Пишу о нама

05.12.2023.

Деда Мразови преплавили обалу језера Палић. Традиционална трка Деда Мразева окупила је ове године око три хиљаде учесника.

Најмлађи учесник ове спортске манифестације била је једна беба стара само месец дана, док је најстарији имао 83 године. На манифестацији су као награде додељена и три дечија бицикла, али је награђен и најкреативнији костим Деда Мраза.

1117_1.jpg

На Палићу се у недељу пре подне окупио велики број људи, деца и одрасле особе у црвеним капицама припремали су се за старт. Било је оних који су обукли комплетан костим Деда Мраза, а спортску манифестацију је посетио и сам Деда Мраз.

Ово је био још један прави породични програм. Има и оних који на ову манифестацију долазе већ неколико година.

1117_2.jpg

Учесници трке су требали да пређу раздаљину од два километра, што су веома брзо и урадили. Међутим, сам догађај није имао такмичарски карактер, тако да није било победника. Свака особа која је прешла циљ освојила је медаљу. Дистанцу су прешла чак и врло мала деца, заједно са својим родитељима.

Манифестација је почела да се организује пре 24 године, тада са свега неколико учесника. Данас на обалу језера Палић долази више хиљада људи.

1117_3.jpg

Елвира Јаноши, организатор: „Пре 24 године, баш на Дан Светог Николе, држала сам тренинг са седморо малишана, и тада смо се, на неки начин, присетили тога да је то ипак Дан Светог Николе. Када су после тренинга стигли на циљ, свако од њих је добио једног малог Деда Мраза (Светог Николе), и тако се родила идеја. После су питали да ли ћемо и следеће године поново трчати на Светог Николу? Следеће године било их је дупло више и њихов број се из године у годину повећавао, интересовање је веома велико. И данас је овде вероватно око три хиљаде учесника.”

Сама манифестација скреће пажњу на важност бављења спортом и боравка на отвореном.

Извор: gradsubotica.co.rs

04.12.2023.

У недељу, 03. децембра на Палићу одржана је сада већ традиционална 24. Трка Деда Мразева која је привукла, као и сваке године велики број деце и родитеља. Сваке године ова манифестација одржава се у парку а зајендички је организују Парк Палић, Ултрамаратонски савез Србије као и Месна заједница Палић која је за све учеснике обезбедила окрепљење у виду хлеба намазаног са машћу и топлог чаја.

1115_1.jpg

1115_2.jpg

Старосна граница за учешће у трци није постојала а једини услов била је црвена капа или капа Деда Мраза. Стазе су биле обележене а волонтери Црвеног крста водили су рачуна да све протекне у најбољем реду. На циљу мале учеснике чекала је медаља као и Деда Мраз којем су могли да кажу шта би желели да добију за Божић.

1115_3.jpg

1115_4.jpg

Извор: Subotica Danas

12.09.2023.

Време на језеру је послужило и Бербански дани су успешно отворени на обали језера, уз роштиљ и хуманитарну акцију чланова клуба ротари клуба Субтица док је испод Велике терасе, Чила Голи свечано отворила манифестацију.

1111_1.jpg

 

За пудара године, ред Арена Забаткиенсис је проглаио Ивицу Давћик из Таванкута, док је за краљицу бербе изабрана Кристина Бркљач.

Вашар на шеталишту, као и програм на Великој тераси траје и у недељу, док се спацијалитет овчији паприкаш сутра кува код Мале Гостионе...па сад ви видите да ли ћете доћи.

Извор: subotica.info

08.09.2023.

Изузетно припремљено ове године, укратко све. А понуду морате сами видети, пробати и наравно купити!

Ливе укључење при обиласку вашару на обали - https://www.facebook.com/SuboticaLIVE/videos/632939735662242/

Касно велерас детаљи о краљици вина и пудару године из Бајмока.

1108_1.jpg

1108_2.jpg

1108_3.jpg

Извор: subotica.info

08.09.2023.

Лепо летње време, разноврсне изложбе, укусна вина, занимљиви програми, пријатно дружење. Да ли вам је потребан садржајнији провод за викенд? Бербански дани на Палићу поново су привукли велики број домаћих и страних туриста.

1110_1.jpg

Близу 100 излагача, винара и занатлија нуди своје производе на Бербанским данима на Палићу, и то на Великој тераси, на обали језера Палић и у самом парку. Одличној атмосфери допринело је и лепо време.

Сви они који су се придржавали правила и вредно радили у винограду, могу да очекују добру бербу грожђа, нагласио је Ђерђ Клиноцки из Бајмока, који је ове године на Бербанским данима проглашен за пудара године. Задовољан је овогодишњим родом, па се, као и прошле године, нада се добрим винима.

Ђерђ Клиноцки, винар, Бајмок: „Проиводимо два хектара, јуче и дан пре тога смо обавили бербу грожђа „суркебарат”. Шта да кажем? Морао сам купити буре, тако добро је родило. Следеће недеље настављамо са шардонеом, франковком, каберне франком, а затим и све остале врсте.”

Као и неколико пута последњих година, жири је награду за најбољег винара Севернобачке винске регије доделио Ференцу Шинки са Палића. Жути зачињени траминац овог домаћег винара добио је признање као апсолутни победник, у конкуренцији више од 100 узорака вина.

Ференц Шинка, винар, Палић: „Тајна доброг винара је много рада, много одрицања долази уз много рада. У винограду има много посла. Затим, када мошт уђе у подрум, морате после тога да проведете доста времена у подруму. Тако човек живи са грожђем, напољу у виноградима, а са вином и у подруму. Мораш свако јутро да сиђеш, како су стари рекли, и да поздравиш бурад да знају да си ту, да провераваш, да пратиш сваког тренутка. Знам свако буре, знам свако вино, то је све. Не постоји ништа друго.”

Велики број заинтересованих пратио је свечано отварање Бербанских дана на Палићу, када је традиционално проглашена и краљица бербе.

Ускоро ће бити завршена обнова Водоторња, а већ су завршени планови и за реновирање виле Вермеш, рекао је Имре Керн. Палић се може учинити још привлачнијим захваљујући реновираном комплексу објеката грађених у стилу сецесије и узбудљивим програмима. Завршетком Аква парка, посетиоцима ће бити пружен туристички садржај не само од маја до октобра, већ сваког дана у години - додао је заменик градоначелника Суботице.

Имре Керн, заменик градоначелника Суботице: „Пошто је завршена изградња Аква парка, то практично значи да ћемо људима и туристима који нас посећују моћи да пружимо садржај током читаве године."

Оба дана манифестације заинтересовани могу пратити једриличарску регату и концерте.

Извор: Pannon RTV

01.09.2023.

Председник Србијре Александар Вучић посетио је Суботицу и Ловћенац. Након тога, Вучић је посетио Палић.

1102_1.jpg

Председник Србије Александар Вучић посетио је Палић, где је обишао завршне радове на изградњи аква-парка "Палић" за који је планирано да ради 12 месеци, а у коме ће постојати спа, велнес-центар, као и затворени базени.

У оквиру аква-парка биће пет отворених и исто толико затворених базена (комбинација термо-минералне и обичне хладне воде).

Дечји базен биће површине веће од 700 квадрата, а базени са комплексима тобогана површине од око 160 квадрата.

Затворени део велнес и спа центра ће заузимати површину од више од 3.000 квадратних метара, где ће поред базена бити пратећи садржај у виду сауна, тапидаријума, модерних салона за улепшавање, негу и уживање, ресторана са кафе-баром, инфо-пултом и свим другим пратећим елементима који чине објекат ове намене.

"Све је много лепо, питање је само хотелске инфраструктуре", рекао је Вучић и додао:

"Да позовемо сву децу из Србије и Мађарске да се спуштају, а ми ћемо да гледамо и уживамо".

Како је казао, велике паре су дате за изградњу.

"Велике паре смо ми овде дали, 15 милиона евра. Овде имате и зоолошки врт, винарије, салаше, можда нам мало фали хотела. Верујем да ће ово допринети скоку броја туриста и напретку Суботице и Палића као туристичке организације."

Председник се посебно захвалио Иштвану Пастору, који се посебно залагао да се овај пројекат заврши.

"Морамо да радимо да бисмо ишли напред. Ја сваки дан зовем све могуће извођаче око наших путева", додао је Вучић.

Вучићу уручена повеља почасног грађанина Суботице

Председника Србије дочекали су грађани, који су хтели да га поздраве, као и да се фотографишу са њим.

Вучићу је уручена је повеља почасног грађанина Суботице за "истакнуто и трајно дело". Уз кратак осврт на биографију председника Србије Александра Вучића, истиче се: "Вучић је допринео подизању угледа Суботице. Допринео је развоју Суботице и Северно-бачког региона".

"Замолио сам, да знате, градоначелника Бакића да говори кратко, не знам колико би трајао говор да говори дуго. Хвала на томе што сам много тога научио данас о Суботици. Онај који је требало да добије, не само заједно са мном, и уместо мене то је Иштван Пастор, који случајно није са нама овде. Надам се и верујем у његово добро здравље", рекао је Вучић.

Такође, председник Србије Александар Вучић је најавио и нови стадион у овом граду.

"Почаствован сам, али нескромно да кажем надам се да сам лично допринео развоју Суботице. Знам да морам да оправдам очекивања грађана. Знам да много тога можемо још заједнички да урадимо", рекао је Вучић и додао да ће позориште бити ускоро завршено. Имали смо много храбрости да пре 10 година кренемо у процес који се многима није допао, али који је данас део историје. Ако се питате зашто је дуго стајала само застава Србије, а данас и застава Мађарске, то је била моја идеја. То је само показало колико је разноврсност Суботице наше благо."

Како је казао, Суботицу је посетио 18 или 19 пута.

"Нисмо мало урадили. Има једна ствар коју нико не може да нам одузме, то су фабрике, да смо учествовали у кључним инфраструктурним пројектима. Суботица је наша веза са средњом Европом. До Будимпеште ћемо од Београда ићи за 2 сата и 40 минута. Направићемо нешто ново, невиђено на Хоргошу. Пруга Баја-Сегедин-Суботица је нешто што смо договарали. За нас је веома важно - Суботица је данас пети град по величини у Србији. Овде лепо могу да живе Срби, Мађари, Хрвати, Буњевци... Суботица ће бити све богатије место. Наше је да покушамо да будемо другачији, да ценимо дела, оно што је урађено, то нико неће моћи да нам одузме", рекао је Вучић.

Вучић је казао да је наше да покушамо да будемо другачији, да ценимо дела и оно што је урађено.

На крају је цитирао Данила Киша: "Љубав је као клица пиринча, ако пресађујеш, боље успева".

Бакић: Урадили смо велике ствари

Присутнима се обратио градоначелник Бакић.

"Данас имамо јединствену седницу историјског карактера, данас највеће признање додељујемо једном председнику републике. И то каквом. По мом личном уверењу, који дели већина грађана, један од најмудријих лидера којих је икада Србија имала у историји, има га још увек и имаће га још дуго. Стојим пред препуном салом са огромним поносом, што сам добио прилику да будем део тима на челу са Вучићем", казао је Бакић.

Како је казао, осећа понос јер су урадили велике ствари за Суботицу.

"Много се урадило у претходном периоду, захваљујући огромној подршци у првом реду председника Вучића. Захвалност Влади Србије, на челу са Аном Брнабић, и Покрајинској влади, на челу са Игором Мировићем", казао је Бакић и додао:

"Вама, председниче, честитам од срца на добијеном највећем признању од Града Суботице и желим вам дуг живот и добро здравље. Да наставите да нас водите путем мира, стабилности и економског напретка. Како ви волите да кажете, на крају ће Србија победити. Драги суграђани, срећан нам Дан Суботице", казао је Бакић.

Вучић у Ловћенцу

Председник Србије Александар Вучић посетио је Ловћенац и том приликом је казао да су плате од данас медицинским сестрама и просветним радницима за 5,5 одсто веће.

Он је рекао да следи највеће повећање минималне зараде и да ће минимална зарада бити преко 400 евра.

1102_2.jpg

"Важно је да чувамо мир за нашу децу, да мајке буду сигурне да ће им деца бити безбедна. Да размишљамо како да радимо и зарадимо више. Хоћу да вам се захвалим зато што сте разумели државу и када је држави тешко. Хвала зато што водите рачуна о својој држави, а држава ће покушати вас да слуша", казао је Вучић.

Уручене паметне табле

Након што су уручене паметне табле, које омогућују савремени вид наставе, могу да умреже више одељења у руралним крајевима, да се унапреди дигитализација, Вучић је пожелео добар дан ђацима у Крупњу, путем видео-табле.

1102_3.jpg

"Поздрав за све вас у Крупњу", рекао је, а потом се обратио и ђацима у Панчеву.

Редом је разговарао са ђацима у Петровцу, Варварину, Крупњу, Неготину, Мерошини, и то све путем паметне табле.

"Хвала свима што бринете о нашој деци, ми ћемо гледати да, колико можемо, да учинимо да ви будете задовољнији примањима у наредном периоду", поручио је.

Извор: B92

01.09.2023.

Оператер може да почне са радом у понедељак. Председник Србије Александар Вучић посетио је одмаралиште.

Председник Србије је након присуства свечаној седници Скупштине града Суботица, посетио аква парк Палић, где је одржао конференцију за новинаре. Аква парк Палић чини Суботицу још атрактивнијом, а имајући у виду туристички аспект, чини ово подручје још конкурентнијим у средњој Европи, рекао је Александар Вучић. Председник Србије је посебно захвалио Иштвану Пастору на уложеној енергији и активностима, којима је допринео изградњи парка. Радови, укупне вредности од 15 милиона евра, су завршени. Оператер може да почне са радом у понедељак. 

Аква парк Палић

Аква парк Палић

Аква парк Палић   width=

Аква парк Палић

Аква парк Палић

Аква парк Палић

Аква парк Палић

Аква парк Палић

Извор: Pannon RTV

01.09.2023.

Председник Републике Србије Александар Вучич обишао је данас новоизграђени аква парк на Палићу.

Аква парк на Палићу, у који је уложено 15 милиона евра, битан је за целокупну туристичку понуду Србије. Ово модерно здање биће рај на земљи за децу, а верујем да ћемо још неким садржајима достићи конкурентност на централноевропском тржишту туристичких дестинација. Много тога смо урадили на северу Србије, а сигуран сам да ће овај пројекат, уколико се на паметан начин буде користио, допринети даљем убрзању и скоку броја туриста у овом делу земље. Посебно бих се захвалио Иштвану Пастору јер бисмо без његове енергије, труда, рада и посвећености, тешко икад завршили све ове пројекте - написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

1103_1.jpg

Извор: Pink

01.09.2023.

Председник Вучић обишао завршне радове на изградњи аква парк на Палићу, почетак рада наредне седмице

У оквиру посете нашем граду, председник Србије Александар Вучић обишао је завршне радове у аква парку на Палићу.

1104_1.jpg

Задовољан сам што ћемо да подигнемо понуду Србије и да Суботицу и север земље учинимо привлачнијим за друге грађане Србије, као  и за људе из Мађарске и све оне који желе добру услугу и добар провод имајући у виду ове тобогане, али и за оне који брину о свом здрављу будући да смо овде  видели сауне, турска купатила, слане собе, слане пећине и друго – казао је председник Вучић и подсетио да је у изградњу овог комплекса уложено 15 милиона евра – Верујем да ће, уколико се на паметан начин буде користио, овај комплекс допринети скоку броја туриста и даљем напретку Суботице и Палића као туристичких дестинација.

