Вести

14.02.2024.

 

Обавештавамо поштоване суграђане, да за сва питања везана за радно време и функционисање Аква Парка на Палићу, обратите се управљачу Elitte Palić на телефон 024/753-245.

 

 

12.12.2023.

Изненадни одлазак председника Иштвана Пастора није потресао само породицу, већ и целокупну јавност. Због његовог преданог рада сви су га поштовали. Његова смрт је огроман губитак за политички живот Војводине и Србије.

1118_1.jpg
(1956-2023)

Од 2016. године био је именован од стране Владе Аутономне покрајине Војводине за члана Скупштине ДОО „Парк Палић“, а од 2020. године обављао је функцију председника. Његова личност може се повезати са реализацијом и завршетком многим пројеката. Радио је на томе, да се на Палићу реализују такве инвестиције, које нису значајне искључиво за становнике Палића, него и шире. Завршена је изградња Аква парка на Палићу, почела је реконструкција Водоторња – симбола Палића и реконструкција пешачке стазе на обали језера. Значајна је његова подршка на реализацији уређивања Викенд насеља. Имао је много планова и идеја.

Његов губитак је ненадокнадив за наше предузеће. Верујемо да морамо наставити пут, који нам је господин Иштван Пастор зацртао!

Нека му је вечна слава!

09.08.2023.

Нови рок за завршетак радова на аква-парку на Палићу је крај овог месеца, најавио је данас председник Скупштине предузећа Парк Палић Иштван Пастор. Уз завршен аква-парк, поплочање шеталишта на обали, сређивање викенд насеља и реконструкцију водоторња, по његовој оцени, ово ће бити изузетна гоидна за Палић. 

1092_1.jpg

„Желим да вам кажем да је једна ствар потпуно сигурна, да ћу ја бити тај који ће завршити Аква-парк у току овог месеца“ - поручио је Пастор новинарима.

Након још једног пробијеног рока за завршетак највеће инвестиције на Палићу у последњој деценији, Иштван Пастор најављује да ће извођачи због тога плаћати пенале, а да ће до новог рока бити спроведен технички пријем објекта, јер су радови завршени и у току је пробни рад система, и склопљен уговор са оператером који ће управљати објектом који је конципиран тако да буде у функцији током целе године.

1092_2.jpg

„Очекујем да од септембра месеца Аква-парк буде додатна привлачна снага која ће привлачити људе, која ће задржати људе, што ће бити добро не само за Палић, него и за град“- нагласио је Пастор.

Овог лета на Палићу су у току још две инвестиције. Започета је реконструкција једног од симбола Палића, његовог Водоторња, а у току је и поплочање последње деонице туристичког сектора клинкер опеком и постављање припадајућег урбаног мобилијара.

„Ако завршимо Аква-парк, ако завршимо ове радове око поплочавања, знате да смо радили доста на уобличавању пешчане плаже, односно Викенд насеља, ако завршимо Водоторањ, онда мислим да ће ова година бити изуетна што се тиче развоја Палића“- сматра Пастор.

Радови на Водоторњу, вредни 21 милион динара, требају бити окончани до краја године, а радови на поплочавању, вредни 36 милиона, до краја августа. Средства за све наведне инвестиције обезбеђена су делом из покрајинског, а делом из републичког буџета.

Извор: РТВ

17.07.2023.

У просторијама предузећа ДОО „Парк Палић“ данас је одржан поступак отварања понуда за давање у закуп непокретности Аква Парк на Палићу.

Комисија је утврдила да се на Јавни оглас о спровођењу поступка прикупљања писмених понуда за давање у закуп Аква Парка на Палићу пријавио један понуђач. 

Увидом у документацију констатовано је да је предузеће „Елите Палић“ ДОО, Палић,  у својству понуђача поднело благовремену и потпуну понуду, у складу са условима и критеријумима из Јавног огласа. 

У предстојећем периоду, у складу са утврђеном процедуром, биће предузете даље неопходне и предвиђене радње у циљу закључења Акта о давању у закуп непокретности Аква Парк на Палићу са изабраним понуђачем, како би се створили услови за отпочињање обављања делатности.   
   

05.07.2023.

Палић, 5. јул – Након што је крајем јуна уклањањем 13 оронулих објекта завршена прва фаза радова, предузеће „Парк Палић“ д.о.о. наставља са спровођењем пројекта уређења Викенд насеља на Палићу и интезивно ради на проналажењу начина и решења за уклањање девастираних и рушевних објеката који су у власништву правних или приватних лица.

1067_1.jpg

Полазећи од чињенице да је уређење Викенд насеља од заједничког интереса за власнике објеката, као и за туристички потенцијал Палића, одржан је елики број састанака и консултација са представницима предузећа или њиховим правним наследницима, са циљем проналажења најучинковитијих решања.

1067_2.jpg

Као резултат препознавања заједничког циља да Викенд насеље на Палићу од неуређене, оронуле и неприступачне урбанистичке целине поново постане фунционалан и атрактиван део Палића, власници појединих објеката су већ кренули у реализацију договорених
активности.

1067_3.jpg

Уважавајући значај овог пројекта, предузеће „Адам Шпед“ Д.О.О. је, у складу са постигнутим договором, претходне недеље о свом трошку већ уклонило два објекта на својим парцелама уз само шеталиште, а у току је процедура за добијање потребних дозвола за уклањање трећег, на самом улазу у Викенд насеље.

Изражавамо очекивање да ће, каo што је договорено на одржаним састанцима, и друга предузећа чији су објекти валоризовани као објекти за рушење или санацију пружити свој допринос, у складу са Планом детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу и Пројектом уређивања грађевинског земљишта у јавној својини - уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу.

1067_4.jpg

Предузеће „Парк Палић“ д.о.о. још једном позива све власнике нелегализованих објеката као и власнике објеката који су у рушевном и запуштеном стању да подрже иницијативу коначног уређења овог насеља које је деценијама запуштено и да нам се обрате како бисмо у сарадњи са надлежним институцијама заједнички пронашли адекватна и законски утемељена решења.

22.06.2023.

ПАЛИЋ, 22. јун 2023. године – Предузеће „Парк Палић“ д.о.о. је током јуна месеца завршило прву фазу радова на уређењу Викенд насеља на Палићу. Успешно је уклоњено 13 нелегалних и девастираних објеката, очишћене су и уређене парцеле на којима су се објекти налазили, чиме су створени потребни услови за приступ механизацији која је неопходна и за наставак радова на овом пројекту.

У предстојећем периоду предузеће „Парк Палић“ д.о.о. наставиће са радовима на уређењу Викенд насеља. Планирано је уређивање зелених површина, крчење шибља и орезивање сувих стабала, а истовремено ће се радити и на решавању имовинско правних питања преосталих објеката који су у рушевном или запуштеном стању, а чији правни статус још није решен.

Према подацима из Катастра непокретности, али и редовним обиласком терена, установљено је да су преостали нелегални и запуштени објекти у власништву приватних лица, приватних и државних предузећа и компанија, као и предузећа која више не постоје, али имају своје правне наследнике. Такође, установљено је да постоје објекти у власништву Републике Србије, али да су правна лица која су корисници објеката започела процес легализације и заинтересовани су за њихово реновирање.

Током наредне недеље предузеће „Парк Палић“ д.о.о. интензивираће контакт са власницима и правним наследницима поменутих објеката како би се уз консултације, стручну анализу и пружање адекватних информација заједнички пронашло решење за уређење или обнову објеката, пружила помоћ приликом процеса легализације или евентуалано донело решење о уклањању објеката.

Пројект уређивања грађевинског земљишта у јавној својини - уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу, један је од најзахтевнијих у протекле две деценије, а његовом реализацијом туристичка дестинација Палић добиће још један уређен и атрактиван део, у интересу и власника објеката, али и посетилаца.

Предузеће „Парк Палић“ д.о.о. наставиће са реализацијом овог пројекта по фазама, потпуно транспарнтно, у складу са Планом детаљне регулације, подацима из Катастра непокретности и Дирекције за имовину, а у сарадњи са власницима објеката и надлежним институцијама.

Пре

После

Пре

После

Пре

После

13.06.2023.

Аква парк на Палићу требао би од августа да буде отворен за посетиоце, а у плану је и да ускоро почне генерална реконструкција Водоторња, једног од симбола Палића, рекао је Иштван Пастор.

1059_1.jpg

Председник Скупштине оснивача друштва „Парк Палић“ био је домаћин Хусеину Мемићу, министру туризма којем је представио туристичке потенцијале Палића. Министар туризма у Влади Србије најавио је да ће Влада у четвртак одлучивати о емисији новог пакета ваучера, који ће грађанима бити доступни од понедељка.

1059_2.jpg

Управо се ради на припремању конкурса за избор оператера, саопштио је председник Скупштине друштва „Парк Палић“. Додао је да министар није позван да би тражили новац за неко од улагања, јер је у току више инвестиција које је потребно завршити, већ због тога да и њега задиве лепоте Палића.

1059_3.jpg

Држава Србија је у изградњу аква парка на Палићу уложила 959 милиона динара, рекао је Хусеин Мемић: „Наш је интерес да овде задржимо госте који су до сада ишли у лепше аква паркове у Мађарској. Према нашој процени око 50 одсто туриста који долазе у Суботицу су странци, наш је циљ да привучемо домаће туристе и да буде још више страних посетилаца.“

1059_4.jpg

Према речима председника Скупштине друштва „Парк Палић“, аква парк представља алтернативу за оне који су до сада ишли у мађарска бањска купалишта, спремни на дуга чекања везана за прелазак границе. Они који овамо долазе из других крајева Србије, вероватно ће посетити и Суботицу, овде ће трошити и куповати, додао је. Министарство туризма је за изградњу аква парка обезбедило шест милиона евра у последњих годину и по дана.

1059_5.jpg

„Надамо се да ће се грађевински радови завршити до краја јула, и наша су очекивања да ће до тада бити изабран и оператер, који ће 1. августа на радост свих нас, и након дугог чекања, отворити аква парк и да ће бити доступан за посетиоце.“

Успели су да обезбеде и новац за генералну обнову Водоторња на Палићу, додао је Иштван Пастор. Ових дана расписан је и јавни позив за извођача радова.

„Тражимо извођача који ће обновити Водоторањ. Урађена је планска документација за реконструкцију, као и потребних 35 милиона динара за обнову. Палићани и Суботичани виде у каквом је стању Водоторањ, а то је једно од здања које је симбол Палића. Начео га је зуб времена, и ово је последњи тренутак да санирамо те напуклине и да га вратимо у изворно стање.“

У плану је да обнова овог 110 година старог објекта буде завршена до краја године.

Извор: Pannon RTV

06.06.2023.

 У Викенд насељу на Палићу је почело рушење објеката који се налазе у лошем стању и изграђени су без дозволе.

Током протеклих шест месеци запослени у Предузећу „Парк Палић“ д.о.о. су учинили више за уређење овог подручја него било ко у протеклим деценијама - рекао је Иштван Пастор на преподневној конференцији за новинаре. Председник Скупштине предузећа „Парк Палић“ д.о.о. је најавио и да је рок за завршетак радова на изградњи Аква парка Палић померен на 31. јул.

1048_1.jpg

У Викенд насељу на Палићу је почело рушење 12 објеката који су у јако лошем стању. Након завршетка радова локална самоуправа ће бити у могућности да прода плацеве.

1048_2.jpg

У Викенд насељу на Палићу, зграде које су у лошем стању, руше се као кула од карата. Многи објекти и викендице у туристичкој зони, која памти и боље дане, сада су уништени. У акцији покренутој крајем прошле године надлежни су одлучивали о судбини више од 300 објеката и око 430 парцела.

1048_3.jpg

Иштван Пастор, председник Скупштине предузећа „Парк Палић“ д.о.о.: „Реч је о објектима за које је инспекција утврдила да су опасни по живот, неупотребљиви, али је истовремено утврђено да немају власника, односно да су у јавном власништву, у власништву града, а такође је утврђено да је градња ових објеката извршена бесправно, те да не постоје услови да се ти објекти легализују."

1048_4.jpg

Уређење Викенд насеља на Палићу се деценијама чинило немогућим, али сада су радници предузећа „Парк Палић“ за шест месеци направили основе за даљи рад. Покрајинска Влада је у ту сврху обезбедила 36 милиона динара.

Валерија Денч, директорица предузећа „Парк Палић“ д.о.о.: „Велико нам је задовољство што смо успели да контактирамо власнике. Сви су позитивно реаговали на наш позив и могу да кажем да су сви са којима смо разговарали, срећни што ће ово место, које представља једно од најлепших делова на обали језера Палић, односно дела иза пешчане плаже, коначно бити доведен у такво стање да може да буде и главна инвестициона локација за град."

1048_5.jpg

Осим уређења Викенд насеља, додатно ће се побољшати стање шеталишта око језера, а ове године ће се обновити и Водоторањ. Радови на Аква парку, који су започели крајем 2018. године и рок завршетка је неколико пута одлаган, сада се заправо приводе крају.

Иштван Пастор, председник Скупштине предузећа „Парк Палић“ д.о.о.: „Продужили смо рок за завршетак радова до 31. јула 2023. године. Овај рок укључује завршетак недовршених радова, технички пријем објекта и пуштање објекта у пробни рад. Такође желим да кажем да су сва средства за завршетак радова обезбеђена. Исплате нису извршене, али ће да иду оном динамиком којом се изводе грађевински радови."

1048_6.jpg

На седници одржаној 4. маја Скупштина града Суботице је овластила предузеће „Парк Палић“ д.о.о.,  да путем конкурса да овај објекат у закуп. Комисија која ће бити надлежна за спровођење треба да буде формирана следеће недеље. Предвиђено је да се аква парк даје у закуп на 15 година, а минимална проглашена закупнина ће бити 275.000 динара месечно.

Извор: Паннон РТВ 

16.03.2023.

ПАЛИЋ, 16. март 2023. године – У току месеца фебруара и првој половини марта предузеће „Парк Палић“ Д.О.О. интензивирало је спровођење корака који за циљ имају започето уређење Викенд насеља на Палићу.

Према евиденцији заснованој на подацима Катастра непокретности и подацима прикупљеним обиласком свих објеката на терену, утврђено је да се 195 објеката у Викенд насељу налазе у приватном власништву, правних или физичких лица. Од наведеног броја, 28 објеката је потпуно запуштено, руинирано или напуштено.

1021_1.jpg

У склопу спровођења Пројекта уређивања грађевинског земљишта у јавној својини - уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу на Палићу, предузеће „Парк Палић“ контактирало је са већином приватних лица или предузећа који имају објекте у Викенд насељу, а кроз директне сусрете и састанке, као и консултације телефоном и писаним путем, разговарано је са више од 30 власника нелегалних, запуштених или руинираних објеката.
Током ових консултација заинтересовани грађани су најчешће постављали питања везана за то да ли је објекат намењен за рушење по усвојеном Плану детаљне регулације за Викенд насеље, да ли постоји могућност за легализацију објеката, као и да ли постоји могућност за откуп земљишта на којем се објекат налази.

1021_2.jpg

Пружањем адекватних одговора, стручних савета и сугестија у вези са статусом објекта, могућностима реконструкције и могућностима легализације објеката, предузеће „Парк Палић“ наставиће да, заједно са власницима, и у предстојећем периоду проналази одговарајућа решења, са крајњим циљем правног, урбанистичког, инфраструктурног и сваког другог уређења „Викенд насеља“. 

У склопу овог циља, у сарадњи са ЈП „Палић-Лудаш“, у току наредне недеље почеће акција крчења зараслих површина у Викенд насељу, проређивања и одношења шибља и другог растиња.

На основу усвојеног Плана детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу, предузеће „Парк Палић“ у наредном периоду наставиће и са даљом парцелацијом нових пет блокова. До сада је извршена парцелација за 30 блокова, а услови за парцелацију су брисање непостојећих објеката из Катастра непокретности, као и уклањање одређених објеката који се налазе ван регулационих линија.

20.02.2023.

Пре више од 100 година, Музички павиљон је изграђен са идејом да буде простор намењен за одржавање мањих променадних концерата. Градско веће је тада склопило уговор који налаже да 13 чланова његовог оркестра сваког дана током јуна, јула и августа свира променадну музику.

1018_1.jpg

Сада, пред нама је трећа сезона како пројекат ”Летњи концерти на Музичком павиљону” живи, а сваке године привлачи све више како публике, тако и извођача, мотивисаних да свој таленат поделе са туристима и посетиоцима Палића, и тиме употпуне угођај током боравка на дестинацији. Жеља нам је да и ове године, летње суботе на Палићу буду резервисане за концерте на Музичком павиљону. 
Стога, солисти, групе, афирмисани и неафирмисани бендови, формални и неформални састави и остали који имају жељу, вољу, таленат и пре свега позитивну енергију, позвани су да се пријаве и можда добију прилику да у току лета пред нама, у периоду од половине јула до половине септембра, свој наступ изведу на овом оригиналном и лепом простору.

1018_2.jpg

Пријаве примамо до петка, 28. априла. Пошаљите нам мејл са називом вашег састава, кратким описом вашег наступа (жанр, колико састав има чланова, колико вокала, музичких инструмената и слично), аудио, видео или фото материјал вашег наступа, као и контакт податке (име и презиме, број телефона и мејл), а ми ћемо вам се јавити ради договора око свих детаља и услова.

1018_3.jpg

Све додатне информације можете добити путем е-маил адресе: ottilia.csabai@park-palic.rs .

07.12.2022.

Овим путем Вас обавештавамо да нам се за све потребне информације у вези Викенд насеља на Палићу благовремено обратите – лично, на адресу Кањишки пут 17а, Палић или путем маила: zsolt.keiper@park-palic.rs односно телефона, на број 024 602 780, моб.: 065 960 2794, контакт особа: Zsolt Keiper у периоду понедељак-петак, од 07-15 часова.    

21.09.2022.

Како су најављени неповољни временски услови, као и ниске температуре за одржавање програма на отвореном, организатор представе "Државни посао - Велика сеоба архиватора", ГМР - Гане музичка радионица, је одлучио да се играње представе заказане за данас, 21.09.2022. године, откаже, односно одложи до следеће сезоне, тачније 18.06.2023. године, када ће временски услови дозвољавати одржавање исте. Купљене улазнице за представу ће важити и следеће године, а они који су већ обезбедили своје улазнице, али неће бити у могућности да испрате представу, исте могу вратити на продајном месту на ком су улазнице и купљене.

634_1.jpg

За више информација, молимо да се братите организатору: ГМР - Гане музичка радионица

05.08.2022.

Парк Палић доо, као управљач туристичког обухвата Палић, труди се да током целе године континуирано води рачуна у делу одржавања мобилијара, објеката поверених на старање као и да у складу са плановима и могућностима обогаћује садржај.

Због преуређења простора Пешчане плаже, а у жељи да приуштимо нашим посетиоцима потпуни угођај на истој, одбојкашки терен првобитно позициониран поред одбојкашког терена који је ове сезоне био у употреби, измештен је уз саму обалу језера Палић ниже од одмаралишта ДДОР-а, тако да су сада на располагању два одбојкашка терена.

633_1.jpg

633_2.jpg

633_3.jpg

 

Одбојкашки терен је опремљен новом мрежом, комплетно осветљен и као такав потпуно је спреман за рекреативце и посетиоце наше плаже.

633_4.jpg

633_5.jpg

15.07.2022.

У склопу текућег одржавања Парк Палић доо је обновио, односно обезбедио нове рампе на улазима у Туристички простор Палић, односно у пешачку зону. Постављене су две нове рампе, на крају улице Јожефа Хегедиша код „Женског штранда“, као и на паркингу код ресторана „Мала гостиона“ код улаза у Велики парк. Реч је о електричним рампама које, осим практичности, имају сврху побољшања сигурности и безбедности пешака у Туристичком простору Палић, осносно у пешачкој зони. 

Такође, предузеће Парк Палић доо је обезбедило и нови туш,  позициониран код мола на Мушком штранду који могу користити сви љубитељи који посећују и сунчају се на истом.

11.07.2022.

У склопу текућег одржавања Парк Палић доо је заменио постојеће дотрајале клупе код Водоторња и поставио нове. Реч је о новим дуплим стилским клупама, а укупно је постављено 7, односно 14 комада. Радови су изведени према датим условима Међуопштинског завода за заштиту споменика културе.

На пешчаној плажи повећао се број сунцобрана захваљујући донацији кафе бар "Chill". На првобитних 8 сунцобрана додато је 7 тако да купачи могу користити укупно 15 сунцобрана.

08.04.2022.

У Београду је одржан 43. Међународни сајам туризма који је ове године отворен под слоганом „Између планина и мора“. Истовремено су одржане и две сродне и традиционалне манифестације: 17. Међународни сајам хотелско-угоститељске опреме ХОРЕЦА-ОПРЕМА и 12. Међународни сајам BEOWINE (25-26.03.2022.) Током четири дана трајања сајма, посетиоцима је, поред ексклузивних сајамских погодности и попуста, уприличена и могућност да уживају и у гастрономским понудама, специјалитетима овог поднебља, али и у дегустацији најбољих вина, ракија, пића, као и сувенира из свих крајева Србије.

630_1.jpg

На сајму се представило 400 учесника из 25 земаља света, 40 домаћих тур оператера, а број посетилаца је премашио 32.000. Суботица и Палић су и ове године представили своју понуду кроз промоцију како традиционалних, тако и нових манифестација, представљања угоститељских објеката, али и многобројних туристичких производа и атракција. Уз подршку и помоћ доо Парк Палић, и ове године су се активном промоцијом представили: Винарије „Звонко Богдан“ и Тонковић“, ресторани “Капетански рит“ и „Тераса“, посластичарница „Фламинго“, затим „Elitte Palić“, „Салаш Ђорђевић“, ЈП „Палић Лудаш“, биоскоп „Лифка“, „Једриличарски клуб Палић“, хотели „Президент“ и „Royal Crown“, „Зоо врт Палић“, манифестације “Дужијанца” и “Суботички полумаратон” уз “Спортску лабораторију”, као и туристички производ “Бесплатне пешачке туре Суботице и Палића”.

Током трајања сајма, организована је и наградна игра за све посетиоце, а добитници су извучени у недељу, 27. Марта у 12 часова:

ВЛАДИМИР ПЕТРОВИЋ - Улазнице за Фимски Фестивал

ФЕДОРА ШАРЧАНСКИ, Сомбор - Улазнице за Фимски Фестивал

ДАРКО РАДОЈРОВИЋ, Параћин - Ручак за две особе, Двор ресторан

АНТЕЛИНО МИЋИЋ, Лозница - Ручак за две особе, Двор ресторан

АЊА ПЕЧИНОВИЋ, Параћин - Викенд ноћење за две особе, Мајур

АНА МАРИЈА РАДОВАНОВ, Суботица - Викенд ноћење за две особе, Мајур

ЈЕЛЕНА ГРДАН, Панчево - Wellness викенд за две особе, Президент

ВАЛЕНТИНА ДЕСПОТ, Београд - Wellness дан за две особе, Президент

ДРАГИЦА ЛУКИЋ, Београд - Викенд ноћење за две особе, Патриа

ЛИДИЈА ПЕТРОВИЋ - Викенд ноћење за две особе, Royal crown

ПЕРО ЧАКАЛОВ, Скопје - Викенд ноћење за две особе, Royal crown

ЛУКА ШАРЧЕВИЋ, Суботица - Викенд ноћење за две особе, Ларус

ИГОР ОБРАДОВИЋ, Земун - Викенд ноћење за две особе, Ларус

ВЛАДАН КОСТИЋ, Нови Београд - Викенд ноћење за две особе

ЛУКА МИХАЈЛОВИЋ, Жабаљ - Викенд ноћење за две особе, Минић

ЗОРАНА УРУМОВИЋ, Београд - Викенд ноћење за две особе, Салаш Ђорђевић

РОБЕРТ КОВАЧ, Суботица - Викенд ноћење за две особе, Салаш Ђорђевић

НАТАША ОПРА, Жабаљ - Викенд ноћење за две особе, Мајкин салаш

ЛУКА АЧИЋ, Зрењанин - Ноћење за две особе, Вила Рицс

ТИЈАНА БРАДИЋ, Београд - Викенд ноћење за две особе, Никола’с

НЕВЕНА КАТАНИЋ, Аранђеловац - Викенд ноћење за две особе, Никола’с

АЛЕКСАНДАР НОВАКОВИЋ, Вршац - Викенд ноћење за две особе, Прича под кестеном

ТЕОДОРА ЋИРИЋ, Земун - Недељни ручак за породицу , Елитте Палић

МИРЈАНА МАСАД, Београд - Недељни ручак за породицу , Елитте Палић

ЈОВИЋ ЈАСМИНА, Београд - Недељни ручак за породицу, Тераса

ТЕОДОРА ТАДИЋ, Сремска Каменица - Недељни ручак за породицу, Тераса

МИЛАНКА ЛАЗАРЕВИЋ, Нови Београд - Недељни ручак за породицу, Капетански рит

МАРИЈА ЦВЕЈИН, Зрењанин - Недељни ручак за породицу, Капетански рит

ГОРАН ЈОВАНОВИЋ, Београд - Ваучер за станд. обилазак винарије за две особе, Винарија Звонко Богдан

ЈАНА МАРТИНОВ, Београд - Ваучер за станд. обилазак винарије за две особе, Винарија Звонко Богдан

ДРАГИЦА ЛУРИЋ, Београд - Ваучер за станд. обилазак винарије за две особе, Винарија Звонко Богдан

ФИЛИПОВИЋ ТИХОМИР, Лазаревац - Ваучер за обилазак винарије за две особе Винарија Тонковић

ДУШАН БЕФТИЋ, Крушевац - Ваучер за обилазак винарије за две особе Винарија Тонковић

КОНСТАНТИА СТЕФАНОВИЋ, Параћин - Ваучер за обилазак винарије за две особе Винарија Тонковић

ЗОРИЦА МАРТИНОВ – Породични пакет, Фуриосо

ГОРДАНА МАРИЋ, Београд - Улазнице за две особе и пакет чаша за ракија, Љутовачка ракијада

МИЛИЦА СТАНИЋ - Улазнице за две особе и пакет чаша за ракија, Љутовачка ракијада

ДЕЈАН БОЈИЋ, Пожаревац - Улазнице за две особе и пакет чаша за ракија, Љутовачка ракијада

ГОРДАНА ЈЕВТИЋ, Београд - Улазнице за две особе и пакет чаша за ракија, Љутовачка ракијада

ИВА УЗЕЛАЦ – Улазнице за две особе и пакет чаша за ракија, Љутовачка ракијада

МАРКО СИМИЋ, Београд - Мерење телесне композиције-Спортска лабораторија

КСЕНИЈА РАДОВИЋ, Београд - Мерење телесне композиције-Спортска лабораторија

ТАЊА ОБРАДОВИЋ, Земун - Мерење телесне композиције-Спортска лабораторија

МАРИНА РАДОСАВЉЕВ, Панчево - Ваучер стартнина полумаратон

ДАВОР ДЕСПОТ- Полумаратон- Ваучер стартнина 10км

НЕДЕЉКО РИСТИЋ, Београд - Полумаратон -Ваучер стартнина 5 км

КРИСТИНА ПАНТЕЛИЋ, Ужице - Посматрање птица-Палић-Лудаш

ДРАГИЦА ЛУКИЋ, Београд - Посматрање птица-Палић-Лудаш

БИЉАНА ГЛЕТИЋ ХРУСЛУ, Нови Београд - Посматрање птица-Палић-Лудаш

ЈОВАНА ЦЕРОВАЦ, Земун - Улазнице у Зоо врт

СВЕТЛАНА СТОЈАДИНОВ, Панчево - Улазнице у Зоо врт

ЈОВАНА АНТАНИЋ, Нова Пазова - Улазнице у Зоо врт

ВАЊА ЈОВАНОВИЋ, Београд - Улазнице у Зоо врт

АНИТА АБРАХАМ, Нови Кнежевац - Улазнице у Зоо врт

ДУШАН ОПРА, Жабаљ - Улазнице у Зоо врт

ПАВЛЕ ГРБИЋ - Улазнице у Зоо врт  

31.03.2022.

