Пишу о нама
Пастор: Уређење Викенд насеља неће бити политички подухват
07.12.2022.

Предузеће “Парк Палић” покренуло је пројекат уређења Викенд насеља на Палићу. У наредне две године у плану је да се реше све урбанистичко – катастарске процедуре, како би се овај простор који већ дуго година стоји неуређен, претворио у погодно тло за будуће инвеститоре и развој туристичких потенцијала Палића. На простору некадашњег великог одмаралишта тренутно се налази 380 објеката и 433 парцеле, а од укупног броја 51 објекат није обухваћен Планом детаљне регулације. Један део њих се налази у добром стању, међутим већина објеката ће бити срушена.

1015_1.jpg

Председник Скупштине овог предузећа Иштван Пастор, истакао је да је уређење и сређивање Викенд насеља један је од најкрупнијих инвестиционих подухвата, без којег нема могућности за развој туризма, који како је нагласио, не значи само изградњу нових објеката, него истовремено подразумева “прављење реда у задњој башти”, јер постоји великим број оних код којих има низ отворених питања што се тиче правног, урбанистичког, али и физичког статуса.

1015_2.jpg

“То се не односи само на оне објекте који су били у власништву фирми које више не постоје, или су у стечају као што је рецимо “29. Новембар” или неке друге фирме које су на Палићу имале своје објекте. Све то треба сагледати и видети у каквом је стању, али морам да кажем да је ово Сизифов посао. Овај проблем је присутан дуги низ година, иако је План детаљне регулације за Викенд насеље од стране Скупштине града усвојен још 2010. године. Нико се за 12 година није упустио да се бави овим, пошто је очигледно један тежак посао, али мислимо да без тога нема могућности развоја Палића, ни амбијента који ће додатно довлачити људе и који ће дизати рејтинг и из тог разога желимо да се у овај посао упустимо, не да би стварали конфликтну ситуацију, него да би правили ситуацију у којој ћемо бити партнери једни другима и из којег ћемо проналазити решења која ће значити констатацију онога што је легално иИи повлачење свих оних потеза где је потребно да се отклони оно што не може да опстане”. Пастор је напоменуо да предузеће “Парк Палић” овај посао ради у сарадњи са свим осталим релевантним институцијама, за чију реализацију је Покрајинска влада обезбедила 36,5 милиона динара. “Неопходна је једна значајна екипа која ће се бавити са овим, а потребна су и значајна средства за реализацију овог пројекта. Ово је заједнички интерес свих нас да створимо један амбијент у којем нико овај потез неће доживети негативно, већ као један напор да се реши нешто како то не би постало и остало део наше свакодневице”, додао је он.

У наредним данима на адресе власника објеката биће послато писмо од стране Парк Палић-а, а сви они моћи ће да добију одговоре на сва питања везано за њихове објекте лично у просторијама овог предузећа или путем мејла и телефона.

“Људи треба да знају да смо ми на располагању и да ово треба да буде наш заједнички пројекат. Оно што је нама јако важно је да имамо потпуну подршку Градске управе, јер без Катастра и Секретаријата за грађевинарство и инспекције ми не можемо ништа. У неким моментима ће сигурно бити теже, али најбитније је да сви који ће бити укључени или ће имати или имају проблем, само још годинама нису кренули да га решавају, имају сигурност, јер ће све бити јавно и ми смо ту да помогнемо и желимо да нађемо заједничко решење. Уколико је на пример власник објекта годинама користио парцелу, а није имао право на то, да не мисли да ми сада идемо и рушимо све пред собом, него желимо да заједно пронађемо решење које ће допринети лепим стварима на Палићу и туризму Града Суботице. Постоји други проблем са Катастром, јер има 27 објеката где на лицу места не постоји објекат, а према нацрту он постоји, а како би Град имао могућнсот продаје тих парцела, ти кораци се морају спровести како би све било чисто и припремљено за долазак будућих инвеститора. Људи све више посећују Палић, завршетком Аква парка имаћемо све више посетилаца, а тренутно Викенд насеље представља један ружан и неуређен простор”, истакла је Валерија Денч, директорица предузећа “Парк Палић”.

1015_3.jpg

Први корак у уређењу Викенд насеља биће наручивање техничке документације за рушење објеката, а паралелно ће се вршити низ активности прибављања дозвола и документације са Грађевинском инспекцијом и Секретаријатом за грађевинарство, док ће се имовинско – правни односи уређивати са правобранилаштвом и другим релевантним институцијама. Све активности овог пројекта биће усаглашене са потребама Плана детаљне регулације.

Извор: Суботица Данас

О нама

Изградње туристичке дестинације високе категорије по принципима одрживог развоја

Инвестирајте са стилом

Инвеститорима су на располагању инфраструктурно опремљене локације, у власништву Града Суботице

Чланови Скупштине

Чланови Скупштине предузећа Парк Палић

Јавни конкурси и огласи

Друштво са ограниченом одговорношћу за управљање развојем туристичког простора „Парк Палић“, Палић

Галерија слика

Наменске употребе државне имовине ради валоризације туристичких ресурса

Организациона структура

Унутрашња организација Д.О.О. „Парк Палић“ је уређена Правилником о систематизацији радних места.

Фотографије са прелепог Палића

Палићко језеро, бисер Војводине