1104_2.jpg

Председник Вучић обишао завршне радове на изградњи аква парк на Палићу, почетак рада наредне седмицеПредседник Вучић обишао завршне радове на изградњи аква парк на Палићу, почетак рада наредне седмице

1104_3.jpg

ПРОМЕНИЛИ СМО ЛИЦЕ СУБОТИЦЕ – Суботица више није исти град, није исто лице овог места у односу на оно од пре 6-7 година. Сам сам учествовао у довођењу седам фабрика заједно са мојим тимом. О путевима и пругама да не говорим. Знате ли шта ће да значи пруга Београд – Нови Сад- Суботица. До Београда ће се стизати за сат и десет минута, до Новог Сада за четрдесет минута. Знате ли колико ће туриста да долази овде из Београда и Новог Сада, а да не причам колико нам значи веза са Будимпештом. Све то смо урадили захваљујући тешким мерама још из 2014. године, фискалној консолидацији, паметном вођењу политике и очувању тешке позиције наше независности и самосталности што није нимало лако.

Он је позвао све грађане Србије да посете Палић и да уживају у садржајима које нуди новоизграђени аква парк.

- Верујем да ћемо још неким садржајима  моћи да будемо веома конкурентни на централноевропском тржишту тако важних туристичких дестинација. Много тога смо урадили овде на северу Србије и хоћу да се захвалим свима, аи посебно бих се захвалио Иштвану Пастору зато што без његове енергије и онога што је Валерија (Денч, директорка предузећа „Парк Палић“) овде урадила притискајући извођаче свакодневно, тешко да бисмо икада завршили – навео је Вучић – И није то питање само колико новца дате. Дате ви новац, а онда томе никада краја нема и не може да се заврши. Ако мислите да је данас лако урадити ауто-пут или да је то само питање новца  није, већ постоји безброј проблема и тако је било и са овим. Међутим, ово  је једно модерно и лепо здање, аква парк је као рај на земљи за децу из свих крајева Србије.

Председник Вучић обишао завршне радове на изградњи аква парк на Палићу, почетак рада наредне седмицеПредседник Вучић обишао завршне радове на изградњи аква парк на Палићу, почетак рада наредне седмице

Како сазнајемо од понедељка, 4. септембра, објекат ће бити предат закупцима, а званично ће бити отворен за посетиоце можда већ у среду.

Извор: Subotica.Com

01.09.2023.

Аква парк на Палићу биће за децу из целе Србије „рај на земљи“ и све их позивам да дођу, поручио је Вучић током обиласка завршних радове на изградњи аква парка на Палићу, за који је планирано да ради током целе године, а унутар кога ће постојати спа, велнес центар, као и затворени базени.

1105_1.jpg

„Ово је наша идеја била одавно. На овај начин се подиже туристичка понуда Палића, који је прелеп. Овде имате, лепе винарије, салаше, зоо-врт. Можда нам само фали мало хотела", навео је Вучић.

Нагласио је да је добро то што ће парк бити предат приватној компанији на управљање, јер како је истакао они на бољи начин управљају таквим објектима, али је нагласио да ће аква парк остати у власништву града.

Председник Србије је истакао и да ће аква парк сасвим сигурно привући посетиоце из свих делова Србије, али да ће такође бити интересантан и гостима из Мађарске.

Нагласио је да је то један од најмодернијих аква паркова у Србији.

Директорка д.о.о. „Парк Палић" Валерија Денч  је председника Србије упознала са свим активностима у којима посетиоци могу да уживају - руском сауном, сланом собом, собама за масажу, као и тобогане и базене на отвореном и другим садржајима.

У оквиру аква-парка биће пет отворених и исто толико затворених базена (комбинација термо-минералне и обичне хладне воде). Дечји базен биће површине од више од 700 квадрата, а базени са комплексима тобогана површине од око 160 квадрата.

Затворени део велнес и спа центра ће заузимати површину од више од 3.000 квадратних метара, где ће поред базена бити пратећи садржај у виду сауна, тапидаријума, модерних салона за улепшавање, негу и уживање, ресторана са кафе баром, инфо пултом и свим другим пратећим елементима који чине објекат ове намене.

На Палићу се ради и Водоторањ, али и поплочавање стазе поред језера, као и уклањање нелегалних објеката.

Извор: subotica.info

01.09.2023.

ПАЛИЋ - Председник Александар Вучић изјавио је данас да Палић добија један од најмодернијих аква паркова и оценио да ће та инвестиција вредна 15 милиона евра подићи туристички потенцијал не само Палића већ и целе Србије.

1106_1.jpg

 

Аква парк на Палићу биће за децу из целе Србије "рај на земљи" и све их позивам да дођу, поручио је Вучић током обиласка завршних радове на изградњи аква парка "Палић", за који је планирано да ради током целе године, а унутар кога ће постојати спа, велнес центар, као и затворени базени.

"Ово је наша идеја била одавно. На овај начин се подиже туристичка понуда Палића, који је прелеп. Овде имате, лепе винарије, салаше, зоо-врт. Можда нам само фали мало хотела", навео је Вучић.
Курти намерава да похапси све Србе који су способни да бране север КиМ

Александар Вучић је изјавио данас да је намера премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да похапси све Србе који су способни да бране север Косова и Метохије, додавши да му то неће ићи онако како је замислио.

"Куртијева је намера да похапси све оне за које мисли да су физички и интелектуално способни да бране север, не би ли могао или да протера људе, или да заузме север Косова", рекао је Вучић у обраћању новинарима након обиласка завршних радова на изградњи аква парка "Палић".

Додао је да ће се наставити хапшења Срба на КиМ.
Не бавим се протестима већ развојем Србије

Вучић је изјавио данас да се не бави протестима већ развојем Србије, као и да је демократија најбољи облик политичког режима, а на њему је да пусти да неко изражава своје ставове.

Он је то рекао на захтев новинара да прокоментарише изјаву Синише Ковачевића, који је критиковао и опозицију и протесте и додао да док не угрожавају друге "нека раде шта хоће", као и да од почетка протеста није разумео њихов смисао.

На питање да каже шта мисли о критикама да није изградио ниједну школу и да је пут у Новом Пазару направио да би "пунио џешове Милану Радоичићу и Звонку Веселиновићу" Вучић каже да је нама потребно да обнављамо школе и да је то стравичан посао. 

Извор: Tanjug

09.08.2023.

Сви потребни предуслови да би се Аква парк на Палићу пустио у функцију биће окончани закључно са 31. августом, те ће први посетиоци моћи да се купају у овом објекту од септембра, најавио је Иштван Пастор, председник Скупштине предузећа “Парк Палић”.

1099_2.jpg

Како је објаснио, радови на изградњи Аква парка на Палићу је по Уговору требало да буду завршени до 31. јула, а како Уговор није продужен, заједно са његовим опстанком на снази примењиваће се све мере које су предвиђене, а чине систем заштите инвеститора, попут пенала и слично.

“Радови су у суштини завршени и иде технички пријем самог објекта и отклањање оних недостатака који су уочени у току техничког пријема. Технички пријем ће бити окончан, по нашем убеђењу, до краја августа”, казао је Пастор.

1099_1.jpg

“Паралелно са техничким пријемом, у овом моменту већ иде пробни рад. То значи да се пушта струја у систем, пушта се вода у систем и све почиње да се симулационо прати и употребљава како би се евентуални проблеми или грешке показале у овој фази”, појаснио је.

Он је нагласио да је раније у току данашњег дана одржана и Скупштина друштва, на којој је донето Решење којим је Скупштина и формално одобрила улазак у процес преговарања са “Елите Палић”, предузећем које се једино јавило на јавни оглас за давање у закуп овог објекта, те да очекује да ће у наредних неколико дана Уговор бити потписан.

“Од момента потписивања, према нацрту Уговора оператер у року од најдуже 30 дана треба да пусти објекат у експлоатацију према разговорима које смо имали прилике да водимо са власником, односно директором ‘Елите Палић’. Тај рок ће бити краћи него што је 30 дана и из тих разлога могу данас да кажем да је извесно да је вероватно, скоро сигурно да ће Аква парк бити завршен и пуштен у употребу са 31. августом, односно од почетка септембра”, казао је Пастор, додајући да не очекује никакве значајније проблеме који би могли да представљају било какву препреку за успешно окончање преговарачког процеса.

“Видим да се поставља питање зашто се отвара кад је крај сезоне. Желим да кажем да је Аква парк са садржајем за 12 месеци. С друге стране, желим да кажем да је првобитни пројекат дограђен у смислу да ће и у спољним базенима бити термалне воде. Значи, док не буде превише хладно, докле ће се базени са термалном водом моћи користити и у току јесени, односно у зависности од храбрости оних који буду долазили, можда и касније”, образложио је он.

На Палићу су недавно започели и радови на реконструкцији Водоторња, објекта старог 111. година који представља један од симбола овог места.
Купање у Аква парку на Палићу од септембра, завршетак реконструкције Водоторња до краја године 2

У то време је имао функцију обезбеђивања константног притиска у тада грађеном водоводном систему Палића, био је и место трамвајског окретишта, а данас представља улазну капију у Велики парк Палића.

Због његовог значаја, Пастор каже да је заслужио да добије ново рухо и буде реконструисан, обновљен и приведен оном стању у каквом је био пре више од једног века.

“Сви радови се изводе уз велику пажњу и уз надзор Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица због тога што је објекат од изузетног значаја. Радиће се практично све ово што је неопходно да би се последице зуба времена отклониле, замениће се сви дрвени елементи које је потребно заменити, затим делови опеке који су оштећени, замениће се и та шиндла којом је торањ прекривен. Извршиће се потпуна заштита фасаде, осветљење читавог објекта, значи све оно што је неопходно да би објекат имао сјај какав је имао”, објаснио је Пастор.

Средства за извођење радова обезбедила је Покрајинска влада, односно Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине у висини од 21,4 милиона динара.

“Радови су сада практично у припремној фази, као што видите постављају се скеле и треба да буду завршени до краја ове године”, поручио је Пастор.

Истовремено са овим, одвијају се и радови на поплочању стазе од хотела “Президент” према Мушком штранду.

До сада је урађено 770 метара стазе и преостало је још око 250 метара, што Пастор очекује да ће бити завршено до краја овог месеца.

“Поставља се и мобилијар у истом стилу у ком стилу је и у Великом парку, укупно 13 клупа и 16 канти за смеће и мислим да ће то додатно допринети укупном визуленом доживљају”, рекао је Пастор.

“Углавном, очекујем да од септембра месеца Аква парк буде додатна привлачна снага која ће довлачити и задржати људе, што ће бити добро не само за Палић, него и за Град. Ако завршимо Аква парк и ове радове на поплочавању, доста смо радили и на уобличавању Пешчане плаже, односно Викенд насеља, ако завршимо Водоторањ, онда мислим да ће ова година бити изузетна што се тиче развоја Палића”, закључио је Иштван Пастор.

Фото: Ј. Патарчић/Данас (Архива)

Извор: danas.rs

09.08.2023.

Иако је у уговору са извођачем радова датум окончања радова на аква парку прецизиран као 31.јул, уговор није продужен, а паралелно са опстанком уговора на снази примењиваће се мере које штите инвеститора, односно пенали, рекао је председник Скупштине предузећа „Парк Палић“, Иштван Пастор. Он је такође додао да су у овом моменту радови у суштини завршени, те да је у току технички пријем објекта и отклањање евентуалних недостатака, за који се такође очекује да ће бити готово до краја месеца. Упоредо тече и пробни рад аква парка, те преговори са  оператером  „Елитте Палић“, коме је Скупштина предузећа данас и формално одобрила улазак у процес уговарања, а само потписивање уговора се очекује у следећих недељу дана, истакао је Пастор.

„Од момента потписивања уговора, према нацрту уговора оператер у року од најдуже 30 дана треба да пусти објекат у експлоатацију. Према разговорима које смо имали са власником „Елитте Палић“, тај рок ће бити краћи од 30 дана и из тог разлога данас могу да кажем да је извесно, да је изузетно вероватно, скоро сигурно да ће аква парк бити завршен и пуштен у употребу са 31.августом, односно од почетка септембра месеца.“

Извор: ТВ Суботица

09.08.2023.

Predsednik Skupštine preduzeća "Park Palić" Ištvan Pastor kaže da će akva-park biti završen do kraja avgusta i da će od početka septembra i zvanično početi sa radom.

1097_1.jpg
Pastor: Akva-park na Paliću trenutno u probnom radu, zvanično počinje s radom od septembra

On je rekao novinarima na Paliću da će ugovor sa preduzećem "Elite Palić", koji će upravljati objektom, biti potpisan u narednim danima.

"Radovi su završeni, ide tehnički Aprijem objekta i otklanjanje nedostataka koji su uočeni u toku tehničkog prijema. Trenutno je u toku probni rad na objektu", naveo je Pastor.

"Operater onda u roku od najviše 30 dana treba da pusti objekat u funkciju, a predviđamo da će taj rok biti kraći, pa je gotovo sasvim izvesno da će akva-park biti pušten u upotrebu od početka septembra", kazao je Pastor.
 
Sadržaji za građane, kako je istakao, biće dostupni tokom cele godine, jer će i u spoljnim bazenima biti termalne vode.
 
"Dok ne bude previše hladno, bazeni će se moći koristiti i u toku jeseni, a možda i kasnije", dodao je Pastor.

Извор: 021.rs

09.08.2023.

Нови рок за завршетак радова на аква-парку на Палићу је крај овог месеца, најавио је данас председник Скупштине предузећа Парк Палић Иштван Пастор. Уз завршен аква-парк, поплочање шеталишта на обали, сређивање викенд насеља и реконструкцију водоторња, по његовој оцени, ово ће бити изузетна гоидна за Палић. 

1092_1.jpg

„Желим да вам кажем да је једна ствар потпуно сигурна, да ћу ја бити тај који ће завршити Аква-парк у току овог месеца“ - поручио је Пастор новинарима.

Након још једног пробијеног рока за завршетак највеће инвестиције на Палићу у последњој деценији, Иштван Пастор најављује да ће извођачи због тога плаћати пенале, а да ће до новог рока бити спроведен технички пријем објекта, јер су радови завршени и у току је пробни рад система, и склопљен уговор са оператером који ће управљати објектом који је конципиран тако да буде у функцији током целе године.

1092_2.jpg

„Очекујем да од септембра месеца Аква-парк буде додатна привлачна снага која ће привлачити људе, која ће задржати људе, што ће бити добро не само за Палић, него и за град“- нагласио је Пастор.

Овог лета на Палићу су у току још две инвестиције. Започета је реконструкција једног од симбола Палића, његовог Водоторња, а у току је и поплочање последње деонице туристичког сектора клинкер опеком и постављање припадајућег урбаног мобилијара.

„Ако завршимо Аква-парк, ако завршимо ове радове око поплочавања, знате да смо радили доста на уобличавању пешчане плаже, односно Викенд насеља, ако завршимо Водоторањ, онда мислим да ће ова година бити изуетна што се тиче развоја Палића“- сматра Пастор.