30.03.2022. године завршени су радови на санацији северног балкона на првом спрату објекта Велика тераса на Палићу. Реконструкција је била неопходна из разлога што је дошло до озбиљног оштећења и деградације дрвенарије на балкону, те је балкон почео да представља опасност по безбедност пролазника али и корисника овог објекта. Радови на реконструкцији подразумевали су комплетну демонтажу балкона, обнову свих оштећених елемената који се могу поново употребити, израду свих неопходних нових елемената, као и санацију ткз. пауновог репа – дрвене украсне розете која се налази изнад балкона. Извођење радова текло је уз строги надзор Међуопштинског завода за заштиту споменика културе у Суботици. На захтев МЗЗСК, а уз сагласност надзорног органа, планирана јелова грађа замењена је грађом од Сибирског ариша, који у односу на јеловину има много бољу отпорност на влагу, труљење и остале битне карактеристике. Како би извођач могао да гарантује за квалитетно извођење и дуготрајност радова, радови нису извођени на температурама нижим од 10°C. Укупна вредност изведених радова износи 7.685.257,20 динара са ПДВ, а средства су обезбеђена од стране Града Суботице.

629_1.jpg

629_2.jpg

629_3.jpg

629_4.jpg

629_5.jpg

629_6.jpg

28.02.2022.

Млађи, старији, солисти, групе, афирмисани и неафирмисани бендови, музички састави, уметници, аматери, формални и неформални бендови... Сви сте позвани да се јавите и представите ваш наступ посетиоцима Палића.

О чему се заправо ради?

Музички павиљон на Палићу постоји већ више од 100 година. Намењен је да буде простор на којем се одржавају мањи променадни концерти. Пре 100 година градско веће је склопило уговор који налаже да 13 чланова његовог оркестра сваког дана током јуна, јула и августа свира променадну музику. Прошле године смо започели диван пројекат који је препознат од стране пубике. Потрудили смо се да, као некада, туристима и посетиоцима пружимо комплетнији угођај током боравка на Палићу, те су прошле године летње суботе биле резервисане за концерте на Музичком павиљону. Жеља нам је да се ти концерти наставе и у сезони која је пред нама, и да кроз квалитетну музику употпунимо доживљај Палића. 

628_1.jpg

А где сте ту ви?

Свако ко има жељу, вољу, таленат и пре свега позитивну енергију позван је да се пријави и можда добије прилику да у току лета пред нама, свој наступ изведе на овом оригиналном и лепом простору.  Пријаве примамо до петка 27. маја до 15 часова. Пошаљите нам мејл са називом вашег састава, кратким описом вашег наступа (жанр, колико састав има чланова, колико вокала, музичких инструмената и слично), аудио, видео или фото материјал вашег наступа, као и контакт податке (име и презиме, број телефона и мејл) и ми ћемо вам се јавити и договорити око свих детаља и услова. Отворени смо за сарадњу и са осталим уметничким групама. Обратите нам се, представите свој рад и сигурно ћемо успоставити неки вид сарадње. Све додатне информације можете добити преко мејла radmila.sakic@park-palic.rs или преко телефона 065/960 27 92  

628_2.jpg

22.02.2022.

Обзиром на радове који се изводе поводом изградње пружне инфраструктуре, улица Јожефа Хегедиша ће бити затворена за саобраћај у среду, 23.2.2022., у периоду од 08 до 14 часова. Ради се о потезу од главног пута (Суботица-Палић) ка Женском штранду, а саобраћај ће бити затворен код бившег пружног прелаза.  Саветујемо возаче да прате саобраћајну сигнализацију.

627_1.jpg

07.12.2021.

Током викенда који је за нама, тачније у недељу, на Палићу се одржала најлепша зимска манифестација – Трка Деда Мразева. Упркос кишном и хладном времену, око 400 насмејаних Деда Мразева је истрчало стазу од 1.500 метара у самом срцу Палића. 

626_1.jpg

Али, како је и ове године манифестација хуманитарног карактера, учесници нису награђени медаљама само због свог труда, већ и због своје хуманости – донирананих пакетића, слаткиша и играчака који су намењени онима којима је то најпотребније – деци корисницима Народне кухиње Црвеног Крста Суботица. Ове године су, као пријатељи манифестације, подржали трку Деда Мразева компаније Pionir, VODAVODA и Venera bike, и својим производима увеличали манифестацију и улепшали дружење на Палићу.

626_2.jpg

Након трке су учесници могли да се послуже Pionirovim YES flipsom, и да се освеже VODAVODA Vodicom, док је Venera bike за најмлађе учеснике обезбедила вредне награде.   Такође, након трке су сви учесници традиционално послужени хлебом са машћу и топлим чајем.  Трка Деда Мразева се ове године одржала по 22. пут, и иако смо уместо кише прижељкивали снег, насмејана лица учесника, а поготову оних најмлађих су учинили да празнична атмосфера и лепо дружење не изостану ни ове године.

626_3.jpg

626_4.jpg

27.11.2021.

У последњих 10 дана реновирано је и рестаурирано игралиште у Великом парку, код ресторана Мала гостиона. Захваљујуц́и пројекту Националне службе за запошљавање, који нам је омогуц́ио да по програму јавних радова запослимо три незапослена лица, успели смо да изведемо радове које годинама нисмо имали могућност да спроведемо. Радови су обухватали санацију оштец́ених дрвених елемената, машинско и ручно брушење свих дрвених површина и двослојно фарбање дрвених елемената.

Ово дрвено игралиште једно је од најатрактивнијих локација на Палићу за најмлађе посетиоце јер је сачувано у изворном облику са оригиналним дрвеним елементима. На игралишту доминира тврђавица од дрвених балвана која представља реплику старе суботичке тврђаве, коју је с обале Палића видео и нацртао на ведути града картограф Еугена Савојског, када је после Сенћанске битке логоровао с војском на обали језера.

26.11.2021.

Најлепша зимска манифестација – Трка Деда Мразева, одржаће се у недељу, 5. децембра, са почетком у 11 часова у Великом парку на Палићу. Ове године Трку Деда Мразева обележавамо 22. пут, реализоваће се у сарадњи Парк Палића, Ултрамаратонског Савеза Србије и Месне заједнице Палић, а намењена је за све узрасте и за све оне који се радују предстојећим празницима и Деда Мразу. Старт трке је испред Велике терасе, а предвиђено је да се трчи или шета сат времена, а минимум један круг, по кружној стази дугачкој 1.500 метара. Стаза ће бити јасно обележена, а води уз обалу језера ка хотелу Президент, затим Сплитском алејом ка Водоторњу, и назад кроз Велики парк, све до циља код Велике терасе

624_1.jpg

Као и претходних година, не постоји старосна граница, једини услов учешћа су костим или капа Деда Мраза. Након трке сваки учесник ће моћи да се угреје куваним чајом и куваним вином као и хлебом с машћу коју ће припремити представници Месне заједнице Палић који заједно са нама и Ултрамаратонским савезом организују ову манифестацију. И ове године смо успели да реализујемо сарадњу са суботичким Пиониром, који је, као пријатељ ове манифестације обезбедио своје производе - YЕS флипс са додатком кикирикија, који ће бити изложени на Великој терсаси за време манифестације, намењени су свим посетиоцима који посете Трку Деда Мразева. Такође, Трка Деда Мразева је ове године стекла још једног пријатеља, копанија ВОДАВОДА ће ове године озбезбедити своју воду, као освежење за све учеснике и посетиоце манифестације, како мале, тако и оне велике. Овом приликом, желимо да се захвалимо компанијама Пионир и ВОДАВОДА, на дивној сарадњи и на доброј вољи да подрже и својим производима улепшају и увеличају манифестацију Трка Деда Мразева. Такође, и ове године смо унели хуманитарну ноту у нашу манифестацију, и у сарадњи са Црвеним крстом Суботица, организовали хуманитарну акцију под називом “Буди и ти Деда Мраз”. Реч је о акцији прикупљња пакетића за децу кориснике Народне кухиње на територији Суботице. Пакетићи могу да садрже слаткише, играчке, школски прибор, гардеробу или нешто друго, по сопственом избору, а што ће обрадовати малишане током предстојећих празника. Пакетићи ће се моћи предати организатору и волонтерима Црвеног крста Суботице, на дан манифестације, на Инфо пулту који ће бити позициониран на Великој тераси, у периоду од 10 до 13 часова. Након акције, обзиром на искуство које има, Црвени крст ће даље организовати прикупљене пакетиће и поклоне и доставити их онима којима су најпотребнији. Обзиром да не постоје пријаве, као и да је само учешће бесплатно, позивамо суграђане да у недељу изађу на Палић, понесу своје хуманитарне пакетиће и капе Деда Мраза, и прославе са нама предстојеће празнике.  

624_2.jpg

 

02.11.2021.

Радови на реконструкцији северног балкона Велике терасе на Палићу почели су прошле недеље, а завршетак радова се планира за средину новембра 2021. године. Радови реконструкције подразумевају комплетну демонтажу балкона који се налази на северној страни објекта, обнову свих оштећених елемената који се могу поново употребити, израду свих неопходних нових елемената, као и санацију ткз. пауновог репа – дрвене украсне розете која је један од симбола Велике терасе и значајан елемент сецесије који доминира на овом објекту под заштитом и од изузетног значаја. 

623_1.jpg

 Реконструкција северног балкона Велике терасе је била неопходна из разлога што је дошло до озбиљног оштећења и деградације дрвенарије на балкону, те је балкон почео да представља опасност по безбедност пролазника али и корисника овог објекта. 

623_2.jpg

 Сви радови на Великој тераси се изводе у складу са условима Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботице.   За потребе извођења радова била је расписана  јавна набавка „Санација оштећеног балкона на објекту Велика тераса“. Као најповољнији понуђач изабрана је фирма „Мој дом енеријери“ доо из Суботице. Пројекат санације је израдила фирма „ГПИ порт“ из Бачке Тополе, која уједно обавља и послове вршења стручног надзора на предметним радовима. Средства за ову реконструкцију обезбеђена су из буџета града Суботице у износу од 8.000.000,00 динара.

623_3.jpg

623_4.jpg

623_5.jpg

17.09.2021.
Трчање, врхунска вина и одлична забава очекују тркаче који су се пријавили за четврти по реду Вински маратон, 18. септембра на Палићу.
17.09.2021.

Трчање, врхунска вина и одлична забава очекују тркаче који су се пријавили за четврти по реду Вински маратон, који ће се одржати 18. септембра на Палићу. Пријаве преко сајта завршиле су се 10.9., али ће заинтересовани моћи да се пријаве и на лицу места, у пријавном центру на Великој тераси у петак 17.9. од 18 h до 21h, као и на дан трке, у суботу 18.9. од 8 до 10h. Треба напоменути да је број тркача, због неповољне епидемиолошке ситуације, лимитиран. Такође, сваки учесник трке добиће у стартном пакету, између осталог, своју винску чашу са торбицом, како бисмо епидемиолошки ризик смањили на минимум. Ове године организујемо једну трку, дужине 9 км, под називом Винска трка уживања. Старт трке је у 11h испред Велике терасе на Палићу, а временски лимит за истрчавање стазе је три сата.

622_1.jpg

Велики успех прва три издања показао је да манифестација има потенцијал да буде међу најважнијим у Србији, јер од прве године има међународни карактер. Иако је ове године ситуација због пандемије знатно компликованија, на трци ће ипак учествовати тркачи из више земаља. Највише учесника, поред Србије, долази из БИХ и Мађарске, а имамо такмичаре и из Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, Аустрије, САД и Аустралије. Вински маратон је манифестација која спаја наизглед неспојиво – трчање, вино, музику, гастрономију и забаву и намењена је свима који желе да се са породицом и пријатељима забаве и уживају у трчању или шетњи кроз природу, где их у прелепо уређеним виноградима и винаријама очекују одлично вино, гастрономски специјалитети и музика. Вински маратон има карневалски карактер. Такмичари, уколико желе, могу да обуку неки интересантан костим, па ће им трка бити још забавнија. По завршетку трке, награде ће добити најбржи у мушкој и женској конкуренцији, а биће проглашен и најбоље костимиран тркач или група тркача. Након трке учеснике код Велике терасе на отвореном очекује забавни програм, концерт и сада већ традиционална такмичења у котрљању буради, која сваке године изазову велику пажњу посетилаца.

622_2.jpg

Винска трка уживања пружиће тркачима пуно забаве и уживања, али због специфичности терена и винских дегустација, представљаће слатки изазов и за најспремније тркаче! Намењена је професионалним спортистима и рекреативцима, али и шетачима и љубитељима природе, вина и добре забаве. Стаза Винске трке уживања дужине 9 км пролази поред језера Палић, Крвавог језера и кроз околне винограде и винарије. Учеснике очекује шест забавних окрепних станица са музиком, вином, воћем, водом и укусним залогајима. Трка представља прави тркачки и гастрономски ужитак!

622_3.jpg

Обзиром да стаза трке пролази поред језера до околних винарија и винограда, неке улице ће због тога бити потпуно затворене за саобраћај, и то: Новосадски пут, Кањиши пут, Лудошка улица, Барска улица, обала Крвавог језера код Вила Александра, Солунска, Олге Пенавин. Улице се затварају у периоду од 11-14h.

622_4.jpg

Винарије које ове године учествују на Винском маратону су Звонко Богдан, Винарија Тонковић, Винарија Тошићи, Веркат, Chichateau, Рубин и Винарија Јокић.

622_5.jpg

Вински маратон на Палићу је прилика да се уверите зашто су овакве манифестације главна атракција најпознатијих винских региона у свету!

16.09.2021.
Ове суботе 18. септембра на Летњој позорници на Палићу гостује оркестар Фокош, јубиларни концерт поводом 10. годишњице постојања састава.
16.09.2021.
У суботу 18. септембра са почетком у 12 часова Једриличарски клуб Рефул са Палића организоваће једриличарску регату Палићки Ласер Куп
16.09.2021.
Subotica Business Run трка на Палићу 23. септембра од 18 часова Организатор дешавања је Спортско удружење „Хоризонт“ из Суботице.
07.09.2021.
Њени виногради налазе се на само неколико минута лаганог хода од обале језера Палић,мушког штранда и Крвавог језера.
25.08.2021.

Велика тераса као један од симбола Палића и објекат који се налази под заштитом и сматра се заштићеним културним добром и наслеђем, услед временских неприлика претрпео је значајна оштећења на самом крову овог велелепног здања. Стогодишњи објекат било је неопходно санирати након што је ветар оштетио и потпуно девастирао стране крова Велике терасе. Велики је изазов био обезбедити средства за санацију као и извођача радова са одговарајућом механизацијом која ће радовима приступити у складу са свим прописаним мерама што безбедности што очувања споменика културе каква је и Велика тераса. Радови на санацији су отпочели ове недеље и подразумеваће радове на замени оштећених пикеа као и заштитне фолије. Овом приликом се захваљујемо суграђанима и посетиоцима на стрпљењу и уколико временске прилике то дозволе, завршетак радова се очекује до краја недеље.

621_1.jpg

621_2.jpg

621_3.jpg

11.08.2021.
Група Рок ко фол гостује на Летњој позорници на Палићу 27. августа са почетком у 20 часова, организатор дешавања Студфест организација
09.08.2021.
Представа Оне ствари у главној улози глумац Мићко Љубичић гостује на Летњој позорници на Палићу 7. августа 2021. године
06.08.2021.
Певачица светског гласа Амира Медуњанин одржаће концерт на Летњој позорници на Палићу 22. августа са почетком у 20:30 часова.
05.08.2021.
Концерт групе Bagossy Brothers Company 29. у оквиру ВМ4К серије летњих концерата на Палићу у Великом парку.
03.08.2021.
Удружење пацијената Леука одржаће манифестацију на Палићу Доброта лечи са циљем уписа у регистар донора матичних ћелија 6. августа 2021.
03.08.2021.
Идем путем па загрлим дрво је монодрама Андрије Милошевић која ће се одржати 11. септембра 2021. године на Летњој позорници
03.08.2021.
Плажа на Палићу налази се у непосредној близини спортских терена и викенд насеља а у наставку Мушког штранда. Тамо се налази два кафе бара.
03.08.2021.

Удружење пацијената Леука одржаће манифестацију на Палићу "Доброта лечи" са циљем уписа у регистар донора матичних ћелија и промоције овог хуманог чина. У складу са тим, 6. августа на Великој тераси на Палићу одржаће се трибина "Значај донирања матичних ћелија" коју ће водити Предраг Слијепчевић и Мелинда Тот Демек. Трибина почиње у 18 часова и отвориће је др Балинт Пастор. За време трајања трибине, тачније од 17 часова сви заинтересовани грађани моћи ће да се упишу у регистар  донора матичних ћелија и да добију одговоре на сва питања. На Великој тераси ће посетиоци имати прилику да виде и изложбу слика Катарине Станојловић, уметнице која је водила свој ликовни дневник током свих 46 дана последње рунде трансплатације коштане сржи. Катарина Станојловић се изборила са лимфобластном леукемијом а на изложби се могу видети сви успони и падови али и жестока победа над овом болешћу. У оквиру ове манифестације, Удружење Леука поклања грађанима један леп концерт. У питању је концерт "Неко то од горе види све" у изведби дуета Миша и Ђура, као посвета Ђорђу Балашевићу. Концерт је бесплатан и почиње у 20 часова на Летњој позроници на Палићу. Манифестацију "Доброта лечи" организују Удружење Леука у сарадњи са Фондацијом Ане и Владе Дивац, USAID-ом, Балканским фондом за демократију и Општом болницом Суботица, Одељење за трансфузију крви. 

620_1.jpg

29.07.2021.
Представа Заборављене гостује 21.08. на Летњој позорници на Палићу глумице Ана Франић Ваја Дујовић и Нина Нешковић
27.07.2021.
Ансамбл Равница и Владимир Грбић гостују 25.08. са почетком у 20 часова на Летњој позорници на Палићу са концертном представом
25.07.2021.
Нови подаци Републичког завода за статистику бележе пораст броја туриста на Палићу у 2017. години у односу на 2016. годину и то за 11%
25.07.2021.
Традиционална Првомајска регата у једрењу на Палићком језеру, уједно је и прва регата у серији регата за првенство Србије.
24.07.2021.
Једриличарски клуб Палић организујe Првенство Војводине у Windsurfu на Палићком језеру.
24.07.2021.
Вила Милорд располаже једном конгресном салом капацитета до 30 места. За учеснике семинара нуди и смештај у 16 луксузно опремљених смештајних јединица.
24.07.2021.
1. septembra 2017. godine će se na Letnjoj pozornici održati koncert benda Vlatko Stefanovski Trio. Koncert počinje u 21h
24.07.2021.
Друштво са ограниченом одговорношћу за управљање туристичким простором Парк Палић - Парк Палић доо.
24.07.2021.
Преглед свих најважнијих атракција у туристичкој дестинацији Палић. Атракције представљене кроз фотографије, описе и ознаке на мапи.
24.07.2021.
Фeф Палић је међу 26 најзначајнијих европских фестивала, поставши EFFE Laureat, по мишљењу међународног жирија Асоцијације европских фестивала
23.07.2021.
Јелена Томашевић одраће концерт 10. августа 2019. године на Летњој позорници на Палићу. Сјајан концерт у најави под ведрим небом...
23.07.2021.
Бербански дани се ове године одржавају за викенд, 16. и 17. септембра када обележавамо и славимо завршетак радова у воћњацима и виноградима.
23.07.2021.
Започет је наставак радова - поплочање шеталишта и изградња туристичке инфраструктуре дуж обале Палићког језера као и неколико стаза у оквиру Великог парка
23.07.2021.
На Сајму туризма у Београду, предузеће Парк Палић и Туристичка организација града Суботице, организовали су наградну игру на штанду.
23.07.2021.
Четврти пут по реду се организује забавни шаховски фестивал под називом Фанчестик. који има богат, забаван, едукативан, хуманитарни и такмичарски програм.
23.07.2021.
ЈК Палић и ове године је организатор SEEOOC ("South East Eurpean Open Optimist Cup Serbia") једриличарске регате међународног карактера
23.07.2021.
Ове године ће не први пут одржати Ноћ музеја на Палићу. На пет локација нас очекује забаван и разноврсни културни и уметнички програм
23.07.2021.
У Конгресном центру Палић, у објекту Велика тераса, почетком јула одржано је свечано обележавање 365 дана Владе Србије, коме су присуствовали сви министри.
23.07.2021.
Na osnovu Ugovora o osnivanju DOO Park Palić, Skupština društva objavljuje oglas za izbor direktora na mandatni period od 4 godine.
23.07.2021.
Pogledajte fotografije kako Palić izgleda za vreme zime, kad je pokriven snegom.
23.07.2021.
Поклоните Палићу јелку - помозите нам да поставимо и окитимо Новогодишњу јелку на Палићу. Потребне су донације грађана јелкама које им сметају.
23.07.2021.
Vinski maraton je prva manifestacija ove vrste u Srbiji. Namenjena je zabavi, rekreaciji i uživanju u dobrim vinima i hrani.
23.07.2021.
Вила Ларус је смештајни објекат који пружа и услуге за одржавање мањих састанака и тим билдинга на Палићу. Смештена је врло близу саме обале језера.
23.07.2021.
Васкрс на Палићу је манифестација која се одржава на Велику суботу и која слави овај значајан породични празник, Васкрс. Почетак је у 11 часова 7.4.18.
23.07.2021.
Subotica Business Run - 11. април 2019. је пословна трка и највећи тим билдинг догађај за компаније, и организације које су спремне на спортске изазове.
23.07.2021.
Први мај на Палићу обележава се пет дана, и то од 28. априла до 2. маја 2018. године. Ове године се обележава 35. Првомајски уранак на Палићу
23.07.2021.
Публика ће у јуну месецу на Палићу моћи да ужива у различитим догађајима и жанровима, од концерата и позоришних представа до класичне опере
23.07.2021.
Salaš Đorđević se prostire na 8 ha u neposrednoj blizini jezera i izlaza na autoput Subotica-Istok. Salaš poseduje restoran i sportska igrališta.
23.07.2021.
Вински маратон је нова манифестација на Палићу која је карневалског карактера и омогућава учесницима трчање кроз винарије и виногорја Палића
23.07.2021.
Реализовани пројекти на Палићу у последње две године који се односе на изградњу, адаптацију и реконструкцију објеката као и уређење јавне површине.
23.07.2021.
Палићка неман је Фестивал занатског пива који ће се одржати по први пут на Палићу, и то на платоу код улаза у Летњу позорницу, 8. септембра 2018. године.
23.07.2021.
Поводом прославе Првомајских празника, Аеро клуб Палић организује аеро митинг.У случају лошег времена,манифестација се отказује.
23.07.2021.
Позориштанце у шуми је манифестација која се одржава на Летњој позорници на Палићу, од 15. до 17. јуна. Очекујемо Елзу и Ану, Патролне шапе и Петра Пана.
23.07.2021.

Поштовани, овим путем обавештавамо јавност да је услед техничких разлога организатор концерта "Сцена Про 7" д.о.о. из Београда приморан да помери концерт Масима Савића, првобитно предвиђеног да се одржи 2. августа на Палићу. Нови термин концерта заказан је за 20. септембар у 20 часова на истој локацији. Све купљене улазнице важиће и за нови термин одржавања концерта. У случају поврата новца, исти је могуће извршити на продајном месту на којем је карта првобитно купљена. Организатор концерта упућује извињење због потенцијалних неугодности изазваних овом променом. 

