo hotela", naveo je Vučić.

Naglasio je da je dobro to što će park biti predat privatnoj kompaniji na upravljanje, jer kako je istakao oni na bolji način upravljaju takvim objektima, ali je naglasio da će akva park ostati u vlasništvu grada.

Predsednik Srbije je istakao i da će akva park sasvim sigurno privući posetioce iz svih delova Srbije, ali da će takođe biti interesantan i gostima iz Mađarske.

Naglasio je da je to jedan od najmodernijih akva parkova u Srbiji.

Direktorka d.o.o. „Park Palić" Valerija Denč  je predsednika Srbije upoznala sa svim aktivnostima u kojima posetioci mogu da uživaju - ruskom saunom, slanom sobom, sobama za masažu, kao i tobogane i bazene na otvorenom i drugim sadržajima.

U okviru akva-parka biće pet otvorenih i isto toliko zatvorenih bazena (kombinacija termo-mineralne i obične hladne vode). Dečji bazen biće površine od više od 700 kvadrata, a bazeni sa kompleksima tobogana površine od oko 160 kvadrata.

Zatvoreni deo velnes i spa centra će zauzimati površinu od više od 3.000 kvadratnih metara, gde će pored bazena biti prateći sadržaj u vidu sauna, tapidarijuma, modernih salona za ulepšavanje, negu i uživanje, restorana sa kafe barom, info pultom i svim drugim pratećim elementima koji čine objekat ove namene.

Na Paliću se radi i Vodotoranj, ali i popločavanje staze pored jezera, kao i uklanjanje nelegalnih objekata.

Izvor: subotica.info

01.09.2023.

PALIĆ - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Palić dobija jedan od najmodernijih akva parkova i ocenio da će ta investicija vredna 15 miliona evra podići turistički potencijal ne samo Palića već i cele Srbije.

1106_1.jpg

 

Akva park na Paliću biće za decu iz cele Srbije "raj na zemlji" i sve ih pozivam da dođu, poručio je Vučić tokom obilaska završnih radove na izgradnji akva parka "Palić", za koji je planirano da radi tokom cele godine, a unutar koga će postojati spa, velnes centar, kao i zatvoreni bazeni.

"Ovo je naša ideja bila odavno. Na ovaj način se podiže turistička ponuda Palića, koji je prelep. Ovde imate, lepe vinarije, salaše, zoo-vrt. Možda nam samo fali malo hotela", naveo je Vučić.
Kurti namerava da pohapsi sve Srbe koji su sposobni da brane sever KiM

Aleksandar Vučić je izjavio danas da je namera premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da pohapsi sve Srbe koji su sposobni da brane sever Kosova i Metohije, dodavši da mu to neće ići onako kako je zamislio.

"Kurtijeva je namera da pohapsi sve one za koje misli da su fizički i intelektualno sposobni da brane sever, ne bi li mogao ili da protera ljude, ili da zauzme sever Kosova", rekao je Vučić u obraćanju novinarima nakon obilaska završnih radova na izgradnji akva parka "Palić".

Dodao je da će se nastaviti hapšenja Srba na KiM.
Ne bavim se protestima već razvojem Srbije

Vučić je izjavio danas da se ne bavi protestima već razvojem Srbije, kao i da je demokratija najbolji oblik političkog režima, a na njemu je da pusti da neko izražava svoje stavove.

On je to rekao na zahtev novinara da prokomentariše izjavu Siniše Kovačevića, koji je kritikovao i opoziciju i proteste i dodao da dok ne ugrožavaju druge "neka rade šta hoće", kao i da od početka protesta nije razumeo njihov smisao.

Na pitanje da kaže šta misli o kritikama da nije izgradio nijednu školu i da je put u Novom Pazaru napravio da bi "punio džešove Milanu Radoičiću i Zvonku Veselinoviću" Vučić kaže da je nama potrebno da obnavljamo škole i da je to stravičan posao. 

Izvor: Tanjug

09.08.2023.

Svi potrebni preduslovi da bi se Akva park na Paliću pustio u funkciju biće okončani zaključno sa 31. avgustom, te će prvi posetioci moći da se kupaju u ovom objektu od septembra, najavio je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine preduzeća “Park Palić”.

1099_2.jpg

Kako je objasnio, radovi na izgradnji Akva parka na Paliću je po Ugovoru trebalo da budu završeni do 31. jula, a kako Ugovor nije produžen, zajedno sa njegovim opstankom na snazi primenjivaće se sve mere koje su predviđene, a čine sistem zaštite investitora, poput penala i slično.

“Radovi su u suštini završeni i ide tehnički prijem samog objekta i otklanjanje onih nedostataka koji su uočeni u toku tehničkog prijema. Tehnički prijem će biti okončan, po našem ubeđenju, do kraja avgusta”, kazao je Pastor.

1099_1.jpg

“Paralelno sa tehničkim prijemom, u ovom momentu već ide probni rad. To znači da se pušta struja u sistem, pušta se voda u sistem i sve počinje da se simulaciono prati i upotrebljava kako bi se eventualni problemi ili greške pokazale u ovoj fazi”, pojasnio je.

On je naglasio da je ranije u toku današnjeg dana održana i Skupština društva, na kojoj je doneto Rešenje kojim je Skupština i formalno odobrila ulazak u proces pregovaranja sa “Elite Palić”, preduzećem koje se jedino javilo na javni oglas za davanje u zakup ovog objekta, te da očekuje da će u narednih nekoliko dana Ugovor biti potpisan.

“Od momenta potpisivanja, prema nacrtu Ugovora operater u roku od najduže 30 dana treba da pusti objekat u eksploataciju prema razgovorima koje smo imali prilike da vodimo sa vlasnikom, odnosno direktorom ‘Elite Palić’. Taj rok će biti kraći nego što je 30 dana i iz tih razloga mogu danas da kažem da je izvesno da je verovatno, skoro sigurno da će Akva park biti završen i pušten u upotrebu sa 31. avgustom, odnosno od početka septembra”, kazao je Pastor, dodajući da ne očekuje nikakve značajnije probleme koji bi mogli da predstavljaju bilo kakvu prepreku za uspešno okončanje pregovaračkog procesa.

“Vidim da se postavlja pitanje zašto se otvara kad je kraj sezone. Želim da kažem da je Akva park sa sadržajem za 12 meseci. S druge strane, želim da kažem da je prvobitni projekat dograđen u smislu da će i u spoljnim bazenima biti termalne vode. Znači, dok ne bude previše hladno, dokle će se bazeni sa termalnom vodom moći koristiti i u toku jeseni, odnosno u zavisnosti od hrabrosti onih koji budu dolazili, možda i kasnije”, obrazložio je on.

Na Paliću su nedavno započeli i radovi na rekonstrukciji Vodotornja, objekta starog 111. godina koji predstavlja jedan od simbola ovog mesta.
Kupanje u Akva parku na Paliću od septembra, završetak rekonstrukcije Vodotornja do kraja godine 2

U to vreme je imao funkciju obezbeđivanja konstantnog pritiska u tada građenom vodovodnom sistemu Palića, bio je i mesto tramvajskog okretišta, a danas predstavlja ulaznu kapiju u Veliki park Palića.

Zbog njegovog značaja, Pastor kaže da je zaslužio da dobije novo ruho i bude rekonstruisan, obnovljen i priveden onom stanju u kakvom je bio pre više od jednog veka.

“Svi radovi se izvode uz veliku pažnju i uz nadzor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica zbog toga što je objekat od izuzetnog značaja. Radiće se praktično sve ovo što je neophodno da bi se posledice zuba vremena otklonile, zameniće se svi drveni elementi koje je potrebno zameniti, zatim delovi opeke koji su oštećeni, zameniće se i ta šindla kojom je toranj prekriven. Izvršiće se potpuna zaštita fasade, osvetljenje čitavog objekta, znači sve ono što je neophodno da bi objekat imao sjaj kakav je imao”, objasnio je Pastor.

Sredstva za izvođenje radova obezbedila je Pokrajinska vlada, odnosno Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u visini od 21,4 miliona dinara.

“Radovi su sada praktično u pripremnoj fazi, kao što vidite postavljaju se skele i treba da budu završeni do kraja ove godine”, poručio je Pastor.

Istovremeno sa ovim, odvijaju se i radovi na popločanju staze od hotela “Prezident” prema Muškom štrandu.

Do sada je urađeno 770 metara staze i preostalo je još oko 250 metara, što Pastor očekuje da će biti završeno do kraja ovog meseca.

“Postavlja se i mobilijar u istom stilu u kom stilu je i u Velikom parku, ukupno 13 klupa i 16 kanti za smeće i mislim da će to dodatno doprineti ukupnom vizulenom doživljaju”, rekao je Pastor.

“Uglavnom, očekujem da od septembra meseca Akva park bude dodatna privlačna snaga koja će dovlačiti i zadržati ljude, što će biti dobro ne samo za Palić, nego i za Grad. Ako završimo Akva park i ove radove na popločavanju, dosta smo radili i na uobličavanju Peščane plaže, odnosno Vikend naselja, ako završimo Vodotoranj, onda mislim da će ova godina biti izuzetna što se tiče razvoja Palića”, zaključio je Ištvan Pastor.

Foto: J. Patarčić/Danas (Arhiva)

Izvor: danas.rs

09.08.2023.

Iako je u ugovoru sa izvođačem radova datum okončanja radova na akva parku preciziran kao 31.jul, ugovor nije produžen, a paralelno sa opstankom ugovora na snazi primenjivaće se mere koje štite investitora, odnosno penali, rekao je predsednik Skupštine preduzeća „Park Palić“, Ištvan Pastor. On je takođe dodao da su u ovom momentu radovi u suštini završeni, te da je u toku tehnički prijem objekta i otklanjanje eventualnih nedostataka, za koji se takođe očekuje da će biti gotovo do kraja meseca. Uporedo teče i probni rad akva parka, te pregovori sa  operaterom  „Elitte Palić“, kome je Skupština preduzeća danas i formalno odobrila ulazak u proces ugovaranja, a samo potpisivanje ugovora se očekuje u sledećih nedelju dana, istakao je Pastor.

„Od momenta potpisivanja ugovora, prema nacrtu ugovora operater u roku od najduže 30 dana treba da pusti objekat u eksploataciju. Prema razgovorima koje smo imali sa vlasnikom „Elitte Palić“, taj rok će biti kraći od 30 dana i iz tog razloga danas mogu da kažem da je izvesno, da je izuzetno verovatno, skoro sigurno da će akva park biti završen i pušten u upotrebu sa 31.avgustom, odnosno od početka septembra meseca.“

Izvor: TV Subotica

09.08.2023.

Predsednik Skupštine preduzeća "Park Palić" Ištvan Pastor kaže da će akva-park biti završen do kraja avgusta i da će od početka septembra i zvanično početi sa radom.

1097_1.jpg
Pastor: Akva-park na Paliću trenutno u probnom radu, zvanično počinje s radom od septembra

On je rekao novinarima na Paliću da će ugovor sa preduzećem "Elite Palić", koji će upravljati objektom, biti potpisan u narednim danima.

"Radovi su završeni, ide tehnički Aprijem objekta i otklanjanje nedostataka koji su uočeni u toku tehničkog prijema. Trenutno je u toku probni rad na objektu", naveo je Pastor.

"Operater onda u roku od najviše 30 dana treba da pusti objekat u funkciju, a predviđamo da će taj rok biti kraći, pa je gotovo sasvim izvesno da će akva-park biti pušten u upotrebu od početka septembra", kazao je Pastor.
 
Sadržaji za građane, kako je istakao, biće dostupni tokom cele godine, jer će i u spoljnim bazenima biti termalne vode.
 
"Dok ne bude previše hladno, bazeni će se moći koristiti i u toku jeseni, a možda i kasnije", dodao je Pastor.

Izvor: 021.rs

09.08.2023.

Novi rok za završetak radova na akva-parku na Paliću je kraj ovog meseca, najavio je danas predsednik Skupštine preduzeća Park Palić Ištvan Pastor. Uz završen akva-park, popločanje šetališta na obali, sređivanje vikend naselja i rekonstrukciju vodotornja, po njegovoj oceni, ovo će biti izuzetna goidna za Palić. 

1092_1.jpg

„Želim da vam kažem da je jedna stvar potpuno sigurna, da ću ja biti taj koji će završiti Akva-park u toku ovog meseca“ - poručio je Pastor novinarima.

Nakon još jednog probijenog roka za završetak najveće investicije na Paliću u poslednjoj deceniji, Ištvan Pastor najavljuje da će izvođači zbog toga plaćati penale, a da će do novog roka biti sproveden tehnički prijem objekta, jer su radovi završeni i u toku je probni rad sistema, i sklopljen ugovor sa operaterom koji će upravljati objektom koji je koncipiran tako da bude u funkciji tokom cele godine.

1092_2.jpg

„Očekujem da od septembra meseca Akva-park bude dodatna privlačna snaga koja će privlačiti ljude, koja će zadržati ljude, što će biti dobro ne samo za Palić, nego i za grad“- naglasio je Pastor.

Ovog leta na Paliću su u toku još dve investicije. Započeta je rekonstrukcija jednog od simbola Palića, njegovog Vodotornja, a u toku je i popločanje poslednje deonice turističkog sektora klinker opekom i postavljanje pripadajućeg urbanog mobilijara.

„Ako završimo Akva-park, ako završimo ove radove oko popločavanja, znate da smo radili dosta na uobličavanju peščane plaže, odnosno Vikend naselja, ako završimo Vodotoranj, onda mislim da će ova godina biti izuetna što se tiče razvoja Palića“- smatra Pastor.

Radovi na Vodotornju, vredni 21 milion dinara, trebaju biti okončani do kraja godine, a radovi na popločavanju, vredni 36 miliona, do kraja avgusta. Sredstva za sve navedne investicije obezbeđena su delom iz pokrajinskog, a delom iz republičkog budžeta.

Izvor: RTV

09.08.2023.

Izvesno je da će akva park biti završen do kraja avgusta, izjavio je danas Ištvan Pastor, predsednik Skupštine preduzeća "Park Palić" prilikom obilaska više tekućih projekata na Paliću u fazi rekonstrukcije.
Ištvan Pastor: Akva park do kraja avgusta, objekat će nuditi sadržaj tokom cele godine

1096_1.jpg

Tehnički prijem objekta, probni rad i potpisivanje ugovora sa zakupcem su koraci koji će, kako je najavio Ištvan Pastor, biti realizovani tokom ovog meseca, a vrata akva parka za posetioce biće otvorena najkasnije od 1. septembra.

1096_2.jpg

SADRŽAJI AKVA PARKA DOSTUPNI TOKOM CELE GODINE - Akva park je sa sadržajem za 12 meseci. Sa druge strane, želim da istaknem da će u spoljnim bazenima biti termalna voda. Tako da će se bazeni sa termalnom vodom moći koristiti i tokom jeseni - naveo je Pastor.