Радови на Водоторњу, вредни 21 милион динара, требају бити окончани до краја године, а радови на поплочавању, вредни 36 милиона, до краја августа. Средства за све наведне инвестиције обезбеђена су делом из покрајинског, а делом из републичког буџета.

Извор: РТВ

09.08.2023.

Извесно је да ће аква парк бити завршен до краја августа, изјавио је данас Иштван Пастор, председник Скупштине предузећа "Парк Палић" приликом обиласка више текућих пројеката на Палићу у фази реконструкције.
Иштван Пастор: Аква парк до краја августа, објекат ће нудити садржај током целе године

1096_1.jpg

Технички пријем објекта, пробни рад и потписивање уговора са закупцем су кораци који ће, како је најавио Иштван Пастор, бити реализовани током овог месеца, а врата аква парка за посетиоце биће отворена најкасније од 1. септембра.

1096_2.jpg

САДРЖАЈИ АКВА ПАРКА ДОСТУПНИ ТОКОМ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ - Аква парк је са садржајем за 12 месеци. Са друге стране, желим да истакнем да ће у спољним базенима бити термална вода. Тако да ће се базени са термалном водом моћи користити и током јесени - навео је Пастор.

- Радови по уговору је требало да буду окончани до 31. јула текуће године. Уговор није продужен, али паралелно са опстанком уговора на снази примењиваће се све оне мере које су предвиђене у уговору, а чине систем заштите инвеститора. Значи пенали и све остало што је део уговора - навео је Пастор- Радови су у суштини завршени, сада иде технички пријем објекта и отклањање недостатака који су уочени у току техничког пријема. У овом моменту већ иде пробни рад, пуштају се струја и вода у систем и све почиње да се прати како би се евентуалне грешке показале у овој фази.

Иштван Пастор: Аква парк до краја августа, објекат ће нудити садржај током целе годинеУ наредним данима уследиће и потписивање уговора са закупцем, предузећем "Еллите Палић", казао је Пастор.

- Очекујем да у наредних неколико дана сви детаљи у вези са уговором буду рашчишћени и да он буде потписан. Иако оператер има рок од 30 дана од момента потписивања уговора да пусти аква парк у рад, тај рок ће бити краћи и зато данас могу да кажем да је извесно, скоро сигурно да ће аква парк бити пуштен завршен и пуштен у употребу до краја августа - истиче саговорник.

Иштван Пастор: Аква парк до краја августа, објекат ће нудити садржај током целе годинеОсим о аква парку, Пастор је на јутрошњој конференцији за медије говорио и о реконструкцији Водоторња, те најавио да ће по завршетку радова, који стају 21,4 милиона динара, овом симболу Палића бити враћен стари сјај.

1096_3.jpg

- Радови су тренутно у припремној фази, односно постављају се скеле, и реконструкција треба да буде завршена до краја ове године. Радиће се све оно што је неопходно да би се последице зуба времена отклониле - навео је саговорник и прецизирао - Замениће се сви дотрајали дрвени елементи, као и оштећена опека, биће замењена и шиндра (кровни покривач) којом је торањ прекривен. Радови обухватају и заштиту фасаде, постављање осветљења... Радови се изводе уз надзор Међуопштинског завода за заштиту споменика културе.

Иштван Пастор: Аква парк до краја августа, објекат ће нудити садржај током целе годинеДуж дела обале језера Палић (од хотела Президент" до некадашње "Фонтане") у току су и радови на поплочавању пешачке стазе и постављању мобилијара који треба да буду завршени до краја августа.

- Мислим да ће ова година бити изузетна што се тиче развоја Палића - закључио је Пастор. 

Извор: subotica.com

09.08.2023.

Председник Скупштине друштва „Парк Палић“ Иштван Пастор изјавио је данас за портал Маглочистач да ће радови на изградњи аква парка на Палићу бити завршен до краја августа, иако је средином јуна најавио да је завршетак ове инвестиције планиран до 31. јула.

1098_1.jpg

„Биће обзнањен дан када ће врата аква парка бити отворена. Све иде у оном правцу и оном динамиком како је било и предвиђено. Готови су грађевински радови, у току је технички пријем и пробни рад, и у току је уговарање аранжмана са оператером који ће да управља овим објектом“, навео је Пастор.

Он је казао да има неких додатних радова који се такође завршавају, и да ће све што је оштећено током изградње, попут прилазног пута, бити враћено у првобитно стање.

„Мало нас је спутавало време, што се тиче температура, по 40 степени, не само што људи не могу да раде, него се и материјали другачије понашају. Није било једноставно. Није никакав изговор, него је напросто констатација. Мислим да ће све то да се оконча до краја августа месеца као што је то и планирано“, објаснио је Пастор.

Аква парк ће, како је најављено средином јула, бити предат на управљање предузећу „Елите Палић“ које је било једини понуђач који се јавио на јавни оглас који је расписало предузеће „Парк Палић“.

У изградњу аква парка на Палићу уложено је 959 милиона динара, а укупна вредност овог пројекта је 1,6 милијарди динара. Из покрајинских извора је уложено још 120 милиона динара за потпуни завршетак радова.

Извор: www.maglocistac.rs

18.07.2023.

У просторијама предузећа ДОО „Парк Палић“ данас је одржан поступак отварања понуда за давање у закуп непокретности Аква Парк на Палићу.

Комисија је утврдила да се на Јавни оглас о спровођењу поступка прикупљања писмених понуда за давање у закуп Аква Парка на Палићу пријавио један понуђач.

1088_1.jpg

Увидом у документацију констатовано је да је предузеће „Елите Палић“ ДОО, Палић, у својству понуђача поднело благовремену и потпуну понуду, у складу са условима и критеријумима из Јавног огласа.

У предстојећем периоду, у складу са утврђеном процедуром, биће предузете даље неопходне и предвиђене радње у циљу закључења Акта о давању у закуп непокретности Аква Парк на Палићу са изабраним понуђачем, како би се створили услови за отпочињање обављања делатности.

Извор: rtv.rs

17.07.2023.

Палић, 17. јул – У просторијама предузећа ДОО „Парк Палић“ данас је одржан поступак отварања понуда за давање у закуп непокретности Аква Парк на Палићу. Комисија је утврдила да се на Јавни оглас о спровођењу поступка прикупљања писмених понуда за давање у закуп Аква Парка на Палићу пријавио један понуђач.
Увидом у документацију констатовано је да је предузеће „Елите Палић“ ДОО, Палић, у својству понуђача поднело благовремену и потпуну понуду, у складу са условима и критеријумима из Јавног огласа.
У предстојећем периоду, у складу са утврђеном процедуром, биће предузете даље неопходне и предвиђене радње у циљу закључења Акта о давању у закуп непокретности Аква Парк на Палићу са изабраним понуђачем, како би се створили услови за отпочињање обављања делатности.

Извор: subotica.info

17.07.2023.

Како су саопштили из предузећа, комисија је утврдила да се на јавни оглас за давање у закуп Аква парка на Палићу пријавио један понуђач.

Увидом у документацију, констатовано је да је предузеће „Елите Палић“ д.о.о, Палић, у својству понуђача поднело благовремену и потпуну понуду, у складу са условима и критеријумима из јавног огласа.

Из предузећа додају да ће у предстојећем периоду, у складу са утврђеном процедуром, бити предузете даље неопходне и предвиђене радње у циљу закључења Акта о давању у закуп непокретности Аква парка на Палићу са изабраним понуђачем, како би се створили услови за отпочињање обављања делатности.

Извор: danas.rs

17.07.2023.

Отварањем понуда за закуп аква парка, утврђено је да је једини понуђач који је поднео понуду и која је испунила све услове, предузеће "Елитте Палић" са Палића.
Само један понуђач за закуп аква парка на Палићу

1086_1.jpg

Данас је у просторијама предузећа "Парк Палић" одржан поступак отварања понуда за давање у закуп аква парка на Палићу. На Јавни оглас о прикупљању понуда за закуп, пријавио се један понуђач - "Елитте Палић", Палић. Ово предузеће поднело је благовремену и потпуну понуду, у складу са условима и критеријумима Јавног огласа. 

У предстојећем периоду, у складу са утврђеном процедуром, биће предузете даље неопходне и предвиђене радње у циљу закључења Акта о давању у закуп непокретности аква парк на Палићу са изабраним понуђачем, како би се створили услови за отпочињање обављања делатности - саопштили су из предузећа "Парк Палић".

Компанија "Елитте Палић" основана је 1994. године и једна је од водећих у области туризма и хотелијерства на Палићу и околини. У свом саставу послује са ресторанима “Мала гостиона” и “Рибља чарда”, као и хотелом “Парк” и депадансом “Језеро”.

У наставку су фотографије обиласка радова на аква парку од 27. јуна.

Извор: subotica.com

17.07.2023.

Суботица – Предузеће „Елите Палић” први је закупац аква парка на Палићу који би почетком августа требао да почне са радом.

У предузећу „Парк Палић” данас су отворене понуде за давање у закуп аква парка, а једино је предузеће „Елите Палић” поднело благовремену и потпуну понуду и испунило критеријуме из јавног позива.

1087_1.jpg

Из предузећа „Парк Палић” најављују да ће у предстојећем периоду наставити са утврђеном процедуром за закључење Акта о давању у закуп непокретности аква парка на Палићу са изабрани понуђачем.

Радови на завршетку аква парка на Палићу, као и пробни период рада, требали би да буду окончани до краја јула. Аква парк на Палићу има пет базена у затвореном и четири базена на отвореном простору, а садржи низ водених објеката који треба да употпуне доживљај на води.

По процени предузећа „Парк Палић” месечни износ закупнине треба да износи  најмање 275.925. динара. Очекује се да нови закупац преузме на себе и значајна улагања око опремања простора, а закуп се закључује на 15 година.
„Франкфуртер алгемајне цајтунг”: да ли ће Индија постати нова Кина?

Предузеће „Елите Палић” управља ресторанима „Мала гостиона” и „Рибља чарда” , као и хотелима „Језеро” и „Парк” на Палићу.

Извор: politika.rs

17.07.2023.

 ПАЛИЋ -

Сваке суботе у шест поподне, сви туристи који посећују Палићко језеро моћи ће једним делом да осете зашто је ово летовалиште некада било монденско. Као и пре више од једног века, када је традиција успостављена, музички павиљон биће место концерата који требају да употпуне палићке шетње обалом и Великим парком. 

1075_1.jpg

 

Концертом Цимбали бенда из Мађарске, Музички пављон на Палићу поново је заживео у својој изворној функцији – да шетачима у променади употпуни ужитак квалитетном музиком.

„Наши гости који ће стићи на Палић сваке суботе увече, од данас па до шеснаестог септембра, моћи ће да уживају у акордима џеза, блуза и фолклор музике. Поред тога, имаћемо госте са италијанском музиком, наравно, ту ће бити и деца из музичких школа из Кањиже и из Суботице“- истиче директорка предузећа “Парк Палић” Валерија Денч.

Током више од једног века, Музички павиљон задржао је оригиналан облик и функцију, где су се некада сваког јутра и поподнева одржавали мали променадни концерти познатих музичара из Суботице или других крајева Угарске и улепшавали туристима шетњу палићким парком и обалом.

„Ми смо ту традицију оживели пре три године и ДОО Парк Палић је упутио позив музичарима, оркестрима, уметницима да свек суботе током летњих месеци свирају овде нашим Палићанима, Суботичанима и туристима. Ова манифестација, летњи концерти у Музичком павиљону почиње данас, односно серија тих концерата и до средине септембра ће суботама у шест увече увек други оркестар, ансамбл, свирати Палићанима, туристима и на овај начин ћемо да подигнемо и обогатимо понуду Палића као истакнуте туристичке дестинације“- каже председник Скупштине града Суботица Балинт Пастор.

Музички павиљон неизоставни је део заштићене целине познате као Велики парк.

Извор: rtv.rs

15.07.2023.

Председник Скупштине града Суботице, др Балинт Пастор (Др. Пáсзтор Бáлинт), данас је, на Палићу, свечано отворио програм под називом „Летњи концерти у Музичком павиљону“, манифестацију организовану с циљем  да се на Палић врати ова традиција и да Музички павиљон, који је од од свог подизања почетком 20. века био место малих променадних концерата,  поново добије своју улогу у анимацији палићких посетилаца.

1077_1.jpg

„Изузетну част ми представља отварање неке културне манифестације на Палићу. Тако је и овај пут. Пре две године оживели смо традицију стару 110 година. Наиме, почетком 20. века тадашњи челници града мислили су да је добра идеја да се изгради овај Музички павиљон и да ансамбли, извођачи, уметници и музичари свирају у овом павиљону, пружајући забаву шетачима, Палићанима, Суботичанима и туристима који су боравили на Палићу. Ми смо у јуну 2021. године оживели ову традицију, д.о.о. ’Парк Палић’ је упутио позив музичарима, ансамблима и уметницима, пружајући им прилику да наменски користе ову прелепу малу грађевину и свирају Палићанима, Суботичанима и туристима“, подсетио је др Балинт Пастор.

1077_2.jpg

Он је изразио захвалност запосленима у предузећима „Парк Палић“ д.о.о. и Јавном предузећу „Палић-Лудаш“, јер, како је рекао, захваљујући пре свега њиховом раду Палић има овако леп амбијент.

„За неколико недеља, или месеци, почиње и реконструкција Водоторња, изграђеног такође у стилу мађарске варијанте сецесије. Ускоро ћемо имати и аква-парк у пуном капацитету, значи чинимо све да обогатимо туристичку понуду Палића, али и да штитимо и чувамо наше вредности на Палићу, какав је Музички павиљон. Тим речима желим да отворим ову манифестацију, а Палићанима, Суботичанима и туристима који ће овде боравити наредних недеља желим да уживају у музици и у свему што Палић може да им пружи“, нагласио је др Балинт Пастор.

1077_3.jpg

Ово је трећа година како „Парк Палић” д.о.о. позива уметнике и ансамбле да одрже концерт, па ће тако до средине септембра током осам суботњих дана од 18.00 часова шетаче забављати пригодна музика.

Ове суботе концерт је одржао мађарски „Цимбали бенд", 22. јула ће наступити Италијански културни центар „Пиазза Италиа“, а 29. јула „Горданов Блуес Гхетто“.

У августу ће бити одржана три концерта: 5. августа наступиће женски хор „Фемина ВОX“, 12. августа Златне фруле Војводине, а 26. августа умеће ће показати Суботички дувачки оркестар и Дувачки оркестар из Купусине.

Септембар је резервисан за младе наде традиционалне музике: 2. септембра ће наступити дечји гудачки оркестар „Престо“ Музичке школе из Суботице, а 16. септембра Основна музичка школа Кањижа.

Извор: subotica.info

12.07.2023.

Свечано отварање манифестације “Летњи концерти у Музичком павиљону” на Палићу, одржаће се у суботу, 15. јула, с почетком у 18 часова, када ће наступити “Цимбали банд” из Мађарске.

У жељи да врати традицију малих променадних концерата у Музичком павиљону, предузеће „Парк Палић“ је пре две године покренуло ову манифестацију, када су током лета, суботом, у овом јединственом објекту у стилу сецесије наступали кантаутори, бендови и музички састави.