619_1.jpg

22.07.2021.
Представа Прича се по граду одржаће се 3. септембра на Летњој позорници на Палићу улоге Дубравка Мијатовић
22.07.2021.
Представа Шта ме снађе на Летњој позорници Анђелка Прпић, продаја карата врши се путем сајта Tickets.rs и на продајним местима Tickets-а
22.07.2021.
Летњи концерти у Музичком павиљону на Палићу трајаће од 20.06. до 28.08. почетак свих концерата је од 18 часова
22.07.2021.
Youth Jazz & Rock Festival је дводневни фестивал у биоскопу Абазија од 6. до 8. августа на Палићу удружење Чврсто повезани
22.07.2021.
На овој страници можете прегледати све актуелне вести око тренутних дешавања и најавама догађаја предузећа Парк Палић доо.
22.07.2021.
Захваљујући петодневном трајању манифестације, лепом времену, великом луна парку, Првомајски уранак на Палићу 2018 бележена велику посећеност.
22.07.2021.
Ноћ музеја 2019 одржава се и на Палићу на неколико локалитета: Велика тераса, Библиотека, Биоскоп Абазија и хотел Президент - 18. мај 2019.
22.07.2021.
Парк авантуре Фуриосо пружа могућност рекреативног јахања, вожњу фијакером и уживање у адреналин парку. Налази се на пар километара од Палића.
22.07.2021.
Летња позорница налази се у Великом парку окружена високим четинарима. То је позорница са 1000 седећих места под отвореним небом изграђена од камена.
22.07.2021.
Месечни приказ свих догађаја, манифестација и дешавања у туристичкој дестинацији Палић. Све информације о времену и месту догађаја као и опис дешавања
22.07.2021.
Najpopularniji vinski portal proglasio je, najbolja vina i vinarije Srbije za 2017. godinu a najbolja vinska manifestacija je Vinski maraton.
22.07.2021.
Програм Ноћи музеја на Палићу. Ове године се Палић први пут укључује у Националну Ноћ музеја, са пет локација и занимљивим догађајима.
22.07.2021.
Купалишна сезона на Термалном базену на Палићу је отворена, а купаче и посетиоце су добили надстрешницу која прави велики хлад на базену.
22.07.2021.
Фестивал занатског пива под називом "Палићка неман" одржаће се у оквиру Првомајског уранка на Палићу, тачније 1. маја на Великој тераси.
22.07.2021.
Мој деда је аут је позоришна представа коју изводе глумци Београдског драмског позоришта. 22. јун 2019. године на Летњој позорници на Палићу
22.07.2021.
Слободне локације за инвестиције - приказ на мапи са основним информацијама о парцелама које су на располагању потенцијалним инвеститорима на Палићу.
22.07.2021.
Београдски маратон је прилика за промоцију Винског маратона и представљање услова и начина пријаве за палићки Вински маратон - 22. септембар 2018.
22.07.2021.
Следећи викенд, 8. и 9. септембра на Палићу ће се одржати 29. Бербански дани. Погледајте детаљан програм овогодишње манифестације.
22.07.2021.
Спортски терени на Палићу подразумевају ограђени простор са тереном за рукомет, кошарку и два одбојкашка терена који се налазе у близини плаже.
22.07.2021.
Бербански дани на Палићу се одржавају 29. пу, код Велике терасе, где вас чека изложба воћа и поврћа и пуно додатног забавног садржај.
22.07.2021.
Дечији дани подразумевају дводневне радионице у оквиру Првомајског уранка на Палићу, а одржавају се 1. и 2. маја 2019. године.
22.07.2021.
Концерт бенда Влатко Стефановски Трио, из организационих разлога бенда и њихове техничке подршке помера се за 10. септембар
22.07.2021.
Реконструкција Термалног базена је подразумевала радове на санацији платоа, постављање настрешнице око великог базена и санирање тоалета.
22.07.2021.
Реконструкција кошаркашког терена и теретане на отвореном недалеко од спортског комплекса „Јанко Пејановић“ на Палићу обезбеђена је од стране УНДП-а
22.07.2021.
Туристички објекти на Палићу: угоститељски капацитети, конгресне сале, знаменитости и атракције као и дешавања на Палићу.
22.07.2021.
Влатко Стефановски, познати гитариста, наступиће са својим Триом на Палићу у петак 1. септембра на Летњој позорници са почетком у 21 час
22.07.2021.
Дан рада се први пут обележава 1890. у Суботици, протестном шетњом до Палића. На Палићу је први пут организована прослава 1983. у облику каква је данас.
22.07.2021.
Погледајте списак свих знаменитости и културних објеката на Палићу, кроз фотографије, описе и приказ позиције знаменитости на мапи.
22.07.2021.
Четрнаести пут на Палићу одржавају се Палићке винске свечаности, манифестација којом се прославља Свети Урбан, заштитник винара и виноградара.
22.07.2021.
Смештајни објекти који су на располагању туристима на Палићу. Дат је визуелни приказ сваког објекта понаособ као и приказ објеката на мапи.
22.07.2021.
Лексингтон бенд је поп група из Београда а на Палићу, на Летњој позорници одржаће концерт 3. јула 2019. године са почетком у 21 час
22.07.2021.
Sobe Tron se nalaze nedaleko od izlaza na autoput Subotica-Sever, svega 1 kilometar od jezera. Smešten je u mirnom delu Palića.
22.07.2021.
Представа Боје штека је урнебесна комедија у којој глуме Петар Стругар, Урош Јовчић и Ђорђе Стојковић. На Летњој позорници на Палићу 3. августа 2019.
22.07.2021.
Еко центар је идеалан за одржавање семинара и скупова до 120 особа. Располаже мањим амфитеатром, холом за одржавање пријема и терасом.
22.07.2021.
Парк Палић и Туристичка организација града Суботице су заједнички наступили на Сајму туризма у Београду, и тада је организован наградни квиз.
22.07.2021.
Завршни рачуни и финансијски извештаји Парк Палића
22.07.2021.
Адаптација гардеробе на Летњој позорници на Палићу je омогућена на основу конкурса покрајинског Секретаријата за привреду и туризам и Града Суботице.
22.07.2021.
3. Вински маратон је манифестација која у карневалском духу спаја трчање, вино, музику, гастрономију и подразумева трчање кроз палићке винограде.
22.07.2021.
Унапређује се спортска инфраструктура на Палићу! Поред теретане на отвореном и реновираних спортских терена, изграђен је и торањ за веслаче.
22.07.2021.
Урбано опремање Великог парка подразумева уређење и поплочање стаза у Великом парку, постављање новог урбаног мобилијара и реконструкција дела Велике Терасе
22.07.2021.
Гастрономска понуда на Палићу представљена кроз понуду ресторана, салаша, посластичарница... Приказ је дат путем описа, фотографија и положаја на мапи.
22.07.2021.
Овде можете погледати све јавне набавке које је предузеће Парк Палић објавило
22.07.2021.
Чланови Скупштине предузећа Парк Палић
22.07.2021.
Организациона структура предузећа Парк Палић на основу Правилником о систематизацији радних места,
22.07.2021.
Традиционална манифестација "1. мај на Палићу - Првомајски Уранак" организује се по 129. пут ове године и нуди садржај са великим луна-парком и вашаром.
22.07.2021.
Велика тераса је један од три објеката Конгресног центра Палић. Садржи Велику салу, капацитета 360 седећих места као и две мање сале
22.07.2021.
Реконструкција пешачке стазе извршена је двослојним бетонским плочама, у дужини од око 550 м, почев од паркинга код некадашњег ресторана Фонтана.
22.07.2021.
Мастер план - Пројекат развоја туристичког комплекса Палић усвојен је 2006. године а допуњен 2015. године у Програм развоја туризма региона језера Палић.
22.07.2021.
Interetno festival se održava 16. put a prvi put će se završno veče održati na Letnjoj pozornici na Paliću uz svečani vatromet na jezeru.
22.07.2021.
Jelen salaš nudi sobe i apartmane uređene u rustičnom stilu, sa ručno pravljenim nameštajem. U okviru salaša se nalazi eno restoran, igralište i parking.
22.07.2021.
Погледајте обалу Палићког језера из другог угла и уживајте у вожњи катамараном. Катамаран је усидрен је поред брода на језеру сваког викенда.
22.07.2021.
Vila Madams se nalazi u neposrednoj blizini Palićkog jezera a samo 50 metara od Omladinskog jezera. Objekat poseduje parkin i besplatni internet.
22.07.2021.
Опера Севиљски берберин у изведби оркестра хора и опере Српског народног позоришта у Новом Саду - 29. јун 2019. године на Летњој позорници на Палићу.
22.07.2021.
Velnes centar na Paliću prostire se na području Muškog štranda i podrazumeva otvoreni i zatvoreni objekat sa sadržajima akva parka i velnes centra.
22.07.2021.
Сцене из брачног живота је позоришна представа Ингмара Бергмана, у режији Ане Томовић. Одржава се на Палићу 6. јула 2019. године.
22.07.2021.
Уређење пешчане плаже на Палићу је пројекат које финансира Министарство трговине и туризма са циљем лепшег и квалитетнијег боравка на Палићу.
22.07.2021.
Програми пословања предузећа Парк Палић
22.07.2021.
У склопу редовног финансирања MTT обезбеђена су средства у износу од 5,8 милиона динара за наставак реконструкције два повезна дела мола на Мушком штранду
22.07.2021.
Све опште информације о туристичкој дестинацији Палић на једном месту. Приказ објеката на мапи, уз фотографије и описе
22.07.2021.
Програм јавних радова који је спроведен захваљујући Националној служби за запошљавање успешно је завршен након три месеца.
22.07.2021.
Било да је у питању документација за изградњу кућа, стамбених зграда или о адаптацији, процедура је иста. Погледајте кораке.
22.07.2021.
Васкрс на Палићу је манифестација која се одржава на Велику суботу на Великој тераси и која слави овај значајан породични празник, Васкрс.
22.07.2021.
Летње манифестације на Палићу одржаће се пре свега на Летњој позорници. Биће догађаја као што су представе, концерти, стенд уп наступи различитих жанрова...
22.07.2021.
Наши суграђани одлучили су се да помогну Палићу и улепшају га за новогодишње празнике и том приликом је изабрана и окићена најлепша јелка на Великој тераси.
22.07.2021.
Једриличарски савез Србије, Једриличарски савез Војводине и Једриличарски клуб Палић организују Отворени Куп Србије у Windsurf-у на Палићком језеру.
22.07.2021.
За све који се радују Деда Мразу, у недељу, 10. децембра 2017. године, с почетком у 11 часова, одржаће се трка Деда Мразева на Палићу.
22.07.2021.
Наставак санације мола на Мушком штранду на Палићу подразумева другу фазу радова и замену дотрајалих дасака као и подконструкције.
22.07.2021.
Квартални и кумулативни извештаји Парк Палића
22.07.2021.
И ове године је доо Парк Палић наступио на Међународном сајму туризма у Београду, који се одржао у периоду 21-24. фебруара 2019.
22.07.2021.
Метална дечија игралишта каква памптимо из периода 80-их година поново су оспособљена на Мушком штранду и плажи на Палићу.
22.07.2021.
Трећи Dead Lake Horror & Wine Festival, одржаће се од 14. до 16. септембра под слоганом „Ускрснуће хорора и вина!“ у биоскопу Абазија на Палићу.
22.07.2021.
Расписани су огласи за привремно коришћење јавних површина за време манифестација - Први мај, Палићке винске свечаности, Отварање сезоне и Бербански дани.
22.07.2021.
Трка Деда Мразева - Палић 2017 одржала се у недељу, 10. децембра, испред Велике терасе. Такмичари су трчали са Деда Мраз капама кроз Велики парк.
22.07.2021.
На страници се налазе сви конгресни објекти и објекти који садрже неке конгресне садржаје на Палићу. Приказане су фотографије, описи и позиција на мапи.
22.07.2021.
Летња позорница је један од објеката који је почео да се користи у пуној мери у току летњих месеци. Последица тога је улагање у реконструкцију овог објекта.
22.07.2021.
Дечији фестивал "Позориштанце у шуми" неће наплаћивати улаз родитељима деце који желе да присуствују догађају. Једна одрасла особа по детету.
22.07.2021.
Представа Оне ствари у организацији продукције ГМР из Београда. Мићко Љубичић гостује на Летњој позорници на Палићу
22.07.2021.
Високи званичници и делегација норвешке регије Норланд посетили су 19.03.2019. Суботицу и Палић, разговарајући о потенцијалној будућој сарадњи
22.07.2021.
9. septembra 2017. godine, na Paliću na Letnjoj pozornici održaće se koncert poznate novosadske grupe The Frajle. Koncert počinje u 20h
22.07.2021.
Натпис Палић са срцем на почетку изграђен је од лимене конструкције са детаљима и мотивима мађарске сецесије. Ново место за фотографисање!
22.07.2021.
У организацији Једриличарског клуба Рефул одржаће се шести по реду Рефул Куп на Палићком језеру.
22.07.2021.
Зоо врт у својој понуди поседује 3 конгресне сале максималног капацитета до 120 места. Не располаже смештајним капацитетима.
22.07.2021.
Термални базен на Палићу, на Мушком штранду, почиње са радом у петак 1 .јуна 2018. године. Радно време је сваки дан изузев понедељка.
22.07.2021.
Како пише Rad Season, Вински маратон је сврстан у једну од топ осам гастрономских фестивала који се морају обићи у Србији.
22.07.2021.
Путеви вина на Палићу је страница која приказује све регистроване винарије на Палићу, са фотографијама, описима и приказу на мапи
22.07.2021.
Дечији карневал је манифестација у којој маскирана деца буком и костимима плаше и терају зиму. Одржава се на Великој тераси на Палићу.
22.07.2021.
Адаптација дела Летње позорнице обухватила је реконструкцију просторија намењених за гардеробу и помоћних просторија и реконструкцију гледалишта.
22.07.2021.
Preduzeće Park Palić su osnovali grad Subotica, pokrajina Vojvodina i republika Srbija sa ciljem upravljanja turističkim prostorom Palić.
22.07.2021.
Хотел Президент поседује две савремено опремљене конгресне сале максималног капацитета до 80 места, као и 40 соба и 4 апартмана.
22.07.2021.
Хотели Парк и Језеро у својој понуди имају 5 конгресних сала, максималног капацитета до 120 места. Хотели имају капацитет од 54 собе и 9 апартмана.
22.07.2021.
Галерија фотографија са дешавања на Палићу у организацији или суорганизацији предузећа Парк Палић доо.
22.07.2021.
Вински двор нуди живописан амбијент са конференцијском салом капцитета до 60 места. Гостима су на располагању и 32 комфорне собе и ресторан.
22.07.2021.
Хор опере СНП-а и Новосадски Биг Бенд изводе концерт Рок опера на Летњој позорници на Палићу. 18 музичких хитова светски познатих поп и рок група.
22.07.2021.
Првомајски уранак на Палићу се ове године обележава 5 дана, и то од 1. до 5. маја. Прочитајте све детаље око затварања улица и програма
22.07.2021.
Vojvodina Cheese Fest се ове године организује први пут у оквиру Винског маратона на Палићу, 22. септембра 2018. године. Спој вина и сира на једном месту.
22.07.2021.
23. септембра се на Палићком језеру одржао први Вински маратон у Србији. Маратон је окупио преко 1000 тркача у две трке - Винска трка и Трка уживања
22.07.2021.
У склопу редовног одржавања, ове године су из буџета издвојена средства за реновирање расвете дуж обале као и расвете у Сплитској алеји.
22.07.2021.
Традиционално Match Race такмичење за олимпијску класу једрилице Finn на Палићком језеру - Finn Match Race Cup
18.06.2021.

Манифестација под називом "Летњи концерти у Музичком павиљону" први пут организујемо ове године са циљем да вратимо традицију на Палић. Музички павиљон је од свог оснивања почетком 20. века био место малих променадних концерата. Његова основна намена тад, а и данас, је забављање и доприношење бољем угођају туриста и посетилаца коју шетају главном променадом на Палићу. У складу са тим, желели смо да вратимо традицију на Палић и да Музички павиљон добије поново своју улогу у анимацији палићких посетилаца. У недељу 20. јуна је свечано оварање манифестације након којег следи наступ бенда Gordanov blues ghetto. Након тога, сваке суботе у јуну, јулу и августу месецу, закључно са 28. августом, на Музичком павиљону ће се одржати мањи музички концерти. Почетак сваког концерта биће у 18h. 

617_1.jpg

09.06.2021.

Тема је Светског дана заштите животне средине 2021. Светски дан заштите животне средине се 5. јуна обележава у целом свету кроз разне активности и кампање са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања заштите животне средине. Тог дана 1972. године Генерална скупштина УН је донела заједнички Програм међународне сарадње у сврху заштите животне средине. У свету се на овај дан покрећу бројне активности у које је укључена јавност, а које подстичу и промовишу одговоран однос према окружењу. У Суботици се реализује Пројекат заштите биодиверзитета и вода језера Палић и језера Лудаш „ЕЦОЛАЦУС“. Интегрисаним приступом у реализацији овог Пројекта омогућује се враћање равнотеже у нарушени еко-систем језера Палић и Лудаш. Вредан је и финансира се из донације Немачке развојне банке (КфW). У прилогу су, укратко наведени ефекти реализације Пројекта ЕЦОЛАЦУС у оквиру делатности ЈКП „Водовод и канализација“ Суботица и ЈП „Палић - Лудаш“, који формално треба да буде окончан до краја ове, 2021. године. Пред нашом заједницом остаје задатак да вредности опорављеног еко-система језера Палић и Лудаш очувамо и унапређујемо, како поново не би дошло до његове деградације. Приложени фајл: Ефекти пројекта "Ecolacus"

616_1.jpg

02.06.2021.

Током протеклог месеца завршени су радови на санацији мола на палићком Мушком штранду укупне површине 2450 m2.  Том приликом је ручним и машинским путем извршено површинско скидање постојећег лазурног премаза и нанет је нови лазурни премаз у једном слоју. У наставку текста следе фотографије:

615_1.jpg

- Фотографија 1. : првобитни изглед мола

 

615_2.jpg

615_3.jpg

615_4.jpg

фазе рада обраде дрвета

615_5.jpg

коначан изглед мола након санације Фотографија 

31.05.2021.

На Великој тераси за викенд је одржан седми по реду "Folk music fest". Први фестивалски дан је протекао у знаку тамбурашких концерата ансамбала из Суботице и Чантавира, а други дан је био резервисан за изворну мађарску музику из целог Карпатског басена али и из Суботице , Сегедина и Баје. Присутне на Великој тераси на Палићу поздравио је организатор фестивала Габор Јухас - председник Удружења грађана „Јухасок“, као и председник Скупштине града Балинт Пастор.      

614_1.jpg

614_2.jpg

614_3.jpg

614_4.jpg

У оквиру пратећих програма организована је изложба народних уметности, радионице рукотворина и народних дечјих играчака, као и презентације инструмената за децу и Удружења средњовековне традиције Светог Лонгина. 

614_5.jpg     

614_6.jpg

614_7.jpg

614_8.jpg

21.05.2021.

Млађи, старији, солисти, групе, афирмисани и неафирмисани бендови, музички састави, уметници, аматери, формални и неформални бендови... Сви сте позвани да се јавите и представите ваш наступ или перформанс  посетиоцима Палића.

613_1.jpg

О чему се заправо ради?

Музички павиљон на Палићу постоји већ више од 100 година. Намењен је да буде простор на којем се одржавају мањи променадни концерти. Пре 100 година градско веће је склопило уговор који налаже да 13 чланова његовог оркестра сваког дана током јуна, јула и августа свира променадну музику. Нама је циљ да ове године оживимо овај објекат и да му вратимо првобитну функцију. 

613_2.jpg

А где сте ту ви?

Свако ко има жељу, вољу, таленат и пре свега позитивну енергију позван је да се пријави и можда добије прилику да свој наступ изведе на овом оригиналном и лепом простору. Пријаве примамо до петка 28. маја до 18 часова. Пошаљите нам мејл са називом вашег састава, кратким описом вашег наступа (жанр, колико састав има чланова, колико вокала, музичких инструмената и слично), аудио, видео или фото материјал вашег наступа, као и контакт податке (име и презиме, број телефона и мејл) и ми ћемо вам се јавити и договорити око свих детаља и услова. Отворени смо за сарадњу и са осталим уметничким групама. Обратите нам се, представите свој рад и сигурно ћемо успоставити неки вид сарадње. Све додатне информације можете добити преко мејла office@park-palic.rs или преко телефона 065/960 27 95  

613_3.jpg

12.05.2021.

У периоду од 7. до 9. маја Једриличарски клуб Палић је по 14. пут био домаћин интернационалне једриличарске регате SEEOOC - Отвореног купа Југоисточне Европе за класу „Оптимист“. На регати је учествовао 61 такмичар из пет земаља - Македоније, Црне Горе, Мађарске, Словачке и Србије. Од чланова Једриличарског клуба Палић, Ненад Закић је освојио треће место у генералном пласману и треће место у категорији дечака, док је Берталан Молнар освојио треће место у категорији дечака до 12 година. Од домаћих такмичара Ненад је освојио прво место у генералном пласману и прво место у категорији дечака, а Берталан је освојио прво место у категорији дечака до 12 година. Парк Палић честита свим учесницима на оствареном успеху.     

 612_1.jpg

612_2.jpg

612_3.jpg

612_4.jpg

06.05.2021.

Протеклог викенда у периоду од 30. априла до 2. маја на Палићу је у организацији Једриличарског клуба Палић одржана традиционална 75. „Првомајска регата“. Учествовало је 96 такмичара из Србије (представници 12 клубова) и троје такмичара из Мађарске. Освајачи медаља чланови Једриличарског клуба Палић били су:

• Тихомир Закић – 1. место у класи FINN
• Лука Сретеновић – 3. место у класи Laser 4.7 – генерално и 3. место у класи Laser 4.7 – дечаци
• Кристина Боја – 2. место у класи Laser Radial – девојчице и 3. место у класи Laser Radial – генерално
• Данило Бешић – 3. место у класи Laser Standard
• Берталан Молнар – 1. место у класи Оptimist – дечаци до 12. година
• Ненад Закић – 2. место у класи Оptimist – генерално и 2. место у класи Оptimist – дечаци

Парк Палић честита свим учесницима на постигнутом успеху.

611_1.jpg

611_2.jpg

611_3.jpg

05.05.2021.

Више хиљада посетилаца искористило је слободне дане да за првомајске и ускршње празнике проведу време на Палићком језеру. Иако је организација манифестације „Првомајски уранак“ ове године изостала, посетиоци су имали прилику да уживају у различитим забавним садржајима, попут бесплатних пешачких тура, посета Зоолошком врту, забави у луна парку, вожњи бицикала и педалина, као и боравку у природи. Баште угоститељских објеката биле су отворене, па су многи од њих имали прилику да се окрепе након шетње палићком обалом. 

610_1.jpg

610_2.jpg

(Фото: gradsubotica.co.rs)

27.04.2021.

Поштовани грађани,

након дужег разматрања као и праћења епидемиолошке ситуације у земљи и препорука Кризног штаба Владе Републике Србије, предузеће “Парк Палић” д.о.о. донело је одлуку да се традиционална манифестација “Првомајски уранак на Палићу” ове године неће одржати. Имајући у виду чињеницу да манифестација сваке године има изузетно велику посећеност, својим савесним понашањем и отказивањем манифестације желимо да испратимо одговорне одлуке које је Град Суботица донео када је у питању организација сличних догађаја, али и да поручимо да је безбедност и здравље свих нас на првом месту.

Парк Палић д.о.о.

609_1.jpg

14.04.2021.

На Палићком језеру је 10. и 11. априла одржан Finn Match Race куп – Меморијал Весна Скала. У питању је регата за класу FINN, која се организује према међународним правилима „Match race“-а, односно одржан је као турнир систем - испадањем у директном дуелу. Овај атрактиван формат такмичења је по пети пут окупио такмичаре из Србије, и то из Београда, Смедерева и са Палића, а укупно је учествовало 26 такмичара. Победник 5. Finn Match Race купa – меморијал Весна Скала је Милан Ђорђевић из Једриличарског клуба “Сава”, друго место заузео је Никола Марјановић из Једриличарског клуба “Ада”, док треће место деле такмичари Једриличарског Клуба “Палић”- Дејан Закић и Балинт Фирстнер.  

На Палићу одржан Finn Match Race куп

На Палићу одржан Finn Match Race куп

На Палићу одржан Finn Match Race куп

На Палићу одржан Finn Match Race куп

На Палићу одржан Finn Match Race куп

02.03.2021.

Лајош Вермеш једна је од најистакнутијих личности из историје спорта са ових простора, а о његовој посвећености спорту сведоче бројни записи и историјске чињенице које говоре о човеку који је сво своје време, ентузијазам, новац и љубав уложио у промовисање истог. У време када физичка култура и спортске дисциплине нису биле толико популарне и праћене као данас, овај племић оживео је култ спорта не чекавши да се Олимпијске игре обнове, већ их је сам осмислио и спровео на Палићу давне 1880. године. Вермеш Лајош носилац је 35 спортских титула, вишеструки је првак Суботице и других европских градова. На такмичењима је освојио 16 пехара, 250 медаља, 120 диплома и 140 ловорових венаца. Желећи да константно радимо на очувању сећања на једну од најзначајнијих личности Палића, разговарали смо са његовим директним потомком - Михаљем Вермешом, професором математике у пензији, а оно што следи у наставку текста је његова прича о чувеном Лајошу Вермешу. Захваљујемо се господину Вермешу који нам је омогућио приступ личној архиви и породичним фотографијама објављених у овом тексту. 

607_1.jpg

Фото: Михаљ Вермеш, унук Лајоша Вермеша

Вермеш Лајош (мађ. Nagybudafalvi Vermes Lajos, 28.06.1860. - 22.05.1945.) родио се у богатој велепоседничкој породици. Љубав према спорту наследио је од оца Нандора, учесника револуције 1848. године. Вермешов отац био је адвокат, оснивач Ловачког друштва у Суботици, а такође се ангажовао у тада господским и модерним спортовима као што су коњске трке и трке паса.   

607_2.jpg

Фото: Вермеш Фердинанд, око 1878. године

  Вермеш Лајош је од своје 10. до 18. године похађао пијаристичку гимназију у Будимпешти, где се изучавао латински и грчки језик. Као нижи гимназијалац почео се бавити гимнастиком и то у националном гимнастичком друштву. Био је надахнут античким олимпијским играма, и хеленском културом уопштено говорећи. 09.12.1877. године са својих 17 година освојио је прво место у држави и то у гимнастичкој дисциплини коњ, што му је уједно била и прва медаља, а спорт и такмичења одредили су му тада остатак животног пута. Спорт му је био животни циљ, значио му је све у животу – као и Палић. Како пишу тадашње новине, много је добио од спорта али много, много више је дао. У суботичком листу „Napló“, под насловом „Семеносејач“ суботичке физичке културе, у својој 76. години даје један опширнији интервју, где је изрекао једну симпатичну романтичну мисао: „У најранијој младости сам се верио са спортом и остао сам вечити заљубљеник“. Обилазио је државу, организовао је такмичења широм земље и оснивао спортске клубове. Поред гимнастике, омиљени спортови су му били рвање, дизање тегова, бокс, а у атлетским дисциплинама скок у даљ, скок у вис и тркачке дисциплине. Ипак, највећа љубав му је био велосипед. 1878. године, када се вратио из Пеште, доноси исти са собом, и тако је Суботица добила свој први велосипед. Две године раније отпутовао је у Напуљ (Сицилија) како би узео меру диска са оригиналног кипа – у питању је био Миронов „Бацач диска“, изливши диск од гвожђа пречника 220 mm ( 2/3 оштрог и 1/3 тупог руба) – и тако је први диск стигао у Суботицу. На велосипеду, или како га је назвао гвозденом коњу, правио је велике туре по држави, учествујући на краћим и дужим такмичењима. Привлачиле су га новотарије, па и екстремне ствари, па је тако на велосипеду правио разне акробације, а такође је волео мачевање, поло и друге спортове уједно као организатор и као такмичар. 

