Pišu o nama
Počinje sređivanje Vikend naselja na Paliću, u planu uklanjanje 51 objekta
12.12.2022.

Uklanjanje oronulih, nebezbednih i nelegalnih objekata, legalizacija objekata u dobrom stanju, te preparcelizacija, posao je koji preduzeće “Park Palić” planira da realizuje u naredne dve godine i time stane na kraj dugogodišnjem problemu zapuštenosti Vikend naselja na Paliću, koje se zbog svog izgleda još popularno naziva “Bejrut” .

1017_1.jpg

Prema rečima Ištvana Pastora, predsednika Skupštine preduzeća “Park Palić”, uređenje Vikend naselja je jedan od najkrupnijih investicionih poduhvata, bez kojeg nema mogućnosti za razvoj turizma na Paliću.

“Vikend naselje u ovom momentu raspolaže sa negde oko 380 objekata i najveći deo tih objekata je urbanistički i građevinski u redu. Međutim, ima jako puno objekata kod kojih ima niz otvorenih pitanja i što se tiče njihovog pravnog, urbanističkog i fizičkog statusa”, kaže Pastor.

Kako objašnjava, to se ne odnosi samo na one objekte koji su bili u vlasništvu firmi, a koje danas više ne postoje ili su u stečaju, već i na druge objekte, zbog čega je potrebno sve sagledati i utvrdi u kakvom su stanju.

On je podsetio i da je Plan detaljne regulacije (PDR) za Vikend naselje usvojen još 2010. godine, a da se od tada niko nije upustio u rešavanje ovog problema “zbog toga što je to očigledno jedan složen i veoma težak posao”.

1017_2.jpg

“Ali mislimo da bez toga nema mogućnosti razvoja Palića. Nema ambijenta koji će dodatno dovlačiti ljude i dizati rejting Paliću. Iz tog razloga želimo da se u ovaj posao upustimo, ne da bi stvarali konfliktnu situaciju, nego da bi pravili situaciju u kojoj ćemo biti partneri jedni drugima, iz koje ćemo pronalaziti rešenja koja će značiti konstataciju onoga što je legalno i povlačenje svih onih poteza gde je potrebno da se otkloni ono što nije legalno ili ono što ne može da opstane”, objašnjava Pastor.

Za otpočinjanje ovog, kako kaže “Sizifovog posla”, u koji su uključene i sve nadležne institucije, Pokrajinska vlada je obezbedila 36,5 miliona dinara, a prvi korak biće prikupljanje dokumentacije za uklanjanje objekata kod kojih je s pravne strane sve “čisto”, odnosno gde ne postoje nikakve nedoumice, ističe Valerija Denč, direktorka preduzeća “Park Palić”.

“Uglavnom su za rušenje objekti koji nisu predviđeni u PDR-u. Tih objekata je 51 komad. Tamo imamo i u dobrom, boljem stanju objekata, ali uglavnom su ruševine u pitanju. Naš prvi korak će biti da obavestimo o informaciji koju imamo vlasnike ili zadnje korisnike koji su tamo živeli ili bili prisutni ili imamo podatke o njima”, kaže Denč.

Ono što takođe navodi kao problem, jeste da je oko dvadesetak objekata evidentirano u Katastru, dok na licu mesta ne postoje, a da je za 102 objekta utvrđeno da su u dobrom stanju, ali ih treba legalizovati.

“Stojimo na raspolaganju da nađemo zajedničko rešenje. Ako je vlasnik objekta godinama koristio parcelu, a nije imao pravo za to, ili objekat postoji godinama ili žive u tim objektima, da ne misle da mi sad idemo i rušimo sve pred sobom, nego ćemo zajednički da nađemo takvo rešenje koje će doneti lepe stvari Paliću, turizmu i Subotici”, ističe Denč, dodajući da u Vikend naselju ima dosta porodica koje tamo žive tokom cele godine, a kojima će preduzeće izaći u susret i pomoći oko legalizacije objekata.

“Takve objekte nismo planirali uopšte da rušimo, gde žive ljudi. To je bitno. Ono što je planirano i treba da bude svima nama u cilju da se nađe rešenje. Nećemo nikoga staviti na ulicu, to nije naš cilj”, podvlači Denč.
Počinje sređivanje Vikend naselja na Paliću, u planu uklanjanje 51 objekta 2
Foto: J. Patarčić/Danas

U narednim danima će na adrese svih 380 vlasnika objekata stići i pismo od direktorke “Park Palića”, u kojem će biti naznačen broj telefona osobe koja će im biti na raspolaganju za sva pitanja.

Takođe, preduzeće mogu da kontaktiraju i putem imejla, ali i da dođu lično u prostorije “Park Palića”.