1081_1.jpg

И ове године суботе у јулу, августу и септембру биће резервисане за концерте у Музичком павиљону, па ће 22. јула публика моћи да послуша наступ Италијанског културног центра “Пиазза Италиа”, а 29. јула концерт састава “Горданов Блуес Гхетто”.

Посетиоце Палића 5. августа очекује наступ Женског хора “Фемина Воx”, 12. августа Златне фруле Војводине, док ће 26. августа засвирати Суботички дувачки оркестар и Дувачки оркестар из Купусине.

Дечји гудачки оркестар “Престо” Музичке школе Суботица наступиће 2. септембра, а Основна музичка школа из Кањиже 16. септембра.

Циљ ове манифестације је да посетиоцима и туристима пружи комплетнији угођај и да кроз квалитетну музику употпуни доживљај Палића.

Извор: danas.rs

07.07.2023.

Након што је крајем прошлог месеца, уклањањем тринаест оронулих објеката, окончана прва фаза радова, предузеће "Парк Палић" наставља са реализацијом пројекта уређења Викенд насеља, те се интензивно ради на проналажењу начина и решења за уклањање рушевних објеката који су у власништву приватних или правних лица. Претходне недеље уклоњена су два таква објекта.
Уклоњена још два оронула објекта у Викенд насељу

1070_1.jpg

Полазећи од чињенице да је уређење Викенд насеља од заједничког интереса за власнике објеката, као и за туристички потенцијал Палића, одржан је велики број састанака и консултација са представницима предузећа или њиховим правним наследницима са циљем проналажења најучинковитијих решења.

1070_2.jpg

- Као резултат препознавања заједничког циља - да Викенд насеље на Палићу од неуређене, оронуле и неприступачне урбанистичке целине поново постане функционалан и атрактиван део Палића, власници појединих објеката већ су кренули у реализацију договорених активности - објашњавају из предузећа "Парк Палић" - Уважавајући значај овог објекта, предузеће "Адам шпед" је, у складу са постигнутим договором, прошле недеље о свом трошку већ уклонило два објекта на својим парцелама уз само шеталиште, а у току је процедура за добијање потребних дозвола за уклањање трећег, на самом улазу у Викенд насеље.

1070_3.jpg

Уклоњена још два оронула објекта у Викенд насељуУклоњена још два оронула објекта у Викенд насељуНадлежни очекују да ће и друга предузећа која у свом власништву имају објекте за рушење или санацију пружити свој допринос у складу са Планом детаљне регулације за Викенд насеље и пројектом уређења овог дела Палића.

Из предузећа "Парк Палић" још једном позивају власнике нелегализованих објеката, као и власнике запуштених објеката, односно оних који су у рушевном стању да им се обрате како би се пронашла адекватна и законски утемељена решења.

Извор: subotica.com

05.07.2023.

Уређење Викенд насеља на Палићу: Уклоњено још два оронула објекта уз шеталише Палић

5. јул – Након што је крајем јуна уклањањем 13 оронулих објекта завршена прва фаза радова, предузеће „Парк Палић“ д.о.о. наставља са спровођењем пројекта уређења Викенд насеља на Палићу и интезивно ради на проналажењу начина и решења за уклањање девастираних и рушевних објеката који су у власништву правних или приватних лица.

1069_1.jpg

Полазећи од чињенице да је уређење Викенд насеља од заједничког интереса за власнике објеката, као и за туристички потенцијал Палића, одржан је велики број састанака и консултација са представницима предузећа или њиховим правним наследницима, са циљем проналажења најучинковитијих решања.

1069_2.jpg

Као резултат препознавања заједничког циља да Викенд насеље на Палићу од неуређене, оронуле и неприступачне урбанистичке целине поново постане фунционалан и атрактиван део Палића, власници појединих објеката су већ кренули у реализацију договорених активности.

1069_3.jpg

Уважавајући значај овог пројекта, предузеће „Адам Шпед“ Д.О.О. је, у складу са постигнутим договором, претходне недеље о свом трошку већ уклонило два објекта на својим парцелама уз само шеталиште, а у току је процедура за добијање потребних дозвола за уклањање трећег, на самом улазу у Викенд насеље.

1069_4.jpg

Изражавамо очекивање да ће, каo што је договорено на одржаним састанцима, и друга предузећа чији су објекти валоризовани као објекти за рушење или санацију пружити свој допринос, у складу са Планом детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу и Пројектом уређивања грађевинског земљишта у јавној својини - уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу.

Предузеће „Парк Палић“ д.о.о. још једном позива све власнике нелегализованих објеката као и власнике објеката који су у рушевном и запуштеном стању да подрже иницијативу коначног уређења овог насеља које је деценијама запуштено и да нам се обрате како бисмо у сарадњи са надлежним институцијама заједнички пронашли адекватна и законски утемељена решења

Извор: subotica.info

05.07.2023.

Палић, 5. јул – Након што је крајем јуна уклањањем 13 оронулих објекта завршена прва фаза радова, предузеће „Парк Палић“ д.о.о. наставља са спровођењем пројекта уређења Викенд насеља на Палићу и интезивно ради на проналажењу начина и решења за уклањање девастираних и рушевних објеката који су у власништву правних или приватних лица. Полазећи од чињенице да је уређење Викенд насеља од заједничког интереса за власнике објеката, као и за туристички потенцијал Палића, одржан је велики број састанака и консултација са представницима предузећа или њиховим правним наследницима, са циљем проналажења најучинковитијих решања.

1071_1.jpg

Као резултат препознавања заједничког циља да Викенд насеље на Палићу од неуређене, оронуле и неприступачне урбанистичке целине поново постане фунционалан и атрактиван део Палића, власници појединих објеката су већ кренули у реализацију договорених активности.

1071_2.jpg

Уважавајући значај овог пројекта, предузеће „Адам Шпед“ Д.О.О. је, у складу са постигнутим договором, претходне недеље о свом трошку већ уклонило два објекта на својим парцелама уз само шеталиште, а у току је процедура за добијање потребних дозвола за уклањање трећег, на самом улазу у Викенд насеље.

1071_3.jpg

Изражавамо очекивање да ће, као што је договорено на одржаним састанцима, и друга предузећа чији су објекти валоризовани као објекти

Извор: balkantv.rs

05.07.2023.

Након што је крајем јуна уклањањем 13 оронулих објекта завршена прва фаза радова, предузеће „Парк Палић“ д.о.о. наставља са спровођењем пројекта уређења Викенд насеља на Палићу и интезивно ради на проналажењу начина и решења за уклањање девастираних и рушевних објеката који су у власништву правних или приватних лица.

1073_1.jpg

Полазећи од чињенице да је уређење Викенд насеља од заједничког интереса за власнике објеката, као и за туристички потенцијал Палића, одржан је велики број састанака и консултација са представницима предузећа или њиховим правним наследницима, са циљем проналажења најучинковитијих решања. Као резултат препознавања заједничког циља да Викенд насеље на Палићу од неуређене, оронуле и неприступачне урбанистичке целине поново постане фунционалан и атрактиван део Палића, власници појединих објеката су већ кренули у реализацију договорених активности. Уважавајући значај овог пројекта, предузеће „Адам Шпед“ Д.О.О. је, у складу са постигнутим договором, претходне недеље о свом трошку већ уклонило два објекта на својим парцелама уз само шеталиште, а у току је процедура за добијање потребних дозвола за уклањање трећег, на самом улазу у Викенд насеље.

– Изражавамо очекивање да ће, као што је договорено на одржаним састанцима, и друга предузећа чији су објекти валоризовани као објекти за рушење или санацију пружити свој допринос, у складу са Планом детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу и Пројектом уређивања грађевинског земљишта у јавној својини – уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу. Предузеће „Парк Палић“ д.о.о. још једном позива све власнике нелегализованих објеката као и власнике објеката који су у рушевном и запуштеном стању да подрже иницијативу коначног уређења овог насеља које је деценијама запуштено и да нам се обрате како бисмо у сарадњи са надлежним институцијама заједнички пронашли адекватна и законски утемељена решења. – поручује Валерина Денч, директор “Парк Палић” доо.

Извор: lovalova.rs

13.06.2023.

Министар туризма и омладине Хусеин Мемић обишао је данас Водоторањ, Велики парк, Велику терасу и аква парк на Палићу.

1062_1.jpg

-  Министарство је уложило 959 милиона динара за изградњу аква и спа центра, чија је укупна вредност  1.6 милијарди динара. Недавно ми је председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао да ће покрајина дати још 120 милиона динара за комплетан завршетак и верујем да ће, како је најављено, 1. августа аква парк почети са радом – нагласио је министар Мемић, истичући да је ова година рекордна по улагању у туристичку инфраструктуру - Суботица и Палић имају око 50 одсто страних туриста, циј нам је да тај број повећамо али и да задржимо домаће туристе. Ово су највећа улагања, у наредном периоду уложићемо 16 милиона евра за развој инфраструктуре а добар део тих средстава биће усмерен у Подунавље. 

1062_2.jpg

У пратњи домаћина Иштвана Пастора, председника Скупштине предузећа „Парк Палић“, министар Мемић је обишао неке од пројеката који се тренутно реализују на Палићу.

1062_3.jpg

Посета министра сваки локалитет који се обилази ставља у фокус интересовања, а нама је то веома важно, јер се на Палићу припремају велика дешавања. Аква парк је инвестиција која се реализује од 2018. године, а реалан план је да је завршимо до краја јула. Ових дана се интензивно ради на расписивању јавног позива за одабир оператера који ће водити рачуна о објекту и обезбеђивати квалитет услуга који ће привлачити посетиоце – најавио је Пастор. - Ту је и генерална реконструкција Водоторња, за шта је обезбеђено 35 милиона динара и верујемо да ће до краја године он вратити свој првобитни сјај. Наставља се са постављањем украсних цигли у пешачком делу, од хотела „Президент“ до бивше „Фонтане“. На Викенд насељу су настављени радови и чинимо све да Палић привлачи и задржи госте.

1062_4.jpg

Извор: subotica.com

13.06.2023.

СУБОТИЦА - Аква парк на Палићу би требао да почне са радом 1. августа, поновио је данас председник Скупштине друштва "Парк Палић" Иштван Пастор.

Он је радове на овој инвестицији, која представља једно од највећих улагања у туристичку инфраструктуру у Војводини, обишао у друштву министра туризма и омладине Републике Србије Хусеина Мемића.

1063_1.jpg

Радови на изградњи Аква парка почели су још 2018. године.

Ова инвестиција је вредна 1,6 милијарди динара, од чега је Србија, преко Министарства за туризам и омладину, уложила близу 960 милиона.

Да се радови приводе крају уверио се и данас и надлежни министар Хусеин Мемић, коме је Иштван Пастор, председник Скупштине друштва "Парк Палић" поновио да посао може бити завршен у наредних месец и по дана.

"Имамо намеру, реалан план да ову инвестицију завршимо до краја јула месеца ове године. Ових дана се интензивно ради на респисивању јавног позива за одабир оператера, који ће газдовати, који ће водити рачуна о овом објекту и обезбеђивати квалитет услуга који ће привлачити људе и који ће задовољавати људе", рекао је Пастор.

Министар Мемић је након обиласка градилишта на Палићу истакао да се у Србији улажу значајна средства како би се домаћи туристи задржали на нашим дестинацијама, али уједно и привукао што већ број страних туриста.

Само у наредном периоду ће у туристичку инфраструктуру у нашој земљи бити уложено 16 милиона евра, рекао је Мемић.

"Добар део тих средстава ћемо уложити у Подунавље. Ускоро иде расписивање јавне набавке за три велика пројекта, а то су Ковин, Бела Црква и Нови Сад. Градићемо дуж Дунавске магистрале. Знате и сами да је председник Републике дао ветар у једра када су у питању ти пројекти и желим овде да упутим апел и другим локалним самоуправама и градовима да спреме пројекте. Ми смо оформили и неколико радних група, јер жеља нам је да и након ове године наставимо са великим улагањима у туризам и туристичку инфраструктуру", истакао је министар Мемић.

1063_2.jpg

Мемић је подсетио присутне да су туристички показатељи у прва четири месеца ове године бољи од прошлогодишњих.

Говорећи о ваучерима, он је рекао да очекује да Владе Србије наредних дана донесе одлуку, након чега би дистрибуција нове туре ваучера могла да почне за недељу дана.

Извор: РТВ

13.06.2023.

Министар туризма и омладине Републике Србије Хусеин Мемић обишао је данас 13. јуна, у пратњи председника Скупштине друштва „Парк Палић“ Иштвана Пастора, палићки водоторањ, Велики парк, Велику терасу и новоизграђени Аква парк на Палићу чије се отварање жељно ишчекује, према новом року, 31. јула текуће године.

1064_1.jpg

– Авка парк је инвестиција која је у току од 2018. године, имамо реалан план да га завршимо до краја јула ове године. Ових дана се интензивно ради на расписивању јавног позива за одабир оператера који ће водити рачуна о овом објекту и обезбеђивати квалитет услуга које ће привлачити и задовољавати људе. – изјавио је Иштван Пастор придодавши да је са министром Мемићем разговарао и о осталим пројектима који ће се реализовати на Палићу, пре свега о генералној реконструкцији водоторња.

1064_3.jpg

– Јавни позив је пре неколико дана објављен, обезбеђена су сва средства за извођење тих радова, око 35 милиона динара и рачунамо да ће водоторањ имати нови сјај негде до краја ове године. Поред тога кренуће се са наставком постављања украсних цигли на пешачкој стази од хотела Президент па до некадашње фонтане. Настављамо и са радовима на викенд насељу, све са намером да Парк Палић личи на оно како ми то замишљамо, да привлачи и задржи госте током целе године. – поручио је Пастор.

1064_4.jpg

– Ми смо у Аква спа центар уложили 959.000.000 динара милиона, укупна вредност пројекта је 1,6 милијарди динара, недавно ми је председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао да ће Аутономна покрајина Војводина дати још 120 милиона динара за потпуни завршетак ових радова. Нама јесте интерес да задржимо оне људе који до сада ишли у Мађарску у неке лепше Аква спа центре. По нашој процени Суботицу и Палић чине око 50% страних туриста који долазе али нам је циљ и да задржимо домаће туристе и да повећамо број страних туриста. – истакао је Мемић уз додатак да ова улагања представљају највећа улагања у туристичку инфраструктуру у овој години.

1064_5.jpg

Према речима министра, Србија ће у наредном периоду уложити још 16.000.000 еура за развој туристичке инфраструктуре земље, део тих средстава уложиће се у подунавље где се ускоро расписују јавне набавке за три велика пројекта у Ковину, Белој Цркви и Новом Саду.

1064_6.jpg

– Ова година је још боља у односу на рекордну 2022. годину, још успешнија и по броју девизног прилива и по броју домаћих и страних туриста у прва четири месеца. Овакви пројекти, важни за државу, сигурно имају за циљ да се домаћи туристи задрже, а страни туристи да дођу. – рекао је Мемић нагласивши да је изградња Аква парка на Палићу највеће улагање у туристучку инфраструктуру Војводине у последњих 30 година.

1064_7.jpg

 

Извор: LOVA LOVA

06.06.2023.

Најављен план о уређењу простора викенда насеља на Палићу је званично кренуо данас.