- Radovi po ugovoru je trebalo da budu okončani do 31. jula tekuće godine. Ugovor nije produžen, ali paralelno sa opstankom ugovora na snazi primenjivaće se sve one mere koje su predviđene u ugovoru, a čine sistem zaštite investitora. Znači penali i sve ostalo što je deo ugovora - naveo je Pastor- Radovi su u suštini završeni, sada ide tehnički prijem objekta i otklanjanje nedostataka koji su uočeni u toku tehničkog prijema. U ovom momentu već ide probni rad, puštaju se struja i voda u sistem i sve počinje da se prati kako bi se eventualne greške pokazale u ovoj fazi.

Ištvan Pastor: Akva park do kraja avgusta, objekat će nuditi sadržaj tokom cele godineU narednim danima uslediće i potpisivanje ugovora sa zakupcem, preduzećem "Ellite Palić", kazao je Pastor.

- Očekujem da u narednih nekoliko dana svi detalji u vezi sa ugovorom budu raščišćeni i da on bude potpisan. Iako operater ima rok od 30 dana od momenta potpisivanja ugovora da pusti akva park u rad, taj rok će biti kraći i zato danas mogu da kažem da je izvesno, skoro sigurno da će akva park biti pušten završen i pušten u upotrebu do kraja avgusta - ističe sagovornik.

Ištvan Pastor: Akva park do kraja avgusta, objekat će nuditi sadržaj tokom cele godineOsim o akva parku, Pastor je na jutrošnjoj konferenciji za medije govorio i o rekonstrukciji Vodotornja, te najavio da će po završetku radova, koji staju 21,4 miliona dinara, ovom simbolu Palića biti vraćen stari sjaj.

1096_3.jpg

- Radovi su trenutno u pripremnoj fazi, odnosno postavljaju se skele, i rekonstrukcija treba da bude završena do kraja ove godine. Radiće se sve ono što je neophodno da bi se posledice zuba vremena otklonile - naveo je sagovornik i precizirao - Zameniće se svi dotrajali drveni elementi, kao i oštećena opeka, biće zamenjena i šindra (krovni pokrivač) kojom je toranj prekriven. Radovi obuhvataju i zaštitu fasade, postavljanje osvetljenja... Radovi se izvode uz nadzor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ištvan Pastor: Akva park do kraja avgusta, objekat će nuditi sadržaj tokom cele godineDuž dela obale jezera Palić (od hotela Prezident" do nekadašnje "Fontane") u toku su i radovi na popločavanju pešačke staze i postavljanju mobilijara koji treba da budu završeni do kraja avgusta.

- Mislim da će ova godina biti izuzetna što se tiče razvoja Palića - zaključio je Pastor. 

Izvor: subotica.com

09.08.2023.

Predsednik Skupštine društva „Park Palić“ Ištvan Pastor izjavio je danas za portal Magločistač da će radovi na izgradnji akva parka na Paliću biti završen do kraja avgusta, iako je sredinom juna najavio da je završetak ove investicije planiran do 31. jula.

1098_1.jpg

„Biće obznanjen dan kada će vrata akva parka biti otvorena. Sve ide u onom pravcu i onom dinamikom kako je bilo i predviđeno. Gotovi su građevinski radovi, u toku je tehnički prijem i probni rad, i u toku je ugovaranje aranžmana sa operaterom koji će da upravlja ovim objektom“, naveo je Pastor.

On je kazao da ima nekih dodatnih radova koji se takođe završavaju, i da će sve što je oštećeno tokom izgradnje, poput prilaznog puta, biti vraćeno u prvobitno stanje.

„Malo nas je sputavalo vreme, što se tiče temperatura, po 40 stepeni, ne samo što ljudi ne mogu da rade, nego se i materijali drugačije ponašaju. Nije bilo jednostavno. Nije nikakav izgovor, nego je naprosto konstatacija. Mislim da će sve to da se okonča do kraja avgusta meseca kao što je to i planirano“, objasnio je Pastor.

Akva park će, kako je najavljeno sredinom jula, biti predat na upravljanje preduzeću „Elite Palić“ koje je bilo jedini ponuđač koji se javio na javni oglas koji je raspisalo preduzeće „Park Palić“.

U izgradnju akva parka na Paliću uloženo je 959 miliona dinara, a ukupna vrednost ovog projekta je 1,6 milijardi dinara. Iz pokrajinskih izvora je uloženo još 120 miliona dinara za potpuni završetak radova.

Izvor: www.maglocistac.rs

18.07.2023.

U prostorijama preduzeća DOO „Park Palić“ danas je održan postupak otvaranja ponuda za davanje u zakup nepokretnosti Akva Park na Paliću.

Komisija je utvrdila da se na Javni oglas o sprovođenju postupka prikupljanja pismenih ponuda za davanje u zakup Akva Parka na Paliću prijavio jedan ponuđač.

1088_1.jpg

Uvidom u dokumentaciju konstatovano je da je preduzeće „Elite Palić“ DOO, Palić, u svojstvu ponuđača podnelo blagovremenu i potpunu ponudu, u skladu sa uslovima i kriterijumima iz Javnog oglasa.

U predstojećem periodu, u skladu sa utvrđenom procedurom, biće preduzete dalje neophodne i predviđene radnje u cilju zaključenja Akta o davanju u zakup nepokretnosti Akva Park na Paliću sa izabranim ponuđačem, kako bi se stvorili uslovi za otpočinjanje obavljanja delatnosti.

Izvor: rtv.rs

17.07.2023.

Palić, 17. jul – U prostorijama preduzeća DOO „Park Palić“ danas je održan postupak otvaranja ponuda za davanje u zakup nepokretnosti Akva Park na Paliću. Komisija je utvrdila da se na Javni oglas o sprovođenju postupka prikupljanja pismenih ponuda za davanje u zakup Akva Parka na Paliću prijavio jedan ponuđač.
Uvidom u dokumentaciju konstatovano je da je preduzeće „Elite Palić“ DOO, Palić, u svojstvu ponuđača podnelo blagovremenu i potpunu ponudu, u skladu sa uslovima i kriterijumima iz Javnog oglasa.
U predstojećem periodu, u skladu sa utvrđenom procedurom, biće preduzete dalje neophodne i predviđene radnje u cilju zaključenja Akta o davanju u zakup nepokretnosti Akva Park na Paliću sa izabranim ponuđačem, kako bi se stvorili uslovi za otpočinjanje obavljanja delatnosti.

Izvor: subotica.info

17.07.2023.

Kako su saopštili iz preduzeća, komisija je utvrdila da se na javni oglas za davanje u zakup Akva parka na Paliću prijavio jedan ponuđač.

Uvidom u dokumentaciju, konstatovano je da je preduzeće „Elite Palić“ d.o.o, Palić, u svojstvu ponuđača podnelo blagovremenu i potpunu ponudu, u skladu sa uslovima i kriterijumima iz javnog oglasa.

Iz preduzeća dodaju da će u predstojećem periodu, u skladu sa utvrđenom procedurom, biti preduzete dalje neophodne i predviđene radnje u cilju zaključenja Akta o davanju u zakup nepokretnosti Akva parka na Paliću sa izabranim ponuđačem, kako bi se stvorili uslovi za otpočinjanje obavljanja delatnosti.

Izvor: danas.rs

17.07.2023.

Otvaranjem ponuda za zakup akva parka, utvrđeno je da je jedini ponuđač koji je podneo ponudu i koja je ispunila sve uslove, preduzeće "Elitte Palić" sa Palića.
Samo jedan ponuđač za zakup akva parka na Paliću

1086_1.jpg

Danas je u prostorijama preduzeća "Park Palić" održan postupak otvaranja ponuda za davanje u zakup akva parka na Paliću. Na Javni oglas o prikupljanju ponuda za zakup, prijavio se jedan ponuđač - "Elitte Palić", Palić. Ovo preduzeće podnelo je blagovremenu i potpunu ponudu, u skladu sa uslovima i kriterijumima Javnog oglasa. 

U predstojećem periodu, u skladu sa utvrđenom procedurom, biće preduzete dalje neophodne i predviđene radnje u cilju zaključenja Akta o davanju u zakup nepokretnosti akva park na Paliću sa izabranim ponuđačem, kako bi se stvorili uslovi za otpočinjanje obavljanja delatnosti - saopštili su iz preduzeća "Park Palić".

Kompanija "Elitte Palić" osnovana je 1994. godine i jedna je od vodećih u oblasti turizma i hotelijerstva na Paliću i okolini. U svom sastavu posluje sa restoranima “Mala gostiona” i “Riblja čarda”, kao i hotelom “Park” i depadansom “Jezero”.

U nastavku su fotografije obilaska radova na akva parku od 27. juna.

Izvor: subotica.com

17.07.2023.

Subotica – Preduzeće „Elite Palić” prvi je zakupac akva parka na Paliću koji bi početkom avgusta trebao da počne sa radom.

U preduzeću „Park Palić” danas su otvorene ponude za davanje u zakup akva parka, a jedino je preduzeće „Elite Palić” podnelo blagovremenu i potpunu ponudu i ispunilo kriterijume iz javnog poziva.

1087_1.jpg

Iz preduzeća „Park Palić” najavljuju da će u predstojećem periodu nastaviti sa utvrđenom procedurom za zaključenje Akta o davanju u zakup nepokretnosti akva parka na Paliću sa izabrani ponuđačem.

Radovi na završetku akva parka na Paliću, kao i probni period rada, trebali bi da budu okončani do kraja jula. Akva park na Paliću ima pet bazena u zatvorenom i četiri bazena na otvorenom prostoru, a sadrži niz vodenih objekata koji treba da upotpune doživljaj na vodi.

Po proceni preduzeća „Park Palić” mesečni iznos zakupnine treba da iznosi  najmanje 275.925. dinara. Očekuje se da novi zakupac preuzme na sebe i značajna ulaganja oko opremanja prostora, a zakup se zaključuje na 15 godina.
„Frankfurter algemajne cajtung”: da li će Indija postati nova Kina?

Preduzeće „Elite Palić” upravlja restoranima „Mala gostiona” i „Riblja čarda” , kao i hotelima „Jezero” i „Park” na Paliću.

Izvor: politika.rs

17.07.2023.

 PALIĆ -

Svake subote u šest popodne, svi turisti koji posećuju Palićko jezero moći će jednim delom da osete zašto je ovo letovalište nekada bilo mondensko. Kao i pre više od jednog veka, kada je tradicija uspostavljena, muzički paviljon biće mesto koncerata koji trebaju da upotpune palićke šetnje obalom i Velikim parkom. 

1075_1.jpg

 

Koncertom Cimbali benda iz Mađarske, Muzički pavljon na Paliću ponovo je zaživeo u svojoj izvornoj funkciji – da šetačima u promenadi upotpuni užitak kvalitetnom muzikom.

„Naši gosti koji će stići na Palić svake subote uveče, od danas pa do šesnaestog septembra, moći će da uživaju u akordima džeza, bluza i folklor muzike. Pored toga, imaćemo goste sa italijanskom muzikom, naravno, tu će biti i deca iz muzičkih škola iz Kanjiže i iz Subotice“- ističe direktorka preduzeća “Park Palić” Valerija Denč.

Tokom više od jednog veka, Muzički paviljon zadržao je originalan oblik i funkciju, gde su se nekada svakog jutra i popodneva održavali mali promenadni koncerti poznatih muzičara iz Subotice ili drugih krajeva Ugarske i ulepšavali turistima šetnju palićkim parkom i obalom.

„Mi smo tu tradiciju oživeli pre tri godine i DOO Park Palić je uputio poziv muzičarima, orkestrima, umetnicima da svek subote tokom letnjih meseci sviraju ovde našim Palićanima, Subotičanima i turistima. Ova manifestacija, letnji koncerti u Muzičkom paviljonu počinje danas, odnosno serija tih koncerata i do sredine septembra će subotama u šest uveče uvek drugi orkestar, ansambl, svirati Palićanima, turistima i na ovaj način ćemo da podignemo i obogatimo ponudu Palića kao istaknute turističke destinacije“- kaže predsednik Skupštine grada Subotica Balint Pastor.

Muzički paviljon neizostavni je deo zaštićene celine poznate kao Veliki park.

Izvor: rtv.rs

15.07.2023.

Predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), danas je, na Paliću, svečano otvorio program pod nazivom „Letnji koncerti u Muzičkom paviljonu“, manifestaciju organizovanu s ciljem  da se na Palić vrati ova tradicija i da Muzički paviljon, koji je od od svog podizanja početkom 20. veka bio mesto malih promenadnih koncerata,  ponovo dobije svoju ulogu u animaciji palićkih posetilaca.

1077_1.jpg

„Izuzetnu čast mi predstavlja otvaranje neke kulturne manifestacije na Paliću. Tako je i ovaj put. Pre dve godine oživeli smo tradiciju staru 110 godina. Naime, početkom 20. veka tadašnji čelnici grada mislili su da je dobra ideja da se izgradi ovaj Muzički paviljon i da ansambli, izvođači, umetnici i muzičari sviraju u ovom paviljonu, pružajući zabavu šetačima, Palićanima, Subotičanima i turistima koji su boravili na Paliću. Mi smo u junu 2021. godine oživeli ovu tradiciju, d.o.o. ’Park Palić’ je uputio poziv muzičarima, ansamblima i umetnicima, pružajući im priliku da namenski koriste ovu prelepu malu građevinu i sviraju Palićanima, Subotičanima i turistima“, podsetio je dr Balint Pastor.

1077_2.jpg

On je izrazio zahvalnost zaposlenima u preduzećima „Park Palić“ d.o.o. i Javnom preduzeću „Palić-Ludaš“, jer, kako je rekao, zahvaljujući pre svega njihovom radu Palić ima ovako lep ambijent.

„Za nekoliko nedelja, ili meseci, počinje i rekonstrukcija Vodotornja, izgrađenog takođe u stilu mađarske varijante secesije. Uskoro ćemo imati i akva-park u punom kapacitetu, znači činimo sve da obogatimo turističku ponudu Palića, ali i da štitimo i čuvamo naše vrednosti na Paliću, kakav je Muzički paviljon. Tim rečima želim da otvorim ovu manifestaciju, a Palićanima, Subotičanima i turistima koji će ovde boraviti narednih nedelja želim da uživaju u muzici i u svemu što Palić može da im pruži“, naglasio je dr Balint Pastor.

1077_3.jpg

Ovo je treća godina kako „Park Palić” d.o.o. poziva umetnike i ansamble da održe koncert, pa će tako do sredine septembra tokom osam subotnjih dana od 18.00 časova šetače zabavljati prigodna muzika.

Ove subote koncert je održao mađarski „Cimbali bend", 22. jula će nastupiti Italijanski kulturni centar „Piazza Italia“, a 29. jula „Gordanov Blues Ghetto“.