607_3.jpg

Фото: Лајош Вермеш на велосипеду, Суботица 1880. године

Спортске игре 1880. - 1914. Надахнут античким олимпијским играма, добио је идеју да на свом имању организује палићке спортске игре касније назване Палићка олимпијада – овај назив Вермеш никада није користио. Био је иницијатор, организатор, мецена, активни такмичар и велики мисионар спорта и физичке културе. Др. Бранко Мркић, професор те директор Факултета физичке културе у Новом Саду, познати истраживач историјата спорта у свом универзитетском уџбенику 1975. године под називом „Палићке спортске игре“ пише следеће : „Палићка олимпијада у периоду од 1880. - 1914. слободно се може назвати златним добом спорта, јер такве су спортске приредбе организоване на Палићу, које је бележила читава спортска јавност. На овим такмичењима у великом броју учествовали су најпознатији спортисти Европе тога времена, а са територије Војводине такмичари су први пут показали врхунске резултате“. Његова спортска филозофија, коју породица Вермеш данас са поносом истиче гласила је : „Спорт мора бити доступан сваком човеку и мора бити саставни део свакодневног живота човека“ – што је неспорно у то време била једна смела, напредна и демократска идеја, или како би се то данас рекло „модерно европско размишљање“, утолико више јер је спорт у то време био привилегија племића и богатих. 

607_4.jpg

Фото: Сцена рвања, Лајош Вермеш са ученицима у Клужу 1899. године

  607_5.jpg

Фото: Сцена бокса, Лајош Вермеш са ученицима у Клужу, око 1900. године

Управо због те идеје и спровођења исте чули су се и дисонантни тонови из Пеште, говорећи о њему са дискретним омаловажавањем да се такмичи са „обичним“ светом. То провејава и у књизи др. Сиклоши Ласла из 1929. године: „Вермеш Лајош осамдесетих година прави је алл "all around" атлета његовог доба, најкарактеристичнији спортски лик, независно од неких његових необичних детаља он је у мађарској спортској историји најсрчанији спортски агитатор, који се на животну реалност не обазире, читав човек је једна одушевљеност, хипертрофија, који као грчка ватрена бакља јури на друму живота, да би пропагирао славу спорта, своје домовине, ужег Палића и Суботице.“ Такмичења Вермеш са 2 године млађим братом Нандором и 4 године млађим братом од стрица Белом, као и са пријатељем Николом Матковићем оснива прво гимнастичко друштво, у склопу којег сви они као чланови клуба почињу да организују Палићке спортске игре у духу античких игара, а прве игре одржане су 26.08.1880. године. Све ово значи да је олимпијски дух наишао на плодно тло и развијао се на овим просторима 16 година пре него што се уопште размишљало о обнови модерних олимпијских игара. Прво такмичење било је веома скромног садржаја са свега 3 дисциплине и то: рвање, скок у даљ и бацање тега. Наредне године постојале су 6 дисциплине, а 1882. године само у гимнастици такмичило се у чак 3 дисциплине. Сваке наредне године спортске игре су се обогаћивале новим спортовима, развијајући се у интернационална такмичења, са више хиљада гледалаца, успостављањем посебних возова за гледаоце, а спортске игре су постале главна атракција Палића. Организација Палићких спортских игара била је пионирски подухват, јер се у то време није ни размишљало о обнови модерних олимпијских игара, а у неким дисциплинама нису постојале званичне пропозиције, те су их сами креирали, и данашњим очима гледано биле су прилично необичне. Примера ради неке од њих су биле : пентатлон, организован на традиционалан грчки начин у оригиналној опреми, као и бацање диска и копља, трчање, скок у даљ и рвање. Приликом бацања копља и диска није се мерила само даљина, већ је требало и погодити циљ. Код бацања тега осим даљине мерила се и висина достигнутог хица. У боксу се није ишло на к.о. него као у мачевању – на туш. Код такмичења у пливању са препрекама балвани су били постављани на стазе Палићког језера, а вожња велосипедом са препрекама организована је од Палића до Суботице и назад; биле су ту и дисциплине скок у вис и скок у даљ, као и скок са мотком (такмичари су скакали са трамболине); још једна несвакидашња дисциплина била је такмичење једриличара на залеђеном Палићком језеру. Освајачи медаља богато су награђивани, а спортска такмичења у Пешти и Бечу временски су усклађиванa са палићким играма, знајући да најбољи такмичари учествују на њима. На крају такмичења организовани су богати балови. Палићке спортске игре у стручним литературама су и статусно признате као претеча модерних олимпијских игара. Спортске игре имале су значајан утицај на развој спорта и уопште физичке културе у Суботици, која је крајем 19. века добила епитет град спортова. Такмичења су привукла велики број посетилаца са стране, што је дало полет развоју туризма и мотивисало људе да граде своје велелепне виле на Палићу, што је опет допринело снажној урбанизацији и процвату Палића уопштено говорећи. Интересантан податак из тог времена, мање познат овдашњој јавности – дата је дефиниција кодекса аматеризма, са строгим критеријумима ко се све може сматрати спортистом аматером. Француски аристократа Пјер де Кубертен, оснивач олимпијског покрета, 1894. године у Паризу на Сорбони сазива оснивање олимпијског комитета са задатком да 1896. године у Атини организује модерне Олимпијске игре. На тај догађај стигао је позив и Суботичком гимнастичком друштву, али Вермеш, најпознатија звезда тог времена, сматрао је важнијим организовање сопствених спортских игара те није отпутовао на исте.   Изграђени објекти Почетком 1884. године изградио је на свом имању на Палићу атлетску стазу елипсастог облика, обима 225 m, а около су подигнуте трибине за гледаоце, тзв. „Затворена арена“ – прва у тадашњој Мађарској. 1892. године изградио је спортски хотел, тзв. „Совину кулу“ (Bagolyvár) са 60 лежајева, где су такмичари имали бесплатан смештај – прво олимпијско село, по писању локалних медија. Исте године изградио је асфалтну бициклистичку стазу елипсастог облика обима 500 m, трећу у Европи (после Енглеске и Немачке). Ове две инвестиције су га коштале тадашњих милион форинти, а поређења ради годишња плата службеника у то време износила је свега 300 форинти. Инвестиција на обали Палићког језера представљала је велики подухват, због чињенице да је сама обала била муљевита и било је неопходно допремити огромне количине земље за потребе насипања. 1891. године на обали језера изградио је монтажну трибину за гледаоце, изнајмивши притом и брод на којем су се изводиле грчке трагедије са глумцима из Пеште. Поред Совине куле, изградио је својој мајци вилу „Лујза“ а обе виле постоје и данас, док је себи на месту данашњег Еко центра изградио тзв. „Вермеш вилу“; данашња „Рибља чарда“ својевремено је коришћена као фискултурна сала. Прослављена и нажалост покојна глумица Мира Фурлан приликом гостовања на Палићком филмском фестивалу где је својевремено била председник жирија, била је смештена на Палићу и то баш у чувеној вили „Лујза“, о којој је имала само речи хвале, поредећи читав амбијент са оним који се може видети само у америчком Холивуду. Локална штампа 1894. године пише да на Вермешовом имању у Ахилону (дом атлета), у функцији смештаја, исхране и спорта постоји 15 објеката. Због великог броја посетилаца на спортским играма Вермеш је дошао на идеју о успостављању трамвајског саобраћаја између Суботице и Палића, а овај подухват га је у коначности довео до банкрота. Мање познат податак је да је зграда на адреси Парк Рајхла Ференца број 9 у Суботици такође била у његовом власништву, а коју је Вермеш због лоше финансијске ситуације био принуђен да прода своме стрицу. Након финансијског краха 1895. године прихвата позив из Клужа и постаје професор гимнастике на универзитету названом по тадашњем цару Францу Јосипу. У Клужу се и оженио и добио троје деце, боравећи тамо све до 1914. године, када се са породицом враћа на Палић, где је исте године рођен син Михаљ Вермеш, последњи од четворо Вермешове деце.   Први мађарски спортски фотограф 2016. године издата је студија од стране мађарског олимпијског и спортског музеја под горе наведеним насловом, где се наводи да је Вермеш имао спортску фотографску радњу и то не у комерцијалне сврхе, већ искључиво у интересу промовисања спорта. Вермеш је својевремено конструисао машину са посебним апаратом која непокретну слику чини покретном – прву у Европи након Америке. 

607_6.jpg

Фото: скок у даљ, аутор Лајош Вермеш око 1880. године

  Сарадња са Београдом Сарадња између Палићких спортских игара и Београда почела је 1884. године када су на Палићким играма учествовала 3 такмичара и то два службеника и један трговац укључивши се одмах у спортске игре као и у форуме игара. За време трајања ангажовања у Клужу 1898. године, Вермеш добија позив од стране српског краљевског двора да буде учитељ мачевања младом краљу Александру Обреновићу. Вермеш са одушевљењем прихвата позив српског краљевског двора, где проводи 6 недеља као учитељ мачевања. Позлаћена сабља на којој је угравирано : „Краљ Александар“ налази се у Градском музеју Суботице и представља значајни део поставке у збирци наоружања и војне опреме. 

607_7.jpg

Фото: Сцена мачевања, Вермеш Лајош у Клужу 1900. године

21. и 22. јула 1900. године следи интересантно спортско гостовање Суботичана у Београду под патронатом краља Александра. У најави гостовања пише да су гости сами платили превоз возом до Новог Сада а након тога су допутовали бродом до пристаништа у Београду, а били су смештени у некадашњем хотелу „Париз“. Путовало је 40 такмичара, међу којима и четири жене, и том приликом Суботичани су приказали фудбал великом Београду, а прослављеним играчима Црвене звезде и Партизана ово би засигурно била веома изненађујућа чињеница. Краљ је то вече приредио банкет на којем су Вермеш и Никола Матковић приказали своју вештину мачујући са белгијским представницима овог спорта.   Великани Палићких спортских игара Браћа Вермеш Лајош, Нандор и Бела били су изузетно добри и свестрани спортисти, а оба Лајошева брата су помагала у организацији спортских игара. Никола Матковић био је одличан спортиста, професор гимнастике у гимназији и врсни тренер. 1900. године на великом атлетском митингу у Пешти, на опште изненађење са учесницима из тадашње гимназије осваја прво место. Цар Франц Јосип лично је честитао Матковићу на овом великом успеху. Под окриљем Палићких спортских игара поникли су познати спортисти, који ће славу суботичког спорта пренети широм земље и света, као што су Ђуро Стантић и чувени Иван Сарић. Ђуро Стантић био је генијални спортски таленат који се истакао у брзом ходању крајем 19. века на Палићким спортским играма, а тадашњи тренер Никола Матковић, схвативши о каквом таленту се ради, почиње да тренира Стантића. Интересантан детаљ у вези Стантића је тај да се на својим првим такмичењима појавио у грађанском оделу и чизмама, што је изазвало опште негодовање судија и свих присутних. Један од највећих Стантићевих успеха био је у Берлину 1901. године, када постаје светски првак на 75 km брзог ходања, са фасцинантним временом од 8 сати 16 минута и 24 секунде, што значи да му је просечна брзина била близу 9,3 km/h. Највећи успех постигао је 01. јуна 1906. године на међуолимпијским играма у Атини на 3000 m, а на успеху му је лично честитао тадашњи грчки краљ, и тако је прва олимпијска медаља стигла у Суботицу. Иван Сарић бавио се атлетиком, а највећи успех постигао је у бициклизму. На изванредним резултатима у више дисциплина на такмичењу у Београду честитке му је упутио сам краљ Александар. Био је и одличан фудбалер, а 1910. године први на Балкану се винуо у небо у свом авиону, чији је модел изложен у Музеју ваздухопловства у Сурчину. Суботица се одужила Ивану Сарићу па је средња техничка школа понела његово славно име. Вермешов син Михаљ и Иван Сарић радили су дуги низ година раме уз раме у управи града Суботице, и управо захваљујући тој чињеници сачувани су многи мање познати детаљи о његовом животу из Сарићевог угла, с обзиром на његово изузетно поштовање Вермешовог лика и дела. Густав Шимоковић, познати рвач, препрезентативац, тренер и учитељ наших ветерана, рвача олимпијаца и светских првака који су освојили многе медаље и донели славу својој земљи и Суботици, своје прве кораке у овој дисциплини учили су управо од Лајоша Вермеша. Шимоковић био је својевремено тренер Срети Дамјановићу, светском прваку, док је Дамјановић био тренер нашем олимпијском прваку Давору Штефанеку. Густав Шимоковић отац је песникиње и писца Марије Шимоковић, ауторке лирског романа под називом „Велосипед господина Вермеша“. О настанку свога дела она пише следеће: „Вермеш је личност у чији живот стаје и биографија града и биографија добрих намера. Фасцинирало ме је у његовој особи јединство доброг, лепог и мудрог, та калокагатија која је била толико грчка, хеленска, олимпијска.“ За заслуге развоја, популаризације, омасовљења спорта и физичке културе, напредне спортске филозофије, значајној улози у изградњи трамваја и објеката, културном и друштвеном процвату, Суботица му је учинила посебну част - 1936. године за време Берлинске олимпијаде кроз центар града носио је трчећи у својој 76. години олимпијску бакљу. Интервју који је својевремено дао Вермеш завршава следећом реченицом: „Некада сам био веома богат човек, на спорт сам пуно пара трошио. На Палићу сам изградио асфалтну бициклистичку стазу, и палићка стаза ми је дала идеју да изградим трамвај до Палића. Сада немам ништа, само здравље и још нешто“, вадећи из џепа и показујући доживотну трамвајску карту, коју је добио од трамвајске компаније. 

607_8.jpg

Фото: Лајош Вермеш са породицом, Палић 1931. године

Интересантан лични детаљ у вези Лајоша Вермеша је тај да је водио својеврсни дневник о свом породичном стаблу, у којем је бележио различите податке о члановима своје породице.

Лајош Вермеш преминуо је на имању своје ћерке у Бачким виноградима, на самом крају Другог светског рата, 22.05.1945. године, у периоду након одласка окупационих снага, а пре доласка ослободиоца. Сахрањен је на Бајском гробљу у маузолеју породице Вермеш саграђеном 1906. године.

Палићка олимпијада обновљена је 2000. године, када је обележена 120. годишњица од њеног оснивања, а 26. августа исте године поред „Рибље чарде“ откривена је спомен плоча као подсећање на некадашњу асфалтну стазу, трећу у Европи, подигнуту 1891. године намењену такмичењима у бициклизму и атлетици. 31.07. 2004. године на самој обали постављен је споменик Лајошу Вермешу изливен у бронзи у природној величини који гледа на језеро, поред Совине куле коју је својевремено изградио за потребе смештаја учесника Палићке олимпијаде. Последњих 15 година најбољим суботичким спортистима додељују се медаље Лајоша Вермеша, док шеталиште уз обалу Палићког језера у његову част данас носи назив Обала Лајоша Вермеша.

  607_9.jpg

Фото: споменик Лајошу Вермешу постављен 2004. године

11.01.2021.

Палић је након дуго времена поново заблистао у свом зимском руху, на радост како младих, тако и старијих шетача. Прилика је идеална за све посетиоце Великог парка да осете део зимске атмосфере и уживају у погледу на Палићко језеро.  

Стигао је први снег ове године

Стигао је први снег ове године

Стигао је први снег ове године

Стигао је први снег ове године

Стигао је први снег ове године

Стигао је први снег ове године

Стигао је први снег ове године

Стигао је први снег ове године

31.12.2020.

Поштовани, година за нама донела је бројне неочекиване промене у нашу свакодневицу, узроковане актуелном епидемиолошком ситуацијом, која је пореметила планове како на глобалном, тако и на локалном нивоу. Ситуација у вези са коронавирусом у Републици Србији имала је за исход отказивање многих дешавања широм земље, па тако и на Палићу. И поред овог неочекиваног сценарија, зимски празници доносе посебну атмосферу и радост у наше домове, и зато са нестрпљењем очекујемо почетак нове године, у нади да ће донети свима здравље и просперитет. Останимо одговорни и чувајмо себе и друге. Срећну Нову 2021. годину жели вам Парк Палић Д.О.О.  

605_1.jpg

24.12.2020.

Зимски празници доносе посебну атмосферу и радост у наше домове. По угледу на многе градове, на Палићу је испред Велике терасе и у Великом парку и ове године постављена празнична светлећа декорација, као и новогодишња јелка са пратећом декорацијом, чиме се симболично обележава почетак божићних и новогодишњих празника.    Новина у односу на претходну годину је постављање декорације на Музичком павиљону, чиме је на задовољство свих посетилаца и шетача обогаћен изглед још једног симбола Палића.

604_1.jpg

604_2.jpg

604_3.jpg

604_4.jpg

27.09.2020.

Почеци туризма сежу у далеку прошлост. Испрва туризам није био у облику у ком га знамо данас, а масовност није била изражена. Данас туристичка кретања заузимају веома важно место у животима људи и заслужују посебну пажњу. Туризам има велики утицај на културне, друштвене, политичке и економске вредности. Развијање једне туристичке дестинације широк је и комплексан задатак и посао и подразумева неколико аспеката које морате обухватити и задовољити. Статистички показатељи туристичког промета од 2017.године до данас показују озбиљну тенденцију раста, а када је Палић као туристичка дестинација у питању. Године 2019. на простору Палића у смештајним капацитетима регистровано је 33.668 туриста, што је око 11 % више у односу на 2018. годину. На Палићу одседају претежно домаћи туристи, али је приметан пораст броја иностраних гостију. Број остварених ноћења у 2019. је износио 62.718, што је за око 23 % више у односу на претходну годину. Процењује се да је током 2019.године Палић током целе године посетило преко 500.000 туриста. Па чак и „COVID“ година, а када је Палић у питању није статистички лоша, напротив, у јуну и јулу месецу број ноћења већи је за око 20% у односу на исти период 2019.године, што представља раритет и позитиван пример у односу на друге дестинације. Не можемо а да не приметимо синергију између повећања туристичког промета на Палићу и низа инвестиционих улагања у инфраструктурно опремање Палића у периоду од 2017.године па до сада, када је преко сва три нивоа власти уложено преко 250 милиона динара у реконструкције, санације, изградње и обезбеђено милијарду динара за изградњу савременог Велнес и спа центра са Аква Парком на Палићу. Реконструисано је лево крило Велике Терасе, изграђен судијски торањ на Западној обали, санирано преко 2000 квадрата дрвеног мола на Мушком штранду, изграђено више од 2 километра стазе уз саму обалу и у оквиру Великог парка, реконструисана је и Летња позорница у две фазе, саниран је базен за термалну воду, а Пешчана плажа и Парк физичке културе обновљени су новим садржајем и инвентаром. Обезбеђена су и средства за санацију два јавна тоалета у туристичкој зони Палића, као и за изградњу Авантура парка на Палићу. Све ово и наравно завршетак највећег капиталног пројекта- изградња Велнес и спа центра са Аква Парком на Палићу представља одговорни приступ Управљача туристичким простором јер без бриге и константог улагања у дестинацију нема ни добре дестинације. Фото прилог погледајте у нашој галерији: https://www.park-palic.rs//index/picturegallerylist/lg/cp

603_1.jpg

 

25.09.2020.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић обишао је данас радове на изградњи спа центра са аква парком на Палићу. Градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио да су за реализацију овог пројекта који се изводи у две фазе Влада Републике Србије, Покрајинска влада и Град Суботица обезбедили милијарду и сто једанаест милиона динара, да је због пандемије корона вируса продужен рок за завршетак радова и да би ова, за наш град веома значајна инвестиција требало да се оконча почетком марта 2021. године. Уз подсећање да је камен-темељац за изградњу спа центра са аква парком на простору Мушког штранда на Палићу положен 15. децембра 2018. године, градоначелник Бакић је рекао да је прва фаза радова завршена, да су радови на другој, уједно и завршној фази отпочели у марту ове године, да је предвиђено да трају 250 дана и да се овај комплекс изгради до краја 2020. године. „Због пандемије корона вируса и последица које је изазвала, конзорцијум извођача на челу са компанијом ’Алекс инжењеринг и констракшн’ из Београда често је радио са 50 одсто капацитета, рок за завршетак спа центра са аква парком продужен је за 110 дана, односно до почетка марта 2021. године " , истакао је градоначелник Бакић. Реализацијом овог пројекта, а користећи природне изворе термоминералне воде на Палићу, развијаће се упоредо бањски, али и конгресни туризам, нагласио је градоначелник Бакић и додао да ће се све то одразити на привредно-економско окружење које ће привући бројне домаће и стране инвеститоре да свој капитал уложе управо на Палићу. „Ово је прилика да изразим захвалност Влади Србије и Покрајинској влади на огромној подршци у реализацији ове, за град Суботицу веома значајне инвестиције. Захваљујем се, такође, и конзорцијуму извођача на поштовању уговорених обавеза и квалитету радова које изводи, као и вама цењени представници медија на великом интересовању за реализацију овог пројекта”, рекао је Стеван Бакић. Директор ДОО „Парк Палић“, Небојша Дарабош, подсетио је да се комплекс гради на простору површине 4,4 хектара, да ће се на 28,5 хиљада квадратних метара спољашњег простора изградити пет базена, од којих ће најмање један бити са термалном водом, а да ће се у затвореном објекту – на површини од око три хиљаде квадрата – изградити пет базена и део са спа садржајима. „Максимални капацитет комплекса је 2.500 корисника, с тим да је у затвореном делу предвиђено највише 500 посетилаца истовремено, док ће у спољашњим садржајима истовремено моћи да ужива 2.000 посетилаца“, казао је Дарабош. Говорећи о другим улагањима, ове године, у Палић, он је навео да је „Парк Палић“ од ресорног министарства обезбедио средства за изградњу „Авантура парка“ који ће, како је рекао, обогатити садржај на Пешчаној плажи, као и за реконструкцију два тоалета, код „Мале гостионе“ и на Пешчаној плажи. Фотографије са обиласка можете погледати на https://www.park-palic.rs/index/picturegallerylist/lg/cp

Извор: www.subotica.rs

602_1.jpg

 

27.08.2020.

Поштовани и драги посетиоци и љубитељи Палића и манифестације Бербански дани, након дужег разматрања као и праћења епидемиолошке ситуације у земљи и препорука Кризног штаба Владе Републике Србије, а уз консултације са нашим дугогодишњим сарадницима, донели смо одлуку да се традиционална манифестација Бербански дани ове године неће одржати. Својим савесним понашањем и отказивањем манифестације желимо да испратимо одговорне одлуке које је Град Суботица донео по питању отказивања многобројних манифестација, али и поручимо да је безбедност и здравље свих нас на првом месту. До следеће године, поздрављамо вас! Парк Палић  

601_1.jpg

10.08.2020.
Поштовани и драги посетиоци туристичке зоне Палића и јавне плаже - Пешчане плаже на Палићу, изузетно нам је драго што сте баш Палић одабрали као вашу омиљену летњу дестинацију ове године. Такође, не можемо а да не приметимо и повратак наших суграђана, али и посетиоца Палића, на јавну плажу - Пешчану плажу, што нас посебно радује. Како би сачували здравље свих нас апелујемо да се придржавате свих мера препорука Кризног штаба Владе Републике Србије, као и препорука Института за јавно здравље Војводине, односно да поштујете препоручено растојање од 1,5 до 2 метра у свим правцима, да редовно одржавате хигијену и дезинфекцију руку чешћим прањем, да носите маске приликом уласка и посећивања угоститељских објеката, као и да уколико сумњате на присутност симптома COVID19 вируса не посећујете јавна места. 
 
Будимо одговорни!
 
600_1.jpg
27.06.2020.

На данашњи дан пре 160 година рођен је Лајош Вермеш ( Lajos Nagybudafalvi Vermes 1860. - 1945.), легенда суботичког и палићког спорта. Вермеш је рођен у Суботици и био је велепоседник,  доброчинитељ, спортски радник и атлетичар, који се залагао за мото: у здравом телу здрав дух, као и за спорт у целини. 

599_1.jpg

Фото: Вермеш у својој мачевалачкој опреми

Стекао је диплому професора физичке културе и са тим звањем радио је у Вишој гимназији у Суботици, а касније и на Универзитету и Унитарној гимназији у Клужу (Румунија). Након повратка из Пеште са студија медицине, заједно са браћом Белом и Нандором оснива два спортска клуба: гимнастички и атлетски. Вермеш је започео своју спортску каријеру у Националном атлетском клубу, а након низа сјајних резултата постаје реномирани гимнастичар и познато име спорта  у тадашњој Аустроугарској монархији. Вермеш је упамћен као свестрани спортиста, пливач, атлетичар, гимнастичар, рвач, мачевалац и бициклиста. 

599_2.jpg

Фото: Вермеш као свестрани спортиста

Сопственим напорима и новцем организовао је на Палићу Међународне спортске игре, које данас помињемо под називом "Палићка олимпијада". Прича о олимпијади почела је 1876. године одласком Вермеша у Напуљ, где је са Мироновог "Бацача диска" узео меру и направио у суботичког гвожђари  исти такав спортски реквизит. Своју идеју Вермеш је успео да спроведе у живот 26. августа 1880. године, и на том првом такмичењу уврштене су само три спортске дисциплине (рвање, скок у даљ и бацање кугле), али је касније њихов број повећаван и у програм су уврштени гимнастика, пливање, атлетика, бокс, рвање, мачевање, веслање и бициклизам. Да би игре имале где да се одржавају, у свој воћњак на Палићу поставио је фискултурне справе и направио атлетске стазе. 

599_3.jpg

Фото: Палићка олимпијада

За потребе такмичења изградио је прву бициклистичку стазу  у овом делу Европе, која је била елипсоидног облика и дуга 500 метара, а названа је "Затворена арена" јер је била окружена трибинама са седиштима.  Уз писту и стадион, на самој обали језера, саградио је и својеврсно олимпијско село у коме су такмичари из других места имали привилегију да се сместе - биле су то вила "Багојвар", познатија као "Совина кула", и вила "Лујза". 

599_4.jpg

Фото: вила "Багојвар" (Совина кула) на Палићу

599_5.jpg

Фото: вила "Лујза" на Палићу

Вермеш је окупио стотине најбољих спортиста из свих крајева Европе, 16 година пре него што је Пјер де Кубертен обновио модерне Олимпијске игре. Водила га је идеја о оснивању спортских игара и намера да се настави традиција Олимпијских игара за чије обнављање у томе још није била покренута иницијатива. За разлику од модерних игара, Палићке олимпијске игре пратила је публика са дубоким џепом, док су такмичари били људи слабијег имовинског стања, уз ретке изузетке. Посебну пажњу заслужују Вермешови напори да његово спортско друштво буде отворено пред свима без икакве дискриминације. Та организација је имала вишенационални карактер и свако је могао да се учлани, чак и странци. Вермеш се посебно исказао и као сјајан организатор. Био је у стању да окупи огроман број гледалаца и такмичара, а од првих Игара које је организовао 1880. године, па надаље - сваке године је имао нове идеје, нове такмичарске дисциплине, иновирана правила, све боље услове за боравак и такмичење учесника, са чврстом идејом о неговању духа олимпизма. Трудио се и да ништа што се важно десило не остане незабележено и необјављено у новинама са којима је сарађивао, као и у оним које је сам основао и уређивао. Палићке игре одржаване су и лети и зими, и трајале су од 1880. до 1914. године, када су заувек прекинуте због Првог светског рата. 