У прилогу изјаве за медије Пастора Иштвана и Валерије Денц.

1079_1.jpg

Такође медији су добили из прве руке оно што су желели о СПА центру.

Када ће СПА бити доступан за грађане?

1079_2.jpg

План је првог августа, до када би се требао у посао увести и, по конкурсу, менаџер који ће водити центар.

Извор:  subotica.info

04.06.2023.

Рушење 12 девастираних легалних и нелегалних објеката у Викенд насељу на Палићу почело је у сарадњи са предузећем "Парк Палић" и приватним власницима.

1051_1.jpg

Директорка предузећа "Парк Палић" Валерија Денч изјавила је да је ово почетак решавања вишедеценијских проблема у викенд насељу.
"Контактирали смо све приватне власнике који имају објекте у овом насељу. Остала су нам још 32 објекта где нисмо успели да дођемо до власника, али ћемо настојати да пронађемо људе који имају везе са овим објектима", рекла је она.
Њихов циљ је, како је навела, не само да сруше поменуте објекте, него и да очисте викенд насеље како би оно постало једно од најлепших делова Палића.
 
Подсетила је да је простор према плану детаљне регулације у власништву Града Суботице.
 
"Град ће имати велику шансу да заради јер припремамо плацеве за даљу продају. Ово је почетак изградње новог Викенд насеља", истакла је Денч.
 
За рушење објеката из покрајинских извора обезбеђено је укупно 36 милиона динара.

Извор: 021.rs

04.06.2023.

 ПАЛИЋ - У "Викенд насељу" на Палићу, где су некада била одмаралишта предузећа и лепе приватне викендице, тренутно има око 50 руинираних објеката. Данас је отпочело њихово рушење како би овај простор био уређен и враћен у функцију туризма. video icon

Срушен је први од руинираних, нелегално изграђених објеката у приватном власништву у "Викенд насељу" на Палићу, а иста судбина чека ових дана укупно 12 викендица које годинама уназад руже ово туристичко насеље.

1052_1.jpg

Почетак рушења оронулих објеката уприличен је у присуству медија и под будним оком челника ЈП "Парк Палић".

"Намера нам је да све оно што је ругло, све оно што нема власника, све оно што се не може довести у функционално стање - порушимо, уклонимо. Желимо да "Викенд насеље" добије лепше обрисе и поново постане простор примерен туристичкој намени", истакао је Иштван Пастор, председник Скупштине ЈП "Парк Палић".

1052_2.jpg

Он је изјавио је да је у току процес доношења решења о рушењу за још четири објекта, а Валерија Денч, директорка ЈП "Парк Палић", рекла је да предстоје разговори са власницима још 32 објекта који треба да буду уклоњени.

"Наш циљ је да заиста очистимо "Викенд насеље" како би овај простор поред "Пешчане плаже" поново био један од најлепших делова Палића у које ће хрлити задовољни туристи", истакла је Валерија Денч, директорка ЈП "Парк Палић".

Након рушења оронулих објеката, плацеви којима газдује град биће уређени и понуђени на продају, са циљем да будући власници ту изграде нове објекте који ће служити за украс Викенд насеља и вратити му улогу угледног туристичког места на обали језера Палић.

Извор: РТВ

04.06.2023.

Радови на објекту требали би да буду завршени у наредне две седмице, а до 31. јула трајаће период пробног рада. Након тога, авка парк биће отворен за посеотиоце.

Аква парк на Палићу требао би да буде завршен до 31. јула ове године и након тога и  отворен за кориснике, рекао је Иштван Пастор, председник Друшта “Парк Палић”, при почетку радова на рушењу викенд насеља.
Првобитни рок за завршетак авка парка и велнеса на простору поред језера био је 31. мај, међутим, због сложености завршних радова оне је пролонгиран за два месеца.

1080_1.jpg

„Пре неколико дана са генералним извођачем потписали смо анекс уговора и продужили рок за завршетак радова, за пуштање у погон, и за пробни рад до 31. јула ове године. То значи да ће у наредне две до три недеље бити окончани сви уговорени радови, паралелно са тим већ сада иде технички пријем комплетног објекта. Од тренутка завршетка радова до 31. јула одвијаће се пробни рад без посетилаца како би се утврдило да ли све функционише, да ли је све у реду, да ли нешто треба поправити. Финансијска средства, као и техничко извођачки услови су обезбеђени, у то нас уверавају и извођачи са којима смо свакодневно у контакту и надзире се напредовање радова“ рекао је Пастор.
Аква парк на Палићу има пет базена у затвореном и четири базена на отвореном простору, низ објеката који треба да употпуно доживљај на води, а почетком маја Скупштина града донела је одлуку да је предузећа „Парк Палић“ задужено за расписивање конкурса и давања у закуп не само аква парка, али и Велику терасу на Палићу.

Пастор каже да ће већ наредне седмице именовати комисију која треба да распише конкурс за тражење и одабир управљача аква парком.
„Желели би да се он укључи већ у фази пробног рада како би од 31. јула и сам био у стању да води објекат и да аква парк буде у функцији за посетиоце. Неће бити једноставно, кратко је време на располагању, али одабир оператера једна од кључних ствари за фунцкионисање јер желимо да буде беспрекорно, чисто, онако како доликује и то је основна намера у тражењу партнера за посао“ рекао је Пастор.

Градска одлука предвиђа и услове под којима може овај објекат да се изда у азкуп, а то је временски рок до 15 година, док ће цена закупа бити у складу са градском одлуком о идзавању пословних простора.

„Корисна површина аква парка, дакле део који је у функцији за посетиоце је 4.281 метара квадратних и када се то помноги за ценом из градске одлуке добијамо месечни износ закупнине од најмање 275.925. динара. Треба имати у виду да онај ко буде управљао имаће на почетку и значајна улагања, око обезбеђења особља, али и опремања простора, потом улагање у одржавање. За мене овде проблем није питање закупнине, она може да буде и нешто нижа, али ако то преузме неко ко ће да привуче и задржи људе, мислим да сви ћемо од тога да профитирамо и доносиће  већи дорпинос читавом одмаралишту“ рекао је Пастор.

Извор: subotica.info

03.06.2023.

У Викенд насељу на Палићу је почело рушење 12 оронулих и девастираних објеката који се уклањању у сарадњи са предузећем „Парк Палић“ и приватним власницима легалних или нелегалних објеката чији изглед више деценија нарушава изглед Палића.

Директорка предузећа „Парк Палић“, Валерија Денч, изјавила је новинарима да је ово почетак решавања вишедеценијских проблема у Викенд насељу.

1054_1.jpg
Рушење нелегалних објеката у Викенд насељу Палић, фото: Subotica.info (Никола Тумбас)

„Контактирали смо све приватне власнике који имају објекте у овом насељу. Остало нам је још 32 објекта где нисмо успели да дођемо до власника, али ћемо настојати да пронађемо људе који имају везе са овим објектима“, рекла је.

Њихов циљ је, како је навела, не само да сруше поменуте објекте, него и да очисте Викенд насеље како би оно постало једно од најлепших делова Палића.

Валерија Денч је подсетила да је простор према плану детаљне регулације у власништву Града Суботице.

„Град ће имати велику шансу да заради јер припремамо плацеве за даљу продају. Ово је почетак изградње новог Викенд насеља“, истакла је Денч.

За посао рушења објеката, из покрајинских извора обезбеђено је укупно 36 милиона динара.

Извор: Маглочистач

03.06.2023.

Јуче је почело уклањање оронулих и девастираних објеката у Викенд насељу на Палићу.
Почело уклањање девастираних објеката у Викенд насељу

1055_1.jpg

У наредном периоду биће уклоњено укупно 12 бесправно саграђених објеката у Викенд насељу које грађани називају палићки "Бејрут".

- У потпуности смо се држали процедуре и закона и захваљујући томе је читав овај процес био поприлично сложен. Одлуци о уклањању објеката претходило је утврђивање чињеница од стране градских инспектора да се ради о објектима који нису за коришћење, односно да их није могуће адаптирати, потом се утврђивало јесу ли објекти саграђени у складу са законом, а Секретаријат за грађевинарство је утврдио да су незаконито изграђени и на крају је установљено да нема правног основа за легализацију ових објеката - појаснио је Иштван Пастор, председник Скупштине предузећа "Парк Палић"- У перспективи, највероватније сличну судбину доживеће још 4 објекта, али пошто поступак није у потпуности окончан, сачекаћемо како бисмо 100 одсто били сигурни да никоме не кршимо никакво право.

1055_2.jpg

Из предузећа "Парк Палић" поручују да се уређење Викенд насеља наставља и након уклањања девастираних објеката.

- Ово је крај палићког "Бејрута" и почетак новог Викенд насеља. Плацеви на којима се налазе објекти за рушење биће очишћени и уређени. Они су у власништву Града и представљају право богатство, пошто ће бити припремљени за даљу продају, па ће Град имати велику шансу да заради - истакла је Валерија Денч, директорка предузећа "Парк Палић".

Денч наводи да нису успели да ступе у контакт са власницима укупно 32 објекта, те ће у наредном периоду поново покушати да их контактирају.

- Постоје и оронули објекти који су у приватном власништву, па поново молим власнике да крену у адаптацију, јер је циљ да очистимо Викенд насеље и да оно постане један од најлепших делова Палића - закључује саговорница.

Извор: subotica.com

02.06.2023.

Предузеће “Парк Палић” у децембру прошле године започело је акцију сређивања Викенд насеља на Палићу. Уследио је мукотрпан посао контактирања власника и провера да ли су одређени објекти и некретнине легализовани, а све у циљу како би се овај део туристичког насеља, након више година небриге довео у ред.

1053_1.jpg

Након много разговора и утврђивања чињеница од стране инспектора града Суботице да се ради о објектима који су у таквом стању да нису за коришћење, немају власнике и бесправно су подигнути, данас 02. јуна започето је са рушењем 12 објеката који су ружили Викенд насеље због кога је овај део Палића добио и назов палићки “Бејрут”.

1053_2.jpg

– Утврђено је да су ти објекти незаконито саграђени, исто тако и установљено је да нема правног основа за легализацију ових објеката и на бази тога је донето решење од стране Секретаријата за грађевинарство да град Суботица, односно инвеститор, а то је парк Палић, може да приступи уклањању ових објеката. Морам да се захвалим и Јавном правобраниоцу града Суботице због тога што је био веома професионалан и што је заједно са свима осталима који су били учесници у овом процесу подпомагао релативно брзо обављање овог процеса. – изјавио је председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, уз додатак да иста судбина чека још највероватније за четири објекта, потребно је само да се процес испитивања легалности објеката до краја заврши.

1053_3.jpg

– Изузетно сам радостан због тога што смо заједнички доказали да оно што се деценијама чинило немогућим, могуће је урадити и то у року од шест месеци ако се то жели и ако се упрегну сви они који око тога имају некакав задатак. Успели смо ово урадити на почетку туристичке сезоне, уредићемо овај простор како би Палић био спреман да прими велики број туриста који очекујемо у предстојећим месецима. – нагласио је Пастор.

1053_4.jpg

За овај пројекат, Влада АП Војводине обезбедила је средства у висини од 36 милиона динара.

– Остало је да дођемо до власника још 32 објекта, почећемо испочетка процес како бих контактирали власнике свих објеката, или људе који имају везе са власницима. Циљ је да очистимо Викенд насеље па молимо власнике оронулих објеката да обнове своје некретнине. Сви које смо контактирали били су одушевљени и позитивно са реаговали на то да је неко коначно почео да решава ситуацију. Нећемо стати док не будемо имали имали информације о статусима свих објеката, а ту смо и да помогнемо сви власницима и да на крају заједно решимо проблем. – истакла је Валерија Денч, директор “Парк Палић” д.о.о..

Фото: Пастор Иштван/Facebook

Извор:  Лова Лова

27.03.2023.

У прилогу видео запис са приказом радова на бетонирању подова, разводу струјне мреже, подног грејања, термо изолације, канализационих радова, варењу цеви у систему водоинсталације као и постављању керамике.

1046_1.jpg

Извор: Subotica.Info

21.03.2023.

Предузеће пружа и помоћ грађанима у легализацији објеката који су у приватном власништву.

Разлог за то је припремање викенд насеља за будуће инвеститоре.

1031_1.jpg

"Према евиденцији из Катастра непокретности и података, прикупљених обиласком свих објеката на терену, утврђено је да се 195 објеката у викенд насељу налазе у приватном власништву, правних или физичких лица. Од тог броја, 28 објеката је потпуно запуштено, руинирано или напуштено", наводе у овом предузећу.

У сарадњи са јавним предузећем "Палић-Лудаш" у току наредне недеље почеће акција крчења зараслих површина у овом насељу, проређивања и одношења шибља и другог растиња.

Предузеће "Парк Палић" је до сада урадило парцелацију за 30 блокова, а услови за то су брисање непостојећих објеката из Катастра непокретности, као и уклањање одређених објеката који се налазе ван регулационих линија.

Извор: 021.rs

21.03.2023.

У току месеца фебруара и првој половини марта предузеће „Парк Палић“ Д.О.О. интензивирало је спровођење корака који за циљ имају започето уређење Викенд насеља на Палићу. Према евиденцији заснованој на подацима Катастра непокретности и подацима прикупљеним обиласком свих објеката на терену, утврђено је да се 195 објеката у Викенд насељу налазе у приватном власништву, правних или физичких лица.

1029_1.jpg

Од наведеног броја, 28 објеката је потпуно запуштено, руинирано или напуштено. У склопу спровођења Пројекта уређивања грађевинског земљишта у јавној својини – уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу на Палићу, предузеће „Парк Палић“ контактирало је са већином приватних лица или предузећа који имају објекте у Викенд насељу, а кроз директне сусрете и састанке, као и консултације телефоном и писаним путем, разговарано је са више од 30 власника нелегалних, запуштених или руинираних објеката.

Током ових консултација заинтересовани грађани су најчешће постављали питања везана за то да ли је објекат намењен за рушење по усвојеном Плану детаљне регулације за Викенд насеље, да ли постоји могућност за легализацију објеката, као и да ли постоји могућност за откуп земљишта на којем се објекат налази. Пружањем адекватних одговора, стручних савета и сугестија у вези са статусом објекта, могућностима реконструкције и могућностима легализације објеката, предузеће „Парк Палић“ наставиће да, заједно са власницима, и у предстојећем периоду проналази одговарајућа решења, са крајњим циљем правног, урбанистичког, инфраструктурног и сваког другог уређења „Викенд насеља“.

У склопу овог циља, у сарадњи са ЈП „Палић-Лудаш“, у току наредне недеље почеће акција крчења зараслих површина у Викенд насељу, проређивања и одношења шибља и другог растиња. На основу усвојеног Плана детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу, предузеће „Парк Палић“ у наредном периоду наставиће и са даљом парцелацијом нових пет блокова. До сада је извршена парцелација за 30 блокова, а услови за парцелацију су брисање непостојећих објеката из Катастра непокретности, као и уклањање одређених објеката који се налазе ван регулационих линија.

Извор: РТВ

19.03.2023.

У току месеца фебруара и првој половини марта предузеће "Парк Палић" Д.О.О. интензивирало је спровођење корака који за циљ имају започето уређење Викенд насеља на Палићу.