U avgustu će biti održana tri koncerta: 5. avgusta nastupiće ženski hor „Femina VOX“, 12. avgusta Zlatne frule Vojvodine, a 26. avgusta umeće će pokazati Subotički duvački orkestar i Duvački orkestar iz Kupusine.

Septembar je rezervisan za mlade nade tradicionalne muzike: 2. septembra će nastupiti dečji gudački orkestar „Presto“ Muzičke škole iz Subotice, a 16. septembra Osnovna muzička škola Kanjiža.

Izvor: subotica.info

12.07.2023.

Svečano otvaranje manifestacije “Letnji koncerti u Muzičkom paviljonu” na Paliću, održaće se u subotu, 15. jula, s početkom u 18 časova, kada će nastupiti “Cimbali band” iz Mađarske.

U želji da vrati tradiciju malih promenadnih koncerata u Muzičkom paviljonu, preduzeće „Park Palić“ je pre dve godine pokrenulo ovu manifestaciju, kada su tokom leta, subotom, u ovom jedinstvenom objektu u stilu secesije nastupali kantautori, bendovi i muzički sastavi.

1081_1.jpg

I ove godine subote u julu, avgustu i septembru biće rezervisane za koncerte u Muzičkom paviljonu, pa će 22. jula publika moći da posluša nastup Italijanskog kulturnog centra “Piazza Italia”, a 29. jula koncert sastava “Gordanov Blues Ghetto”.

Posetioce Palića 5. avgusta očekuje nastup Ženskog hora “Femina Vox”, 12. avgusta Zlatne frule Vojvodine, dok će 26. avgusta zasvirati Subotički duvački orkestar i Duvački orkestar iz Kupusine.

Dečji gudački orkestar “Presto” Muzičke škole Subotica nastupiće 2. septembra, a Osnovna muzička škola iz Kanjiže 16. septembra.

Cilj ove manifestacije je da posetiocima i turistima pruži kompletniji ugođaj i da kroz kvalitetnu muziku upotpuni doživljaj Palića.

Izvor: danas.rs

07.07.2023.

Nakon što je krajem prošlog meseca, uklanjanjem trinaest oronulih objekata, okončana prva faza radova, preduzeće "Park Palić" nastavlja sa realizacijom projekta uređenja Vikend naselja, te se intenzivno radi na pronalaženju načina i rešenja za uklanjanje ruševnih objekata koji su u vlasništvu privatnih ili pravnih lica. Prethodne nedelje uklonjena su dva takva objekta.
Uklonjena još dva oronula objekta u Vikend naselju

1070_1.jpg

Polazeći od činjenice da je uređenje Vikend naselja od zajedničkog interesa za vlasnike objekata, kao i za turistički potencijal Palića, održan je veliki broj sastanaka i konsultacija sa predstavnicima preduzeća ili njihovim pravnim naslednicima sa ciljem pronalaženja najučinkovitijih rešenja.

1070_2.jpg

- Kao rezultat prepoznavanja zajedničkog cilja - da Vikend naselje na Paliću od neuređene, oronule i nepristupačne urbanističke celine ponovo postane funkcionalan i atraktivan deo Palića, vlasnici pojedinih objekata već su krenuli u realizaciju dogovorenih aktivnosti - objašnjavaju iz preduzeća "Park Palić" - Uvažavajući značaj ovog objekta, preduzeće "Adam šped" je, u skladu sa postignutim dogovorom, prošle nedelje o svom trošku već uklonilo dva objekta na svojim parcelama uz samo šetalište, a u toku je procedura za dobijanje potrebnih dozvola za uklanjanje trećeg, na samom ulazu u Vikend naselje.

1070_3.jpg

Uklonjena još dva oronula objekta u Vikend naseljuUklonjena još dva oronula objekta u Vikend naseljuNadležni očekuju da će i druga preduzeća koja u svom vlasništvu imaju objekte za rušenje ili sanaciju pružiti svoj doprinos u skladu sa Planom detaljne regulacije za Vikend naselje i projektom uređenja ovog dela Palića.

Iz preduzeća "Park Palić" još jednom pozivaju vlasnike nelegalizovanih objekata, kao i vlasnike zapuštenih objekata, odnosno onih koji su u ruševnom stanju da im se obrate kako bi se pronašla adekvatna i zakonski utemeljena rešenja.

Izvor: subotica.com

05.07.2023.

Uređenje Vikend naselja na Paliću: Uklonjeno još dva oronula objekta uz šetališe Palić

5. jul – Nakon što je krajem juna uklanjanjem 13 oronulih objekta završena prva faza radova, preduzeće „Park Palić“ d.o.o. nastavlja sa sprovođenjem projekta uređenja Vikend naselja na Paliću i intezivno radi na pronalaženju načina i rešenja za uklanjanje devastiranih i ruševnih objekata koji su u vlasništvu pravnih ili privatnih lica.

1069_1.jpg

Polazeći od činjenice da je uređenje Vikend naselja od zajedničkog interesa za vlasnike objekata, kao i za turistički potencijal Palića, održan je veliki broj sastanaka i konsultacija sa predstavnicima preduzeća ili njihovim pravnim naslednicima, sa ciljem pronalaženja najučinkovitijih rešanja.

1069_2.jpg

Kao rezultat prepoznavanja zajedničkog cilja da Vikend naselje na Paliću od neuređene, oronule i nepristupačne urbanističke celine ponovo postane funcionalan i atraktivan deo Palića, vlasnici pojedinih objekata su već krenuli u realizaciju dogovorenih aktivnosti.

1069_3.jpg

Uvažavajući značaj ovog projekta, preduzeće „Adam Šped“ D.O.O. je, u skladu sa postignutim dogovorom, prethodne nedelje o svom trošku već uklonilo dva objekta na svojim parcelama uz samo šetalište, a u toku je procedura za dobijanje potrebnih dozvola za uklanjanje trećeg, na samom ulazu u Vikend naselje.

1069_4.jpg

Izražavamo očekivanje da će, kao što je dogovoreno na održanim sastancima, i druga preduzeća čiji su objekti valorizovani kao objekti za rušenje ili sanaciju pružiti svoj doprinos, u skladu sa Planom detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću i Projektom uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini - uklanjanje nelegalnih i oronulih objekata i pribavljanje rešenja o njihovom uklanjanju u Vikend naselju.

Preduzeće „Park Palić“ d.o.o. još jednom poziva sve vlasnike nelegalizovanih objekata kao i vlasnike objekata koji su u ruševnom i zapuštenom stanju da podrže inicijativu konačnog uređenja ovog naselja koje je decenijama zapušteno i da nam se obrate kako bismo u saradnji sa nadležnim institucijama zajednički pronašli adekvatna i zakonski utemeljena rešenja

Izvor: subotica.info

05.07.2023.

Palić, 5. jul – Nakon što je krajem juna uklanjanjem 13 oronulih objekta završena prva faza radova, preduzeće „Park Palić“ d.o.o. nastavlja sa sprovođenjem projekta uređenja Vikend naselja na Paliću i intezivno radi na pronalaženju načina i rešenja za uklanjanje devastiranih i ruševnih objekata koji su u vlasništvu pravnih ili privatnih lica. Polazeći od činjenice da je uređenje Vikend naselja od zajedničkog interesa za vlasnike objekata, kao i za turistički potencijal Palića, održan je veliki broj sastanaka i konsultacija sa predstavnicima preduzeća ili njihovim pravnim naslednicima, sa ciljem pronalaženja najučinkovitijih rešanja.

1071_1.jpg

Kao rezultat prepoznavanja zajedničkog cilja da Vikend naselje na Paliću od neuređene, oronule i nepristupačne urbanističke celine ponovo postane funcionalan i atraktivan deo Palića, vlasnici pojedinih objekata su već krenuli u realizaciju dogovorenih aktivnosti.

1071_2.jpg

Uvažavajući značaj ovog projekta, preduzeće „Adam Šped“ D.O.O. je, u skladu sa postignutim dogovorom, prethodne nedelje o svom trošku već uklonilo dva objekta na svojim parcelama uz samo šetalište, a u toku je procedura za dobijanje potrebnih dozvola za uklanjanje trećeg, na samom ulazu u Vikend naselje.

1071_3.jpg

Izražavamo očekivanje da će, kao što je dogovoreno na održanim sastancima, i druga preduzeća čiji su objekti valorizovani kao objekti

Izvor: balkantv.rs

05.07.2023.

Nakon što je krajem juna uklanjanjem 13 oronulih objekta završena prva faza radova, preduzeće „Park Palić“ d.o.o. nastavlja sa sprovođenjem projekta uređenja Vikend naselja na Paliću i intezivno radi na pronalaženju načina i rešenja za uklanjanje devastiranih i ruševnih objekata koji su u vlasništvu pravnih ili privatnih lica.

1073_1.jpg

Polazeći od činjenice da je uređenje Vikend naselja od zajedničkog interesa za vlasnike objekata, kao i za turistički potencijal Palića, održan je veliki broj sastanaka i konsultacija sa predstavnicima preduzeća ili njihovim pravnim naslednicima, sa ciljem pronalaženja najučinkovitijih rešanja. Kao rezultat prepoznavanja zajedničkog cilja da Vikend naselje na Paliću od neuređene, oronule i nepristupačne urbanističke celine ponovo postane funcionalan i atraktivan deo Palića, vlasnici pojedinih objekata su već krenuli u realizaciju dogovorenih aktivnosti. Uvažavajući značaj ovog projekta, preduzeće „Adam Šped“ D.O.O. je, u skladu sa postignutim dogovorom, prethodne nedelje o svom trošku već uklonilo dva objekta na svojim parcelama uz samo šetalište, a u toku je procedura za dobijanje potrebnih dozvola za uklanjanje trećeg, na samom ulazu u Vikend naselje.

– Izražavamo očekivanje da će, kao što je dogovoreno na održanim sastancima, i druga preduzeća čiji su objekti valorizovani kao objekti za rušenje ili sanaciju pružiti svoj doprinos, u skladu sa Planom detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću i Projektom uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini – uklanjanje nelegalnih i oronulih objekata i pribavljanje rešenja o njihovom uklanjanju u Vikend naselju. Preduzeće „Park Palić“ d.o.o. još jednom poziva sve vlasnike nelegalizovanih objekata kao i vlasnike objekata koji su u ruševnom i zapuštenom stanju da podrže inicijativu konačnog uređenja ovog naselja koje je decenijama zapušteno i da nam se obrate kako bismo u saradnji sa nadležnim institucijama zajednički pronašli adekvatna i zakonski utemeljena rešenja. – poručuje Valerina Denč, direktor “Park Palić” doo.

Izvor: lovalova.rs

13.06.2023.

Ministar turizma i omladine Husein Memić obišao je danas Vodotoranj, Veliki park, Veliku terasu i akva park na Paliću.

1062_1.jpg

-  Ministarstvo je uložilo 959 miliona dinara za izgradnju akva i spa centra, čija je ukupna vrednost  1.6 milijardi dinara. Nedavno mi je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao da će pokrajina dati još 120 miliona dinara za kompletan završetak i verujem da će, kako je najavljeno, 1. avgusta akva park početi sa radom – naglasio je ministar Memić, ističući da je ova godina rekordna po ulaganju u turističku infrastrukturu - Subotica i Palić imaju oko 50 odsto stranih turista, cij nam je da taj broj povećamo ali i da zadržimo domaće turiste. Ovo su najveća ulaganja, u narednom periodu uložićemo 16 miliona evra za razvoj infrastrukture a dobar deo tih sredstava biće usmeren u Podunavlje. 

1062_2.jpg

U pratnji domaćina Ištvana Pastora, predsednika Skupštine preduzeća „Park Palić“, ministar Memić je obišao neke od projekata koji se trenutno realizuju na Paliću.

1062_3.jpg

Poseta ministra svaki lokalitet koji se obilazi stavlja u fokus interesovanja, a nama je to veoma važno, jer se na Paliću pripremaju velika dešavanja. Akva park je investicija koja se realizuje od 2018. godine, a realan plan je da je završimo do kraja jula. Ovih dana se intenzivno radi na raspisivanju javnog poziva za odabir operatera koji će voditi računa o objektu i obezbeđivati kvalitet usluga koji će privlačiti posetioce – najavio je Pastor. - Tu je i generalna rekonstrukcija Vodotornja, za šta je obezbeđeno 35 miliona dinara i verujemo da će do kraja godine on vratiti svoj prvobitni sjaj. Nastavlja se sa postavljanjem ukrasnih cigli u pešačkom delu, od hotela „Prezident“ do bivše „Fontane“. Na Vikend naselju su nastavljeni radovi i činimo sve da Palić privlači i zadrži goste.

1062_4.jpg

Izvor: subotica.com

13.06.2023.

SUBOTICA - Akva park na Paliću bi trebao da počne sa radom 1. avgusta, ponovio je danas predsednik Skupštine društva "Park Palić" Ištvan Pastor.

On je radove na ovoj investiciji, koja predstavlja jedno od najvećih ulaganja u turističku infrastrukturu u Vojvodini, obišao u društvu ministra turizma i omladine Republike Srbije Huseina Memića.

1063_1.jpg

Radovi na izgradnji Akva parka počeli su još 2018. godine.

Ova investicija je vredna 1,6 milijardi dinara, od čega je Srbija, preko Ministarstva za turizam i omladinu, uložila blizu 960 miliona.

Da se radovi privode kraju uverio se i danas i nadležni ministar Husein Memić, kome je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine društva "Park Palić" ponovio da posao može biti završen u narednih mesec i po dana.

"Imamo nameru, realan plan da ovu investiciju završimo do kraja jula meseca ove godine. Ovih dana se intenzivno radi na respisivanju javnog poziva za odabir operatera, koji će gazdovati, koji će voditi računa o ovom objektu i obezbeđivati kvalitet usluga koji će privlačiti ljude i koji će zadovoljavati ljude", rekao je Pastor.

Ministar Memić je nakon obilaska gradilišta na Paliću istakao da se u Srbiji ulažu značajna sredstva kako bi se domaći turisti zadržali na našim destinacijama, ali ujedno i privukao što već broj stranih turista.

Samo u narednom periodu će u turističku infrastrukturu u našoj zemlji biti uloženo 16 miliona evra, rekao je Memić.

"Dobar deo tih sredstava ćemo uložiti u Podunavlje. Uskoro ide raspisivanje javne nabavke za tri velika projekta, a to su Kovin, Bela Crkva i Novi Sad. Gradićemo duž Dunavske magistrale. Znate i sami da je predsednik Republike dao vetar u jedra kada su u pitanju ti projekti i želim ovde da uputim apel i drugim lokalnim samoupravama i gradovima da spreme projekte. Mi smo oformili i nekoliko radnih grupa, jer želja nam je da i nakon ove godine nastavimo sa velikim ulaganjima u turizam i turističku infrastrukturu", istakao je ministar Memić.

1063_2.jpg

Memić je podsetio prisutne da su turistički pokazatelji u prva četiri meseca ove godine bolji od prošlogodišnjih.