599_6.jpg

Фото: вежбалиште Универзитета у Клужу

Наставио је да шири своје идеје у Клужу, где је 1896. године ангажован као професор спорта и мајстор мачевања, али је трајно остао приврженик Палића. Лајош Вермеш преминуо је у Суботици 1945. године. 

599_7.jpg

Фото: Лајош Вермеш (око 1915. године)

У спомен овој можда најупечатљивијој личности из историје спорта са ових простора, установљена је најпрестижнија награда - медаља "Лајош Вермеш", за најзначајније спортске успехе. Палићка олимпијада обновљена је 2000. године, оснивањем Спортског удружења "Олимпија", и прославом 120. годишњице оснивања Палићких спортских игара. 2004. године на Палићу је подигнут споменик Лајошу Вермешу, док је шеталиште уз обалу језера у његову част добило назив Обала Лајоша Вермеша.

599_8.jpg

Фото: споменик Лајошу Вермешу на Палићу

   

10.06.2020.

Јун месец на Палићу означава почетак сезоне манифестација и догађаја, пре свега на Летњој позорници. Љубитељи добре забаве, смеха, одличних позоришних комада, музике и предивног амбијента Летње позорнице, имаће прилику и ове године да уживају у сјајном програму. Парк Палић и Летња позорница овог лета, као добри домаћини, угостиће следеће извођаче:

 1. 26.06. (петак) надалеко познати глумац Петар Божовић у представи која је рађена по роману Матије Бећковића - "Рече ми један човек, ћераћемо се још",  у организацији "Александра травел" Суботица
 2. 28.06. (недеља) урнебесна хит комедија у извођењу Драгана Маринковића Маце - "Каква ти је жена, такав ти је живот", у организацији "Denmax" Суботица
 3. 03.07.(петак) представа "Црвена" у организацији "Удружење Витор за промоцију културе" Суботица - Одложено до даљњег!
 4. 11.07. (субота) Анђелка Прпић у представи "Шта ме снађе", у организацији "ГМР" Београд - Одложено до даљњег!
 5. 14.07. (уторак) Милан Лане Гутовић представи "Обично вече", у организацији "Александра травел" Суботица - Одложено до даљњег!
 6. 16.07.(четвртак) Драган Маринковић Маца у новој хит представи "Ко ти тресе трешњу", у организацији "Denmax" Суботица - Одложено до даљњег!
 7. 18.07. (субота) легендарни бенд "Бајага и инструктори" , у организацији "ГМР" Београд  - Одложено до даљњег!
 8. 23.07. (четвртак) регионална музичка звезда - концерт Петра Граша у организацији „Music Star Production” Београд - Одложено до даљњег!
 9. 31.07. (петак) представа "Пластика" у организацији "Удружење Витор за промоцију културе" Суботица - Одложено до даљњег!
 10. 22.08. (субота) урнебесна комедија "Оне ствари", у организацији „GMR“ Beograd - Одложено до даљњег!
 11. 27.08. (четвртак) представа "Последња шанса" у организацији "Удружење Витор за промоцију културе" Суботица - Отказано!
 12. 29.08. (субота) Дубравка Мијатовић са екипом у представи "Прича се по граду", у организацији "ГМР" Београд - Одложено до даљњег!
 13. 12.09. (субота) представа "Хистерија" у организацији "Удружење Витор за промоцију културе" Суботица - Отказано!
 14. 13.09. (субота) чувени тројац и "Државни посао", у организацији "ГМР" Београд - Отказано!
 15. 18.09. (петак) представа "Северо-исток" у организацији "Удружење Витор за промоцију културе" Суботица - Отказано!

Организатори задржавају право измене термина одржавања, а списак дешавања још увек није у потпуности формиран. Све информације можете пронаћи путем Парк Палић Facebook и Instagram странице, као и на нашем сајту у рубрици Вести, док најаве догађаја можете пронаћи у рубрици Дешавања на сајту Парк Палића.

598_1.jpg

06.03.2020.

„У скулптури треба избегавати приповедање. За то имамо речи. Мислим да причу не треба усађивати у камен, дрво или бронзу, него да треба оставити слободно начињеној форми једног камена, дрвета или бронзе, да говори својим језиком, своју причу ... "

Цитат: Ана Бешлић за ТВ Новости 1980. године.

(извор: Yugopapir.com)

597_1.jpg

Фото: Ана Бешлић шездесетих година 20.века

Ана Бешлић рођена је 16. марта 1912. године на салашу „Шара Пустара“ у близини Бајмока на северу Бачке, у угледној буњевачкој породици. Основну школу завршава у Бајмоку, а школовање наставља у Загребу, Грацу и Бечу. Са 18 година први пут долази у додир са глином коју јој је отац доносио са Дунава. Прва скулптура коју је извајала била је управо портрет оца. У Београд се пресељава 1937. године, а студије вајарства на Академији ликовних уметности започиње 1939., али због рата бива принуђена да паузира. У рату је изгубљен и њен први рад - поменути портрет оца. По завршетку рата, дипломирала је 1947. на вајарском одсеку Академије ликовних уметности у Београду. Постдипломске студије завршава две године касније код професора Томе Росандића, а убрзо постаје и сарадник у његовој радионици. Прву самосталну изложбу имала је 1954. године, када је излагала са Ђорђем Бошаном у Суботици. Учесница је бројних уметничких колонија и симпозијума, а излагала је и на значајним изложбама југословенске уметности у иностранству. Позицију модернистичке скулпторке у вајарству, готово искључиво мушком уметничком позиву на југословенском уметничком простору, освојила је следећи спонтано и елегантно своју путању. Током свог рада израђивала је и споменичка и скулптурална дела која се са својим обликом разликују од великих монументалних споменика. Уз Јована Солдатовића, Ратимира Стојадиновића, Александра Зарина, Мишу Поповића, Јована Кратохвила, Милоша Сарића и Олгу Јанчић, припадала је кругу младих вајара у групи Простор 8 (1957.–1958.), који су настојали да докажу многострукост значења скулптуре у оквиру архитектонских целина и градских паркова. Након студијског боравка у Немачкој (1967.) почиње да ради са новим материјалом - полиестером. Уочена су четири периода њеног рада и уметничког развоја: школовање (до 1954.), асоцијативна форма (1954.–1962.), прелазни период (1962.–1966.) и раздобље сфере (од 1966.год.), са циклусима Бојена лопта, Портрет, Диск и Јастуци. 

597_2.jpg

Фото:Скулптура 2а, 1973. бојани фиберглас, Градски музеј Суботица

Извела је значајан број споменика и скулптура у слободном простору и ентеријеру у многим местима некадашње Југославије, као и у свету. Добитница је великог броја награда и признања: Награда 14. октобарског салона (Београд, 1973.), Октобарска награда града Београда (1979.), Др Ференц Бодрогвари (Суботица, 1983.) итд. Скулптуре Ане Бешлић налазе се у колекцијама како у земљи, тако и у иностранству. Легат од двадесет њених скулптура налази се у Градском музеју у Суботици од 1983.године. 

597_3.jpg

Фото: скулптура "Птице", као део фонтане из 1913.године

Поред скулптуре „Птице“ у срцу фонтане из 1913. године, Ана Бешлић поклонила је Палићу још две прелепе скулптуре које и дан данас оплемењују простор палићког језера. У питању су скулптуре „Крила“ из 1957.године, која је премештена са места Спомен чесме 1981.године на Рт песничке наде, и "Талија" - прва изведена скулптура у јавном простору која од 1951. године краси Летњу позорницу на Палићу. 

597_4.jpg

Фото: скулптура "Крила", Рт песничке наде

597_5.jpg

Фото: скулптура "Талија", Летња позорница

Ана Бешлић преминула је 26. јануара 2008. године у Београду. Њена дела подсећаће нас још дуго времена на ову јединствену и талентовану скулпторку са наших простора.

19.02.2020.

Као што је многима познато, прве Олимпијске игре одржале су се у древној Грчкој, у славу врховног бога Зевса 776. године пре нове ере у Олимпији. Само такмичење било је замишљено као надметање грчких градова - полиса и својеврсна битка за престиж. Организоване су сваке четири године, а период између Игара стари Грци називали су Олимпијада и користили га као јединицу за рачунање времена. О значају Олимпијских игара сведочи и податак да су у време њиховог одржавања обустављани сви сукоби. Пјер де Кубертен основао је Међународни олимпијски комитет 1894. године, који је довео до одржавања првих модерних игара од 6. до 15. априла 1896. године. Биле су то прве Олимпијске игре модернег доба, а град Атина била је одговарајући избор за њихов почетнак. 

595_2.jpg

Фото: застава модерних Олимпијских игара

  Међутим, пре Француза Пјера де Кубертена, барон Лајош Вермеш организовао је 26. августа 1880. године Палићку олимпијаду (1880.-1914.),  спортске игре на којима се годишње такмичи на стотине најбољих спортских играча, као претеча модерних Олимпијских игара. Сам Вермеш упамћен је као свестрани спортиста, пливач и атлетичар, гимнастичар, рвач, мачевалац и бициклиста. 

595_3.jpg

Фото: Лајош Вермеш на велосипеду (бициклу)

  Иако је био богати велепоседник, ширење богатства и управљање поседима Вермеша нису привлачили. На идеју о Палићкој олимпијади Вермеш је дошао 1876. године, када је отишао у Напуљ, где је намеравао да са кипa Мироновог Дискоболоса - бацача диска узме меру диску, како би се направио исти такав спортски реквизит и васкрсао ту античку такмичарску дисциплину. На првом такмичењу спортисти су се надметали у само три спортске дисциплине: рвању, скоку у даљ и бацању кугле а није се бацао диск. 

595_4.jpg

Фото: Миронов Бацач диска, oкo 460-450 године п.н.е.

  Друго такмичење одржано је 17.јула 1881. године са знатно обогаћеним програмом, у седам дисциплина (ходање на 7 km, бокс, мачевање, трчање на кратким стазама, бацање кугле, гимнастика и пливање). Мачевање као такмичарска дисциплина Вермеш уводи из практичних разлога - осамдесетих година XIX века спорт је био привилегија уског круга имућних и аристократије. Касније се број дисциплина повећао и у програм су убачени гимнастика, пливање, атлетика (трчање на 250 и 220 метара, на 15 километара и на 1.000 метара са препонама, скок у вис, скок с мотком, бацање кугле), бокс, рвање, мачевање, веслање, бициклизам (трка на 15 km Суботица - Палић). Спортисти су се надметали у куглању, скоку из места, брзом ходању, клизању, једрењу, а било је и за данашње прилике необичних дисциплина, попут пливања са препрекама и једрења на леду, скока у воду с мотком, бацања кугле у вис… Палићке спортске игре имају и дисциплину брзо ходање, што је постало олимпијски спорт 1904. године на Олимпијским играма у Сент Луису. 

595_5.jpg

Фото: такмичари у рвању на Палићкој олимпијади

Да би се игре имале где се одржавају, Вермеш у свом воћњаку на Палићу поставља фискултурне справе и прави атлетске стазе и гради се прва бициклистичка стаза у овом делу Европе (1884. године). 

595_6.jpg

Фото: Вермеш изградио прву бициклистичку стазу у овом делу Европе

  Уз писту и стадион, на самој обали Палићког језера, Вермеш је саградио и својеврсно олимпијско село за такмичаре. Било је изграђено још много терена, набављени су и реквизити и један травнати терен, окружен дрвећем, који је био отворен за све грађане, а служио је за излете, игре лоптом и сл. Палићке олимпијске игре пратила је публика са дубоким џепом, док су такмичари били људи слабијег имовинског стања, уз ретке изузетке. Палић је у то време већ био угледна бања и летовалиште имућних, европског племства и богаташа а покретањем Палићке олимпијаде постао је и нови спортски центар средње Европе. Олимпијада је била важан догађај у толикој мери да се на њу долазило у фраковима и свечаним хаљинама. Посебни возови због тога су путовали из Сегедина, а публика је дочекивана музиком и свечаним топовским салвама. Спортска такмичења на Палићу окупљају углавном спортисте из земаља Средње Европе, али су убрзо постала позната у целој Европи. Спортисти из Краљевине Србије су се на Палићкој олимпијади први пут појавили 1884. године. 

595_7.jpg

Фото: Мачевање као једна од дисциплина Палићке олимпијаде

  Палићка олимпијада обновљена је 2000. године, приликом обележавања 120. годишњице од оснивања, а 2004. године подигнут је споменик Лајошу Вермешу. Шеталиште уз обалу језера Палић добило је назив Обала Лајоша Вермеша и установљена је најпрестижнија спортска награда - медаља Лајоша Вермеша за најзначајније спортске успехе. 

595_8.jpg

Фото: Споменик Лајошу Вермешу на Палићу

06.02.2020.

Саграђена као дугогодишња тежња многих генерација, Летња позорница на Палићу краси Велики парк већ 70 година.

594_1.jpg

Идеја о позоришту на Палићу према неким изворима датира још из 19. века, у каталогу Трећег међународног филмског фестивала, Бела Дуранци у свом тексту наводи да је Лајош Вермеш имао дозволу за позориште у залеђу других објеката, које је касније срушио. У Историјском архиву Суботице је сачуван нацрт за позоришни факултет на Палићу, 1881. године, тадашњи директор позоришта Бокоди Антал предао је молбу, али је и одустао од идеје. Почетком 20. века пристизало је све више захтеве за изградњу новог театра у Суботици и на Палићу. И поред политичке и економске кризе која је претила да прерасте у ратни сукоб, на прекретници четрдесетих и педесетих година дошло је изненадног процвата културних активности. По својој лепоти готово јединствена, иако саграђена средином двадесетог века, Летња позорница стилски се непогрешиво уклапа у Велики парк. Пројекат је вршио је Балтазар Дулић, архитект Урбанистичког завода Аутономне покрајине Војводине. Саграђена од природног необрађеног камена из Раковца са Фрушке горе, позорница је подигнута у близини самог језера, у дну густе борове шуме. Летња позорница на Палићу званично је отворена 1950. године тродневним програмом и операма "Продана невеста",  "Травијата", "Бајацо" и "Шехерезада" у изведби Војвођанске опере.

594_2.jpg

594_3.jpg

594_4.jpg

594_5.jpg

Палићки филмски фестивал

Мисао о фестивалу настала је као идеја Отвореног универзитета, деведесетих година прошлог века, али тек након 7 - 8 година искристализовала се идеја о Фестивалу европског филма. Међународни филмски фестивал Палић основан је 1992. године од стране Општине Суботица. На Летњој позорници одржавају се многе значајне манифестације, али она је највише помињана као место одржавања овог славног филмског фестивала.

Адаптација Летње позорнице

Током 2017. године је због велике тражње у летњем периоду, Министарство трговине, туризма и телекомуникација са предузећем Парк Палић обезбедило је 9,5 милиона динара за адаптацију овог објекта. Адаптација је подразумевала поплочавање платоа на улазу на Летњу позорницу, степеница и реконструкцију гледалишта, односно дрвено - бетонских клупа. Вест о адаптацији, са комплетним списак послова на уређењу Летње позорнице можете погледати овде. У новије доба, Летња позорница доживљава свој врхунац 2019. године када је на њој одржано преко 30 различитих догађаја - позоришних представа, stand up наступа, концерата, опера, балета, плесних такмичења и многих других манифестацијa, што управо овај објекат чини центром културних дешавања на Палићу, али и околини. 

594_6.jpg   

594_7.jpg

594_8.jpg

17.01.2020.

Палић је још почетком 20. века имао изузетне туристичке понуде. Гостима је била на располагању бања са топлим, хладним и блатним купатилом, бројним летњиковцима, виле и собе за издавање, хотели, летња позорница, библиотека, разна пловила и комплетан Вермешов спортски центар.

593_1.jpg

Саобраћајна повезаност била је брза и ефикасна захваљујући железници и трамвајској вези са градом. Долазили су угледни грађани, велепоседници, богати трговци, банкари, индустријалци из Аустроугарске монархије. Колико су били прохтевни види се и из понуде јеловника ресторана - нека од тих јела и данас се служе у Малој гостиони.

593_2.jpg

Винска карта је уз локална, садржала и понуду најбољих вина, састављена по узору на чуване ресторане Беча и Будимпеште. Посетиоцима је на располагању било 25 дневних и недељних новина на 5 језика, што говори да су тадашњи туристи били разних националности. Тако су, много пре него што су рођене Карлове Вари, Маријанске Лазни и Рогашка Слатина, на јужном ободу Аустроугарске монархије већ никле прелепе виле, летњиковци и спортски центри, као зачеци бањског туризма у Војводини.

593_3.jpg

Посебном лепотом истицао се објекат Велика тераса, кроз своје пропорције, сплет конструктивних елемената, облика, боја и отвора. Једина декорација је у облику флоралних мотива уграђена и перфорирана у дрвене елементе. Шеталиште Велике терасе које пролази кроз објекат дели приземље на две целине, у једној је била смештена посластичарница, а у другој ресторан, обе са пространим терасама оријентисаним ка језеру. Ка парку су гледала два апсидално решена базара у којем су се налазили берберница, продавница играчака и папира. Бочним степеништима приступа се на спратни појас који наткрива пролаз и спаја две целине у јединствен кубус.

593_3.jpg

Ту у централном делу била је смештена вишенаменска сала у којој су приређивани балови, концерти, забаве и позоришне представе. Отварала се према парку са терасом изнад базара, док је позорница са просторијама за уметнике и терасом гледала према језеру. Овај вишенаменски објекат је током свог постојања више година мењао функцију. Право испред Велике терасе, из истог периода и у истом стилу, налази се најмањи сецесијски објекат - Музички павиљон.

593_5.jpg

У духу времена, коришћен је и још увек се користи као место за променадне концерте.   Након једног века, Велика тераса постаје најзначајнији конгресни центар у окружењу. Располаже са три конгресне сале, максималних капацитета 360, 50 и 20 седећих места, намењених одржавању конгреса, конференција, састанака и различитих изложби, манифестација и перформанса. Конгресни центар Палић омогућава организацију различитих врста пословних и других догађаја у складу са потребама наших клијената. У оквиру конгресног центра налазе се три објекта: Велика тераса, Еко центар и Летња позорница.  

593_6.jpg

11.12.2019.

Од скора је на Палићу, у самом срцу туристичког дела - испред Велике Терасе и у Великом Парку, постављена празнична светлећа декорација, као и јелка, чиме се симболично обележио почетак празничне атмосфере и божићних и новогодишњих празника. 

592_1.jpg

Парк Палић, као управљач туристичке дестинације, одлучио је да, а по угледу на све друге дестинације, обогати своју понуду и улепша додатно Велики Парк, набавком декоративне ЛЕД расвете у виду светлећих кугли, светлећих пакетића разних величина и јелке висине 5 метара са пратећом декорацијом, чиме се решио вишегодишњи проблем прибављања високих стабала четинара за декорисање, допремања и безбедне поставке на Отворена крила Велике Терасе.   

592_2.jpg

С обзиром на одушевљење свих посетилаца и туриста који су имали прилике да уживају и виде празничну декорацију Палића, у плану је да се она сваке наредне године обогаћује додатним садржајима.  

592_3.jpg

592_4.jpg

592_5.jpg

26.11.2019.

Крај Летње сезоне за нас већ одавно више не значи и крај активности на Палићу. У циљу константног унапређења и улепшавања наше дестинације, у последњих пар месеци је на ред дошло решавање неких озбиљнијих, дугогодишњих проблема у туристичком простору Палић, те су спроведени и одређени радови.

Постављање урбаног мобилијара

У централном туристичком делу Палића, код ресторана "Мала гостиона", извршена је демонтажа дотрајалих дрвених стубова и монтирање нових бетонских кугли. Укупно је постављено 100 кугли на овом потезу.

591_1.jpg

591_2.jpg

591_3.jpg

Санација дела стаза уз обалу код Пешчане плаже

У непосредној близини Пешчане плаже, услед слегања земље и воде која се сливала кроз "канал" испод стазе, дошло је до пропадања бехатон плоча на стази. Санацијом стазе, изнивелисана је земља као и бехатон плоче, а постављена је и нова цев за одвод воде која ће дуготрајно решити проблем тог дела и спречити даље слегање земље и пропадање стазе на Пешчаној плажи .

591_4.jpg

591_5.jpg

591_6.jpg

591_7.jpg

Радови за реконструкцију ограде за клима уређај на објекту Еко центар

Дотрајала дрвена ограда за спољну јединицу клима уређаја, који је био у веома лошем стању, комплетно је замењена новом, ручно рађеном оградом која је освежила екстеријер и учинила лепшим и прилаз ка Еко центру.

591_8.jpg

591_9.jpg

591_10.jpg

591_11.jpg

Ревитализација асфалта код Женског Штранда

Ревитализацијом асфалта код Женског штранда решен је дугогодишњи проблем сакупљања воде након киша у том делу, чинећи га неприступачним за кориснике и посетиоце. Радови на ревитализацији подразумевали су радове у делу асфалтирања и наношења хумуса на банкине стазе.

591_12.jpg

591_13.jpg

591_14.jpg

Демонтажа старих и постављање нових олука на објекту Еко центар

Током септембра и октобра месеца, извршена је потпуна демонтажа олука на објекту Еко центар, као и израда и поставка нових.

591_15.jpg

591_16.jpg

591_17.jpg

591_18.jpg

 

Радови на санацији хаварије канализационог вода код чесме

Како су јаки корени околних стабала временом пробијали канализациони вод чесме у срцу туристичког језгра Палића и чинили да се услед коришћења чесме вода прелива и плави део око чесме и сам прилаз ка чесми, спроведени су радови у делу санације канализационог вода чесме чиме се овај дугогодишњи проблем и решио. Током пролећа 2020. године, урадиће се и сам прилаз чесми, а иста ће бити поново у функцији пре почетка туристичке сезоне на Палићу.

591_26.jpg

591_27.jpg

591_28.jpg

591_22.jpg

Израда и монтажа нове ограде на Великој тераси

Спољна ограда источног крила Велике терасе, а услед временских и других непогода, временом је пропадала и представљала опасност по шетаче, јер су трули дрвени делови били у веома лошем и девастираном стању. Сходно томе, извршена је потпуна демонтажа старе и израда нове ограде, која је током новембра месеца постављена на Источно крило Велике терасе. Током 2020. године и ограда Западног крила спољне терасе биће предмет реконструкције.

591_23.jpg

591_24.jpg

591_25.jpg

22.11.2019.

Град Суботица, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и друга јавна предузећа на територији града Суботице, потписали су крајем новембра 2017. године уговор са Владом Немачке, преко КFW банке за пројекат „Заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш“ укупне вредности 6,5 милиона евра, а који за циљ има стварање бољих услова за очување биолошке разноврсности и стварање потенцијала за развој туризма овог подручја.

 

 

Осим спровођења значајних инвестиционих мера у оквиру реализације пројекта, један од задатака је и приближити сам пројекат корисницима, односно грађанима, посетиоцима и туристима. Сходно томе, ПР тим пројекта расписује Конкурс за осмишљавање препознатљивог логотипа пројекта и Конкурс за осмишљавање препознатљивог имена пројекта.

 

Позивамо све ученике Гимназије и Средње политехничке школе у Суботици да покажу шта знају и умеју, учествују у креирању визуелног идентитета и популарног имена пројекта „Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш“ и освоје вредне награде.

 

Да би учествовали у креирању визуелног идентита пројекта неопходно је да:

 

 • Похађате Политехничку школу у Суботици- смер графички дизајн на српском и мађарском језику, од I до IV разреда,
 • Дизајнирани лого пројекта испоручите у форматима: епс., пдф., аи., и јпег.,
 • Један свој предлог доставите до 16.12.2019.године

 

Да би учестововали у креирању популарног имена пројекта неопходно је да:

 

 • Похађате Гимназију у Суботици- друштено језички смер на спрском и мађарском језику, од I до IV разреда
 • Један свој предлог доставите до 16.12.2019. године

 

За најуспешније, најоригиналније и највештије предвиђене су награде и то за куповину рачунарске опреме по следећој класификацији:

 

 • Прво место- ваучер у вредности од 350 еура,
 • Друго место- ваучер у вредности од 100 еура,
 • Треће место- ваучер у вредности од 50 еура.

 

 

590_1.jpg

О најбољим радовима оба конкурса одлучиваће стручна комисија коју чине:

 • Ивана Јовановић, дипл. проф српског језика и књижевности
 • Нора Лјубеновић Еветовић, мастер ликовни уметник-сликар
 • Даниела Буцало, уметнички директор, графичке комуникације
 • Марта Добо, директор ЈП „Палић Лудаш“
 • Блашко Арпад, директор Савремене галерије Суботица
 • Јелена Мисита, сениор ПР консултант, саветник за медије

 

Детаљније информације о самом пројекту „Заштита биодиверзитета и водама језера Палић и Лудаш“ можете добити на www.zastitapalicludas.rs

 

Буди и ти део пројекта!

 

За наш Палић!

За лепши Палић!

25.10.2019.

Републички Завод за статистику Србије је закључно са августом 2019. године, објавио статистичке податке туристичког промета у Србији.
Подаци о туристичком промету на Палићу показују да се укупан број долазака и ноћења туриста на Палићу евидентно повећао у 2019. години, у односу на предходну 2018.годину.
Поређењем података за 4 месеца, који се сматрају туристичком сезоном ( мај, јун, јул, август), укупан број долазака туриста се повећао у 2019.години за 11% . У наведена 4 месеца у 2019. години, бележимо 15.288 долазака, спрам 13.750 долазака туриста у 2018.години.

Још драстичније се повећао укупан број ноћења туриста у 2019. години, укупно за 23,5%. У неведена 4 месеца је забележено 29.430 ноћења, спрам 23.866 ноћења у истом периоду 2018. године.

Приметно је много веће повећање долазака и ноћења домаћих туриста у односу на стране.

Ови, више него задовољавајући подаци су плод једног озбиљног и дугорчног планирања развоја туризма на Палићу од стране ДОО Парк Палић, који је управљач туристичким простором Палић.