Према евиденцији заснованој на подацима Катастра непокретности и подацима прикупљеним обиласком свих објеката на терену, утврђено је да се 195 објеката у Викенд насељу налазе у приватном власништву, правних или физичких лица, наводи РТВ.

Од наведеног броја, 28 објеката је потпуно запуштено, руинирано или напуштено. У склопу спровођења Пројекта уређивања грађевинског земљишта у јавној својини – уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу на Палићу, предузеће "Парк Палић" контактирало је са већином приватних лица или предузећа који имају објекте у Викенд насељу, а кроз директне сусрете и састанке, као и консултације телефоном и писаним путем, разговарано је са више од 30 власника нелегалних, запуштених или руинираних објеката.
Током ових консултација заинтересовани грађани су најчешће постављали питања везана за то да ли је објекат намењен за рушење по усвојеном Плану детаљне регулације за Викенд насеље, да ли постоји могућност за легализацију објеката, као и да ли постоји могућност за откуп земљишта на којем се објекат налази. Пружањем адекватних одговора, стручних савета и сугестија у вези са статусом објекта, могућностима реконструкције и могућностима легализације објеката, предузеће "Парк Палић" наставиће да, заједно са власницима, и у предстојећем периоду проналази одговарајућа решења, са крајњим циљем правног, урбанистичког, инфраструктурног и сваког другог уређења "Викенд насеља".

У склопу овог циља, у сарадњи са ЈП "Палић-Лудаш", у току наредне недеље почеће акција крчења зараслих површина у Викенд насељу, проређивања и одношења шибља и другог растиња. На основу усвојеног Плана детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу, предузеће "Парк Палић" у наредном периоду наставиће и са даљом парцелацијом нових пет блокова. До сада је извршена парцелација за 30 блокова, а услови за парцелацију су брисање непостојећих објеката из Катастра непокретности, као и уклањање одређених објеката који се налазе ван регулационих линија.

Извор:  B92

17.03.2023.

Предузеће "Парк Палић" убрзано руши и уклања нелегалне и напуштене објекте у викенд насељу на Палићу и пружа помоћ грађанима у легализацији објеката који су у приватном власништву. Разлог за то је, како се наводи, припремање викенд насеља за будуће инвеститоре.

„Према евиденцији из Катастра непокретности и података, прикупљених обиласком свих објеката на терену, утврдјено је да се 195 објеката у викенд насељу налазе у приватном власништву, правних или физичких лица. Од тог броја, 28 објеката је потпуно запуштено, руинирано или напуштено“, наводе у овом предузећу.

1032_1.jpg

У сарадњи са јавним предузећћем „Палић-Лудаш“ у току наредне недеље почеће акција крчења зараслих површина у овом насељу, проредјивања и одношења шибља и другог растиња.

Предузеће „Парк Палић“ је до сада урадило парцелацију за 30 блокова, а услови за то су брисање непостојећих објеката из Катастра непокретности, као и уклањање одредјених објеката који се налазе ван регулационих линија.

Извор:  N1

17.03.2023.

Предузеће "Парк Палић" убрзано руши и уклања нелегалне и напуштене објекте у викенд насељу на Палићу и пружа помоћ грађанима у легализацији објеката који су у приватном власништву.

Разлог за то је припремање викенд насеља за будуће инвеститоре.

1033_1.jpg

"Према евиденцији из Катастра непокретности и података, прикупљених обиласком свих објеката на терену, утврђено је да се 195 објеката у викенд насељу налазе у приватном власништву, правних или физичких лица. Од тог броја, 28 објеката је потпуно запуштено, руинирано или напуштено", наводе у овом предузећу.

У сарадњи са јавним предузећћем "Палић-Лудаш" у току наредне недеље почеће акција крчења зараслих површина у овом насељу, проређивања и одношења шибља и другог растиња.

Предузеће "Парк Палић" је до сада урадило парцелацију за 30 блокова, а услови за то су брисање непостојећих објеката из Катастра непокретности, као и уклањање одређених објеката који се налазе ван регулационих линија.

Извор: Novi Magazin

17.03.2023.

У току фебруара и првој половини марта предузеће „Парк Палић“ је интензивирало активности на уређењу Викенд насеља на Палићу.

Како наводе из предузећа, према евиденцији Катастра непокретности и подацима прикупљеним обиласком свих објеката на терену, утврђено је да се 195 објеката у Викенд насељу налазе у приватном власништву, правних или физичких лица, од којих је 28 објеката потпуно запуштено, руинирано или напуштено.

1022_1.jpg

У склопу спровођења пројекта уређивања грађевинског земљишта у јавној својини, односно уклањања нелегалних и оронулих објеката и прибављања решења о њиховом уклањању у Викенд насељу, предузеће „Парк Палић“ је контактирало са већином приватних лица или предузећа који имају објекте у овом насељу, а кроз директне сусрете и састанке, као и консултације телефоном и писаним путем, разговарали су са више од 30 власника нелегалних, запуштених или руинираних објеката.

“Током ових консултација заинтересовани грађани су најчешће постављали питања везана за то да ли је објекат намењен за рушење по усвојеном Плану детаљне регулације за Викенд насеље, да ли постоји могућност за легализацију објеката, као и да ли постоји могућност за откуп земљишта на којем се објекат налази”, наводе из предузећа, додајући да ће заједно са власницима и у предстојећем периоду наставити да проналазе одговарајућа решења с крајњим циљем правног, урбанистичког, инфраструктурног и сваког другог уређења Викенд насеља.

У склопу овог циља, у сарадњи са ЈП „Палић-Лудаш“, у току наредне недеље почеће и акција крчења зараслих површина у Викенд насељу, проређивања и одношења шибља и другог растиња.

На основу усвојеног Плана детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу, предузеће „Парк Палић“ у наредном периоду наставиће и с даљом парцелацијом нових пет блокова.

До сада је извршена парцелација за 30 блокова, а услови за парцелацију су брисање непостојећих објеката из Катастра непокретности, као и уклањање одређених објеката који се налазе ван регулационих линија.

Извор: Danas

17.03.2023.

ПАЛИЋ –

У току месеца фебруара и првој половини марта предузеће „Парк Палић“ Д.О.О. интензивирало је спровођење корака који за циљ имају започето уређење Викенд насеља на Палићу. Према евиденцији заснованој на подацима Катастра непокретности и подацима прикупљеним обиласком свих објеката на терену, утврђено је да се 195 објеката у Викенд насељу налазе у приватном власништву, правних или физичких лица.

1023_1.jpg

Од наведеног броја, 28 објеката је потпуно запуштено, руинирано или напуштено. У склопу спровођења Пројекта уређивања грађевинског земљишта у јавној својини – уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу на Палићу, предузеће „Парк Палић“ контактирало је са већином приватних лица или предузећа који имају објекте у Викенд насељу, а кроз директне сусрете и састанке, као и консултације телефоном и писаним путем, разговарано је са више од 30 власника нелегалних, запуштених или руинираних објеката.

Током ових консултација заинтересовани грађани су најчешће постављали питања везана за то да ли је објекат намењен за рушење по усвојеном Плану детаљне регулације за Викенд насеље, да ли постоји могућност за легализацију објеката, као и да ли постоји могућност за откуп земљишта на којем се објекат налази. Пружањем адекватних одговора, стручних савета и сугестија у вези са статусом објекта, могућностима реконструкције и могућностима легализације објеката, предузеће „Парк Палић“ наставиће да, заједно са власницима, и у предстојећем периоду проналази одговарајућа решења, са крајњим циљем правног, урбанистичког, инфраструктурног и сваког другог уређења „Викенд насеља“.

У склопу овог циља, у сарадњи са ЈП „Палић-Лудаш“, у току наредне недеље почеће акција крчења зараслих површина у Викенд насељу, проређивања и одношења шибља и другог растиња. На основу усвојеног Плана детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу, предузеће „Парк Палић“ у наредном периоду наставиће и са даљом парцелацијом нових пет блокова. До сада је извршена парцелација за 30 блокова, а услови за парцелацију су брисање непостојећих објеката из Катастра непокретности, као и уклањање одређених објеката који се налазе ван регулационих линија.

Извор: Balkan TV

17.03.2023.

 ПАЛИЋ -

У току месеца фебруара и првој половини марта предузеће "Парк Палић“ Д.О.О. интензивирало је спровођење корака који за циљ имају започето уређење Викенд насеља на Палићу. Према евиденцији заснованој на подацима Катастра непокретности и подацима прикупљеним обиласком свих објеката на терену, утврђено је да се 195 објеката у Викенд насељу налазе у приватном власништву, правних или физичких лица.

Од наведеног броја, 28 објеката је потпуно запуштено, руинирано или напуштено. У склопу спровођења Пројекта уређивања грађевинског земљишта у јавној својини - уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу на Палићу, предузеће "Парк Палић“ контактирало је са већином приватних лица или предузећа који имају објекте у Викенд насељу, а кроз директне сусрете и састанке, као и консултације телефоном и писаним путем, разговарано је са више од 30 власника нелегалних, запуштених или руинираних објеката.

1024_1.jpg

фото, парк, палиц
Извор: Фото: Парк Палић

Током ових консултација заинтересовани грађани су најчешће постављали питања везана за то да ли је објекат намењен за рушење по усвојеном Плану детаљне регулације за Викенд насеље, да ли постоји могућност за легализацију објеката, као и да ли постоји могућност за откуп земљишта на којем се објекат налази. Пружањем адекватних одговора, стручних савета и сугестија у вези са статусом објекта, могућностима реконструкције и могућностима легализације објеката, предузеће "Парк Палић“ наставиће да, заједно са власницима, и у предстојећем периоду проналази одговарајућа решења, са крајњим циљем правног, урбанистичког, инфраструктурног и сваког другог уређења "Викенд насеља“.

У склопу овог циља, у сарадњи са ЈП "Палић-Лудаш“, у току наредне недеље почеће акција крчења зараслих површина у Викенд насељу, проређивања и одношења шибља и другог растиња. На основу усвојеног Плана детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу, предузеће "Парк Палић“ у наредном периоду наставиће и са даљом парцелацијом нових пет блокова. До сада је извршена парцелација за 30 блокова, а услови за парцелацију су брисање непостојећих објеката из Катастра непокретности, као и уклањање одређених објеката који се налазе ван регулационих линија.

Извор:  РТВ

17.03.2023.

У току месеца фебруара и првој половини марта предузеће „Парк Палић“ Д.О.О. интензивирало је спровођење корака који за циљ имају започето уређење Викенд насеља на Палићу. Према евиденцији заснованој на подацима Катастра непокретности и подацима прикупљеним обиласком свих објеката на терену, утврђено је да се 195 објеката у Викенд насељу налазе у приватном власништву, правних или физичких лица. Од наведеног броја, 28 објеката је потпуно запуштено, руинирано или напуштено. У склопу спровођења Пројекта уређивања грађевинског земљишта у јавној својини - уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу на Палићу, предузеће „Парк Палић“ контактирало је са већином приватних лица или предузећа који имају објекте у Викенд насељу, а кроз директне сусрете и састанке, као и консултације телефоном и писаним путем, разговарано је са више од 30 власника нелегалних, запуштених или руинираних објеката.

1025_1.jpg

Током ових консултација заинтересовани грађани су најчешће постављали питања везана за то да ли је објекат намењен за рушење по усвојеном Плану детаљне регулације за Викенд насеље, да ли постоји могућност за легализацију објеката, као и да ли постоји могућност за откуп земљишта на којем се објекат налази. Пружањем адекватних одговора, стручних савета и сугестија у вези са  статусом објекта, могућностима реконструкције и могућностима легализације објеката, предузеће „Парк Палић“ наставиће да, заједно са власницима, и у предстојећем периоду проналази одговарајућа решења, са крајњим циљем правног, урбанистичког, инфраструктурног и сваког другог уређења „Викенд насеља“. У склопу овог циља, у сарадњи са ЈП „Палић-Лудаш“, у току наредне недеље почеће акција крчења зараслих површина у Викенд насељу, проређивања и одношења шибља и другог растиња.

1025_2.jpg

На основу усвојеног Плана детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу, предузеће „Парк Палић“ у наредном периоду наставиће и са даљом парцелацијом нових пет блокова. До сада је извршена парцелација за 30 блокова, а услови за парцелацију су брисање непостојећих објеката из Катастра непокретности, као и уклањање одређених објеката који се налазе ван регулационих линија.

1025_3.jpg

Извор:  Subotica.info

17.03.2023.

У току фебруара и првој половини марта „Парк Палић“ је интензивирао спровођење корака који за циљ имају започето уређење Викенд насеља на Палићу, саопштили су из овог предузећа.

Према евиденцији заснованој на подацима Катастра непокретности и подацима прикупљеним обиласком свих објеката на терену, утврђено је да се 195 објеката у Викенд насељу налазе у приватном власништву, правних или физичких лица, од којих је 28 потпуно запуштено, руинирано или напуштено.

1026_1.jpg

„У склопу спровођења Пројекта уређивања грађевинског земљишта у јавној својини – уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу на Палићу, предузеће ’Парк Палић’ контактирало је са већином приватних лица или предузећа који имају објекте у Викенд насељу, а кроз директне сусрете и састанке, као и консултације телефоном и писаним путем, разговарано је са више од 30 власника нелегалних, запуштених или руинираних објеката“, напомињу.

Заинтересовани грађани су, додају, најчешће постављали питања везана за то да ли је објекат намењен за рушење по усвојеном Плану детаљне регулације за Викенд насеље, да ли постоји могућност за легализацију објеката, као и да ли постоји могућност за откуп земљишта на којем се објекат налази.

„Пружањем адекватних одговора, стручних савета и сугестија у вези са статусом објекта, могућностима реконструкције и могућностима легализације објеката, предузеће ’Парк Палић’ наставиће да, заједно са власницима, и у предстојећем периоду проналази одговарајућа решења, са крајњим циљем правног, урбанистичког, инфраструктурног и сваког другог уређења Викенд насеља“, наводи се у саопштењу за јавност.

Тако ће у току наредне недеље, а у сарадњи са ЈП „Палић-Лудаш“, почети акција крчења зараслих површина у Викенд насељу, проређивања и одношења шибља и другог растиња.

Такође, на основу усвојеног ПДР-а за Викенд насеље, „Парк Палић“ ће у наредном периоду наставити и са даљом парцелацијом нових пет блокова.

„До сада је извршена парцелација за 30 блокова, а услови за парцелацију су брисање непостојећих објеката из Катастра непокретности, као и уклањање одређених објеката који се налазе ван регулационих линија“, наводи се на крају.  

Извор: Magločistač

17.03.2023.

У току фебруара и првој половини марта предузеће „Парк Палић“ Д.О.О. интензивирало је спровођење корака који за циљ имају започето уређење Викенд насеља на Палићу.

1034_1.jpg

Према евиденцији заснованој на подацима Катастра непокретности и подацима прикупљеним обиласком свих објеката на терену, утврђено је да се 195 објеката у Викенд насељу налазе у приватном власништву, правних или физичких лица. Од наведеног броја, 28 објеката је потпуно запуштено, руинирано или напуштено. У склопу спровођења Пројекта уређивања грађевинског земљишта у јавној својини – уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу на Палићу, предузеће „Парк Палић“ контактирало је са већином приватних лица или предузећа који имају објекте у Викенд насељу, а кроз директне сусрете и састанке, као и консултације телефоном и писаним путем, разговарано је са више од 30 власника нелегалних, запуштених или руинираних објеката. Током ових консултација заинтересовани грађани су најчешће постављали питања везана за то да ли је објекат намењен за рушење по усвојеном Плану детаљне регулације за Викенд насеље, да ли постоји могућност за легализацију објеката, као и да ли постоји могућност за откуп земљишта на којем се објекат налази.