Govoreći o vaučerima, on je rekao da očekuje da Vlade Srbije narednih dana donese odluku, nakon čega bi distribucija nove ture vaučera mogla da počne za nedelju dana.

Izvor: RTV

13.06.2023.

Ministar turizma i omladine Republike Srbije Husein Memić obišao je danas 13. juna, u pratnji predsednika Skupštine društva „Park Palić“ Ištvana Pastora, palićki vodotoranj, Veliki park, Veliku terasu i novoizgrađeni Akva park na Paliću čije se otvaranje željno iščekuje, prema novom roku, 31. jula tekuće godine.

1064_1.jpg

– Avka park je investicija koja je u toku od 2018. godine, imamo realan plan da ga završimo do kraja jula ove godine. Ovih dana se intenzivno radi na raspisivanju javnog poziva za odabir operatera koji će voditi računa o ovom objektu i obezbeđivati kvalitet usluga koje će privlačiti i zadovoljavati ljude. – izjavio je Ištvan Pastor pridodavši da je sa ministrom Memićem razgovarao i o ostalim projektima koji će se realizovati na Paliću, pre svega o generalnoj rekonstrukciji vodotornja.

1064_3.jpg

– Javni poziv je pre nekoliko dana objavljen, obezbeđena su sva sredstva za izvođenje tih radova, oko 35 miliona dinara i računamo da će vodotoranj imati novi sjaj negde do kraja ove godine. Pored toga krenuće se sa nastavkom postavljanja ukrasnih cigli na pešačkoj stazi od hotela Prezident pa do nekadašnje fontane. Nastavljamo i sa radovima na vikend naselju, sve sa namerom da Park Palić liči na ono kako mi to zamišljamo, da privlači i zadrži goste tokom cele godine. – poručio je Pastor.

1064_4.jpg

– Mi smo u Akva spa centar uložili 959.000.000 dinara miliona, ukupna vrednost projekta je 1,6 milijardi dinara, nedavno mi je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao da će Autonomna pokrajina Vojvodina dati još 120 miliona dinara za potpuni završetak ovih radova. Nama jeste interes da zadržimo one ljude koji do sada išli u Mađarsku u neke lepše Akva spa centre. Po našoj proceni Suboticu i Palić čine oko 50% stranih turista koji dolaze ali nam je cilj i da zadržimo domaće turiste i da povećamo broj stranih turista. – istakao je Memić uz dodatak da ova ulaganja predstavljaju najveća ulaganja u turističku infrastrukturu u ovoj godini.

1064_5.jpg

Prema rečima ministra, Srbija će u narednom periodu uložiti još 16.000.000 eura za razvoj turističke infrastrukture zemlje, deo tih sredstava uložiće se u podunavlje gde se uskoro raspisuju javne nabavke za tri velika projekta u Kovinu, Beloj Crkvi i Novom Sadu.

1064_6.jpg

– Ova godina je još bolja u odnosu na rekordnu 2022. godinu, još uspešnija i po broju deviznog priliva i po broju domaćih i stranih turista u prva četiri meseca. Ovakvi projekti, važni za državu, sigurno imaju za cilj da se domaći turisti zadrže, a strani turisti da dođu. – rekao je Memić naglasivši da je izgradnja Akva parka na Paliću najveće ulaganje u turistučku infrastrukturu Vojvodine u poslednjih 30 godina.

1064_7.jpg

 

Izvor: LOVA LOVA

06.06.2023.

Najavljen plan o uređenju prostora vikenda naselja na Paliću je zvanično krenuo danas.

U prilogu izjave za medije Pastora Ištvana i Valerije Denc.

1079_1.jpg

Takođe mediji su dobili iz prve ruke ono što su želeli o SPA centru.

Kada će SPA biti dostupan za građane?

1079_2.jpg

Plan je prvog avgusta, do kada bi se trebao u posao uvesti i, po konkursu, menadžer koji će voditi centar.

Izvor:  subotica.info

04.06.2023.

Rušenje 12 devastiranih legalnih i nelegalnih objekata u Vikend naselju na Paliću počelo je u saradnji sa preduzećem "Park Palić" i privatnim vlasnicima.

1051_1.jpg

Direktorka preduzeća "Park Palić" Valerija Denč izjavila je da je ovo početak rešavanja višedecenijskih problema u vikend naselju.
"Kontaktirali smo sve privatne vlasnike koji imaju objekte u ovom naselju. Ostala su nam još 32 objekta gde nismo uspeli da dođemo do vlasnika, ali ćemo nastojati da pronađemo ljude koji imaju veze sa ovim objektima", rekla je ona.
Njihov cilj je, kako je navela, ne samo da sruše pomenute objekte, nego i da očiste vikend naselje kako bi ono postalo jedno od najlepših delova Palića.
 
Podsetila je da je prostor prema planu detaljne regulacije u vlasništvu Grada Subotice.
 
"Grad će imati veliku šansu da zaradi jer pripremamo placeve za dalju prodaju. Ovo je početak izgradnje novog Vikend naselja", istakla je Denč.
 
Za rušenje objekata iz pokrajinskih izvora obezbeđeno je ukupno 36 miliona dinara.

Izvor: 021.rs

04.06.2023.

 PALIĆ - U "Vikend naselju" na Paliću, gde su nekada bila odmarališta preduzeća i lepe privatne vikendice, trenutno ima oko 50 ruiniranih objekata. Danas je otpočelo njihovo rušenje kako bi ovaj prostor bio uređen i vraćen u funkciju turizma. video icon

Srušen je prvi od ruiniranih, nelegalno izgrađenih objekata u privatnom vlasništvu u "Vikend naselju" na Paliću, a ista sudbina čeka ovih dana ukupno 12 vikendica koje godinama unazad ruže ovo turističko naselje.

1052_1.jpg

Početak rušenja oronulih objekata upriličen je u prisustvu medija i pod budnim okom čelnika JP "Park Palić".

"Namera nam je da sve ono što je ruglo, sve ono što nema vlasnika, sve ono što se ne može dovesti u funkcionalno stanje - porušimo, uklonimo. Želimo da "Vikend naselje" dobije lepše obrise i ponovo postane prostor primeren turističkoj nameni", istakao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine JP "Park Palić".

1052_2.jpg

On je izjavio je da je u toku proces donošenja rešenja o rušenju za još četiri objekta, a Valerija Denč, direktorka JP "Park Palić", rekla je da predstoje razgovori sa vlasnicima još 32 objekta koji treba da budu uklonjeni.

"Naš cilj je da zaista očistimo "Vikend naselje" kako bi ovaj prostor pored "Peščane plaže" ponovo bio jedan od najlepših delova Palića u koje će hrliti zadovoljni turisti", istakla je Valerija Denč, direktorka JP "Park Palić".

Nakon rušenja oronulih objekata, placevi kojima gazduje grad biće uređeni i ponuđeni na prodaju, sa ciljem da budući vlasnici tu izgrade nove objekte koji će služiti za ukras Vikend naselja i vratiti mu ulogu uglednog turističkog mesta na obali jezera Palić.

Izvor: RTV

04.06.2023.

Radovi na objektu trebali bi da budu završeni u naredne dve sedmice, a do 31. jula trajaće period probnog rada. Nakon toga, avka park biće otvoren za poseotioce.

Akva park na Paliću trebao bi da bude završen do 31. jula ove godine i nakon toga i  otvoren za korisnike, rekao je Ištvan Pastor, predsednik Društa “Park Palić”, pri početku radova na rušenju vikend naselja.
Prvobitni rok za završetak avka parka i velnesa na prostoru pored jezera bio je 31. maj, međutim, zbog složenosti završnih radova one je prolongiran za dva meseca.

1080_1.jpg

„Pre nekoliko dana sa generalnim izvođačem potpisali smo aneks ugovora i produžili rok za završetak radova, za puštanje u pogon, i za probni rad do 31. jula ove godine. To znači da će u naredne dve do tri nedelje biti okončani svi ugovoreni radovi, paralelno sa tim već sada ide tehnički prijem kompletnog objekta. Od trenutka završetka radova do 31. jula odvijaće se probni rad bez posetilaca kako bi se utvrdilo da li sve funkcioniše, da li je sve u redu, da li nešto treba popraviti. Finansijska sredstva, kao i tehničko izvođački uslovi su obezbeđeni, u to nas uveravaju i izvođači sa kojima smo svakodnevno u kontaktu i nadzire se napredovanje radova“ rekao je Pastor.
Akva park na Paliću ima pet bazena u zatvorenom i četiri bazena na otvorenom prostoru, niz objekata koji treba da upotpuno doživljaj na vodi, a početkom maja Skupština grada donela je odluku da je preduzeća „Park Palić“ zaduženo za raspisivanje konkursa i davanja u zakup ne samo akva parka, ali i Veliku terasu na Paliću.

Pastor kaže da će već naredne sedmice imenovati komisiju koja treba da raspiše konkurs za traženje i odabir upravljača akva parkom.
„Želeli bi da se on uključi već u fazi probnog rada kako bi od 31. jula i sam bio u stanju da vodi objekat i da akva park bude u funkciji za posetioce. Neće biti jednostavno, kratko je vreme na raspolaganju, ali odabir operatera jedna od ključnih stvari za funckionisanje jer želimo da bude besprekorno, čisto, onako kako dolikuje i to je osnovna namera u traženju partnera za posao“ rekao je Pastor.

Gradska odluka predviđa i uslove pod kojima može ovaj objekat da se izda u azkup, a to je vremenski rok do 15 godina, dok će cena zakupa biti u skladu sa gradskom odlukom o idzavanju poslovnih prostora.

„Korisna površina akva parka, dakle deo koji je u funkciji za posetioce je 4.281 metara kvadratnih i kada se to pomnogi za cenom iz gradske odluke dobijamo mesečni iznos zakupnine od najmanje 275.925. dinara. Treba imati u vidu da onaj ko bude upravljao imaće na početku i značajna ulaganja, oko obezbeđenja osoblja, ali i opremanja prostora, potom ulaganje u održavanje. Za mene ovde problem nije pitanje zakupnine, ona može da bude i nešto niža, ali ako to preuzme neko ko će da privuče i zadrži ljude, mislim da svi ćemo od toga da profitiramo i donosiće  veći dorpinos čitavom odmaralištu“ rekao je Pastor.

Izvor: subotica.info

03.06.2023.

U Vikend naselju na Paliću je počelo rušenje 12 oronulih i devastiranih objekata koji se uklanjanju u saradnji sa preduzećem „Park Palić“ i privatnim vlasnicima legalnih ili nelegalnih objekata čiji izgled više decenija narušava izgled Palića.

Direktorka preduzeća „Park Palić“, Valerija Denč, izjavila je novinarima da je ovo početak rešavanja višedecenijskih problema u Vikend naselju.

1054_1.jpg
Rušenje nelegalnih objekata u Vikend naselju Palić, foto: Subotica.info (Nikola Tumbas)

„Kontaktirali smo sve privatne vlasnike koji imaju objekte u ovom naselju. Ostalo nam je još 32 objekta gde nismo uspeli da dođemo do vlasnika, ali ćemo nastojati da pronađemo ljude koji imaju veze sa ovim objektima“, rekla je.

Njihov cilj je, kako je navela, ne samo da sruše pomenute objekte, nego i da očiste Vikend naselje kako bi ono postalo jedno od najlepših delova Palića.

Valerija Denč je podsetila da je prostor prema planu detaljne regulacije u vlasništvu Grada Subotice.

„Grad će imati veliku šansu da zaradi jer pripremamo placeve za dalju prodaju. Ovo je početak izgradnje novog Vikend naselja“, istakla je Denč.

Za posao rušenja objekata, iz pokrajinskih izvora obezbeđeno je ukupno 36 miliona dinara.

Izvor: Magločistač

03.06.2023.

Juče je počelo uklanjanje oronulih i devastiranih objekata u Vikend naselju na Paliću.
Počelo uklanjanje devastiranih objekata u Vikend naselju

1055_1.jpg

U narednom periodu biće uklonjeno ukupno 12 bespravno sagrađenih objekata u Vikend naselju koje građani nazivaju palićki "Bejrut".

- U potpunosti smo se držali procedure i zakona i zahvaljujući tome je čitav ovaj proces bio poprilično složen. Odluci o uklanjanju objekata prethodilo je utvrđivanje činjenica od strane gradskih inspektora da se radi o objektima koji nisu za korišćenje, odnosno da ih nije moguće adaptirati, potom se utvrđivalo jesu li objekti sagrađeni u skladu sa zakonom, a Sekretarijat za građevinarstvo je utvrdio da su nezakonito izgrađeni i na kraju je ustanovljeno da nema pravnog osnova za legalizaciju ovih objekata - pojasnio je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine preduzeća "Park Palić"- U perspektivi, najverovatnije sličnu sudbinu doživeće još 4 objekta, ali pošto postupak nije u potpunosti okončan, sačekaćemo kako bismo 100 odsto bili sigurni da nikome ne kršimo nikakvo pravo.

1055_2.jpg

Iz preduzeća "Park Palić" poručuju da se uređenje Vikend naselja nastavlja i nakon uklanjanja devastiranih objekata.

- Ovo je kraj palićkog "Bejruta" i početak novog Vikend naselja. Placevi na kojima se nalaze objekti za rušenje biće očišćeni i uređeni. Oni su u vlasništvu Grada i predstavljaju pravo bogatstvo, pošto će biti pripremljeni za dalju prodaju, pa će Grad imati veliku šansu da zaradi - istakla je Valerija Denč, direktorka preduzeća "Park Palić".

Denč navodi da nisu uspeli da stupe u kontakt sa vlasnicima ukupno 32 objekta, te će u narednom periodu ponovo pokušati da ih kontaktiraju.

- Postoje i oronuli objekti koji su u privatnom vlasništvu, pa ponovo molim vlasnike da krenu u adaptaciju, jer je cilj da očistimo Vikend naselje i da ono postane jedan od najlepših delova Palića - zaključuje sagovornica.

Izvor: subotica.com

02.06.2023.

Preduzeće “Park Palić” u decembru prošle godine započelo je akciju sređivanja Vikend naselja na Paliću. Usledio je mukotrpan posao kontaktiranja vlasnika i provera da li su određeni objekti i nekretnine legalizovani, a sve u cilju kako bi se ovaj deo turističkog naselja, nakon više godina nebrige doveo u red.

1053_1.jpg

Nakon mnogo razgovora i utvrđivanja činjenica od strane inspektora grada Subotice da se radi o objektima koji su u takvom stanju da nisu za korišćenje, nemaju vlasnike i bespravno su podignuti, danas 02. juna započeto je sa rušenjem 12 objekata koji su ružili Vikend naselje zbog koga je ovaj deo Palića dobio i nazov palićki “Bejrut”.