Код туриста очигледно није остало незапажено континуирано уређивање и улепшавање приобаља језера Палић, уређивање и изградња шеталишта, много квалитетнија и креативнија спортска, забавна и угоститељска понуда, културно уметнички садржаји на Летњој позорници, као и многи други пратећи садржаји који чине једну комплетну и богату целину туристичке понуде на Палићу

Савакако не смемо заборавити ни Конгресни туризам, који је у великом замаху на Палићу, захваљујући прелепим и функционалним објектима Велика тераса, Летња позорница и Еко центар.

Изградњом Aqua парка 2020. године на Мушком штранду, очекиван је прилив још већег броја туриста, како домаћих тако и из држава у региону.

Упоредо са улагањима у туристичку понуду, велика пажња се посвећује и улагањима у инфраструктуру на Палићу, као једном од предуслова даљег развоја туризма на Палићу и новим инвестицијама.

Постоји одлична сарадња са републичким и покрајинским органима, који су препознали велики потенцијал Палића као туристичке дестинације и напоре ДОО Парк Палић да "велики потенцијал" претвори у велики успех.

589_1.jpg

589_2.jpg

 

 

30.09.2019.

У суботу 28.09. је на Летњој позорници на Палићу одржан концерт легендарне београдске рок групе Бајага и Инструктори. Овај спектакуларни концерт је био круна више него успешног културно забавног програма који се ове године одигравао на Летнјиој позорници на Палићу.

588_1.jpg

Пуно гледалиште Летње позорнице је на ногама дочекало прве акорде уводне песме Бајаге и Инструктора, током целог концерта заједно са Бајагом певало највеће хитове славног бенда и тек после више одсвираних песама на бис, "пустило" музичаре на заслужен одмор.

588_2.jpg

Многи су се у публици уз песме Воз, Добро јутро џезери, Тишина, Берлин и многе друге, присетили девојачких и момачких дана али је међу посетиоцима било и млађе генерације , којој су Бајагине песме такође прирасле срцу.

Временске прилике су овог пута биле наклоњене организаторима, јер је киша заобишла Летњу позорницу у току концерта.

Више фотографја можете погледати на : http://www.park-palic.rs/index/picturegallerylist/lg/cp

 

 

23.09.2019.

Вински маратон на Палићу је најзабавнија винско-спортска манифестација у региону, у шта се уверило више од 1.000 тркача који су у суботу 21. септембра, учествовали на полумаратонској Винској трци и десет километара дугој Трци уживања. Такмичари из 16 земаља су трчали кроз винограде и освежавали се вином најбољих палићких винарија.

587_1.jpg

На овогодишњој манифестацији су учествовали тркачи са више континената, који су у Србију дошли због Винског маратона.Било их је из Јапана, Норвешке, Швајцарске, Немачке, САД, Бразила, Русије, Велике Британије, Финске, Аустрије, Чешке, Пољске, а традиционално, поред Србије, највише тркача је стигло из БИХ, Хрватске и Мађарске.

587_2.jpg

Победник у полумаратонској Винској трци је Миклош Брунер из клуба Хајдук МТ Кула, а у женској конкуренцији Инес Јозић из Хрватске.

587_3.jpg

Победници у Трци уживања су Катарина Стојковић из екипе МТС Србија и Јожеш Њари из Мађарске.

587_4.jpg

Осим да буду довољно брзи и физички спремни за трку, бројни учесници су се потрудили и да имају веома креативне маске, тако да је конкуренција била велика. Ипак, награду за најбољи појединачни костим добио је најпопуларнији „ватерполиста“ на маратону господин Александар Ормош из Зрењанина, док је награду за најбољу групну маску добила група од 25 београђана који су се маскирали у „зомбије“.

587_5.jpg

Након завршетка трке, сви учесници и посетиоци су код Велике терасе наставили са дегустацијама вина и локалних гастрономских специјалитета, а за одичну забаву је био задужен суботички бенд Селецтед. Многи учесници су учествовали у занимљивим винским радионицама, пловили Винским бродићем, ишли на винске пикнике, а организовано је и забавно такмичење у котрљању винских буради, које је испраћено са пуно навијања и смеха.

587_6.jpg

Учесници овогодишњег Винског маратона су се прикључили акцији прикупљања средстава за изградњу родитељске куће у Београду за децу оболелу од рака, тако што су преузели апликацију „Пружи корак“ која је регистровала километре пређене на маратону, које уновчавају српске компаније и донирају Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака.

587_7.jpg

Вински маратон је јединствена манифестација која на забаван начин спаја спорт, вино, гастрономију, музику и доноси уживање за сва чула о чему најбоље сведоче фотографије, које су и најбољи позив за наредну годину.

587_8.jpg

 

16.09.2019.

У недељу је после одлагања због временских прилика, одржан концерт Александре Радовић на Летњој позорници на Палићу. Преко 600 верних фанова је дошло на Палић да ужива у прелепим баладам и да се проведе уз мноштво хитова познате српске кантауторке. Публика је заједно са Александром певала познате хитове попут "Чувам те", Као со у мору", Бивши драги" , "Бескрајно" и многе друге.

585_1.jpg

После завршетка концета који је трајао непуна два сата, сви су отишли кући са ерупцијом позитивних емоција i са надом да ће се Александра Радовић поново вратити на Летнју позорницу, са новим песмама али и старим хитовима.

Више фотографија погледајте на: http://www.park-palic.rs/index/picturegallerylist/lg/cp/

16.09.2019.

На Палићу су за дане викенда 14. и 15. септембра одржани 30. јубиларни Бербански дани. Парк Палић доо је са својим сарадницима-суорганизаторима осмислио богат и садржајан програм, који је подједнако био занимљив за све узрасте. На овим јубиларним 30. Бербанским свечаностима, забележена је рекордна посећеност од стране житеља Суботице, Палића , као и туриста из других градова и држава. Томе је свакако допринела одлична организација, која се манифестовала у разноврсној и шароликој понуди никада већег броја излагача на Бербанским данима, богата гастрономска понуда, културно уметнички програм и наравно, предивно сунчано време.

586_1.jpg

У току дводневних Бербанских свечаности, могли смо проћи “улицом” вина, меда, слаткиша, ракије, сирева, уживати у предивној изложби цвећа, рукотворина и конзумирању кулинарских специјалитета.

586_2.jpg

Посебно је био забаван и посећен програм за најмлађе, у ком су наступиле плесне школе из Суботице, одиграна дечија позоришна представа “Шта ли јаје даје”, организована дечија радионица ” Малац генијалац”, фаце паинтинг као и перформанс “Кловна балонџије”.

586_3.jpg

Тамбурашки оркестри "Сан" и "Успомена" су својим акордима забављали посетиоце дводневних Бербанских свечаности , а посебан чар манифестацији су дали концерти Сергеја Ћетковића и Александре Радовић, на Летњој позорници на Палићу.

586_4.jpg

Посебан печат Бербанским данима даје хуманитарни карактер ове манифестације. Наиме, сви плодови које су локални произвођачи уступили ДОО Парк Палић за потребе изложбе воћа и поврћа, су након манифестације Бербански дани, донирани установи Колевка, а све у договору са поштованим произвођачима.

586_5.jpg

Ротари клуб Суботица је такође приход од продаје производа са роштиља усмерио у хуманитарне сврхе.

Више фотографија можете погледати у нашој галерији: http://www.park-palic.rs/galerija/

03.09.2019.

Синоћ, 2. септембра, на Летњој позорници на Палићу, публика је имала могућност да ужива у првом солистичком концерту Јелене Томашевић на Палићу, у организацији Парк Палића.

Својом сјајном енСергијом и дивним песмама, певачица је придобила симпатије свих присутних, који су са одушевљењем испратили цео концерт.

584_1.jpg

Певајући своје највеће хитове, обраде, али и песме које су је прославиле и причајући како су неке од песама настале, певачица се још више приближила публици, не остављајући их равнодушним.

Јелена Томашевић није крила ни своје одушевљење Палићем. Како је рекла, за њу је овде посебно чаробан залазак Сунца, који је нетремице испратила и овековечила фотографијом.

Фотографије са концерта можете погледати овде

26.08.2019.

Ни киша која се непредвиђено појавила у неколико наврата и значајно утицала на организацију, није могла да утиче на одржавање планираног спектакла на Летњој позорници у суботу, 24. августа.

582_1.jpg

Дуго очекивани концерт Массима Савића потпуно је оправдао очекивања свих присутних. Одушевљена публика одлазила је својим кућама преплављена салвама емоција.

Присећањем на почетке своје каријере, праћењем њеног тока и доласком до његових последње објављених нумера, Массимо је присутне провео кроз себе, своју личност и свој живот. Евидентна синергија између њега и публике била је присутна све време.

 

Фотографије са концерта можете видети овде.

26.08.2019.

За све који су улазнице купили, а нису били у могућности да присуствују концерту због временских неприлика које су утицале на организацију и померање почетка концерта, омогућен је поврат новца.

583_1.jpg

Улазнице које су купљене у Винотекама Винарије Звонко Богдан (Матије Корвина 12, Рудић улица 1), могу да се врате у просторијама доо Парк Палић радним данима у периоду од 7:30 до 15:30. Да би добили поврат новца, потребно је донети купљену улазницу на увид, коју ће наше особље задржати.

Улазнице купљене онлине, путем сајта www.tickets.rs или на неком од продајних места Ticket vision-a (Књижара Лагуна, ОМВ пумпе, мењачница Exclusive Change 5 у маркету Рода), могу се вратити на следећи начин: Улазнице са прилогом (име, презиме и број текућег рачуна) ковертиране послати на адресу:

 

Ticket Vision doo

Булевар Арсенија Чарнојевића 58

11070 Београд

21.08.2019.

У понедељак, 19. августа, наш гост на Палићу била је Јелена Томашевић. Повод за њен долазак била је press конференција за медије, одржана у Суботици.

581_1.jpg

Ову прилику искористила је да објасни разлоге одлагања првобитног термина и да најави нови термин одржавања концерта.

581_2.jpg

,,На првом месту желим да се захвалим својој публици на подршци свих ових година и на апсолутном разумевању што се тиче померања термина нашег концерта на Летњој позорници на Палићком језеру, за 2. септембар. Заиста једва чекам да се видимо и певамо заједно. Зато што, веровали или не, ово је први мој велики солистички концерт у Суботици, односно на Палићком језеру", рекла је певачица Јелена Томашевић.

,,Заиста имамо сјајну комуникацију Парк Палић и ја. Жао ми је што је дошло до овог померања и овим путем се још једном извињавам, а у исто време и захваљујем свима на апсолутном разумевању", додала је Јелена.

 

Концерт ће бити одржан 2. септембра на Летњој позорници на Палићу, са почетком у 20:30 часова.

 

 

Подсећамо вас да је цена улазнице 1000 динара и може се купити у свим продајним местима Tickets-a (Некадашњи Евентим), онлајн или на продајним местима (Суботица - књижара Laguna, ОМВ пумпа и Exclusive Change 5 мењачница у маркету Рода).

06.08.2019.

Померање представе, услед најављених временских неприлика, није било никаква препрека публици да синоћ, 5.8.2019. године, испрати урнебесну хит комедију "Боје штека", која је била одржана на Летњој позорници на Палићу.

579_1.jpg

Безброј комичних ситуација, импровизованих дијалога и непредвиђених околности, осим код публике на Палићу, изазивали су смех и код наших главних глумаца - Петра Стругара, Ђорђа Стојковића и Уроша Јовчића.

Опуштени, непосредни и крајње комични, глумци су се енергетски стопили са пуном Летњом позорницом и учинили ово вече незаборавним.

Фотографије са представе можете погледати у нашој галерији.

06.08.2019.

Нови датум одржавања концерта је 2. септембар, са почетком у 20:30 часова на Летњој позорници.

Временске неприлике које су спречиле да се турнеја Јелене Томашевић одржи по устаљеном плану, разлог су зашто је њен концерт на Палићу померен.

Све купљене улазнице биће важеће током одржавања концерта. Такође, улазнице ће моћи да се купе и на благајнама, на сами дан концерта, као и путем сајта www.tickets.rs или на неком од продајних места Ticket vision-a (Књижара Лагуна, ОМВ пумпе, мењачница Exclusive Change 5 у маркету Рода).

За све који су улазнице купили, а нису у могућности да дођу на концерт, омогућен је поврат новца.

Улазнице које су купљене у Винотекама Винарије Звонко Богдан (Матије Корвина 12, Рудић улица 1), могу да се врате у просторијама доо Парк Палић радним данима у периоду од 7:30 до 15:30. Да би добили поврат новца, потребно је донети купљену улазницу на увид, коју ће наше особље задржати.

580_1.jpg

Улазнице купљене онлине, путем сајта www.tickets.rs или на неком од продајних места Ticket vision-a (Књижара Лагуна, ОМВ пумпе, мењачница Exclusive Change 5 у маркету Рода), могу се вратити на следећи начин: Улазнице са прилогом (име, презиме и број текућег рачуна) ковертиране послати на адресу:

Ticket Vision doo

Булевар Арсенија Чарнојевића 58

11070 Београд

Новац ће бити уплаћен у најскоријем могућем року, а више информација можете добити позивом на број цалл центра: 0900-11-00 11 или путем маила: office@tickets.rs

Такође, овим путем обавештавамо све заинтересоване да ће се од сад карте моћи набавити искључиво преко www.tickets.rs или на неком од продајних места Ticket vision-a (Књижара Лагуна, ОМВ пумпе, мењачница Exclusive Change 5 у маркету Рода).

01.08.2019.

Због најављене кише и неповољних временских услова који се очекују у петак 02.08.2019. на подручју Суботице и Палића, доо Парк Палић као организатор представе "Боје штека", донео је одлуку да се иста помера за понедељак, 05.08.2019. Представа ће се одржати на Летњој позорници на Палићу, са почетком у 20:30 часова.

578_1.jpg

Све купљене улазнице биће важеће приликом одржавања представе, а сви они који неће бити у могућности да присуствују представи, а већ су обезбедили своје улазнице, исте ће моћи да врате уз поврат новца.

Улазнице које су купљене у Винотекама Винарије Звонко Богдан (Матије Корвина 12, Рудић улица 1), могу да се врате у просторијама доо Парк Палић радним данима у периоду од 7:30 до 15:30. Да би добили поврат новца, потребно је донети купљену улазницу на увид, коју ће наше особље задржати.

Улазнице купљене онлине, путем сајта www.tickets.rs или на неком од продајних места Ticket vision-a (Књижара Лагуна, ОМВ пумпе, мењачница Exclusive Change 5 у маркету Рода), могу се вратити на следећи начин: Улазнице са прилогом (име, презиме и број текућег рачуна) ковертиране послати на адресу:

Ticket Vision doo

Булевар Арсенија Чарнојевића 58

11070 Београд

Новац ће бити уплаћен у најскоријем могућем року, а више информација можете добити позивом на број цалл центра: 0900-11-00 11 или путем маила: office@tickets.rs

Улазнице за представу "Боје штека" нече бити важеће за будуће догађаје у организацији доо Парк Палић.

За сва питања, као и додатне информације, можете нам се обратити путем мејла: office@park-palic.rs или на број телефона: 024/602-780; 065/960-27-93

 

23.07.2019.

Фестивал локалне културе и органских производа "Паннон Базар", свечано је отворен у недељу на Великој тераси на Палићу. Фестивал траје од недеље до уторка а циљ ове манифестације је промоција локалне културе, произвођача органских производа, као и да пружи једну посебну димензију културној понуди Палића као туристичке дестинације. Фестивал је део значајног пројекта прекограничне сараднје Мађарске и Србије под називом "Colourful Cooperation".

577_1.jpg

У оквиру фестивала, посетиоци имају прилику да на Сајму локалних произвђача на Великој тераси, погледају рукотворине локалних предузетника и уметника.

577_2.jpg

„"Паннон Базар" је први у низу программа који ће се реализовати у оквиру пројекта "Colourful Cooperation" прекограничне сарадње, која доприноси развијању културне стратегије и туризма на Палићу.

577_3.jpg

Пошто се "Паннон Базар" фестивал дешава у исто време када и Фестивал европског филма на Палићу, сви посетиоци Филмског фестивала, посебно они који долазе са стране, имају прилику да се упознају са локалним производима и локалном културом.

577_4.jpg

Током тродневног програма, посетиоце осим Сајма локалних произвођача, очекује и богат програм испуњен радионицама, концертима и перформансима.

 

Програм фестивала "Паннон Базар"

Понедељк, 22. 07.

17:00 - 18:30h - Радионица-тело као инструмент
17:00 - 20:00h - Сајам локалних произвођача( Велика тераса)
19:30h - Перформанс
23:00h - Pannon express: Gyass band (двориште Биоскопа Абазија).

Уторак, 23. 07.

16:00 - 19:00h - Радионица пустованја (Велика тераса)
17:00 - 20:00h - Сајам локалних произвођача( Велика тераса)
23:00h - TRANSPANNON ETNO MUSIC NIGHT (двориште Биоскопа Абазија).

Среда, 24.07.

23:00h - Pannon jazz night: Four Fat Horses (двориште Биоскопа Абазија).

22.07.2019.

Свечаном церемонијом отварања и доделом награда “Александар Лифка” најзаслужнијим филмским ствараоцима - сценографу Миљену Кљаковићу Креки и хрватском редитељу Рајку Грлићу, na Летњој позорници je почео 26. Фестивал европског филма Палић.
Након церемоније, премијерно у Србији је приказан најновији филм Педра Алмодовара “Бол и слава” са Антониом Бандерасом у главној улози.

576_1.jpg

Главни програм овогодишњег издања фестивала, по избору селектора Ненада Дукића, карактерише добар баланс између нових филмова реномираних аутора и остварења младих редитеља.

У име Министарства културе и информисања, које подржава ову филмску смотру, помоћница министар Ивана Дедић истакла значај контимуиране подршке коју фестивал добија.

Посебно је истакла признање које је овај фестивал добио пре две године, када је уврштен у пет најзначајнијих манифестација ове врсте у Европи. Фестивал је постао место окупљања младих филмских уметника, студената и професионалаца, као и аматера и филмских ентузијазиста, који унапређују своје стваралачко знање. Овај фестивал је догађај где се ствара будућност српске и светске кинематографије којој и ми припадамо.

У име домаћина многобројној публици добродошлицу је пожелела Тимеа Хорват, заменица градоначелника Суботице.

Она је нагласила да је Фестивал европског филма Палић  за Суботицу културна манифестација првог ранга, јер су захваљујући овом фестивалу у нашем граду четврт века уназад боравили највећи европски кинематографи. Овај фестивал сваке године окупи око 20 и 25 хиљада људи, долази преко 200 филмскиг професионалаца, док 100 новинара прати филм. Ветар у леђа од самог оснивања дала су  највећа имена домаће кинематографије .

Након церемоније свечаног отварања и доделе награда, у оквиру Главног програма, ван конкуренције приказан је најновији филм Педра Алмодовара „Слава и бол“. Остварење које је на недавно одржаном Канском фестивалу Антониу Бандерасу донело награду за најбољу мушку улогу прати причу младог редитеља који преиспитује све изборе које је доносио у животу док му се свет руши, а садашњост и прошлост преплићу.

Након пројекције филма, одржан је Коктел поводом отварања Филмског фестивала.

02.07.2019.

Oве године смо одлучили да отварање Летње сезоне на Палићу обележимо једним несвакидашњим и квалитетним садржајем, а како се показало, чувена опера "Севиљски берберин" је била прави избор, препознат од стране публике.

575_1.jpg

Пред пуном Летњом позорницом, у суботу, 29. јуна, ова сјајна опера је изведена од стране хора и оркестра Српског Народног Позоришта, под диригентском управом Александра Којића. Улоге су тумачили: Саша Штулића, Небојша Бабић, Јелена Кончар, Владимир Андрић, Горан Крнета, Бранислав Станков и Верица Пејић.

575_2.jpg

Комичну оперу "Севиљски берберин" о младој девојци Розини заљубљеној у грофа Алмавиву и његовом личном берберину Фигару који им помаже да се упознају, италијански композитор Ђоакино Росини компоновао је са 24 године, а данас је једна од најчувенијих комичних опера икада написаних, живог драмског израза и изванредне уметничке снаге.

575_3.jpg

Ова опера се извела у два подједнако интересантна чина, а реакције публике након изведбе, овације и пуна три минута аплауза сведоче о сјајној атмосфери на Летњој позорници.

575_4.jpg

Кратку ретроспективу Српског Народног позоришта можете погледати овде, а занимљиве детаље можете пронаћи у нашој галерији фотографија.

25.06.2019.

Сва лица заинтересована за коришћење туристичког простора у зони надлежности ДОО “Парк Палић” током манифестација које организује ДОО „Парк Палић“ у периоду 01.07.2019. – 01.07.2020. године могу да се интересују и пошаљу пријаве на маил адресу office@park-palic.rs или да их донесу лично у седиште Друштва. Делови туристичког простора ће се давати на коришћење појединачно према Плану сваке манифестације, у зависности од редоследа пријављивања и уплате накнаде за коришћење у складу са Законом о туризму, Законом о накнадама за коришћење јавних добара, одлукама о висини накнада за коришћење туристичког простора Палић и Одлуком о начину и условима плаћања накнада за коришћење туристичког простора Палић. Детаљне информације о манифестацијама и локацијама заинтересовани могу добити лично у ДОО „Парк Палић“ на адреси Палић, Кањишки пут 17а или путем телефона 024/602-780

25.06.2019.

Након кише и временских непогода које су условиле прекидање изведбе позоришне представе "Мој деда је аут" 22. јуна на Летњој позорници на Палићу, у комуникацији са Београдским драмским позориштем нудили смо им могућност да одрже још једно извођење представе на Палићу, али нажалост из организационих разлога, пре свега краја сезоне БДП-а и одласка на колективни годишњи одмор, глумци и организатори нису у могућности да наступе још једном на Палићу. Предузеће Парк Палић, које је организатор овог догађаја одлучило је да публика која је на неки начин оштећена прекидом представе буде задовољена. Нудимо могућност свима који су купили карте за представу "Мој деда је аут" да се одлуче за једну од следећих опција:

или

 • Да са постојећом картом представе „Мој деда је аут“ (исечком који је враћен купцу) присуствују представи „Боје штека“, 2. августа

или

 • Да добију поврат новца за купљену карте

Сви они који се одлуче да дођу на оперу Севиљски берберин или представу Боје штека, на улазу морају да предају улазницу за представу „Мој деда је аут“. Обзиром да Парк Палић организује само ова два догађаја, не и остале догађаје на Летњој позорници у току јула месеца, могућност за замену карата односи се само на оперу Севиљски берберин и представу Боје штека. Сви они који су улазницу купили преко Ticket Vision-a, односно њихових продајних места: књижаре Лагуна, ОМВ пумпе, мењачнице Exclusive Change 5 у маркету Рода или онлајн преко сајта tickets.rs, поврат средстава могу да добију информисањем у продајном месту на којем су купили улазницу. Сви они који су своју карту купили у једној од Винотека Звонко Богдан или на лицу места пред сам догађај, а желе поврат новца, молимо да се јаве на један од следећих бројева телефона како бисмо им објаснили процедуру: 024/602-780 (радним данима од 7:30 до 15:30) и 065/9602792 Поврат новца се врши најкасније до петка 28. јуна и свако даље враћање новчаних средстава неће бити могуће.

574_1.jpg

21.06.2019.

Поводом отказивања концерта групе „Легенде“ који је требало да се одржи на Летњој позорници на Палићу у организацији „Бонитас“ доо из Суботице, предузеће „Парк Палић“ доо обавештава грађане да је крајем маја одговорно лице предузећа „Бонитас“ доо контактирало службу у предузећу „Парк Палић“ са жељом да закупе Летњу позорницу за одржавање концерта групе „Легенде“. Након тога је уредно потписан Уговор о закупу. На основу тог уговора целокупна организација концерта је у обавези „Бонитас“доо док је „Парк Палић“ доо закуподавац простора. Обзиром да иза себе имају организацију концерта групе „Рибља чорба“ у Суботици и нису непознати у сфери организације таквих манифестација, није било разлога да се сумња у њихову организацију. Дана 14. јуна обавештавају јавност и „Парк Палић“ доо да се концерт са 15. јуна одлаже на 20. јун да би се 19. јуна обратили са вешћу да отказују концерт. Обавестили су нас да ће организовати поврат новац за купљене карте и оставили контакт телефон на који грађани могу да се јаве који смо ми и објавили на нашој званичној фејсбук страници. Како смо добили информације да се последња два дана не јављају на наведени телефон грађанима који су купили карте, покушали смо да их контактирамо и на наш захтев да се хитно јаве одговарају СМС поруком да се извињавају и да ће новац, грађанима који још нису успели да врате карте, вратити у периоду од 1. до 3. јула јер су тренутно у иностранству. Тај одговор су према тврдњи из СМС поруке послали и свима грађанима који су покушали да их контактирају. 

572_2.jpg

Facebook обавештење организатора концерта

Током овог лета на Летњој позорници на Палићу сваки викенд ће бити организовани концерти и представе. Један део манифестација јесте у организацији „Парк Палић“ доо, док је један део у организацији приватника тј. менаџерских агенција од уметника који наступају и у том случају је „Парк Палић“ доо закуподавац простора. Због отказивања концерта и непрофесионалног односа према грађанима који су купили карте, „Парк Палић“ доо је донео одлуку да се убудуће овом организатору забрани било каква организација догађаја на Палићу. „Парк Палић“ доо ће и даље пратити целу ситуацију и наставити да покушава да контактира организатора како би се свима на време и у целости вратио новац за купљене карте.

572_1.jpg

19.06.2019.

Иако је лето већ увелико стигло, традиционално, почетак Етнофест фестивала уједно означава и почетак летње сезоне на Палићу. Овога лета, пред нама је врло инересантан и разноврсан садржај. Осим квалитетног и разноликог програма, који је осмишљен и организован на Летњој позорници током предстојећих летњих месеци, за све љубитеље рекреације, спорта, природе и сунца, Палић ове сезоне пружа све оно што је потребно за квалитетно уживање.

Плажа на Палићу

Ову сезону је Плажа, која је уједно и симбол лета на Палићу, дочекала спремно. Сама плажа је садржајнија и уређенија – дотерали су се и оспособили тушеви, сунцобрани су комплетно замењени новим, а на располагању ће бити и 20 лежаљки. Постојећи терени ће бити уређени, са исфрејзованим тереном и песком, на одбојкашком терену ће бити постављена одбојкашка мрежа, а на терену за мали фудбал одговарајући голови.