“Ukoliko kod nas dođe vlasnik kome je u redu dokumentacija sa parcelom, znači u njegovom je vlasništvu, ima građevinsku dozvolu, ima izgrađenu kuću koja je pristojnog karaktera i želi da kupi okućnicu, onda ćemo mu pomoći u tome koji su koraci gde bi mogao da kupi, naravno uz saglasnost PDR-a. U slučaju da negde postoji mogućnost ili zahtev od strane vlasnika da želi, lepa je kuća, sve je u redu sa time, ali u PDR-u nije tako ucrtano i ne smeta, ako treba, onda ćemo da tražimo, ne zbog jednog projekta, ali za više takvih projekata ili zahteva ćemo ići u pravcu da se izmeni PDR. To je u krajnjim slučajevima, jer nećemo da rušimo kuću jer u PDR-u nije previđeno, a tamo žive ljudi i ne želimo nikome zlo. Zato kažem da smo otvoreni i svi koji žive tamo ili koji imaju bilo šta u vlasništvu u Vikend naselju da dođu da zajedno nađemo rešenje”, poručuje Valerija Denč.

Krajni cilj sređivanja Vikend naselja jeste da se pripremi teren za buduće investicije, jer iz godine u godinu raste broj domaćih i stranih posetilaca na Paliću, što naši sagovornici očekuju da će se povećati završetkom izgradnje i puštanjem u rad akva parka sa spa centrom.

“Ovo nije politički poduhvat, ovo je jedan urbanističko, turističko i civilizacijski poduhvat. On nema veze sa stranačkom politikom, ovo je gazdovanje imovinom koja je u vlasništvu grada, kojim sada gazduje ‘Park Palić’. Potpuno sam siguran da, ako se ovo pitanje krene rešavati, otvaraće se prostori u kojima će se pojavljivati novi investitori. Naprosto će situacija morati da se promeni, jer Palić mora da liči na turističku destinaciju koja je turistička destinacija prve kategorije i spada u šest takvih u Srbiji. Ne može ovako da ostane”, zaključuje Ištvan Pastor.

    Završetak radova na akva parku 31. maja 2023. godine, izbor operatera krucijalno pitanje

    Direktorka preduzeća “Park Palić” Valerija Denč i državni sekretar Ministarstva turizma i omladine Uroš Kandić potpisali su juče u Beogradu ugovor o dodeli 480 miliona dinara za završetak radova na izgradnji spa centra sa akva parkom na Paliću.

    Prema njenim rečima, sredstva bi u narednim danima trebalo da budu prebačena, a ceo posao završen do 31. maja 2023. godine.

    “Mi smo iskoristili odluku Vlade za dobijanje sredstava, gde su tačno naveli iznos i poziciju sredstava, da popišemo ugovor sa firmom koja je bila jedini ponuđač na javnoj nabavci, zbog poštovanja zakonskih rokova. Radovi već teku lepo, potpisan je i ugovor sa izvođačem za izgradnju parking prostora na akva parku i oni 12. decembra ulaze u samu izgradnju tog dela”, kaže Valerija Denč.

    Međutim, kako ističe Ištvan Pastor, jedno od krucijalnih pitanja jeste izbor operatera ovog ogromnog kompleksa, koji će raspolagati sa četiri bazena, osam velikih i dva dečija tobogana, spa i velnes sadržajima, nekoliko sauna, hamamom, kao i restoranom sa lokalnim specijalitetima.

    “Možemo sagraditi akva park, ali je pitanje ko će to da drži u funkciji, ko će da vodi račina o tome da tu sve bude kako treba. To je jedan dodatni zadatak koji Grad treba da obavi, budući da je akva park praktično u vlasništvu Grada. Mi mislimo da bi trebalo raspisati javni poziv i odabrati nekoga ko se s tim profesionalno zna baviti. Ne mislimo da to može da bude ‘Park Palić’, ne mislimo da to može da bude javno preduzeće za sportske objekte, već mislimo da treba da odaberemo profesionalnog operatera koji je bitan zbog toga da nivo usluge koja će se tu pružati, bude takav kakav će privlačiti turiste”, poručije Ištvan Pastor.

Izvor: Danas

O nama

Izgradnje turističke destinacije visoke kategorije po principima održivog razvoja

Investirajte sa stilom

Investitorima su na raspolaganju infrastrukturno opremljene lokacije, u vlasništvu Grada Subotice

Članovi Skupštine

Članovi Skupštine preduzeća Park Palić

Javni konkursi i oglasi

Društvo sa ograničenom odgovornošću za upravljanje razvojem turističkog prostora „Park Palić“, Palić

Galerija slika

Namenske upotrebe državne imovine radi valorizacije turističkih resursa

Organizaciona struktura

Unutrašnja organizacija D.O.O. „Park Palić“ je uređena Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta.

Fotografije sa prelepog Palića

Palićko jezero, biser Vojvodine