1053_2.jpg

– Utvrđeno je da su ti objekti nezakonito sagrađeni, isto tako i ustanovljeno je da nema pravnog osnova za legalizaciju ovih objekata i na bazi toga je doneto rešenje od strane Sekretarijata za građevinarstvo da grad Subotica, odnosno investitor, a to je park Palić, može da pristupi uklanjanju ovih objekata. Moram da se zahvalim i Javnom pravobraniocu grada Subotice zbog toga što je bio veoma profesionalan i što je zajedno sa svima ostalima koji su bili učesnici u ovom procesu podpomagao relativno brzo obavljanje ovog procesa. – izjavio je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, uz dodatak da ista sudbina čeka još najverovatnije za četiri objekta, potrebno je samo da se proces ispitivanja legalnosti objekata do kraja završi.

1053_3.jpg

– Izuzetno sam radostan zbog toga što smo zajednički dokazali da ono što se decenijama činilo nemogućim, moguće je uraditi i to u roku od šest meseci ako se to želi i ako se upregnu svi oni koji oko toga imaju nekakav zadatak. Uspeli smo ovo uraditi na početku turističke sezone, uredićemo ovaj prostor kako bi Palić bio spreman da primi veliki broj turista koji očekujemo u predstojećim mesecima. – naglasio je Pastor.

1053_4.jpg

Za ovaj projekat, Vlada AP Vojvodine obezbedila je sredstva u visini od 36 miliona dinara.

– Ostalo je da dođemo do vlasnika još 32 objekta, počećemo ispočetka proces kako bih kontaktirali vlasnike svih objekata, ili ljude koji imaju veze sa vlasnicima. Cilj je da očistimo Vikend naselje pa molimo vlasnike oronulih objekata da obnove svoje nekretnine. Svi koje smo kontaktirali bili su oduševljeni i pozitivno sa reagovali na to da je neko konačno počeo da rešava situaciju. Nećemo stati dok ne budemo imali imali informacije o statusima svih objekata, a tu smo i da pomognemo svi vlasnicima i da na kraju zajedno rešimo problem. – istakla je Valerija Denč, direktor “Park Palić” d.o.o..

Foto: Pastor Ištvan/Facebook

Izvor:  Lova Lova

27.03.2023.

U prilogu video zapis sa prikazom radova na betoniranju podova, razvodu strujne mreže, podnog grejanja, termo izolacije, kanalizacionih radova, varenju cevi u sistemu vodoinstalacije kao i postavljanju keramike.

1046_1.jpg

Izvor: Subotica.Info

21.03.2023.

Preduzeće pruža i pomoć građanima u legalizaciji objekata koji su u privatnom vlasništvu.

Razlog za to je pripremanje vikend naselja za buduće investitore.

1031_1.jpg

"Prema evidenciji iz Katastra nepokretnosti i podataka, prikupljenih obilaskom svih objekata na terenu, utvrđeno je da se 195 objekata u vikend naselju nalaze u privatnom vlasništvu, pravnih ili fizičkih lica. Od tog broja, 28 objekata je potpuno zapušteno, ruinirano ili napušteno", navode u ovom preduzeću.

U saradnji sa javnim preduzećem "Palić-Ludaš" u toku naredne nedelje počeće akcija krčenja zaraslih površina u ovom naselju, proređivanja i odnošenja šiblja i drugog rastinja.

Preduzeće "Park Palić" je do sada uradilo parcelaciju za 30 blokova, a uslovi za to su brisanje nepostojećih objekata iz Katastra nepokretnosti, kao i uklanjanje određenih objekata koji se nalaze van regulacionih linija.

Izvor: 021.rs

21.03.2023.

U toku meseca februara i prvoj polovini marta preduzeće „Park Palić“ D.O.O. intenziviralo je sprovođenje koraka koji za cilj imaju započeto uređenje Vikend naselja na Paliću. Prema evidenciji zasnovanoj na podacima Katastra nepokretnosti i podacima prikupljenim obilaskom svih objekata na terenu, utvrđeno je da se 195 objekata u Vikend naselju nalaze u privatnom vlasništvu, pravnih ili fizičkih lica.

1029_1.jpg

Od navedenog broja, 28 objekata je potpuno zapušteno, ruinirano ili napušteno. U sklopu sprovođenja Projekta uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini – uklanjanje nelegalnih i oronulih objekata i pribavljanje rešenja o njihovom uklanjanju u Vikend naselju na Paliću, preduzeće „Park Palić“ kontaktiralo je sa većinom privatnih lica ili preduzeća koji imaju objekte u Vikend naselju, a kroz direktne susrete i sastanke, kao i konsultacije telefonom i pisanim putem, razgovarano je sa više od 30 vlasnika nelegalnih, zapuštenih ili ruiniranih objekata.

Tokom ovih konsultacija zainteresovani građani su najčešće postavljali pitanja vezana za to da li je objekat namenjen za rušenje po usvojenom Planu detaljne regulacije za Vikend naselje, da li postoji mogućnost za legalizaciju objekata, kao i da li postoji mogućnost za otkup zemljišta na kojem se objekat nalazi. Pružanjem adekvatnih odgovora, stručnih saveta i sugestija u vezi sa statusom objekta, mogućnostima rekonstrukcije i mogućnostima legalizacije objekata, preduzeće „Park Palić“ nastaviće da, zajedno sa vlasnicima, i u predstojećem periodu pronalazi odgovarajuća rešenja, sa krajnjim ciljem pravnog, urbanističkog, infrastrukturnog i svakog drugog uređenja „Vikend naselja“.

U sklopu ovog cilja, u saradnji sa JP „Palić-Ludaš“, u toku naredne nedelje počeće akcija krčenja zaraslih površina u Vikend naselju, proređivanja i odnošenja šiblja i drugog rastinja. Na osnovu usvojenog Plana detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću, preduzeće „Park Palić“ u narednom periodu nastaviće i sa daljom parcelacijom novih pet blokova. Do sada je izvršena parcelacija za 30 blokova, a uslovi za parcelaciju su brisanje nepostojećih objekata iz Katastra nepokretnosti, kao i uklanjanje određenih objekata koji se nalaze van regulacionih linija.

Izvor: RTV

19.03.2023.

U toku meseca februara i prvoj polovini marta preduzeće "Park Palić" D.O.O. intenziviralo je sprovođenje koraka koji za cilj imaju započeto uređenje Vikend naselja na Paliću.

Prema evidenciji zasnovanoj na podacima Katastra nepokretnosti i podacima prikupljenim obilaskom svih objekata na terenu, utvrđeno je da se 195 objekata u Vikend naselju nalaze u privatnom vlasništvu, pravnih ili fizičkih lica, navodi RTV.

Od navedenog broja, 28 objekata je potpuno zapušteno, ruinirano ili napušteno. U sklopu sprovođenja Projekta uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini – uklanjanje nelegalnih i oronulih objekata i pribavljanje rešenja o njihovom uklanjanju u Vikend naselju na Paliću, preduzeće "Park Palić" kontaktiralo je sa većinom privatnih lica ili preduzeća koji imaju objekte u Vikend naselju, a kroz direktne susrete i sastanke, kao i konsultacije telefonom i pisanim putem, razgovarano je sa više od 30 vlasnika nelegalnih, zapuštenih ili ruiniranih objekata.
Tokom ovih konsultacija zainteresovani građani su najčešće postavljali pitanja vezana za to da li je objekat namenjen za rušenje po usvojenom Planu detaljne regulacije za Vikend naselje, da li postoji mogućnost za legalizaciju objekata, kao i da li postoji mogućnost za otkup zemljišta na kojem se objekat nalazi. Pružanjem adekvatnih odgovora, stručnih saveta i sugestija u vezi sa statusom objekta, mogućnostima rekonstrukcije i mogućnostima legalizacije objekata, preduzeće "Park Palić" nastaviće da, zajedno sa vlasnicima, i u predstojećem periodu pronalazi odgovarajuća rešenja, sa krajnjim ciljem pravnog, urbanističkog, infrastrukturnog i svakog drugog uređenja "Vikend naselja".

U sklopu ovog cilja, u saradnji sa JP "Palić-Ludaš", u toku naredne nedelje počeće akcija krčenja zaraslih površina u Vikend naselju, proređivanja i odnošenja šiblja i drugog rastinja. Na osnovu usvojenog Plana detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću, preduzeće "Park Palić" u narednom periodu nastaviće i sa daljom parcelacijom novih pet blokova. Do sada je izvršena parcelacija za 30 blokova, a uslovi za parcelaciju su brisanje nepostojećih objekata iz Katastra nepokretnosti, kao i uklanjanje određenih objekata koji se nalaze van regulacionih linija.

Izvor:  B92

17.03.2023.

Preduzeće "Park Palić" ubrzano ruši i uklanja nelegalne i napuštene objekte u vikend naselju na Paliću i pruža pomoć građanima u legalizaciji objekata koji su u privatnom vlasništvu. Razlog za to je, kako se navodi, pripremanje vikend naselja za buduće investitore.

„Prema evidenciji iz Katastra nepokretnosti i podataka, prikupljenih obilaskom svih objekata na terenu, utvrdjeno je da se 195 objekata u vikend naselju nalaze u privatnom vlasništvu, pravnih ili fizičkih lica. Od tog broja, 28 objekata je potpuno zapušteno, ruinirano ili napušteno“, navode u ovom preduzeću.

1032_1.jpg

U saradnji sa javnim preduzeććem „Palić-Ludaš“ u toku naredne nedelje počeće akcija krčenja zaraslih površina u ovom naselju, proredjivanja i odnošenja šiblja i drugog rastinja.

Preduzeće „Park Palić“ je do sada uradilo parcelaciju za 30 blokova, a uslovi za to su brisanje nepostojećih objekata iz Katastra nepokretnosti, kao i uklanjanje odredjenih objekata koji se nalaze van regulacionih linija.

Izvor:  N1

17.03.2023.

Preduzeće "Park Palić" ubrzano ruši i uklanja nelegalne i napuštene objekte u vikend naselju na Paliću i pruža pomoć građanima u legalizaciji objekata koji su u privatnom vlasništvu.

Razlog za to je pripremanje vikend naselja za buduće investitore.

1033_1.jpg

"Prema evidenciji iz Katastra nepokretnosti i podataka, prikupljenih obilaskom svih objekata na terenu, utvrđeno je da se 195 objekata u vikend naselju nalaze u privatnom vlasništvu, pravnih ili fizičkih lica. Od tog broja, 28 objekata je potpuno zapušteno, ruinirano ili napušteno", navode u ovom preduzeću.

U saradnji sa javnim preduzeććem "Palić-Ludaš" u toku naredne nedelje počeće akcija krčenja zaraslih površina u ovom naselju, proređivanja i odnošenja šiblja i drugog rastinja.

Preduzeće "Park Palić" je do sada uradilo parcelaciju za 30 blokova, a uslovi za to su brisanje nepostojećih objekata iz Katastra nepokretnosti, kao i uklanjanje određenih objekata koji se nalaze van regulacionih linija.

Izvor: Novi Magazin

17.03.2023.

U toku februara i prvoj polovini marta preduzeće „Park Palić“ je intenziviralo aktivnosti na uređenju Vikend naselja na Paliću.

Kako navode iz preduzeća, prema evidenciji Katastra nepokretnosti i podacima prikupljenim obilaskom svih objekata na terenu, utvrđeno je da se 195 objekata u Vikend naselju nalaze u privatnom vlasništvu, pravnih ili fizičkih lica, od kojih je 28 objekata potpuno zapušteno, ruinirano ili napušteno.

1022_1.jpg

U sklopu sprovođenja projekta uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini, odnosno uklanjanja nelegalnih i oronulih objekata i pribavljanja rešenja o njihovom uklanjanju u Vikend naselju, preduzeće „Park Palić“ je kontaktiralo sa većinom privatnih lica ili preduzeća koji imaju objekte u ovom naselju, a kroz direktne susrete i sastanke, kao i konsultacije telefonom i pisanim putem, razgovarali su sa više od 30 vlasnika nelegalnih, zapuštenih ili ruiniranih objekata.

“Tokom ovih konsultacija zainteresovani građani su najčešće postavljali pitanja vezana za to da li je objekat namenjen za rušenje po usvojenom Planu detaljne regulacije za Vikend naselje, da li postoji mogućnost za legalizaciju objekata, kao i da li postoji mogućnost za otkup zemljišta na kojem se objekat nalazi”, navode iz preduzeća, dodajući da će zajedno sa vlasnicima i u predstojećem periodu nastaviti da pronalaze odgovarajuća rešenja s krajnjim ciljem pravnog, urbanističkog, infrastrukturnog i svakog drugog uređenja Vikend naselja.

U sklopu ovog cilja, u saradnji sa JP „Palić-Ludaš“, u toku naredne nedelje počeće i akcija krčenja zaraslih površina u Vikend naselju, proređivanja i odnošenja šiblja i drugog rastinja.

Na osnovu usvojenog Plana detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću, preduzeće „Park Palić“ u narednom periodu nastaviće i s daljom parcelacijom novih pet blokova.

Do sada je izvršena parcelacija za 30 blokova, a uslovi za parcelaciju su brisanje nepostojećih objekata iz Katastra nepokretnosti, kao i uklanjanje određenih objekata koji se nalaze van regulacionih linija.

Izvor: Danas

17.03.2023.

PALIĆ –

U toku meseca februara i prvoj polovini marta preduzeće „Park Palić“ D.O.O. intenziviralo je sprovođenje koraka koji za cilj imaju započeto uređenje Vikend naselja na Paliću. Prema evidenciji zasnovanoj na podacima Katastra nepokretnosti i podacima prikupljenim obilaskom svih objekata na terenu, utvrđeno je da se 195 objekata u Vikend naselju nalaze u privatnom vlasništvu, pravnih ili fizičkih lica.

1023_1.jpg

Od navedenog broja, 28 objekata je potpuno zapušteno, ruinirano ili napušteno. U sklopu sprovođenja Projekta uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini – uklanjanje nelegalnih i oronulih objekata i pribavljanje rešenja o njihovom uklanjanju u Vikend naselju na Paliću, preduzeće „Park Palić“ kontaktiralo je sa većinom privatnih lica ili preduzeća koji imaju objekte u Vikend naselju, a kroz direktne susrete i sastanke, kao i konsultacije telefonom i pisanim putem, razgovarano je sa više od 30 vlasnika nelegalnih, zapuštenih ili ruiniranih objekata.

Tokom ovih konsultacija zainteresovani građani su najčešće postavljali pitanja vezana za to da li je objekat namenjen za rušenje po usvojenom Planu detaljne regulacije za Vikend naselje, da li postoji mogućnost za legalizaciju objekata, kao i da li postoji mogućnost za otkup zemljišta na kojem se objekat nalazi. Pružanjem adekvatnih odgovora, stručnih saveta i sugestija u vezi sa statusom objekta, mogućnostima rekonstrukcije i mogućnostima legalizacije objekata, preduzeće „Park Palić“ nastaviće da, zajedno sa vlasnicima, i u predstojećem periodu pronalazi odgovarajuća rešenja, sa krajnjim ciljem pravnog, urbanističkog, infrastrukturnog i svakog drugog uređenja „Vikend naselja“.