571_1.jpg

  Плажа бар - кафић на плажи је ове године за све посетиоце припремио интересантан летњи програм, па уколико будете гост плаже или Плажа бара, можете се добро забавити кроз неки од следећих догађаја:

 • Понедељак - уживање у заласку сунца
 • Уторак - спортски дан, турнир у одбојци, фудбал на песку
 • Среда - филмови под отвореним небом
 • Четвртак - веселе 90-те, коктел вечери,  RnB журке
 • Петак - предах од радне недеље, уживање уз залазак сунца
 • Субота - дневни матинеи, ДЈ програм, вечерње свирке
 • Недеља - дневне свирке, породични дан

571_2.jpg

 Од спортских догађаја, на располагању ће бити: одбојка на песку, фудбал на песку, бацање фризбија и игралиште за децу. Посебно из програма се издваја: Салса вече и Оријент вече, а на помолу су и неке нове сарадње и много нових атрактивних дешавања.

Спортски терени

Познато је да су прошле године отворени комплетно реновирани и обновљени спортски терени на Палићу. Терени се састоје од рукометног, односно фудбалског терена, кошаркашког терена и два одбојкашка, од којих су сви опремљени головима, кошевима са мрежицама, односно одбојкашким мрежама, а обезбеђен је и прикључак за струју.  

571_3.jpg

571_4.jpg

У преподневним и раним послеподневним сатима, терени су слободни за коришћење без накнаде, док се од 16 часова  могу узети у закуп, по цени од 2.000 динара за рукометни, односно фудбалски терен и 1.500 динара за кошаркашки терен по термину. Одбојкашки терени су на располагању закупцу бесплатно. Један термин траје два сата, а сатнице су следеће:

 • 16-18 часова
 • 18-20 часова
 • 20-22 часа

Терен за баскет и теретана на отвореном

Одмах поред спортских, налази се и терен за баскет и теретана на отвореном. чија је реконструкција имала за циљ проширење туристичке понуде и развоја спортског и рекреативног туризма на Палићу. Поред терена налазе се и бетонски столови за пинг-понг и парк са санираним столовима и клупама, у ком је предвиђен и обезбеђен простор за паљење роштиља, што време проведено у природи чини још потпунијим и атрактивнијим. Наведени садржаји су бесплатни за све посетиоцe.

571_5.jpg 

571_6.jpg

12.06.2019.

Јун месец на Палићу означава почетак сезоне манифестација и догађаја, пре свега на Летњој позорници. Представа којом је започета сезона дешавања, Прича се по граду, била је изузетно пропраћена, са преко 900 људи који су сат и по уживали у овој комедији. Након ове представе очекује нас још четири велика догађаја на Палићу. Први следећи је концерт Легенди, 15. јуна на Летњој позорници, групе која после дуго година долази у Суботицу и Палић. Затим следи Етнофест, фестивал културе света, који се одржава се већ 15 година на Палићу. Као и сваке године, датум се поклапа са Светским даном музике, а званично трајање фестивала је од 20. до 23. јуна. На Великој тераси нас очекује тродневни програм са музичарима из Шпаније, Француске, Чилеа, Мађарске и других земаља.

570_1.jpg

Мој деда је аут - представа БДП-а

Након Етнофеста следе два догађаја која су у организацији Парк Палића. Један је позоришна представа "Мој деда је аут" која се одржава 22. јуна на Летњој позорници. Ову представу изводе познати глумци Београдског драмског позоришта, Борис Комненић, Милан Чучиловић, Љубинка Кларић и други. Представа се бави савременом породичном причом једне просечне српске породице која се преко ноћи суочава са табу темом званом “хомосексуалност”. Пред једним чланом породице је потреба за  отворено признавање своје сексуалне оријентације а пред целом породицом је изазов суочавања са том табу темом и изазов прихватања чињенице да се то дешава баш у њиховој породици. Деда Марко је постао удовац и коначно је спреман признати да је његова највећа, додуше скривена љубав, уствари Данило. Улазнице за ову представу могу да се купе у Винотеци Винарије Звонко Богдан и на продајним местима Тикетс-а. Више о продајним местима на линку 

570_2.jpg

Севиљски берберин - опера СНП-а

Након београдских глумаца, на Летњу позорницу нам долази хор и опера из новосадског Српског народног позоришта. Они изводе комичну оперу Севиљски берберин,  чувеног италијанског оперског композитора Ђоакина Росинија (1792-1868). Ова комична опера биће изведена на Палићу, у суботу, 29. јуна 2019. године, на Летњој позорици, с почетком у 21 час. Росинијево ремек-дело, које му је за живота донело славу и иметак, и данас је његово најизвођеније дело на светским оперским позорницама, а свакако да је међу шест најизвођенијих оперских наслова икада. Улазнице за ову представу могу да се купе у Винотеци Винарије Звонко Богдан и на продајним местима Тикетс-а. Више о продајним местима на линку Публика ће у јуну месецу моћи да ужива у различитим догађајима и жанровима, од концерата и позоришних представа до класичне опере. Програм је пажљиво планиран како би свако могао да посети макар један програм у складу са својим жељама и преференцијама. За све информације о продајним местима за улазнице, можете нас контактирате путем мејла на office@park-palic.rs или преко телефона на 024/602-780 

570_3.jpg

23.05.2019.

Поводом Светског дана биодиверзитета, деца из ППУ „Школица“ посетила су градски Пречистач отпадних вода. Током обиласка, малишани су прво присуствовали Еко-причаоници, на којој им је ПР тим пројекта Заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш, говорио о важности воде, земље, ваздуха, енергије, биљних и животињских врста, као и о свакодневним активностима у циљу заштите живог света на планети. Након кратког часа, уследила је шетња и обилазак Пречистача, где су предшколци могли видети каква је вода на улазу, а каквог квалитета излази и улива се у језеро Палић. Посета је реализована у оквиру активности „KfW“ пројекта, како би се од најмалађег узраста подстакла свест и савест о значају очувања биодиверзитета.    

569_1.jpg

569_2.jpg

569_3.jpg

569_4.jpg

15.05.2019.

Ове године очекује нас велики број манифестација и догађаја које ће се одржати на Палићу, пре свега на Летњој позорници. Биће догађаја као што су представе, концерти, стенд уп наступи различитих жанрова... 

568_1.jpg

Јун 2019.

Сезону започињемо у јуну месецу позоришном предсавом "Прича се по граду" (6.6.) и концертом групе Легенде на Летњој позорници (15.6.), затим нас очекује Етнофест, фестивал музике света на Великој тераси (20-23.6.), позоришна представа Београдског драмског позоришта под називом "Мој деда је аут" у којој глуме Борис Комненић, Слободан Бода Нинковић или Милан Чучиловић, Љубинка Кларић... Ова представа се одржава 22. јуна на Летњој позорници.  Јун завршавамо са једним догађајем који се на Палићу и Суботици није одржао већ дуги низ година, а то је опера. Оперу изводи Српско народно позориште и ради се о комичној опери "Севиљски берберин" 29. јуна.

Јул 2019.

Среда 3. јул резервисана је за концерт групе Лексингтон бенд, док ће се 6. јула одржати једна веома популарна позоришна представа "Сцене из брачног живота", у којој глуме Милош Тимотијевић и Тамара Крцуновић. Следећег викенда, тј. 13. јула одржаће се представа "Шта ме снађе", комична монодрама Бранка Ђурића Ђуре, у којој глуми Анђелка Прпић. Други део јула посвећен је Фестивалу европског филма, на којем ће се представити европски филмови али и светски блокбастери (20-26.7.). Осим догађаја на Летњој позорници, у јулу месецу ће се одржати и манифестација Summer3p која ће се ове године, због радова на термалном базену, одржати на Мушком штранду, од 26. до 28. јула.

Август 2019.

У августу нас очекују три представе и два концерта. Прва представа је "Боје штека" у којој глуми Петар Стругар, Урош Јовчић и Ђорђе Стојковић а одржава се 2. августа, затим следећег викенда следи концерт Јелене Томашевић (10.8.). Након концерта, још једна представа и то представа која је прошле године наишла на сјајан одзив - Хотел 88 (14.8.). После ове представе одржаће се концерт Масима Савића и то 24. августа. За крај августа, очекује нас комична представа Државни посао и то 30. августа.

Септембар 2019.

Средином септембра, тачније 12.9. очекује нас комични стенд ап наступ Ђурологија са својом представом, док ће се 14. септембра по трећи пут за редом одржати концерт Сергеја Ћетковића. Напомињемо, да је због непредвиђених околности програм подложан изменама које ћемо благовремено ажурирати. Сва дешавања на Палићу можете пратити у нашој категорији Дешавања.

18.04.2019.

Првомајски уранак на Палићу се ове године обележава 5 дана, и то од 1. до 5. маја. Током свих 5 дана посетиоце очекује богата туристичка и угоститељска понуда, широк спектар производа старих заната, разних сувенира, вашарска понуда хране и пица, као и бројни угоститељски објекти и ресторани са војвођанском кухињом и локалним специјалитетима. Наравно, оно неизоставно, што је већини посетилаца можда и најинтересантније јесте наш Луна парк, који се простире на 10.000 квадрата и као такав представља и највећи Луна парк у Србији у овом моменту. Луна парк ће бити постављен на паркингу код Мушког странда, дакле на старом месту, али као и увек неким новим садржајима, новим справама и новом забавом.  Као и сваке године, затвараће се за саобраћај улице Јожефа Хегедиша, Сплитска алеја и Олге Пенавин, тј. пропуштаће се возила само са пропусницама. Сви житељи ових улица, као и угоститељски објекти који се налазе у наведеним улицама своје пропуснице могу добити уз доставу регистарских ознака аутомобила којима ће улазити у улицу. Смештајни објекти су дужни, да уместо регистарских ознака аутомобила гостију доставе списак гостију хотела односно смештајног објекта. Уколико регистарска ознака аутомобила није на списку или гости нису на списку гостију хотела, возило неће моћи да прође у наведену улицу. Такође, све пропуснице морају бити залепљене на предње стакло аутомобила. Пропуснице можете добити на адреси Парк Палић доо, Кањишки пут 17а, радним данима од 7:30 до 15:30 (радно време 30.4. ће бити продужено до вечерњих часова). За све информације обратите се на телефон 024/602-780 Погледајте и званичан програм манифестације

567_1.jpg

Сервисне информације

Радно време Туристичког информативног центра: 1.5. - 3.5.2019 - 8 - 20h 4.5. - 5.3.2019 - 8 - 18h Апотека Палић: 1.5. - 2.5.2019. - 9 – 17h 3.5.2019. - 7:30 – 19:30h 4.5.2019. - 07:30 – 13h Амбуланта Палић: 1.5. – 2.5.2019. не ради 3.5.2019. – 07:00 – 20:00h 4.5.2019. – 07:00 – 14:00h Дежурство Хитне помоћи 1.5. – 2.5. – 10 – 19h Ред вожње Суботица транс - линија 6: 1.5.2019. од 09,00 на сваких 10 минута од Лифке, односно од Викенд Насеља. Последњи полазак је у 00,30 са Викенд Насеља; 2.5.2019. од 09,00 на сваких 15 минута од Лифке, односно од Викенд Насеља. Последњи полазак је у 22,15 са Викенд Насеља.

567_2.jpg

20.03.2019.

Високи званичници и делегација норвешке регије Норланд посетили су 19.03.2019. Суботицу и Палић, разговарајући о потенцијалној будућој сарадњи као и туристичким и привредним капацитетима Суботице и Палића. Домаћини испред Града Суботице, члан градског већа задужен за привреду и туризам Срђан Самарџић и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, након обиласка Синагоге, Градске куће и других знаменитости Суботице, упутили су се на Палић како би гостима, заједно са директором „Парк Палић”-а, управљача туристичким простором Палића - Небојшом Дарабошем представили бисер Војводине, конгресни центар Велика Тераса и како би обишли градилиште будућег Спа центра на Палићу. 

566_1.jpg

Приликом обиласка, Небојша Дарабош нагласио је да је Палић као туристичка дестинација дуго био занемариван, али да је тај период иза нас и да су коначно и Влада Републике Србије и Покрајина Војводине и свакако Град Суботица препознали потенцијале Палића о чему сведочи преко 200 милиона динара улагања у инфраструктурне пројекте у последње две године. Осврћући се на богату и занимљиву историју Палића, Дарабош је госте спровео кроз Велику терасу, импозантно здање које датира из 1912. године наглашавајући да ће се у будуће доста радити на потенцијалима конгресног туризма на Палићу. Председница Скупштине Норланда Соња Стин са својом делегацијом упутила се на градилиште будућег спа центра где су Небојша Дарабош и Иштван Пастор представили концепт пројекта и његове потенцијале, стављајући акценат да су у овом случају држава, покрајина и град Суботица повукли одлучујући потез и преузели улогу инвеститора у овај стратешки значајан пројекат, како би се и на тај начин показало да је Палић један од приоритета развоја туризма на нивоу Републике Србије, те да је ово само један корак у развоју овог сегмента туризма на Палићу. У наредном периоду очекују се и значајни приватни инвеститори који ће улагањем приватног капитала у смештајне и велнес капацитете подићи Палић као туристички центар високе категорије. Чланови делегације изразили су задовољство виђеним и нагласили да је у одређеним ситуацијама у њиховој земљи држава развијала дестинације на сличан начин. Соња Стин захвалила се на гостопримству сматрајући посету веома продуктивном наглашавајући да Војводина има доста сличности са покрајином из које они долазе и да ће се свакако ова посета завршити и уобличити и неким заједничким пројектима.      

566_2.jpg

566_3.jpg

566_4.jpg

566_5.jpg

566_6.jpg

566_7.jpg

 

06.03.2019.

Натпис Палић ново је обележје Палића. Латинична слова "Палић" са срцем на почетку изграђена су од лимене конструкције са детаљима и мотивима мађарске сецесије. Својим изгледом уклопило се у амбијент и палићки шарм и сада засигурно представља незаобилазно место за фотографисање и обилазак. Нова слова са посебном стилизацијом користиће се као део новог визуелног идентитета Палића. На само неколико метара од овог објекта, реконструише се шеталишна стаза уз обалу језера. Поплочавање стазе иде својим током, а у засебној вести погледајте које се тачно стазе реконструишу.    

565_1.jpg

565_2.jpg

565_3.jpg

565_4.jpg

26.02.2019.

На Сајму туризма у Београду, који се одржао претходни викенд, предузеће Парк Палић и Туристичка организација града Суботице, организовали су наградну игру на штанду. Учесници су одговарали на питања везана за Палић и Суботицу, а сви тачни одговори ушли су у ужи избор за доделу награда. Награде су извлачене у суботу 23. фебруара на нашем штанду у 12 часова

564_1.jpg

Добитници наградне игре су:

Редни број Награда Име и презиме Град 1. Зоо врт - породична улазница - Ивана Рађеновић, Суботица 2. Зоо врт - породична улазница - Драгана Бреберина, Београд 3. Зоо врт - породична улазница - Ивана Стефановић, Бор 4. Вински маратон - котизација за Трку уживања- Зора Јовановић, Књажевац 5. Ресторан Батес - недељни ручак за две особе - Бранислав Радошевић, Младеновац 6. Вила Риц - једно ноћење за две особе - Момчило Николовски, Зрењанин 7. Парк авантуре Фуриосо - Ваучер за излет (мин. 4 особе): јахање, вожња запрегама и адреналин парк за децу и одрасле - Оливера Матић, Крупањ 8. Вила Минић - 2 ноћења за две особе - Дарио Шалић, Београд 9. Вила Ларус - романтични викенд за две особе - Слободан Степић, Пожаревац 10. Винарија Звонко Богдан - обилазак винарије уз дегустацију три врсте вина за две особе - Живче Шаркочевић, Штрпце 11. Винарија Звонко Богдан - обилазак винарије уз дегустацију три врсте вина за две особе - Љиљана Пантић, Београд 12. Преноћиште Гат - ноћење са доручком за две особе - Емина Вељковић, Београд 13. Преноћиште Гат - ноћење са доручком за две особе - Владимир Мичевић, Београд 14. Салаш Ђорђевић - ноћење са доручком за две особе - Марко Симић, Београд 15. Елит Палић - ноћење са доручком за две особе - Ана Стефоски, Београд 16. Хотел Президент - ноћење са доручком за две особе - Драгана Сулубурић, Вича код Гуче 17. Хотел Президент - ноћење са доручком за две особе - Јасна Томић, Бор 18. Вила Мајур - ноћење са доручком за две особе - Даријан Николић ,Јовац 19. Јелен салаш - ноћење са доручком за две особе - Александар Ивановић, Врачевић 20. Јелен салаш - ноћење са доручком за две особе - Душан Дакић, Београд 21. Стартнина за Суботички полумаратон - 21км - Милијана Милинковић, Лазаревац 22. Стартнина за Суботички полумаратон - 21км - Драган Шебез, Београд 23. Стартнина за Суботички полумаратон - 10км - Славица Павковић, Лазаревац 24. Стартнина за Суботички полумаратон - 10км - Ивана Ђорђевић, Старчево 25. Стартнина за Суботички полумаратон - 5км - Наташа Адамовић, Уб 26. Стартнина за Суботички полумаратон - 5км - Јелена Стојнић, Нови Београд 27. Вила Верона - ноћење за две особе - Никола Јагодић, Панчево 28. Вила Верона - ноћење за две особе - Вера Маџић, Београд 29. Хотел Патриа - два ноћења са доручком за две особе - Јела Павловић, Чајетина 30. Ситничарница - сувенири у износу од 500 динара - Љиљана Максимовић, Београд 31. Ситничарница - сувенири у износу од 500 динара - Богдан Суботић, Нови Београд 32. Ситничарница - сувенири у износу од 500 динара - Владимир Војиновић, Београд 33. Гостиона Гуриновић - ручак или вечера - Љубица Кузмановић Кнежевић, Добој 34. Винарија Тонковић - три флаше вина Кадарка - Мартина Илић, Београд 35. Винарија Тонковић - обилазак винарије уз дегустацију и закуску - Цмиљана Миљковић, Сремчица 36. Вила Николас - ноћење у вили - Владимир Спасојевић, Београд 37. Вила Николас - ноћење у вили - Славица Стошић, Лозница 38. Фестивал европског филма Палић - комплет карата за једну особу - Бојана Николић, Ариље 39. Фестивал европског филма Палић - комплет карата за једну особу - Славиша Веселиновић, Београд 40. Фестивал европског филма Палић - комплет карата за једну особу - Виолета Филиповић, Пожаревац 41. Фестивал европског филма Палић - комплет карата за једну особу - Мирослав Грујић, Београд 42. Преноћиштe Бест фуд - ноћење за две особе - Стефан Милојевић, Гроцка 43. Summer3p фестивал - комплет улазница за фестивал за две особе - Петар Јовичић, Нови Сад 44. Summer3p фестивал - комплет улазница за фестивал за две особе - Александра Орљић, Београд 45. Summer3p фестивал - комплет улазница за фестивал за две особе - Бора Станковић, Бор 46. Summer3p фестивал - комплет улазница за фестивал за две особе - Зорица Радовановић, Београд 47. Summer3p фестивал - комплет улазница за фестивал за две особе - Александар Ивановић, Врачевић 48. Summer3p фестивал - комплет улазница за фестивал за две особе - Душица Ивановић, Врачевић 49. Summer3p фестивал - комплет улазница за фестивал за две особе - Марина Младенов, Панчево 50. Зоо врт - породична улазница - Маринко Рољић, Земун 

564_2.jpg

25.02.2019.

У периоду од 21-24.02.2019., Палић на Међународном Сајму  туризма у Београду наступио је промовишући своју туристичку понуду на заједничком штанду са Туристичком организацијом града Суботице.  Током четири дана излагања и презентовања, одржане су промоције разних пројеката и манифестација, па је тако први дан промовисана манифестација Вински маратон, уз дегустацију вина винарија Тонсковић и Звонко Богдан, другог дана су се представили Суботички полумаратон и Дужијанца, а трећег дана је одржана промоција Паннон Рег-а. На штанду Палића и Суботице се могла видети и навокреирана 3Д анимација Аква парка и Wellness i Spa центра, чија је изградња започета крајем прошле године.    Београдски Сајам туризма већ 40 година чува традицију и испуњава светске стандарде поцловања, градећи партнерске односе са излагачима и пословним посетиоцима. Љубитељима путовања нуди бројне атрактивне и егзотичне децтинације које се представљају кроз интересантан и шаролик програм на штандовима и цајамским просторима, док излагачима нуди приступ тржишту туриста, могућност контакта ца пословним посетиоцима и прилику за свеобухватну промоцију децтинација и манифестација.

563_1.jpg

563_2.jpg

563_3.jpg

563_4.jpg

563_5.jpg

 

20.02.2019.

Средином месеца започет је наставак радова - поплочавање шеталишта и изградња туристичке инфраструктуре дуж обале Палићког језера као и неколико стаза у оквиру Великог парка. У питању је пројекат који подразумева поплочавање стаза укупне дужине од око 1.450 метара, као и постављање урбаног мобилијара (клупе и корпе за отпатке). Стазе које ће се у овој фази поплочати су од Женског штранда до Јахтинг клуба, наставак стазе од полуострва (брода) до хотела Президент, стазе у парку код хотела Президент и Туристичког информативног центра, као и мање стазе у Великом парку. Вредност овог пројекта износи 55 милиона динара, а средства су обезбеђена од Управе за капитална улагања. Уколико не дође до непредвиђених околности, пред Првомајске празнике очекује се да се све стазе у потпуности заврше. 

562_1.jpg

562_2.jpg

562_3.jpg

562_4.jpg

562_5.jpg

17.12.2018.

У суботу, 15. децембра, положен је камен темељац и тиме отпочета прва фаза радова на изградњи Аква парка и Велнес и Спа центра на Палићу, коју заједнички финансирају Влада Републике Србије, Покрајинска Влада и Град Суботица. Полазна основа за израду пројекта су Пројекат развоја туристичког простора "Палић" - Мастер План Палић из 2006. године и Програм развоја туризма региона језера Палић из 2015. године. Локација пројекта је на Мушком штранду, на простору површине 4,4 хектара, где ће се изградити најсавременији велнес и спа центар, на 30.000 квадратних метара. Планирана је изградња затвореног дела, односно Спа центра са пет базена и пратећим садржајем, као и отвореног дела, који ће поред такође пет базена посетиоцима нудити и простор за одбојку на песку, освежење у башти ресторана или опуштање на поплочаним и зеленим површинама.  Полагању камена темељца присуствовали су градоначелник Суботице Богдан Лабан, председник Владе Војводине Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, као и директор предузећа "Парк Палић" Небојша Дарабош, којем је поверено вођење пројекта изградње Аква парка и Велнес и Спа центра на Палићу.  Улагање у овај пројекат, вредно милијарду динара, представља једну од навећих инвестиција у туризам у Србији, чији је циљ значајно побољшање инфраструктуре крај језера Палић, обогаћивање укупне туристичке понуде и позиционирање Палића и Суботице међу десет туристичких дестинација у земљи.  

561_1.jpg

561_2.jpg

561_3.jpg

 

05.12.2018.

Projekat "Proširenje sadržaja na prostoru termalnog bazena - Wellness i spa centar" započet je dobijanjem lokacijskih uslova na osnovu Plana detaljne regulacije za deo prostora "Banje Palić" i Urbanističkog projekta za proširenje sadržaja na Termalnom bazenu na Paliću u delu bloka B.12

560_1.jpg

560_2.jpg

560_3.jpg

Osnova za izradu projekta

Polazna osnova za izradu projekta su Projekat razvoja turističkog prostora „Palić“ – Master plan Palić iz 2006. godine i Program razvoja turizma regiona jezera Palić iz 2015. godine. Oba dokumenta prostor sadašnjeg Muškog štranda tretiraju kao prostor koji treba privesti nameni izgradnjom otvorenih i zatvorenih bazena uz prateće sadržaje i pri tom je nagalašeno da treba voditi računa da su otvorenog tipa, dostupni stanovništvu regije i gostima smeštajnih kapaciteta Palića i Subotice. Po Master planu iz 2006. godine, Zona D - Zona sporta i lido, planiran je lido, termalni centar otvorenog tipa, kabine, svlačionice, paviljoni. 

560_4.jpg

Master plan 2006 - Zona D

U Programu razvoja turizma regiona jezera Palić iz 2015. godine, prostor ovog projekta pripada Zoni Zlatni krug 2: Indoor & Outdoor water fun - bazeni za decu manjeg i većeg uzrasta (dečiji bazen sa prskalicama, toboganima, kišnim tuševima i vodenim atrakcijama), laguna sa veštačkim talasima, bazeni za odrasle i slično. 

560_5.jpg

Master plan 2015 - Zlati kurg 2

Arhitektonski koncept - velnes centar na Paliću

Lokacija projekta je na Muškom štrandu, na prostoru poršine oko 44.000 kvadratnih metara. Spratnost objekta je P+Pk a namena je banjsko-zdravstveno rekreacionog karaktera. Ukupna neto površina otvorenih prostora je oko 28.500 m2 a sastoji se iz pet bazena i to: - dečiji bazen, - bazen za odrasle, - bazeni sa toboganima i - bazen povezan sa tapidarijumom - postojeći termalni bazen Na otvorenom prostoru će se nalaziti i bašta restorana, popločane površine, prostor za odbojku na pesku, zelene površine. Ukupna neto površina objekta je 3.000 m2 a objekat je slobodnostojeći i sastoji se od šest heksagonalnih formi sa platoima. 

560_6.jpg

U unutrašnjosti objekta nalaziće se Spa centar sa pratećim sadržajima, kao i tri velika i dva manja bazena čija ukupna površina iznosi 218 m2 Spa centar će se nalaziti na površini od 2.000 kvadrata, sa sadržajem kao što su zatvoreni bazeni, saune, tepidarijum... U zoni zatvorenog bazena će se nalaziti i info pult sa marketom, ambulanta, svlačionice i toaleti. U objektu će se nalaziti i galerija koja je predviđena za kancelarije, restoran, spa prostorije i toalet. Glavni ulaz će biti sa strane Novosadskog puta gde će se nalaziti i parking mesta: 80 mesta za automobile, 3 mesta za kombije i 4 mesta za autobuse. U nastavku slede idejna rešenja spoljnjeg izgleda objekta, čiji izgled fasade će biti predmet dalje arhitektonske razrade.   

560_7.jpg 

560_8.jpg

 

19.11.2018.

Као и сваке године, потрудили смо се да наша традиционална манифестација, Трка Деда Мразева, пружи забавне тренутке свим посетиоцима, а посебно деци. У оквиру пратећег програма, организоване су креативне радионице и ликовни конкурс.