Уз помоћ адекватних одговора, стручних савета и сугестија у вези са статусом објекта, могућностима реконструкције и могућностима легализације објеката, „Парк Палић“ наставља да, заједно са власницима, и у предстојећем периоду проналази одговарајућа решења, са крајњим циљем правног, урбанистичког, инфраструктурног и сваког другог уређења „Викенд насеља“. У склопу овог циља, у сарадњи са ЈП „Палић-Лудаш“, у току наредне недеље почеће акција крчења зараслих површина у Викенд насељу, проређивања и одношења шибља и другог растиња. На основу усвојеног Плана детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу, предузеће „Парк Палић“ у наредном периоду наставља и са даљом парцелацијом нових пет блокова.

До сада је извршена парцелација за 30 блокова, а услови за парцелацију су брисање непостојећих објеката из Катастра непокретности, као и уклањање одређених објеката који се налазе ван регулационих линија.

Извор:  Lova Lova

10.03.2023.

Аква парк на Палићу полако добија свој финални изглед. Радови који обухватају унутрашњи и спољашни део, одвијају се готово свакодневно од јануара, а планирани рок за завршетак је 31. мај. Из управе предузећа “Парк Палић” кажу да би своја врата за посетиоце комплекс требало да отвори до почетка купалишне сезоне.

Из надлежног предузећа кажу да је у току постављање канализационих цевовода, шахтова за прикупљање атмосферских вода, а ради се и на уређењу паркинг зоне у оквиру комплекса, који ће имати преко шездесет паркинг места за аутомобиле, два за аутобусе и три за мање комби превозе. Када је реч о унутрашњости објекта, у току је постављање подног грејања, поплочавање на појединим местима, изливање кошуљице, електро-радови, као и радови на базенима.

Поред тога, постављена је и трафо станица, а како Денч наводи крајњи рок за завршетак грађевинских радова је 31. мај.

У спољашњем делу комплекса налазиће се велики и релакс базен са масажерима, дечји базени са тобоганима, базен са термалном водом, док ће унутар објекта бити базен који ће моћи да се користи зими и лети, затим мањи базен за масажерима, као и дечји и релакс базен.

Извор: Yueco

27.01.2023.

Предузеће „Парк Палић“ саопштило је да су току бројне активности у вези са спровођењем најављеног и започетог Пројекта уређивања грађевинског земљишта у јавној својини, који подразумева уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу на Палићу.

1006_1.jpg

Како су навели, током децембра прошле и јануара ове године, извршен је обилазак свих објеката у Викенд насељу и, на основу утврђеног стања на терену, направљен је регистар са категоризацијом објеката и власништва над објектима и парцелама на којима се они налазе.

Такође, утврђен је статус легалности објеката, као и то да ли је објекат планиран за рушење по усвојеном Плану детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу.

“Од Градске управе Града Суботице, Службе за грађевинарство, затражене су и добијене информације везане за нелегалне објекте на овом подручју, те утврђено да ли је покренут поступак за легализацију истих”, наводе из предузећа “Парк Палић”.

Осим тога, предузеће је покренуло и поступак за брисање 19 објеката из Катастра непокретности, који су у власништву Републике Србије, а већ су срушени у претходном периоду.

Процес сагледавања осталих запуштених и потпуно девастираних објеката који су у власништву државе је у току и у припреми је поступак за њихово уклањање.

Из предузећа “Парк Палић” додају да је у току контактирање власника свих објеката у Викенд насељу који су у запуштеном стању, а у власништву су приватних лица или предузећа.

Заинтересовани грађани све информације у вези са Викенд насељем, као и статусом објеката у њиховој својини, могу да добију у просторијама предузећа на адреси Кањишки пут 17а, путем имејла zsolt.keiper@park-palic.rs или позивом на бројеве телефона 024/602-780 и 065/960-27-94 радним данима од 7 до 15 часова. Контакт особа је Жолт Кеипер.

Из предузећа поручују да ће статус објекта проверити у Плану детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу, те упутити грађане на надлежне институције како би се сагледале могућности у вези са легализацијом или реконструкцијом, уколико објекат није поменутим Планом предвиђен за рушење.

Извор: Данас

27.01.2023.

СУБОТИЦА/ПАЛИЋ – Предузеће „Парк Палић“ д.о.о. обавештава јавност да су у току бројне активности везане за спровеђење најављеног и започетог Пројекта уређивања грађевинског земљишта у јавној својини – уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу на Палићу.

У току децембра месеца прошле и јануара ове године, извршен је обилазак свих објеката у Викенд насељу и на основу утврђеног стања на терену направљен је регистар са категоризацијом објеката и власништва над објектима и парцелама на којима се они налазе.

1007_1.jpg

Такође, утврђен је статус легалности објеката, као и то да ли је објекат планиран за рушење по усвојеном Плану детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу. Од Градске управе Града Суботице, Службе за грађевинарство, затражене су и добијене информације везане за нелегалне објекте на овом подручју, те утврђено да ли је покренут поступак за легализацију истих.

Предузеће „Парк Палић“ покренуло је поступак за брисање 19 објеката из Катастра непокретности, који су у власништву Републике Србије, а већ су срушени у претходном периоду. Процес сагледавања осталих запуштених и потпуно девастираних објеката који су у власништву Републике Србије је у току и у припреми је поступак за њихово уклањање.

Обавештавамо јавност и да је у току контактирање власника свих објеката у Викенд насељу који су у запуштеном стању, а у власништву су приватних лица или предузећа.

Подсећамо заинтересоване да за све информације у вези са Викенд насељем, као и статусом објеката у њиховој својини могу да се обрате предузећу „Парк Палић“. Сва питања могу се упутити на адресу Кањишки пут 17а, Палић, или путем мејл адресе: zsolt.keiper@park-palic.rs.

Од понедељка до петка, у периоду од 7 до 15 часова, грађани се могу обратити и на бројеве телефона: 024 602 780 и 065 960 2794. Контакт особа је Зсолт Кеипер. Статус објекта проверићемо у Плану детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу, те упутити грађане на надлежне институције како би се сагледале могућности у вези са легализацијом или реконструкцијом, уколико објекат није поменутим Планом предвиђен за рушење.

Извор: Војводина уживо

 

 

26.01.2023.

Предузеће „Парк Палић“ обавештава јавност да су у току бројне активности које се односе на пројекат уређивања грађевинског земљишта у јавној својини - уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу на Палићу.

У децембру и јануару су надлежни обишли све објекте у Викенд насељу и на основу утврђеног стања је направљен регистар са категоризацијом објеката и власништва над објектима и парцелама на којима се они налазе. Такође, утврђен је статус легалности објеката, као и то да ли је објекат планиран за рушење по усвојеном Плану детаљне регулације за Викенд насеље. Од Службе за грађевинарство Градске управе затражене су и добијене информације у вези са нелегалним објектима на овом подручју, те је утврђено да ли је покренут поступак за њихову легализацију. Предузеће „Парк Палић“ је покренуло поступак за брисање 19 објеката из Катастра непокретности, који су у власништву Републике Србије, а већ су срушени у претходном периоду. Процес сагледавања осталих запуштених и потпуно девастираних објеката који су у власништву Републике Србије је у току и у припреми је поступак за њихово уклањање.

1008_1.jpg

У току је и  контактирање приватних или правних лица - власника свих објеката у Викенд насељу који су у запуштеном стању. Из „Парк Палића” подсећају заинтересоване да за све информације у вези са Викенд насељем, као и статусом објеката у њиховој својини могу да се обрате предузећу. Сва питања могу се упутити на адресу Кањишки пут 17а, путем мејла зсолт.кеипер@парк-палиц.рс, или телефоном на бројеве 024/602 780 и 065/960 2794, од понедељка до петка од 7 до 15 часова.  

Извор: РТВ Суботица

26.01.2023.

 ПАЛИЋ - Предузеће „Парк Палић“ д.о.о. обавештава да су у току бројне активности везане за спровеђење започетог Пројекта уређивања грађевинског земљишта у јавној својини - уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу на Палићу.

У току децембра месеца прошле и јануара ове године, извршен је обилазак свих објеката у Викенд насељу и на основу утврђеног стања на терену направљен је регистар са категоризацијом објеката и власништва над објектима и парцелама на којима се они налазе.

1009_1.jpg

палић, оронуле, куће
Извор: ДОО "Парк Палић"/ фото: Диновизија

Такође, утврђен је статус легалности објеката, као и то да ли је објекат планиран за рушење по усвојеном Плану детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу.

Од Градске управе Града Суботице, Службе за грађевинарство, затражене су и добијене информације везане за нелегалне објекте на овом подручју, те утврђено да ли је покренут поступак за легализацију истих.

Предузеће „Парк Палић“ покренуло је поступак за брисање 19 објеката из Катастра непокретности, који су у власништву Републике Србије, а већ су срушени у претходном периоду.

Процес сагледавања осталих запуштених и потпуно девастираних објеката који су у власништву Републике Србије је у току и у припреми је поступак за њихово уклањање.

1009_2.jpg

палић, оронуле, куће,
Извор: ДОО "Парк Палић"/ фото: Диновизија

Обавештавамо јавност и да је у току контактирање власника свих објеката у Викенд насељу који су у запуштеном стању, а у власништву су приватних лица или предузећа.

Подсећамо заинтересоване да за све информације у вези са Викенд насељем, као и статусом објеката у њиховој својини могу да се обрате предузећу „Парк Палић“.

Сва питања могу се упутити на адресу Кањишки пут 17а, Палић, или путем мејл адресе: зсолт.кеипер@парк-палиц.рс.

Од понедељка до петка, у периоду од 7 до 15 часова, грађани се могу обратити и на бројеве телефона: 024 602 780 и 065 960 2794.

Контакт особа је Зсолт Кеипер.

1009_3.jpg

палић, куће, оронуле
Извор: ДОО "Парк Палић"/ фото: Диновизија

Статус објекта проверићемо у Плану детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу, те упутити грађане на надлежне институције како би се сагледале могућности у вези са легализацијом или реконструкцијом, уколико објекат није поменутим Планом предвиђен за рушење, наводи се у саопштењу.

Извор: РТВ Војводине

26.01.2023.

Наставак активности на уређењу Викенд насеља на Палићу ПАЛИЋ, 26. јануар 2023. године – Предузеће „Парк Палић“ д.о.о. обавештава јавност да су у току бројне активности везане за спровеђење најављеног и започетог Пројекта уређивања грађевинског земљишта у јавној својини - уклањање нелегалних и оронулих објеката и прибављање решења о њиховом уклањању у Викенд насељу на Палићу.

У току децембра месеца прошле и јануара ове године, извршен је обилазак свих објеката у Викенд насељу и на основу утврђеног стања на терену направљен је регистар са категоризацијом објеката и власништва над објектима и парцелама на којима се они налазе.

Такође, утврђен је статус легалности објеката, као и то да ли је објекат планиран за рушење по усвојеном Плану детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу. Од Градске управе Града Суботице, Службе за грађевинарство, затражене су и добијене информације везане за нелегалне објекте на овом подручју, те утврђено да ли је покренут поступак за легализацију истих.

Предузеће „Парк Палић“ покренуло је поступак за брисање 19 објеката из Катастра непокретности, који су у власништву Републике Србије, а већ су срушени у претходном периоду. Процес сагледавања осталих запуштених и потпуно девастираних објеката који су у власништву Републике Србије је у току и у припреми је поступак за њихово уклањање.

Обавештавамо јавност и да је у току контактирање власника свих објеката у Викенд насељу који су у запуштеном стању, а у власништву су приватних лица или предузећа.

Подсећамо заинтересоване да за све информације у вези са Викенд насељем, као и статусом објеката у њиховој својини могу да се обрате предузећу „Парк Палић“. Сва питања могу се упутити на адресу Кањишки пут 17а, Палић, или путем мејл адресе:
zsolt.keiper@park-palic.rs.

1010_1.jpg

Од понедељка до петка, у периоду од 7 до 15 часова, грађани се могу обратити и на бројеве телефона: 024 602 780 и 065 960 2794. Контакт особа је Zsolt Keiper.

Статус објекта проверићемо у Плану детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу, те упутити грађане на надлежне институције како би се сагледале могућности у вези са легализацијом или реконструкцијом, уколико објекат није поменутим Планом предвиђен за рушење.

Извор: subotica.info

26.01.2023.

Предузеће „Парк Палић“ д.о.о. обавештава јавност да су у току бројне активности везане за спровеђење пројекта уређивања грађевинског земљишта у јавној својини у Викенд насељу на Палићу, а које се односе на уклањање нелегалних и оронулих објеката.

“У току децембра месеца прошле и јануара ове године извршен је обилазак свих објеката у Викенд насељу и на основу утврђеног стања на терену направљен је регистар са категоризацијом објеката и власништва над објектима и парцелама на којима се они налазе. Такође, утврђен је статус легалности објеката, као и то да ли је објекат планиран за рушење по усвојеном Плану детаљне регулације за Викенд насеље на Палићу. Од Градске управе Града Суботице, Службе за грађевинарство, затражене су и добијене информације везане за нелегалне објекте на овом подручју, те утврђено да ли је покренут поступак за легализацију истих”, наводи се у саопштењу за јавност.

1011_1.jpg

Предузеће „Парк Палић“ је покренуло поступак за брисање 19 објеката у власништву Републике Србије из Катастра непокретности, који су већ срушени у претходном период, док је процес сагледавања осталих запуштених и потпуно девастираних објеката у републичком власништву у току и у припреми је поступак за њихово уклањање.

Паралелно, у току је и контактирање власника свих објеката у Викенд насељу који су у запуштеном стању, било да су у питању приватна лица или предузећа.

“Подсећамо заинтересоване да за све информације у вези са Викенд насељем, као и статусом објеката у њиховој својини могу да се обрате предузећу ‘Парк Палић’. Сва питања могу се упутити на адресу Кањишки пут 17а, Палић, или путем мејл адресе: zsolt.keiper@park-palic.rs”, напомињу из овог предузећа.

Извор: Magločistač

12.12.2022.

Уклањање оронулих, небезбедних и нелегалних објеката, легализација објеката у добром стању, те препарцелизација, посао је који предузеће “Парк Палић” планира да реализује у наредне две године и тиме стане на крај дугогодишњем проблему запуштености Викенд насеља на Палићу, које се због свог изгледа још популарно назива “Бејрут” .

1017_1.jpg

Према речима Иштвана Пастора, председника Скупштине предузећа “Парк Палић”, уређење Викенд насеља је један од најкрупнијих инвестиционих подухвата, без којег нема могућности за развој туризма на Палићу.

“Викенд насеље у овом моменту располаже са негде око 380 објеката и највећи део тих објеката је урбанистички и грађевински у реду. Међутим, има јако пуно објеката код којих има низ отворених питања и што се тиче њиховог правног, урбанистичког и физичког статуса”, каже Пастор.