U sklopu ovog cilja, u saradnji sa JP „Palić-Ludaš“, u toku naredne nedelje počeće akcija krčenja zaraslih površina u Vikend naselju, proređivanja i odnošenja šiblja i drugog rastinja. Na osnovu usvojenog Plana detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću, preduzeće „Park Palić“ u narednom periodu nastaviće i sa daljom parcelacijom novih pet blokova. Do sada je izvršena parcelacija za 30 blokova, a uslovi za parcelaciju su brisanje nepostojećih objekata iz Katastra nepokretnosti, kao i uklanjanje određenih objekata koji se nalaze van regulacionih linija.

Izvor: Balkan TV

17.03.2023.

 PALIĆ -

U toku meseca februara i prvoj polovini marta preduzeće "Park Palić“ D.O.O. intenziviralo je sprovođenje koraka koji za cilj imaju započeto uređenje Vikend naselja na Paliću. Prema evidenciji zasnovanoj na podacima Katastra nepokretnosti i podacima prikupljenim obilaskom svih objekata na terenu, utvrđeno je da se 195 objekata u Vikend naselju nalaze u privatnom vlasništvu, pravnih ili fizičkih lica.

Od navedenog broja, 28 objekata je potpuno zapušteno, ruinirano ili napušteno. U sklopu sprovođenja Projekta uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini - uklanjanje nelegalnih i oronulih objekata i pribavljanje rešenja o njihovom uklanjanju u Vikend naselju na Paliću, preduzeće "Park Palić“ kontaktiralo je sa većinom privatnih lica ili preduzeća koji imaju objekte u Vikend naselju, a kroz direktne susrete i sastanke, kao i konsultacije telefonom i pisanim putem, razgovarano je sa više od 30 vlasnika nelegalnih, zapuštenih ili ruiniranih objekata.

1024_1.jpg

foto, park, palic
Izvor: Foto: Park Palić

Tokom ovih konsultacija zainteresovani građani su najčešće postavljali pitanja vezana za to da li je objekat namenjen za rušenje po usvojenom Planu detaljne regulacije za Vikend naselje, da li postoji mogućnost za legalizaciju objekata, kao i da li postoji mogućnost za otkup zemljišta na kojem se objekat nalazi. Pružanjem adekvatnih odgovora, stručnih saveta i sugestija u vezi sa statusom objekta, mogućnostima rekonstrukcije i mogućnostima legalizacije objekata, preduzeće "Park Palić“ nastaviće da, zajedno sa vlasnicima, i u predstojećem periodu pronalazi odgovarajuća rešenja, sa krajnjim ciljem pravnog, urbanističkog, infrastrukturnog i svakog drugog uređenja "Vikend naselja“.

U sklopu ovog cilja, u saradnji sa JP "Palić-Ludaš“, u toku naredne nedelje počeće akcija krčenja zaraslih površina u Vikend naselju, proređivanja i odnošenja šiblja i drugog rastinja. Na osnovu usvojenog Plana detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću, preduzeće "Park Palić“ u narednom periodu nastaviće i sa daljom parcelacijom novih pet blokova. Do sada je izvršena parcelacija za 30 blokova, a uslovi za parcelaciju su brisanje nepostojećih objekata iz Katastra nepokretnosti, kao i uklanjanje određenih objekata koji se nalaze van regulacionih linija.

Izvor:  RTV

17.03.2023.

U toku meseca februara i prvoj polovini marta preduzeće „Park Palić“ D.O.O. intenziviralo je sprovođenje koraka koji za cilj imaju započeto uređenje Vikend naselja na Paliću. Prema evidenciji zasnovanoj na podacima Katastra nepokretnosti i podacima prikupljenim obilaskom svih objekata na terenu, utvrđeno je da se 195 objekata u Vikend naselju nalaze u privatnom vlasništvu, pravnih ili fizičkih lica. Od navedenog broja, 28 objekata je potpuno zapušteno, ruinirano ili napušteno. U sklopu sprovođenja Projekta uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini - uklanjanje nelegalnih i oronulih objekata i pribavljanje rešenja o njihovom uklanjanju u Vikend naselju na Paliću, preduzeće „Park Palić“ kontaktiralo je sa većinom privatnih lica ili preduzeća koji imaju objekte u Vikend naselju, a kroz direktne susrete i sastanke, kao i konsultacije telefonom i pisanim putem, razgovarano je sa više od 30 vlasnika nelegalnih, zapuštenih ili ruiniranih objekata.

1025_1.jpg

Tokom ovih konsultacija zainteresovani građani su najčešće postavljali pitanja vezana za to da li je objekat namenjen za rušenje po usvojenom Planu detaljne regulacije za Vikend naselje, da li postoji mogućnost za legalizaciju objekata, kao i da li postoji mogućnost za otkup zemljišta na kojem se objekat nalazi. Pružanjem adekvatnih odgovora, stručnih saveta i sugestija u vezi sa  statusom objekta, mogućnostima rekonstrukcije i mogućnostima legalizacije objekata, preduzeće „Park Palić“ nastaviće da, zajedno sa vlasnicima, i u predstojećem periodu pronalazi odgovarajuća rešenja, sa krajnjim ciljem pravnog, urbanističkog, infrastrukturnog i svakog drugog uređenja „Vikend naselja“. U sklopu ovog cilja, u saradnji sa JP „Palić-Ludaš“, u toku naredne nedelje počeće akcija krčenja zaraslih površina u Vikend naselju, proređivanja i odnošenja šiblja i drugog rastinja.

1025_2.jpg

Na osnovu usvojenog Plana detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću, preduzeće „Park Palić“ u narednom periodu nastaviće i sa daljom parcelacijom novih pet blokova. Do sada je izvršena parcelacija za 30 blokova, a uslovi za parcelaciju su brisanje nepostojećih objekata iz Katastra nepokretnosti, kao i uklanjanje određenih objekata koji se nalaze van regulacionih linija.

1025_3.jpg

Izvor:  Subotica.info

17.03.2023.

U toku februara i prvoj polovini marta „Park Palić“ je intenzivirao sprovođenje koraka koji za cilj imaju započeto uređenje Vikend naselja na Paliću, saopštili su iz ovog preduzeća.

Prema evidenciji zasnovanoj na podacima Katastra nepokretnosti i podacima prikupljenim obilaskom svih objekata na terenu, utvrđeno je da se 195 objekata u Vikend naselju nalaze u privatnom vlasništvu, pravnih ili fizičkih lica, od kojih je 28 potpuno zapušteno, ruinirano ili napušteno.

1026_1.jpg

„U sklopu sprovođenja Projekta uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini – uklanjanje nelegalnih i oronulih objekata i pribavljanje rešenja o njihovom uklanjanju u Vikend naselju na Paliću, preduzeće ’Park Palić’ kontaktiralo je sa većinom privatnih lica ili preduzeća koji imaju objekte u Vikend naselju, a kroz direktne susrete i sastanke, kao i konsultacije telefonom i pisanim putem, razgovarano je sa više od 30 vlasnika nelegalnih, zapuštenih ili ruiniranih objekata“, napominju.

Zainteresovani građani su, dodaju, najčešće postavljali pitanja vezana za to da li je objekat namenjen za rušenje po usvojenom Planu detaljne regulacije za Vikend naselje, da li postoji mogućnost za legalizaciju objekata, kao i da li postoji mogućnost za otkup zemljišta na kojem se objekat nalazi.

„Pružanjem adekvatnih odgovora, stručnih saveta i sugestija u vezi sa statusom objekta, mogućnostima rekonstrukcije i mogućnostima legalizacije objekata, preduzeće ’Park Palić’ nastaviće da, zajedno sa vlasnicima, i u predstojećem periodu pronalazi odgovarajuća rešenja, sa krajnjim ciljem pravnog, urbanističkog, infrastrukturnog i svakog drugog uređenja Vikend naselja“, navodi se u saopštenju za javnost.

Tako će u toku naredne nedelje, a u saradnji sa JP „Palić-Ludaš“, početi akcija krčenja zaraslih površina u Vikend naselju, proređivanja i odnošenja šiblja i drugog rastinja.

Takođe, na osnovu usvojenog PDR-a za Vikend naselje, „Park Palić“ će u narednom periodu nastaviti i sa daljom parcelacijom novih pet blokova.

„Do sada je izvršena parcelacija za 30 blokova, a uslovi za parcelaciju su brisanje nepostojećih objekata iz Katastra nepokretnosti, kao i uklanjanje određenih objekata koji se nalaze van regulacionih linija“, navodi se na kraju.  

Izvor: Magločistač

17.03.2023.

U toku februara i prvoj polovini marta preduzeće „Park Palić“ D.O.O. intenziviralo je sprovođenje koraka koji za cilj imaju započeto uređenje Vikend naselja na Paliću.

1034_1.jpg

Prema evidenciji zasnovanoj na podacima Katastra nepokretnosti i podacima prikupljenim obilaskom svih objekata na terenu, utvrđeno je da se 195 objekata u Vikend naselju nalaze u privatnom vlasništvu, pravnih ili fizičkih lica. Od navedenog broja, 28 objekata je potpuno zapušteno, ruinirano ili napušteno. U sklopu sprovođenja Projekta uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini – uklanjanje nelegalnih i oronulih objekata i pribavljanje rešenja o njihovom uklanjanju u Vikend naselju na Paliću, preduzeće „Park Palić“ kontaktiralo je sa većinom privatnih lica ili preduzeća koji imaju objekte u Vikend naselju, a kroz direktne susrete i sastanke, kao i konsultacije telefonom i pisanim putem, razgovarano je sa više od 30 vlasnika nelegalnih, zapuštenih ili ruiniranih objekata. Tokom ovih konsultacija zainteresovani građani su najčešće postavljali pitanja vezana za to da li je objekat namenjen za rušenje po usvojenom Planu detaljne regulacije za Vikend naselje, da li postoji mogućnost za legalizaciju objekata, kao i da li postoji mogućnost za otkup zemljišta na kojem se objekat nalazi.

Uz pomoć adekvatnih odgovora, stručnih saveta i sugestija u vezi sa statusom objekta, mogućnostima rekonstrukcije i mogućnostima legalizacije objekata, „Park Palić“ nastavlja da, zajedno sa vlasnicima, i u predstojećem periodu pronalazi odgovarajuća rešenja, sa krajnjim ciljem pravnog, urbanističkog, infrastrukturnog i svakog drugog uređenja „Vikend naselja“. U sklopu ovog cilja, u saradnji sa JP „Palić-Ludaš“, u toku naredne nedelje počeće akcija krčenja zaraslih površina u Vikend naselju, proređivanja i odnošenja šiblja i drugog rastinja. Na osnovu usvojenog Plana detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću, preduzeće „Park Palić“ u narednom periodu nastavlja i sa daljom parcelacijom novih pet blokova.

Do sada je izvršena parcelacija za 30 blokova, a uslovi za parcelaciju su brisanje nepostojećih objekata iz Katastra nepokretnosti, kao i uklanjanje određenih objekata koji se nalaze van regulacionih linija.

Izvor:  Lova Lova

10.03.2023.

Akva park na Paliću polako dobija svoj finalni izgled. Radovi koji obuhvataju unutrašnji i spoljašni deo, odvijaju se gotovo svakodnevno od januara, a planirani rok za završetak je 31. maj. Iz uprave preduzeća “Park Palić” kažu da bi svoja vrata za posetioce kompleks trebalo da otvori do početka kupališne sezone.

Iz nadležnog preduzeća kažu da je u toku postavljanje kanalizacionih cevovoda, šahtova za prikupljanje atmosferskih voda, a radi se i na uređenju parking zone u okviru kompleksa, koji će imati preko šezdeset parking mesta za automobile, dva za autobuse i tri za manje kombi prevoze. Kada je reč o unutrašnjosti objekta, u toku je postavljanje podnog grejanja, popločavanje na pojedinim mestima, izlivanje košuljice, elektro-radovi, kao i radovi na bazenima.

Pored toga, postavljena je i trafo stanica, a kako Denč navodi krajnji rok za završetak građevinskih radova je 31. maj.

U spoljašnjem delu kompleksa nalaziće se veliki i relaks bazen sa masažerima, dečji bazeni sa toboganima, bazen sa termalnom vodom, dok će unutar objekta biti bazen koji će moći da se koristi zimi i leti, zatim manji bazen za masažerima, kao i dečji i relaks bazen.

Izvor: Yueco

27.01.2023.

Preduzeće „Park Palić“ saopštilo je da su toku brojne aktivnosti u vezi sa sprovođenjem najavljenog i započetog Projekta uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini, koji podrazumeva uklanjanje nelegalnih i oronulih objekata i pribavljanje rešenja o njihovom uklanjanju u Vikend naselju na Paliću.

1006_1.jpg

Kako su naveli, tokom decembra prošle i januara ove godine, izvršen je obilazak svih objekata u Vikend naselju i, na osnovu utvrđenog stanja na terenu, napravljen je registar sa kategorizacijom objekata i vlasništva nad objektima i parcelama na kojima se oni nalaze.

Takođe, utvrđen je status legalnosti objekata, kao i to da li je objekat planiran za rušenje po usvojenom Planu detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću.

“Od Gradske uprave Grada Subotice, Službe za građevinarstvo, zatražene su i dobijene informacije vezane za nelegalne objekte na ovom području, te utvrđeno da li je pokrenut postupak za legalizaciju istih”, navode iz preduzeća “Park Palić”.

Osim toga, preduzeće je pokrenulo i postupak za brisanje 19 objekata iz Katastra nepokretnosti, koji su u vlasništvu Republike Srbije, a već su srušeni u prethodnom periodu.

Proces sagledavanja ostalih zapuštenih i potpuno devastiranih objekata koji su u vlasništvu države je u toku i u pripremi je postupak za njihovo uklanjanje.

Iz preduzeća “Park Palić” dodaju da je u toku kontaktiranje vlasnika svih objekata u Vikend naselju koji su u zapuštenom stanju, a u vlasništvu su privatnih lica ili preduzeća.

Zainteresovani građani sve informacije u vezi sa Vikend naseljem, kao i statusom objekata u njihovoj svojini, mogu da dobiju u prostorijama preduzeća na adresi Kanjiški put 17a, putem imejla zsolt.keiper@park-palic.rs ili pozivom na brojeve telefona 024/602-780 i 065/960-27-94 radnim danima od 7 do 15 časova. Kontakt osoba je Žolt Keiper.

Iz preduzeća poručuju da će status objekta proveriti u Planu detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću, te uputiti građane na nadležne institucije kako bi se sagledale mogućnosti u vezi sa legalizacijom ili rekonstrukcijom, ukoliko objekat nije pomenutim Planom predviđen za rušenje.

Izvor: Danas

27.01.2023.