559_1.jpg

Драга децо, школарци и предшколци, очекујемо ваше ликовне радове на тему Трка Деда Мразева или Зима. Радови могу бити у било којој техници. Молимо вас да их предате до петка, 7. децембра у канцеларији Месне заједнице Палић (Сплитска алеја 1). Сви радови ће бити изложени на дан трке, 9. децембра у конференцијској Сали Велике терасе на Палићу. Званично отварање изложбе и проглашење резултата почиње у 10 часова у недељу, 9. децембра 2018. године, у конференцијској сали Велике терасе на Палићу. Организатори ће наградити ауторе 10 најуспешнијих радова. 

559_2.jpg

08.10.2018.

Предузеће Парк Палић у току протекле недеље учествовало је на 8. Бизнис конференцији SEET 2018 "Туристичко тржиште југоисточне Европе". Конференција је фокусирана на препознавање нових могућности за повећање прихода туристичког тржишта ЈИЕ, нове облике повезивања и позиционирања региона као јединственог туристичког тржишта са посебним акцентом на промоцију приоритетних туристичких дестинација, јачања идентитета туристичких рута региона, привлачење туриста са далеких емитивних тржишта и стимулацију рецептивног туризма.

558_1.jpg

За време конференције додељују се награде „Brand Leader Award“ на основу низа стандардизованих критеријума који подразумевају иновативност, висок степен тржишне препознатљивости и позиционирања аутентицног производа. Награда се додељује девет година у циљу афирмације најистакнутијих компанија, институција, појединаца и медија који континиураним позитивним развојем и иновативним стратегијама постављају више стандарде и унапређују тржиште, те дају изванредан допринос у популаризацији привредног потенцијала, креирања конкуретног тржишног имиџа Региона. Предузеће Парк Палић добило је награду за изузетне нове стратегије у управљању, одрживом развоју и унапређењу конкурентности дестинације Палић на међународном тржишту.  

558_2.jpg

558_3.jpg

24.09.2018.

2. по реду Вински маратон, одржан је у суботу, 22.09. са почетком у 11 часова, на Палићу. У полумаратонској Винској трци и Трци уживања, учествовало је 700 тркача из 14 земаља, који су трчали кроз винограде и освежавали се вином најбољих палићких винарија. Маратон је ове године привукао тркаче из Лас Вегаса, Сијетла, Бразила, Казахстана, Русије и Велике Британије, од којих су многи по први пут дошли у Србију, а сви учесници су се уверили да је Вински маратон најзабавнија винско-спортска манифестација у региону. 

557_1.jpg

Апсолутна победница Винске трке је Вида Медић из Београда, док је у мушкој категорији победник Миланко Пушичић, такође из Београда. Посебна драж Винског маратона су костимирани тркачи, тако да је трочлани жири имао тежак задатак да од пуно креативних и занимљивих костима одабере онај најбољи. Након истрчаних километара, сви посетиоци и тркачи су наставили са дегустацијама вина и локалних гастрономских специјалитета, а за одличну забаву био је задужен суботички бенд Препретуум Мобиле. Познати сомелијери су одржали винске радионице, а у парку су организована такмичења у котрљању винских буради и у трци с пуним чашама вина, која су испраћена са пуно навијања и смеха.   Вински маратон је јединствена манифестација која на забаван начин спаја спорт, вино, гастрономију, музику и доноси уживање за сва чула, о чему сведоче фотографије, које су и најбољи позив за следећу годину.  

557_2.jpg

557_3.jpg

557_4.jpg

557_5.jpg

 

12.09.2018.

Почетком септембра месеца почео је наставак санације мола на Мушком штранду на Палићу. У питању је замена и демонтажа старих фосни и постављање нових, замена подконструкције мола и оно што је можда најзначајније, постављање заштитног слоја који ће обезбедити дуготрајност нових дасака. Дотрајале и небезбедне даске се скидају и замењују новим. Ради се реконструкција 700 квадратних метара мола, која поред већ реновираних 700 квадрата чини половину целог дрвеног мола. Друга половина мола у плану је да се реконструише током следеће године, како би се завршила целокупна санација и молу вратио његов стари сјај. Средства су другу фазу и наставак санације мола обезбеђена су од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација који наменски улаже средства за развој бањског туризма на Палћу.  

556_1.jpg

556_2.jpg

556_3.jpg

03.09.2018.

Следећи викенд, 8. и 9. септембра на Палићу ће се одржати 29. Бербански дани. Ова манифестација прославља бербу свих плодова који доспевају уочи јесени. Манифестација која је основана 1989. године негује исте вредности већ 29 година: славље поводом успешне бербе, хуманитарност и традицију, која следеће године прославља велики јубилеј. Сваке године ту је велика Бербанска изложба воћа и поврћа, Бербанска пијаца, дегустација вина и производа од воћа, Бербански вашар, музика, забава, такмичења у кувању, дечије игре... Вредни ратари из околних села сваке године су вољни да поклоне део својих плодова за Бербанску изложбу, који се после манифестације односе у Дом за децу ометену у развоју "Колевка". Тиме ова манифестација, заједно са Ротари клубом из Суботице, већ годинама има хуманитарни карактер. Ове године је унета и једна новина, са циљем промоције занатског пива. На Летњој позорници одржаће се "Палићка неман", манифестација на којој ће своју понуду представити неколико пивара из региона. Уз живу свирку и љубитељи пива имеаће разлог да дођу на Палић.

555_1.jpg

Програм 29. Бербански дани

     Детаљније на: Бербански дани на Палићу

555_2.jpg

17.08.2018.

Прошле године је први Вински маратон у Србији одржан управо код нас на Палићу, а данас, непосредно пред одржавање другог Винског маратона, ова манифецтација представља једну од најатрактивнијих манифестација у нашој земљи. Како пише Rad Season, иначе светски познат аустралијски сајт који прати најбоље спортске, акционе и авантуристичке догађаје у свету, Вински маратон је сврстан у једну од топ осам гастрономских фестивала који се морају обићи у Србији.   Rad Season је основан у априлу 2016. године на северним плажама Сиднеја у Аустралији. Представња обједињену web презентацију за откривање спотрских манифестација, проналажење смештаја за спортске догађаје широм света, место где можете да набавите улазнице за исте, сместите се, путујете и повежете са другим учесницима.  Како наводи овај сајт, Вински маратон је основан пре две године, када његови оснивачи нису могли одлучити да ли су више заљубљени у трчање или у вино, па су одлучили да ове две сјајне ствари споје у једну манифестацију. Оно што овај догађај чини заиста посебним јесте и шаренолики карневалски дух. Сваки учесник у трци задовољства носи и оригиналан костим по својој жељи, а најмаштовитији добијају и вредне награде. Истичу и да осим добре забаве, све гурмане очекује прави гастрономски рај и уникатна кухиња, богата природа и културно-историјско наслеђе. Из свих ових разлога, верујемо да је са разлогом баш Винском маратону додељена награда „Rad Season Best Event Prize".  Цео текст можете прочитати овде. Вински маратон је манифестација која у карневалском духу спаја трчање, вино, музику, гастрономију и многобројне забавне садржаје. Две трке, Винска трка и Трка уживања, пружиће учесницима јединствено искуство трчања кроз природу. Стазе трка пролазе поред језера, кроз винограде и винарије, поред салаша и кроз прелепе пределе војвођанске равнице. На окрепним станицама поред воде и воћа, тркаче очекују врхунска вина и локални специјалитети. Циљ ових трка није да се стаза предје за што краће време, већ да се учесници што боље проведу и забаве. Посетиоце манифестације и учеснике трка очекује разноврстан забавни програм и наравно, пуно вина. Цела манифестација биће испраћена музичким програмом, а они који сачувају снагу после трке моћи ће да учествују у забавним тркама у гурању бурића и трчању са пуном винском чашом. У свету постоји на десетине изузетно популарних винских трка и све оне су синоним добре забаве. Најстарија и најпознатија одржава се у Бордоу у Француској, под називом Marathon du Médoc. Последње деценије винске трке постале су прави хит и у Аустралији, Новом Зеланду, Јужноафричкој Републици, Мађарској, Италији… Трчање никада није било забавније! Ове године се Вински маратон одржава 22. септембра, на Великој тераси на Палићу. Више информација о догађају можете пронаћи овде. За више информација о самој манифестацији, као и о начину пријављивања, посетите: Vinski maraton

554_1.jpg

554_2.jpg

13.08.2018.

Отворени универзитет Суботица и Парк Палић имају задовољство да Вас позову да посетите концерт “Heavenly Sound of Bamboo Flute and Hiao” (Небески звук флауте од бамбуса и шијаоа) који приређује Chinese Bamboo Flute Orchestra (Кинески оркестар флауте од бамбуса) из Пекинга. Концерт ће бити одржан на Летњој позорници на Палићу у четвртак 16. августа са почетком у 21 час. Улаз на концерт је бесплатан. Chinese Bamboo Flute Orchestra ће у оквиру своје турнеје по Централној и Источној Европи одржати концерт и у Србији и то управо на Палићу. Овај јединствени догађај представиће Вам 8.000 година старе инструменте из Кине у јединственом шарму класичних ремек-дела. Оркестар је основан у Пекингу 2012. и окупља најбоље младе музичаре из целе Кине. Овај оркестар се бави изучавањем древне кинеске музике коју уклапа у модерне концертне форме и тако је приближава широј, интернационалној, публици. Уметнички концепт се базира на традиционалним композицијама али са јачим изражајем и модернијим стилом чиме древни кинески инструменти од бамбуса доживљавају нову реафирмацију комбинујући се са модернијим инструментима. Осим концерата широм Кине, наступали су и у Великој Британији, Француској, Немачкој, Јапану, Тајвану и Кореји где су добили одличне критике водећих светских ауторитета из света музике. Концерт на Палићу је део турнеје по Европи у оквиру које ће Цхинесе Бамбоо Флуте Орцхестра одржати концерте у Сарајеву, Задру, Охриду, Тирани и на острву Паг под руководством уметничког директора Жанг Веилианга, истакнутог музичара, композитора и професора универзитета, добитника бројних престижних награда у Кини. Небески звук флауте од бамбуса и шијаоа, као и део атмосфере која Вас очекује на предстојећем концерту, можете послушати на следећим линковима: Детаљан прорам погледајте овде.   

553_1.jpg   

06.07.2018.

У Конгресном центру Палић, у објекту Велика тераса, почетком јула одржано је свечано обележавање 365 дана Владе Србије. Свечаности су присуствовали сви министри из Владе Републике Србије, представници АП Војводине и Града Суботице и други гости. У Великој сали Велике терасе премијерка је резимирала годину дана рада Владе на чијем је челу. Обраћању премијерке претходио је филм „365 корака напред. Будућност коју стварамо“ о резултатима Владе Србије. Након више од сат времена извештавања примијерке о резултатима Владе Србије, на отвореним терасама одржан је свечани коктел.  

551_1.jpg

551_2.jpg

551_3.jpg

06.07.2018.

Због најављене кише и упозорења Републичког хидрометеоролошког завода да се очекује већа количина падавина у петак и суботу на подручју Суботице, принуђени смо да данашњи концерт Рок опере одложимо. Концерт се не отказује него само одлаже за други термин када ће бити стабилнији временски услови. Нови датум одржавања концерта је 29. јул у 21 час на Летњој позорници на Палићу, што ће накнадно бити најављено путем медија. Све купљене карте биће важеће приликом одржавања концерта, а сви они који су купили карте а неће моћи да присуствују концерту 29. јула, имаће могућност да добију новац назад. Улазнице које су купљене у кафе бару Хаусбрандт моћи ће да се врате у централи предузећа Парк Палић, радним данима од 7:30 до 15:30 часова, почев од понедељка 9. јула. Потребно је да са собом понесете улазнице и личну карту. Улазнице које су купљене преко Евентим-а (књижара Лагуна и остала продајна места) се враћају на месту где је улазница купљена. За све информације можете нам се обратити путем мејла office@park-palic.rs или на број телефона 024/602-780 и 069/501-2277

552_1.jpg

22.06.2018.

Купалишна сезона на Термалном базену на Палићу је увелико отворена, а купаче и посетиоце изненадила је новост коју су затекли на реконструисаном Термалном базену. Како би се купалишна сезона продужила и како би се корисницима базена обезбедио виши степен квалитета услуге, средствима Министарства трговине, туризма и телекомуникација из 2017.године, а по пројекту реконструкције Термалног базена, у другој фази, током пролећа 2018.године, изграђена је дрвена надстрешница на платоу Термалног базена, која ће купачима обезбедити пријатан хлад и бег од врелих сунчевих зрака или краткотрајних летњих пљускова.

550_1.jpg

550_2.jpg

550_3.jpg

18.06.2018.

Палић, као туристички комплекс, захваљујући својој географској позицији, природним одликама и културним наслеђем, пружа широк дијапазон могућности и праваца у ком може да се развија. Један од њих је свакако и спортски туризам што су препознали и Град Суботица и „Парк Палић“. Поред теретане на отвореном која је направљена прошле године, спортских терена који су реновирани ове године, одлучило се да се помогне и спортским дешавањима на води. У циљу развоја и унапређења спортске инфраструктуре на води и обезбеђивања савремених услова за одржавање спортских манифестација, конкретно регата веслача и других спортских манифестација на води, Град Суботица и „Парк Палић“ реализовали су пројекат изградње торња за веслаче на Западној обали језера Палић. Укупан износ опредељених средстава по пројекту био је 2.000.400,00 рсд, а почетак радова био је 07.05.2018. године. Сам пројекат подразумевао је изградњу потпуно новог, савременог торња од челичне конструкције за потребе судија приликом одржавања такмичења и регата једриличара, јединственог и аутентичног изгледа који се опет својим изгледом уклопио у архаични изглед Палића. 

        549_1.jpg 

549_2.jpg

549_3.jpg

549_4.jpg

549_5.jpg

549_6.jpg

14.06.2018.

Дечији фестивал Позориштанце у шуми, које је требало да се одржи од 15. до 17. јуна на Летњој позорници на Палићу, због лоших временских услова пребацује се на нову локацију - Дечје позориште у Суботици. Обзиром да се у наведеном термину најављују местимични пљускови и хладно време, а цела манифестација је требало да се одржи на отвореном, Дечје позориште нам је изашло у сусрет и понудило своју сцену како би се ова манифестација одржала. Датуми одржавања представа су исти, једино је сатница за представу Елза и залеђени Ханс померена на 20 часова. Обзиром да се Породични дан са Фабриком забаве неће моћи одржати у Дечјем позоришту, промениће се и цена карте за овај дан. Нова цена улазнице за представу Елза и залеђени Ханс је 400 динара. Сви они који су купили карту по цени од 800 динара добиће разлику у новцу пред сам почетак представе. Потребно је да понесете са собом карту и новац ће бити враћен на благајни Дечјег позоришта. За све информације контактирајте нас на телефоне: 024 602 780 или 0659602795

548_1.jpg

Програм дешавања у Дечјем позоришту

Петак 15. јун 17 часова - Наступи плесних школа: Лариса, Мон Мираж и Основна балетска школа Раичевић 19 часова - Представа Петар Пан   Субота 16. јун 20 часова - Елза и залеђени Ханс   Недеља 17. јун 17 часова - креативна радионица Малац генијалац 19 часова - Патролне шапе  

04.06.2018.

Поводом предстојећег јединственог дечијег фестивала "Позориштанце у шуми" одлучили смо се да олакшамо родитељима и тиме омогућимо свој деци да присуствују овом спектакуларном догађају. Донешена је одлука да родитељи, тј. одрасла особа која је у пратњи детета, неће плаћати улазницу. Свако дете има право да бесплатно поведе једну одрасу особу са собом на догађај. Дакле, по једној плаћеној карти за дете  највише једна одрасла особа може бесплатно да присуствује. Бебе до две године старости не плаћају улаз. У оквиру "Позорштанца у шуми", поред атрактивних дечијих представа Петар Пан, Елза и залеђени Ханс и Патролне шапе, очекују вас и други забавни програми који укључују целу породицу. У суботу 16. јуна ће се одржати Породични дан који нам организује дечија играоница Фабрика забаве. Биће ту неколико пунктова са разним игрицама и такмичењима у којима учествују маме и тате са својом децом. Правиће се разни сувенири које носите са собом кући, играћемо се, певати и уживати. Након представе Елза и залеђени Ханс, следи сјајна забава за децу - журка са Фабриком забаве и аниматорима Нове Чиграрије Погледајте како је прошле године изгледао Породични дан у играоници Фабрика забаве и део атмосфере која вас очекује ове године:      Детаљан програм Позориштанца у шуми 

547_1.jpg

547_2.jpg

547_3.jpg

547_4.jpg

547_5.jpg

01.06.2018.

У оквиру манифестације Вински маратон, 22. септембра на Палићу, први пут ће бити организован и Vojvodina Cheese Fest у сарадњи са Balkan Cheese Fest-om. Идеја је представљање аутентичних сирева Војводине и потпуне хармоније која вековима влада између вина и сира. vojvodina cheese fest

Још више забаве и уживања

Велики успех првог Винског маратона показао је да манифестација има потенцијал да буде међу најважнијим и најпосећенијим у Србији. Након успешног представљања Винског маратона на Београдском маратону, организатори желе да новим садржајима свим посетиоцима пруже још више уживања и забаве. Војводина има дугу традицију прављења сирева и неки од сирева које производе вредне руке из свих крајева Војводине имају своје препознатљиво место на столовима познавалаца сирева и ван граница наше земље. На фестивалу ће учесницима Винског маратона на окрепним станицама и у дегустационој зони бити послужени неки од најбољих и најпознатијих сирева произведених у Војводини. Вински маратон је манифестација која спаја наизглед неспојиво – трчање, вино, музику, гастрономију и забаву и намењена је свима који желе да се са породицом и пријатељима забаве и уживају у трчању или шетњи кроз природу, где их у прелепо уређеним виноградима и винаријама очекују одлично вино, гастрономски специјалитети и музика. И ове године ће бити организоване две трке – Винска трка и Трка уживања, а костимирани тркачи ће показати да трчање никада није било забавније. После трка такмичаре и све посетиоце очекују: бесплатни концерти, забавна такмичења, дегустације вина, винске радионице, вожња винским бродом, винске туре, провод у чарди и вински пикник. На сајту манифестације, можете пронаћи актуелне цене за учешће у тркама. Уз помоћ партнера манифестације омогућили смо да цене буду много ниже него што су на маратонима ове врсте у свету. Прошле године је по први пут у Србији била организована Винска трка, на којој је учествовало више од 1.000 тркача. Од свог првог издања Вински маратон је имао међународни карактер, тако да су поред тркача из целе Србије, на винској стази трчали и такмичари из Немачке, Велике Британије, Америке, Турске, Сингапура, Чешке, Црне Горе, БиХ, Словеније, Мађарске и Хрватске.

546_2.jpg

30.05.2018.

Термални базен на Палићу почиње са радом у петак 1. јуна. Базен ће бити отворен за све посетиоце свим данима изузев понедљком када је "технички дан" тј. када се врши замена воде и чишћење базена. Радно време је од 9 до 19 часова а цена карте за одрасле износи 400 динара, док за пензионере износи 300 динара. Дневна ђачка карта је 150 динара, инвалидска 150 динара, док је омогућено и узимање поподневне карте (14 до 19 часова) и износи 300 динара. Цена дневне групне карте (преко 20 особа) за одрасле особе износи 350 динара, групна ђачка је 100 динара, групна пензионерска 250 динара. Цена за госте регистрованих угоститељских објеката са територије Града Суботице износи 300 динара 

545_1.jpg

545_2.jpg

03.05.2018.

Овогодишња манифестација "Првомајски уранак на Палићу 2018" трајала је пет дана захваљујући томе што су два нерадна дана, 1. и 2. мај, били у уторак и среду, а по традицији манифестације, нерадни дани се спајају са викендом како би целокупна забава на Палићу дуже трајала.

544_1.jpg

Велика посећеност

Овај 35. Првомајски уранак на Палићу је, захваљујући богатој вашарској угоститељско-туристичкој понуди дуж обале језера, највећем луна парку у Србији у том тренутку, али и лепом и топлом времену, посетило за пет дана више од 70.000 посетилаца. Процењено је да је само 1. маја на Палићу било више од 40.000 људи који су боравили на Палићу. Од овог броја, велики проценат су чинили туристи који су ноћили на Палићу и одлучили да одмор проведу баш на Палићком језеру. Велики број људи искористио је да споји нерадне дане са викендом и у виду краћег одмора борави на Палићу и 5-6 дана. То нам потврђују и угоститељи и хотелијери, обзиром да је скоро па немогуће било пронаћи слободан лежај на Палићу. Како нас палићки угоститељи обавештавају, већина смештајних капацитета на Палићу је попуњена до 6. маја.

544_2.jpg

Манифестација завршена без већих проблема

Обзиром на оволико велики број људи на једном месту, поносни смо на чињеницу да је цела манифестација  протекла без великих проблема, све дежурне службе су обављале свој посао и ниједан већи инцидент није забележен.    Погледајте фотографије у нашој Галерији

544_3.jpg

544_4.jpg

01.05.2018.

Петодневна манифестација "Првомајски уранак на Палићу" свој врхунац достиже управо данас, приликом прославе празника рада. Као и сваке године, Палић гостима и посетиоцима нуди велику понуду угоститељских и трговачких производа. На потезу од Једриличарског клуба па све до Мушког штранда, налази се највећа вашарска понуда хране и пића, производи старих заната и сувенира. Незаобилазна атракција за време Првомајских празника на Палићу је луна парк, који је опремљен справама из целе земље и простире се на 10.000 квадратних метара, и као такав представља највећи луна парк у Србији у овом моменту. У току првог и другог дана маја месеца одржава се Фестивал ракије, вина и ликера на Великој тераси. Посетиоци могу да дегустирају неке заиста квалитетне и ретке врсте ових пића, као што је ракија са тартуфима.

543_1.jpg

Приходи од дегустације иду у сврху изградње Србија парка, односно Парка историје и географије, који је намењен свим узрастима а налазиће се на Палићу. Као и сваге године, и ове године је организован традиционални Тримби, односно вожња бицикла и ролера или шетња од Суботице до Палића. Овогодишњи циљ налази се на новоотвореним спортским теренима на Мушком штранду, где је одржан полигон и томбола за најсрећније учеснике.  Зоо врт на Палићу ове године има разноврсан програм фокусиран на најмлађе посетиоце. Деца могу да хране животиње, учествују у радионицама и играоницама, као и да присуствују неколико дечијих представа у изведби Дечјег позоришта из Суботице. За нама су три веома успешна дана. Манифестацију је пратио низ спортских, културних и забавних садржаја на више локација и процењује се да је током прва три дана Палић посетило око 20.000 људи. Сви смештајни капацитети на Палићу су попуњени до 6. маја што потврђује да је Палић препознат као дестинација на којој вреди провести празнике и продужене викенде. Палић је и данас, 1. маја пун посетилаца из целе Србије, али и Мађарске, Руминије и Словеније. Процењује се да је данас Палић посетило преко 40.000 људи, док ће Палић за свих пет дана трајања манифестације посетити преко 70.000 посетилаца. 

543_2.jpg

543_3.jpg

30.04.2018.

Ближи нам се 15. по реду национална Ноћ музеја, јединствени културни спектакл који се одржава у више од 120 градова широм света. Toг дана бележи се и до 500.000 улазака у музеје на скоро 200 локација у више од 60 градова и места широм Србије.

542_1.jpg

Победе и победници

Ове године цео свет обележава крај Првог светског рата. Као и у сваком сукобу, неко је на крају извојевао епитет победника, а неко губитника. Спадамо у оне који су из Великог рата изашли као победници, али то неће бити (једина) победа коју ће славити 15. Ноћ музеја. Овогодишња манифестација ће се одржати 19. маја и обележиће неке личне, интимније и хумане победе као надмашивање самог себе - победе у животу, уметности, просветитељству, култури, науци, у свему што чини свет око нас садржајнијим, важнијим и вреднијим. 15. Ноћ музеја биће инспирисана богатим наслеђем, које не чини само поштовање традиције, већ и иновације. Ноћ музеја омогућиће да се кроз промишљање сопствених, малих - великих победа које живот чине, истакну и друге прогресивне идеје, обоји сивило свакодневице, пружи шанса живописним људима и догађајима који су обележили историју и још једном покаже да култура може да победи - наводи се на сајту Ноћи музеја.

542_2.jpg

Ноћ музеја на Палићу

По први пут ове године и Палић ће отворити своје "музеје" за посетиоце. Обзиром да не постоји ниједан музеј на Палићу, решили смо да неколико локалитета прилагодимо за ову потребу.  Од 17 часова када и званично почиње Ноћ музеја, забавни и културни програм биће распоређен на пет локација: Термални базен на Мушком штранду, Биоскоп Абазија, Велика тераса, Библиотека на Палићу и хотел Президент. Погледајте и детаљан програм 

542_3.jpg

 

25.04.2018.

Ближи нам се манифестација Првомајски уранак на Палићу а са њом и нова сезона на Палићу. Како отопли и појави се сунце, све је више дневних посетилаца, туриста и излетника на Палићу, пре свега викендом. Када овоме додамо пораст броја туриста који сваке године дођу на Палићу, и то минимум 10%, велика је обавеза предузећа Парк Палић, као управљача туристичким простором Палић, да инфраструктурно омогући посетиоцима да се лепо осећају и уживају на језеру. У склопу редовног одржавања, ове године су из буџета издвојена средства за реновирање расвете дуж обале као и расвете у Сплитској алеји. Ради се на санацији и реконструкцији 50 стилских канделабера, уз обалу од Женског штранда до Мушког штранда. Такође, пре Првомајских празника комплетно ће се средити и расвета у Сплитској алеји. Тренутно су у току радови друге фазе адаптације Летње позорнице а у току лета се очекује још радова на инфраструктурном опремању Палића.    

541_1.jpg

541_2.jpg

О нама

Изградње туристичке дестинације високе категорије по принципима одрживог развоја

Инвестирајте са стилом

Инвеститорима су на располагању инфраструктурно опремљене локације, у власништву Града Суботице

Чланови Скупштине

Чланови Скупштине предузећа Парк Палић

Јавни конкурси и огласи

Друштво са ограниченом одговорношћу за управљање развојем туристичког простора „Парк Палић“, Палић

Галерија слика

Наменске употребе државне имовине ради валоризације туристичких ресурса

Организациона структура

Унутрашња организација Д.О.О. „Парк Палић“ је уређена Правилником о систематизацији радних места.

Фотографије са прелепог Палића

Палићко језеро, бисер Војводине