Како објашњава, то се не односи само на оне објекте који су били у власништву фирми, а које данас више не постоје или су у стечају, већ и на друге објекте, због чега је потребно све сагледати и утврди у каквом су стању.

Он је подсетио и да је План детаљне регулације (ПДР) за Викенд насеље усвојен још 2010. године, а да се од тада нико није упустио у решавање овог проблема “због тога што је то очигледно један сложен и веома тежак посао”.

1017_2.jpg

“Али мислимо да без тога нема могућности развоја Палића. Нема амбијента који ће додатно довлачити људе и дизати рејтинг Палићу. Из тог разлога желимо да се у овај посао упустимо, не да би стварали конфликтну ситуацију, него да би правили ситуацију у којој ћемо бити партнери једни другима, из које ћемо проналазити решења која ће значити констатацију онога што је легално и повлачење свих оних потеза где је потребно да се отклони оно што није легално или оно што не може да опстане”, објашњава Пастор.

За отпочињање овог, како каже “Сизифовог посла”, у који су укључене и све надлежне институције, Покрајинска влада је обезбедила 36,5 милиона динара, а први корак биће прикупљање документације за уклањање објеката код којих је с правне стране све “чисто”, односно где не постоје никакве недоумице, истиче Валерија Денч, директорка предузећа “Парк Палић”.

“Углавном су за рушење објекти који нису предвиђени у ПДР-у. Тих објеката је 51 комад. Тамо имамо и у добром, бољем стању објеката, али углавном су рушевине у питању. Наш први корак ће бити да обавестимо о информацији коју имамо власнике или задње кориснике који су тамо живели или били присутни или имамо податке о њима”, каже Денч.

Оно што такође наводи као проблем, јесте да је око двадесетак објеката евидентирано у Катастру, док на лицу места не постоје, а да је за 102 објекта утврђено да су у добром стању, али их треба легализовати.

“Стојимо на располагању да нађемо заједничко решење. Ако је власник објекта годинама користио парцелу, а није имао право за то, или објекат постоји годинама или живе у тим објектима, да не мисле да ми сад идемо и рушимо све пред собом, него ћемо заједнички да нађемо такво решење које ће донети лепе ствари Палићу, туризму и Суботици”, истиче Денч, додајући да у Викенд насељу има доста породица које тамо живе током целе године, а којима ће предузеће изаћи у сусрет и помоћи око легализације објеката.

“Такве објекте нисмо планирали уопште да рушимо, где живе људи. То је битно. Оно што је планирано и треба да буде свима нама у циљу да се нађе решење. Нећемо никога ставити на улицу, то није наш циљ”, подвлачи Денч.
Почиње сређивање Викенд насеља на Палићу, у плану уклањање 51 објекта 2
Фото: Ј. Патарчић/Данас

У наредним данима ће на адресе свих 380 власника објеката стићи и писмо од директорке “Парк Палића”, у којем ће бити назначен број телефона особе која ће им бити на располагању за сва питања.

Такође, предузеће могу да контактирају и путем имејла, али и да дођу лично у просторије “Парк Палића”.

“Уколико код нас дође власник коме је у реду документација са парцелом, значи у његовом је власништву, има грађевинску дозволу, има изграђену кућу која је пристојног карактера и жели да купи окућницу, онда ћемо му помоћи у томе који су кораци где би могао да купи, наравно уз сагласност ПДР-а. У случају да негде постоји могућност или захтев од стране власника да жели, лепа је кућа, све је у реду са тиме, али у ПДР-у није тако уцртано и не смета, ако треба, онда ћемо да тражимо, не због једног пројекта, али за више таквих пројеката или захтева ћемо ићи у правцу да се измени ПДР. То је у крајњим случајевима, јер нећемо да рушимо кућу јер у ПДР-у није превиђено, а тамо живе људи и не желимо никоме зло. Зато кажем да смо отворени и сви који живе тамо или који имају било шта у власништву у Викенд насељу да дођу да заједно нађемо решење”, поручује Валерија Денч.

Крајни циљ сређивања Викенд насеља јесте да се припреми терен за будуће инвестиције, јер из године у годину расте број домаћих и страних посетилаца на Палићу, што наши саговорници очекују да ће се повећати завршетком изградње и пуштањем у рад аква парка са спа центром.

“Ово није политички подухват, ово је један урбанистичко, туристичко и цивилизацијски подухват. Он нема везе са страначком политиком, ово је газдовање имовином која је у власништву града, којим сада газдује ‘Парк Палић’. Потпуно сам сигуран да, ако се ово питање крене решавати, отвараће се простори у којима ће се појављивати нови инвеститори. Напросто ће ситуација морати да се промени, јер Палић мора да личи на туристичку дестинацију која је туристичка дестинација прве категорије и спада у шест таквих у Србији. Не може овако да остане”, закључује Иштван Пастор.

    Завршетак радова на аква парку 31. маја 2023. године, избор оператера круцијално питање

    Директорка предузећа “Парк Палић” Валерија Денч и државни секретар Министарства туризма и омладине Урош Кандић потписали су јуче у Београду уговор о додели 480 милиона динара за завршетак радова на изградњи спа центра са аква парком на Палићу.

    Према њеним речима, средства би у наредним данима требало да буду пребачена, а цео посао завршен до 31. маја 2023. године.

    “Ми смо искористили одлуку Владе за добијање средстава, где су тачно навели износ и позицију средстава, да попишемо уговор са фирмом која је била једини понуђач на јавној набавци, због поштовања законских рокова. Радови већ теку лепо, потписан је и уговор са извођачем за изградњу паркинг простора на аква парку и они 12. децембра улазе у саму изградњу тог дела”, каже Валерија Денч.

    Међутим, како истиче Иштван Пастор, једно од круцијалних питања јесте избор оператера овог огромног комплекса, који ће располагати са четири базена, осам великих и два дечија тобогана, спа и велнес садржајима, неколико сауна, хамамом, као и рестораном са локалним специјалитетима.

    “Можемо саградити аква парк, али је питање ко ће то да држи у функцији, ко ће да води рачина о томе да ту све буде како треба. То је један додатни задатак који Град треба да обави, будући да је аква парк практично у власништву Града. Ми мислимо да би требало расписати јавни позив и одабрати некога ко се с тим професионално зна бавити. Не мислимо да то може да буде ‘Парк Палић’, не мислимо да то може да буде јавно предузеће за спортске објекте, већ мислимо да треба да одаберемо професионалног оператера који је битан због тога да ниво услуге која ће се ту пружати, буде такав какав ће привлачити туристе”, поручије Иштван Пастор.

Извор: Danas

07.12.2022.

Предузеће “Парк Палић” покренуло је пројекат уређења Викенд насеља на Палићу. У наредне две године у плану је да се реше све урбанистичко – катастарске процедуре, како би се овај простор који већ дуго година стоји неуређен, претворио у погодно тло за будуће инвеститоре и развој туристичких потенцијала Палића. На простору некадашњег великог одмаралишта тренутно се налази 380 објеката и 433 парцеле, а од укупног броја 51 објекат није обухваћен Планом детаљне регулације. Један део њих се налази у добром стању, међутим већина објеката ће бити срушена.

1015_1.jpg

Председник Скупштине овог предузећа Иштван Пастор, истакао је да је уређење и сређивање Викенд насеља један је од најкрупнијих инвестиционих подухвата, без којег нема могућности за развој туризма, који како је нагласио, не значи само изградњу нових објеката, него истовремено подразумева “прављење реда у задњој башти”, јер постоји великим број оних код којих има низ отворених питања што се тиче правног, урбанистичког, али и физичког статуса.

1015_2.jpg

“То се не односи само на оне објекте који су били у власништву фирми које више не постоје, или су у стечају као што је рецимо “29. Новембар” или неке друге фирме које су на Палићу имале своје објекте. Све то треба сагледати и видети у каквом је стању, али морам да кажем да је ово Сизифов посао. Овај проблем је присутан дуги низ година, иако је План детаљне регулације за Викенд насеље од стране Скупштине града усвојен још 2010. године. Нико се за 12 година није упустио да се бави овим, пошто је очигледно један тежак посао, али мислимо да без тога нема могућности развоја Палића, ни амбијента који ће додатно довлачити људе и који ће дизати рејтинг и из тог разога желимо да се у овај посао упустимо, не да би стварали конфликтну ситуацију, него да би правили ситуацију у којој ћемо бити партнери једни другима и из којег ћемо проналазити решења која ће значити констатацију онога што је легално иИи повлачење свих оних потеза где је потребно да се отклони оно што не може да опстане”. Пастор је напоменуо да предузеће “Парк Палић” овај посао ради у сарадњи са свим осталим релевантним институцијама, за чију реализацију је Покрајинска влада обезбедила 36,5 милиона динара. “Неопходна је једна значајна екипа која ће се бавити са овим, а потребна су и значајна средства за реализацију овог пројекта. Ово је заједнички интерес свих нас да створимо један амбијент у којем нико овај потез неће доживети негативно, већ као један напор да се реши нешто како то не би постало и остало део наше свакодневице”, додао је он.

У наредним данима на адресе власника објеката биће послато писмо од стране Парк Палић-а, а сви они моћи ће да добију одговоре на сва питања везано за њихове објекте лично у просторијама овог предузећа или путем мејла и телефона.

“Људи треба да знају да смо ми на располагању и да ово треба да буде наш заједнички пројекат. Оно што је нама јако важно је да имамо потпуну подршку Градске управе, јер без Катастра и Секретаријата за грађевинарство и инспекције ми не можемо ништа. У неким моментима ће сигурно бити теже, али најбитније је да сви који ће бити укључени или ће имати или имају проблем, само још годинама нису кренули да га решавају, имају сигурност, јер ће све бити јавно и ми смо ту да помогнемо и желимо да нађемо заједничко решење. Уколико је на пример власник објекта годинама користио парцелу, а није имао право на то, да не мисли да ми сада идемо и рушимо све пред собом, него желимо да заједно пронађемо решење које ће допринети лепим стварима на Палићу и туризму Града Суботице. Постоји други проблем са Катастром, јер има 27 објеката где на лицу места не постоји објекат, а према нацрту он постоји, а како би Град имао могућнсот продаје тих парцела, ти кораци се морају спровести како би све било чисто и припремљено за долазак будућих инвеститора. Људи све више посећују Палић, завршетком Аква парка имаћемо све више посетилаца, а тренутно Викенд насеље представља један ружан и неуређен простор”, истакла је Валерија Денч, директорица предузећа “Парк Палић”.

1015_3.jpg

Први корак у уређењу Викенд насеља биће наручивање техничке документације за рушење објеката, а паралелно ће се вршити низ активности прибављања дозвола и документације са Грађевинском инспекцијом и Секретаријатом за грађевинарство, док ће се имовинско – правни односи уређивати са правобранилаштвом и другим релевантним институцијама. Све активности овог пројекта биће усаглашене са потребама Плана детаљне регулације.

Извор: Суботица Данас

07.12.2022.

Захваљујући подршци Покрајинске владе од 36 и по милиона динара, према плановима, викенд насеље на Палићу ће у наредне две године бити у потпуности урећено. О томе су, на конференцији за новинаре говорили Иштван Пастор и Валерија Денч.

Викенд насеље на Палићу, чији је план детаљне регулације Скупштина града усвојила још 2010.године, налази се већ одавно у веома лошем, али све до сада није направљен никакав конкретан искорак у решавању те ситуације. Захваљујући подршци Покрајинске владе, овај део Палића сада може бити обновљен.

1016_1.jpg

Иштван Пастор је истакао да је уређење викенд насеља једна од највећих и најзначајнијих инвестиција у погледу развоја туризма на Палићу. Многи објекти и викендице су сада већ пропале, а и њихов урбанистички, правни и власнички статус је такође нерешен, додао је председник Скупштине предузећа Парк Палић. Међу њима су и викендице некадашњих синдиката суботичких предузећа. Покрајинска влада је сада обезбедила финансијска средства за израду пројектне документације за објекте који чекају на рушење, а и за финансирање самог посла рушења. Овај пројекат може да се заврши за две године.

1016_2.jpg

Иштван Пастор, председник Скупштине предузећа Парк Палић: „Постоји један део објеката који су, грађевински и физички, у таквом стању да не могу да остану онакви какви се могу виде у овом тренутку. То се налази на 50 метара од обале Палића, и ако размишљемо у том правцу да и наредне године желимо да повећамо број посетилаца на Палићу за 30 одсто, као што се је то било ове године, онда је сасвим извесно да не треба само обезбедити нове садржаје, већ се и постојеће окружење треба направит таквим да оно буде достојно Палића.”

1016_3.jpg

Наредних дана ће предузеће Парк Палић писменим путем обавестити све власнике да ће тај процес бити покренут, и за све заинтересоване ће обезбедити стално телефонско дежурство, рекао је Иштван Пастор. За овај пројекат је предузеће Парк Палић добило пуну подршку Градске управе у Суботици и надлежних инспекција, рекла је Валерија Денч. На основу важећег, делимичног плана детаљне регулације, уређењем викенд насеља је обухваћено више од 300 објеката и око 430 парцела, додао је директорица предузећа Парк Палић. У катастру непокретности је уписано и 27 непостојећих објеката. Проблем додатно отежава и чињеница да се већина напуштених, оронулих викендица налази дуж пешчане плаже, која се сматра туристичком атракцијом. 102 објекта се налази у добром стању, али се они морају легализовати, јер већина викендица није укњижена. У оронулом стању се налази 51 објекат, и њих чека рушење.

1016_4.jpg

Валериа Денцс, директорица, предузеће Парк Палић: „Већина викендица су објекти који немају власника, парцела већ припада граду, али не можемо идентификовати власништво над објектом. Није само то једна од кључних тема овог пројекта, већ и то да се направи једна веома лепа ствар за Палић, да се осмисли један уређени део и да се та идеја спроведе у дело. Да, болан део представља рушење, али је мислим да ако у наредне две године успемо да направимо ред у викенд насељу, ред који може да привуче инвеститоре, то ће бити много већи резултат од тога да морамо да срушимо 51 објекат.”

На самој конференцији за новинаре је најављено и то да ће ребалансом републичког буџета бити обезбеђено 480 милиона динара за завршетак радова на изградњи аква парка на Палићу. Уговор ће бити потписан у четвртак у Министарству туризма Републике Србије. Радови би тако могли бити завршени до 31. маја 2023. године. За будућег управљача аква парка на Палићу ће највероватније бити расписан конкурс за јавну набавку.

Извор: Pannon RTV

О нама

Изградње туристичке дестинације високе категорије по принципима одрживог развоја

Инвестирајте са стилом

Инвеститорима су на располагању инфраструктурно опремљене локације, у власништву Града Суботице

Чланови Скупштине

Чланови Скупштине предузећа Парк Палић

Јавни конкурси и огласи

Друштво са ограниченом одговорношћу за управљање развојем туристичког простора „Парк Палић“, Палић

Галерија слика

Наменске употребе државне имовине ради валоризације туристичких ресурса

Организациона структура

Унутрашња организација Д.О.О. „Парк Палић“ је уређена Правилником о систематизацији радних места.

Фотографије са прелепог Палића

Палићко језеро, бисер Војводине