SUBOTICA/PALIĆ – Preduzeće „Park Palić“ d.o.o. obaveštava javnost da su u toku brojne aktivnosti vezane za sproveđenje najavljenog i započetog Projekta uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini – uklanjanje nelegalnih i oronulih objekata i pribavljanje rešenja o njihovom uklanjanju u Vikend naselju na Paliću.

U toku decembra meseca prošle i januara ove godine, izvršen je obilazak svih objekata u Vikend naselju i na osnovu utvrđenog stanja na terenu napravljen je registar sa kategorizacijom objekata i vlasništva nad objektima i parcelama na kojima se oni nalaze.

1007_1.jpg

Takođe, utvrđen je status legalnosti objekata, kao i to da li je objekat planiran za rušenje po usvojenom Planu detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću. Od Gradske uprave Grada Subotice, Službe za građevinarstvo, zatražene su i dobijene informacije vezane za nelegalne objekte na ovom području, te utvrđeno da li je pokrenut postupak za legalizaciju istih.

Preduzeće „Park Palić“ pokrenulo je postupak za brisanje 19 objekata iz Katastra nepokretnosti, koji su u vlasništvu Republike Srbije, a već su srušeni u prethodnom periodu. Proces sagledavanja ostalih zapuštenih i potpuno devastiranih objekata koji su u vlasništvu Republike Srbije je u toku i u pripremi je postupak za njihovo uklanjanje.

Obaveštavamo javnost i da je u toku kontaktiranje vlasnika svih objekata u Vikend naselju koji su u zapuštenom stanju, a u vlasništvu su privatnih lica ili preduzeća.

Podsećamo zainteresovane da za sve informacije u vezi sa Vikend naseljem, kao i statusom objekata u njihovoj svojini mogu da se obrate preduzeću „Park Palić“. Sva pitanja mogu se uputiti na adresu Kanjiški put 17a, Palić, ili putem mejl adrese: zsolt.keiper@park-palic.rs.

Od ponedeljka do petka, u periodu od 7 do 15 časova, građani se mogu obratiti i na brojeve telefona: 024 602 780 i 065 960 2794. Kontakt osoba je Zsolt Keiper. Status objekta proverićemo u Planu detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću, te uputiti građane na nadležne institucije kako bi se sagledale mogućnosti u vezi sa legalizacijom ili rekonstrukcijom, ukoliko objekat nije pomenutim Planom predviđen za rušenje.

Izvor: Vojvodina uživo

 

 

26.01.2023.

Preduzeće „Park Palić“ obaveštava javnost da su u toku brojne aktivnosti koje se odnose na projekat uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini - uklanjanje nelegalnih i oronulih objekata i pribavljanje rešenja o njihovom uklanjanju u Vikend naselju na Paliću.

U decembru i januaru su nadležni obišli sve objekte u Vikend naselju i na osnovu utvrđenog stanja je napravljen registar sa kategorizacijom objekata i vlasništva nad objektima i parcelama na kojima se oni nalaze. Takođe, utvrđen je status legalnosti objekata, kao i to da li je objekat planiran za rušenje po usvojenom Planu detaljne regulacije za Vikend naselje. Od Službe za građevinarstvo Gradske uprave zatražene su i dobijene informacije u vezi sa nelegalnim objektima na ovom području, te je utvrđeno da li je pokrenut postupak za njihovu legalizaciju. Preduzeće „Park Palić“ je pokrenulo postupak za brisanje 19 objekata iz Katastra nepokretnosti, koji su u vlasništvu Republike Srbije, a već su srušeni u prethodnom periodu. Proces sagledavanja ostalih zapuštenih i potpuno devastiranih objekata koji su u vlasništvu Republike Srbije je u toku i u pripremi je postupak za njihovo uklanjanje.

1008_1.jpg

U toku je i  kontaktiranje privatnih ili pravnih lica - vlasnika svih objekata u Vikend naselju koji su u zapuštenom stanju. Iz „Park Palića” podsećaju zainteresovane da za sve informacije u vezi sa Vikend naseljem, kao i statusom objekata u njihovoj svojini mogu da se obrate preduzeću. Sva pitanja mogu se uputiti na adresu Kanjiški put 17a, putem mejla zsolt.keiper@park-palic.rs, ili telefonom na brojeve 024/602 780 i 065/960 2794, od ponedeljka do petka od 7 do 15 časova.  

Izvor: RTV Subotica

26.01.2023.

 PALIĆ - Preduzeće „Park Palić“ d.o.o. obaveštava da su u toku brojne aktivnosti vezane za sproveđenje započetog Projekta uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini - uklanjanje nelegalnih i oronulih objekata i pribavljanje rešenja o njihovom uklanjanju u Vikend naselju na Paliću.

U toku decembra meseca prošle i januara ove godine, izvršen je obilazak svih objekata u Vikend naselju i na osnovu utvrđenog stanja na terenu napravljen je registar sa kategorizacijom objekata i vlasništva nad objektima i parcelama na kojima se oni nalaze.

1009_1.jpg

palić, oronule, kuće
Izvor: DOO "Park Palić"/ foto: Dinovizija

Takođe, utvrđen je status legalnosti objekata, kao i to da li je objekat planiran za rušenje po usvojenom Planu detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću.

Od Gradske uprave Grada Subotice, Službe za građevinarstvo, zatražene su i dobijene informacije vezane za nelegalne objekte na ovom području, te utvrđeno da li je pokrenut postupak za legalizaciju istih.

Preduzeće „Park Palić“ pokrenulo je postupak za brisanje 19 objekata iz Katastra nepokretnosti, koji su u vlasništvu Republike Srbije, a već su srušeni u prethodnom periodu.

Proces sagledavanja ostalih zapuštenih i potpuno devastiranih objekata koji su u vlasništvu Republike Srbije je u toku i u pripremi je postupak za njihovo uklanjanje.

1009_2.jpg

palić, oronule, kuće,
Izvor: DOO "Park Palić"/ foto: Dinovizija

Obaveštavamo javnost i da je u toku kontaktiranje vlasnika svih objekata u Vikend naselju koji su u zapuštenom stanju, a u vlasništvu su privatnih lica ili preduzeća.

Podsećamo zainteresovane da za sve informacije u vezi sa Vikend naseljem, kao i statusom objekata u njihovoj svojini mogu da se obrate preduzeću „Park Palić“.

Sva pitanja mogu se uputiti na adresu Kanjiški put 17a, Palić, ili putem mejl adrese: zsolt.keiper@park-palic.rs.

Od ponedeljka do petka, u periodu od 7 do 15 časova, građani se mogu obratiti i na brojeve telefona: 024 602 780 i 065 960 2794.

Kontakt osoba je Zsolt Keiper.

1009_3.jpg

palić, kuće, oronule
Izvor: DOO "Park Palić"/ foto: Dinovizija

Status objekta proverićemo u Planu detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću, te uputiti građane na nadležne institucije kako bi se sagledale mogućnosti u vezi sa legalizacijom ili rekonstrukcijom, ukoliko objekat nije pomenutim Planom predviđen za rušenje, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTV Vojvodine

26.01.2023.

Nastavak aktivnosti na uređenju Vikend naselja na Paliću PALIĆ, 26. januar 2023. godine – Preduzeće „Park Palić“ d.o.o. obaveštava javnost da su u toku brojne aktivnosti vezane za sproveđenje najavljenog i započetog Projekta uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini - uklanjanje nelegalnih i oronulih objekata i pribavljanje rešenja o njihovom uklanjanju u Vikend naselju na Paliću.

U toku decembra meseca prošle i januara ove godine, izvršen je obilazak svih objekata u Vikend naselju i na osnovu utvrđenog stanja na terenu napravljen je registar sa kategorizacijom objekata i vlasništva nad objektima i parcelama na kojima se oni nalaze.

Takođe, utvrđen je status legalnosti objekata, kao i to da li je objekat planiran za rušenje po usvojenom Planu detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću. Od Gradske uprave Grada Subotice, Službe za građevinarstvo, zatražene su i dobijene informacije vezane za nelegalne objekte na ovom području, te utvrđeno da li je pokrenut postupak za legalizaciju istih.

Preduzeće „Park Palić“ pokrenulo je postupak za brisanje 19 objekata iz Katastra nepokretnosti, koji su u vlasništvu Republike Srbije, a već su srušeni u prethodnom periodu. Proces sagledavanja ostalih zapuštenih i potpuno devastiranih objekata koji su u vlasništvu Republike Srbije je u toku i u pripremi je postupak za njihovo uklanjanje.

Obaveštavamo javnost i da je u toku kontaktiranje vlasnika svih objekata u Vikend naselju koji su u zapuštenom stanju, a u vlasništvu su privatnih lica ili preduzeća.

Podsećamo zainteresovane da za sve informacije u vezi sa Vikend naseljem, kao i statusom objekata u njihovoj svojini mogu da se obrate preduzeću „Park Palić“. Sva pitanja mogu se uputiti na adresu Kanjiški put 17a, Palić, ili putem mejl adrese:
zsolt.keiper@park-palic.rs.

1010_1.jpg

Od ponedeljka do petka, u periodu od 7 do 15 časova, građani se mogu obratiti i na brojeve telefona: 024 602 780 i 065 960 2794. Kontakt osoba je Zsolt Keiper.

Status objekta proverićemo u Planu detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću, te uputiti građane na nadležne institucije kako bi se sagledale mogućnosti u vezi sa legalizacijom ili rekonstrukcijom, ukoliko objekat nije pomenutim Planom predviđen za rušenje.

Izvor: subotica.info

26.01.2023.

Preduzeće „Park Palić“ d.o.o. obaveštava javnost da su u toku brojne aktivnosti vezane za sproveđenje projekta uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini u Vikend naselju na Paliću, a koje se odnose na uklanjanje nelegalnih i oronulih objekata.

“U toku decembra meseca prošle i januara ove godine izvršen je obilazak svih objekata u Vikend naselju i na osnovu utvrđenog stanja na terenu napravljen je registar sa kategorizacijom objekata i vlasništva nad objektima i parcelama na kojima se oni nalaze. Takođe, utvrđen je status legalnosti objekata, kao i to da li je objekat planiran za rušenje po usvojenom Planu detaljne regulacije za Vikend naselje na Paliću. Od Gradske uprave Grada Subotice, Službe za građevinarstvo, zatražene su i dobijene informacije vezane za nelegalne objekte na ovom području, te utvrđeno da li je pokrenut postupak za legalizaciju istih”, navodi se u saopštenju za javnost.

1011_1.jpg

Preduzeće „Park Palić“ je pokrenulo postupak za brisanje 19 objekata u vlasništvu Republike Srbije iz Katastra nepokretnosti, koji su već srušeni u prethodnom period, dok je proces sagledavanja ostalih zapuštenih i potpuno devastiranih objekata u republičkom vlasništvu u toku i u pripremi je postupak za njihovo uklanjanje.

Paralelno, u toku je i kontaktiranje vlasnika svih objekata u Vikend naselju koji su u zapuštenom stanju, bilo da su u pitanju privatna lica ili preduzeća.

“Podsećamo zainteresovane da za sve informacije u vezi sa Vikend naseljem, kao i statusom objekata u njihovoj svojini mogu da se obrate preduzeću ‘Park Palić’. Sva pitanja mogu se uputiti na adresu Kanjiški put 17a, Palić, ili putem mejl adrese: zsolt.keiper@park-palic.rs”, napominju iz ovog preduzeća.

Izvor: Magločistač

12.12.2022.

Uklanjanje oronulih, nebezbednih i nelegalnih objekata, legalizacija objekata u dobrom stanju, te preparcelizacija, posao je koji preduzeće “Park Palić” planira da realizuje u naredne dve godine i time stane na kraj dugogodišnjem problemu zapuštenosti Vikend naselja na Paliću, koje se zbog svog izgleda još popularno naziva “Bejrut” .

1017_1.jpg

Prema rečima Ištvana Pastora, predsednika Skupštine preduzeća “Park Palić”, uređenje Vikend naselja je jedan od najkrupnijih investicionih poduhvata, bez kojeg nema mogućnosti za razvoj turizma na Paliću.

“Vikend naselje u ovom momentu raspolaže sa negde oko 380 objekata i najveći deo tih objekata je urbanistički i građevinski u redu. Međutim, ima jako puno objekata kod kojih ima niz otvorenih pitanja i što se tiče njihovog pravnog, urbanističkog i fizičkog statusa”, kaže Pastor.

Kako objašnjava, to se ne odnosi samo na one objekte koji su bili u vlasništvu firmi, a koje danas više ne postoje ili su u stečaju, već i na druge objekte, zbog čega je potrebno sve sagledati i utvrdi u kakvom su stanju.

On je podsetio i da je Plan detaljne regulacije (PDR) za Vikend naselje usvojen još 2010. godine, a da se od tada niko nije upustio u rešavanje ovog problema “zbog toga što je to očigledno jedan složen i veoma težak posao”.

1017_2.jpg

“Ali mislimo da bez toga nema mogućnosti razvoja Palića. Nema ambijenta koji će dodatno dovlačiti ljude i dizati rejting Paliću. Iz tog razloga želimo da se u ovaj posao upustimo, ne da bi stvarali konfliktnu situaciju, nego da bi pravili situaciju u kojoj ćemo biti partneri jedni drugima, iz koje ćemo pronalaziti rešenja koja će značiti konstataciju onoga što je legalno i povlačenje svih onih poteza gde je potrebno da se otkloni ono što nije legalno ili ono što ne može da opstane”, objašnjava Pastor.

Za otpočinjanje ovog, kako kaže “Sizifovog posla”, u koji su uključene i sve nadležne institucije, Pokrajinska vlada je obezbedila 36,5 miliona dinara, a prvi korak biće prikupljanje dokumentacije za uklanjanje objekata kod kojih je s pravne strane sve “čisto”, odnosno gde ne postoje nikakve nedoumice, ističe Valerija Denč, direktorka preduzeća “Park Palić”.

“Uglavnom su za rušenje objekti koji nisu predviđeni u PDR-u. Tih objekata je 51 komad. Tamo imamo i u dobrom, boljem stanju objekata, ali uglavnom su ruševine u pitanju. Naš prvi korak će biti da obavestimo o informaciji koju imamo vlasnike ili zadnje korisnike koji su tamo živeli ili bili prisutni ili imamo podatke o njima”, kaže Denč.

Ono što takođe navodi kao problem, jeste da je oko dvadesetak objekata evidentirano u Katastru, dok na licu mesta ne postoje, a da je za 102 objekta utvrđeno da su u dobrom stanju, ali ih treba legalizovati.

“Stojimo na raspolaganju da nađemo zajedničko rešenje. Ako je vlasnik objekta godinama koristio parcelu, a nije imao pravo za to, ili objekat postoji godinama ili žive u tim objektima, da ne misle da mi sad idemo i rušimo sve pred sobom, nego ćemo zajednički da nađemo takvo rešenje koje će doneti lepe stvari Paliću, turizmu i Subotici”, ističe Denč, dodajući da u Vikend naselju ima dosta porodica koje tamo žive tokom cele godine, a kojima će preduzeće izaći u susret i pomoći oko legalizacije objekata.

“Takve objekte nismo planirali uopšte da rušimo, gde žive ljudi. To je bitno. Ono što je planirano i treba da bude svima nama u cilju da se nađe rešenje. Nećemo nikoga staviti na ulicu, to nije naš cilj”, podvlači Denč.
Počinje sređivanje Vikend naselja na Paliću, u planu uklanjanje 51 objekta 2
Foto: J. Patarčić/Danas

U narednim danima će na adrese svih 380 vlasnika objekata stići i pismo od direktorke “Park Palića”, u kojem će biti naznačen broj telefona osobe koja će im biti na raspolaganju za sva pitanja.

Takođe, preduzeće mogu da kontaktiraju i putem imejla, ali i da dođu lično u prostorije “Park Palića”.

“Ukoliko kod nas dođe vlasnik kome je u redu dokumentacija sa parcelom, znači u njegovom je vlasništvu, ima građevinsku dozvolu, ima izgrađenu kuću koja je pristojnog karaktera i želi da kupi okućnicu, onda ćemo mu pomoći u tome koji su koraci gde bi mogao da kupi, naravno uz saglasnost PDR-a. U slučaju da negde postoji mogućnost ili zahtev od strane vlasnika da želi, lepa je kuća, sve je u redu sa time, ali u PDR-u nije tako ucrtano i ne smeta, ako treba, onda ćemo da tražimo, ne zbog jednog projekta, ali za više takvih projekata ili zahteva ćemo ići u pravcu da se izmeni PDR. To je u krajnjim slučajevima, jer nećemo da rušimo kuću jer u PDR-u nije previđeno, a tamo žive ljudi i ne želimo nikome zlo. Zato kažem da smo otvoreni i svi koji žive tamo ili koji imaju bilo šta u vlasništvu u Vikend naselju da dođu da zajedno nađemo rešenje”, poručuje Valerija Denč.

Krajni cilj sređivanja Vikend naselja jeste da se pripremi teren za buduće investicije, jer iz godine u godinu raste broj domaćih i stranih posetilaca na Paliću, što naši sagovornici očekuju da će se povećati završetkom izgradnje i puštanjem u rad akva parka sa spa centrom.

“Ovo nije politički poduhvat, ovo je jedan urbanističko, turističko i civilizacijski poduhvat. On nema veze sa stranačkom politikom, ovo je gazdovanje imovinom koja je u vlasništvu grada, kojim sada gazduje ‘Park Palić’. Potpuno sam siguran da, ako se ovo pitanje krene rešavati, otvaraće se prostori u kojima će se pojavljivati novi investitori. Naprosto će situacija morati da se promeni, jer Palić mora da liči na turističku destinaciju koja je turistička destinacija prve kategorije i spada u šest takvih u Srbiji. Ne može ovako da ostane”, zaključuje Ištvan Pastor.

    Završetak radova na akva parku 31. maja 2023. godine, izbor operatera krucijalno pitanje

    Direktorka preduzeća “Park Palić” Valerija Denč i državni sekretar Ministarstva turizma i omladine Uroš Kandić potpisali su juče u Beogradu ugovor o dodeli 480 miliona dinara za završetak radova na izgradnji spa centra sa akva parkom na Paliću.

    Prema njenim rečima, sredstva bi u narednim danima trebalo da budu prebačena, a ceo posao završen do 31. maja 2023. godine.

    “Mi smo iskoristili odluku Vlade za dobijanje sredstava, gde su tačno naveli iznos i poziciju sredstava, da popišemo ugovor sa firmom koja je bila jedini ponuđač na javnoj nabavci, zbog poštovanja zakonskih rokova. Radovi već teku lepo, potpisan je i ugovor sa izvođačem za izgradnju parking prostora na akva parku i oni 12. decembra ulaze u samu izgradnju tog dela”, kaže Valerija Denč.

    Međutim, kako ističe Ištvan Pastor, jedno od krucijalnih pitanja jeste izbor operatera ovog ogromnog kompleksa, koji će raspolagati sa četiri bazena, osam velikih i dva dečija tobogana, spa i velnes sadržajima, nekoliko sauna, hamamom, kao i restoranom sa lokalnim specijalitetima.

    “Možemo sagraditi akva park, ali je pitanje ko će to da drži u funkciji, ko će da vodi račina o tome da tu sve bude kako treba. To je jedan dodatni zadatak koji Grad treba da obavi, budući da je akva park praktično u vlasništvu Grada. Mi mislimo da bi trebalo raspisati javni poziv i odabrati nekoga ko se s tim profesionalno zna baviti. Ne mislimo da to može da bude ‘Park Palić’, ne mislimo da to može da bude javno preduzeće za sportske objekte, već mislimo da treba da odaberemo profesionalnog operatera koji je bitan zbog toga da nivo usluge koja će se tu pružati, bude takav kakav će privlačiti turiste”, poručije Ištvan Pastor.

Izvor: Danas

07.12.2022.

Preduzeće “Park Palić” pokrenulo je projekat uređenja Vikend naselja na Paliću. U naredne dve godine u planu je da se reše sve urbanističko – katastarske procedure, kako bi se ovaj prostor koji već dugo godina stoji neuređen, pretvorio u pogodno tlo za buduće investitore i razvoj turističkih potencijala Palića. Na prostoru nekadašnjeg velikog odmarališta trenutno se nalazi 380 objekata i 433 parcele, a od ukupnog broja 51 objekat nije obuhvaćen Planom detaljne regulacije. Jedan deo njih se nalazi u dobrom stanju, međutim većina objekata će biti srušena.

1015_1.jpg

Predsednik Skupštine ovog preduzeća Ištvan Pastor, istakao je da je uređenje i sređivanje Vikend naselja jedan je od najkrupnijih investicionih poduhvata, bez kojeg nema mogućnosti za razvoj turizma, koji kako je naglasio, ne znači samo izgradnju novih objekata, nego istovremeno podrazumeva “pravljenje reda u zadnjoj bašti”, jer postoji velikim broj onih kod kojih ima niz otvorenih pitanja što se tiče pravnog, urbanističkog, ali i fizičkog statusa.

1015_2.jpg

“To se ne odnosi samo na one objekte koji su bili u vlasništvu firmi koje više ne postoje, ili su u stečaju kao što je recimo “29. Novembar” ili neke druge firme koje su na Paliću imale svoje objekte. Sve to treba sagledati i videti u kakvom je stanju, ali moram da kažem da je ovo Sizifov posao. Ovaj problem je prisutan dugi niz godina, iako je Plan detaljne regulacije za Vikend naselje od strane Skupštine grada usvojen još 2010. godine. Niko se za 12 godina nije upustio da se bavi ovim, pošto je očigledno jedan težak posao, ali mislimo da bez toga nema mogućnosti razvoja Palića, ni ambijenta koji će dodatno dovlačiti ljude i koji će dizati rejting i iz tog razoga želimo da se u ovaj posao upustimo, ne da bi stvarali konfliktnu situaciju, nego da bi pravili situaciju u kojoj ćemo biti partneri jedni drugima i iz kojeg ćemo pronalaziti rešenja koja će značiti konstataciju onoga što je legalno iIi povlačenje svih onih poteza gde je potrebno da se otkloni ono što ne može da opstane”. Pastor je napomenuo da preduzeće “Park Palić” ovaj posao radi u saradnji sa svim ostalim relevantnim institucijama, za čiju realizaciju je Pokrajinska vlada obezbedila 36,5 miliona dinara. “Neophodna je jedna značajna ekipa koja će se baviti sa ovim, a potrebna su i značajna sredstva za realizaciju ovog projekta. Ovo je zajednički interes svih nas da stvorimo jedan ambijent u kojem niko ovaj potez neće doživeti negativno, već kao jedan napor da se reši nešto kako to ne bi postalo i ostalo deo naše svakodnevice”, dodao je on.

U narednim danima na adrese vlasnika objekata biće poslato pismo od strane Park Palić-a, a svi oni moći će da dobiju odgovore na sva pitanja vezano za njihove objekte lično u prostorijama ovog preduzeća ili putem mejla i telefona.

“Ljudi treba da znaju da smo mi na raspolaganju i da ovo treba da bude naš zajednički projekat. Ono što je nama jako važno je da imamo potpunu podršku Gradske uprave, jer bez Katastra i Sekretarijata za građevinarstvo i inspekcije mi ne možemo ništa. U nekim momentima će sigurno biti teže, ali najbitnije je da svi koji će biti uključeni ili će imati ili imaju problem, samo još godinama nisu krenuli da ga rešavaju, imaju sigurnost, jer će sve biti javno i mi smo tu da pomognemo i želimo da nađemo zajedničko rešenje. Ukoliko je na primer vlasnik objekta godinama koristio parcelu, a nije imao pravo na to, da ne misli da mi sada idemo i rušimo sve pred sobom, nego želimo da zajedno pronađemo rešenje koje će doprineti lepim stvarima na Paliću i turizmu Grada Subotice. Postoji drugi problem sa Katastrom, jer ima 27 objekata gde na licu mesta ne postoji objekat, a prema nacrtu on postoji, a kako bi Grad imao mogućnsot prodaje tih parcela, ti koraci se moraju sprovesti kako bi sve bilo čisto i pripremljeno za dolazak budućih investitora. Ljudi sve više posećuju Palić, završetkom Akva parka imaćemo sve više posetilaca, a trenutno Vikend naselje predstavlja jedan ružan i neuređen prostor”, istakla je Valerija Denč, direktorica preduzeća “Park Palić”.

1015_3.jpg

Prvi korak u uređenju Vikend naselja biće naručivanje tehničke dokumentacije za rušenje objekata, a paralelno će se vršiti niz aktivnosti pribavljanja dozvola i dokumentacije sa Građevinskom inspekcijom i Sekretarijatom za građevinarstvo, dok će se imovinsko – pravni odnosi uređivati sa pravobranilaštvom i drugim relevantnim institucijama. Sve aktivnosti ovog projekta biće usaglašene sa potrebama Plana detaljne regulacije.

Izvor: Subotica Danas

07.12.2022.

Zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade od 36 i po miliona dinara, prema planovima, vikend naselje na Paliću će u naredne dve godine biti u potpunosti urećeno. O tome su, na konferenciji za novinare govorili Ištvan Pastor i Valerija Denč.

Vikend naselje na Paliću, čiji je plan detaljne regulacije Skupština grada usvojila još 2010.godine, nalazi se već odavno u veoma lošem, ali sve do sada nije napravljen nikakav konkretan iskorak u rešavanju te situacije. Zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade, ovaj deo Palića sada može biti obnovljen.

1016_1.jpg

Ištvan Pastor je istakao da je uređenje vikend naselja jedna od najvećih i najznačajnijih investicija u pogledu razvoja turizma na Paliću. Mnogi objekti i vikendice su sada već propale, a i njihov urbanistički, pravni i vlasnički status je takođe nerešen, dodao je predsednik Skupštine preduzeća Park Palić. Među njima su i vikendice nekadašnjih sindikata subotičkih preduzeća. Pokrajinska vlada je sada obezbedila finansijska sredstva za izradu projektne dokumentacije za objekte koji čekaju na rušenje, a i za finansiranje samog posla rušenja. Ovaj projekat može da se završi za dve godine.

1016_2.jpg

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine preduzeća Park Palić: „Postoji jedan deo objekata koji su, građevinski i fizički, u takvom stanju da ne mogu da ostanu onakvi kakvi se mogu vide u ovom trenutku. To se nalazi na 50 metara od obale Palića, i ako razmišljemo u tom pravcu da i naredne godine želimo da povećamo broj posetilaca na Paliću za 30 odsto, kao što se je to bilo ove godine, onda je sasvim izvesno da ne treba samo obezbediti nove sadržaje, već se i postojeće okruženje treba napravit takvim da ono bude dostojno Palića.”

1016_3.jpg

Narednih dana će preduzeće Park Palić pismenim putem obavestiti sve vlasnike da će taj proces biti pokrenut, i za sve zainteresovane će obezbediti stalno telefonsko dežurstvo, rekao je Ištvan Pastor. Za ovaj projekat je preduzeće Park Palić dobilo punu podršku Gradske uprave u Subotici i nadležnih inspekcija, rekla je Valerija Denč. Na osnovu važećeg, delimičnog plana detaljne regulacije, uređenjem vikend naselja je obuhvaćeno više od 300 objekata i oko 430 parcela, dodao je direktorica preduzeća Park Palić. U katastru nepokretnosti je upisano i 27 nepostojećih objekata. Problem dodatno otežava i činjenica da se većina napuštenih, oronulih vikendica nalazi duž peščane plaže, koja se smatra turističkom atrakcijom. 102 objekta se nalazi u dobrom stanju, ali se oni moraju legalizovati, jer većina vikendica nije uknjižena. U oronulom stanju se nalazi 51 objekat, i njih čeka rušenje.

1016_4.jpg

Valeria Dencs, direktorica, preduzeće Park Palić: „Većina vikendica su objekti koji nemaju vlasnika, parcela već pripada gradu, ali ne možemo identifikovati vlasništvo nad objektom. Nije samo to jedna od ključnih tema ovog projekta, već i to da se napravi jedna veoma lepa stvar za Palić, da se osmisli jedan uređeni deo i da se ta ideja sprovede u delo. Da, bolan deo predstavlja rušenje, ali je mislim da ako u naredne dve godine uspemo da napravimo red u vikend naselju, red koji može da privuče investitore, to će biti mnogo veći rezultat od toga da moramo da srušimo 51 objekat.”

Na samoj konferenciji za novinare je najavljeno i to da će rebalansom republičkog budžeta biti obezbeđeno 480 miliona dinara za završetak radova na izgradnji akva parka na Paliću. Ugovor će biti potpisan u četvrtak u Ministarstvu turizma Republike Srbije. Radovi bi tako mogli biti završeni do 31. maja 2023. godine. Za budućeg upravljača akva parka na Paliću će najverovatnije biti raspisan konkurs za javnu nabavku.

Izvor: Pannon RTV

O nama

Izgradnje turističke destinacije visoke kategorije po principima održivog razvoja

Investirajte sa stilom

Investitorima su na raspolaganju infrastrukturno opremljene lokacije, u vlasništvu Grada Subotice

Članovi Skupštine

Članovi Skupštine preduzeća Park Palić

Javni konkursi i oglasi

Društvo sa ograničenom odgovornošću za upravljanje razvojem turističkog prostora „Park Palić“, Palić

Galerija slika

Namenske upotrebe državne imovine radi valorizacije turističkih resursa

Organizaciona struktura

Unutrašnja organizacija D.O.O. „Park Palić“ je uređena Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta.

Fotografije sa prelepog Palića

Palićko jezero, biser Vojvodine