Пишу о нама
Обнавља се викенд насеље, а изградња аква парка би могла да буде завршена до краја маја
07.12.2022.

Захваљујући подршци Покрајинске владе од 36 и по милиона динара, према плановима, викенд насеље на Палићу ће у наредне две године бити у потпуности урећено. О томе су, на конференцији за новинаре говорили Иштван Пастор и Валерија Денч.

Викенд насеље на Палићу, чији је план детаљне регулације Скупштина града усвојила још 2010.године, налази се већ одавно у веома лошем, али све до сада није направљен никакав конкретан искорак у решавању те ситуације. Захваљујући подршци Покрајинске владе, овај део Палића сада може бити обновљен.

1016_1.jpg

Иштван Пастор је истакао да је уређење викенд насеља једна од највећих и најзначајнијих инвестиција у погледу развоја туризма на Палићу. Многи објекти и викендице су сада већ пропале, а и њихов урбанистички, правни и власнички статус је такође нерешен, додао је председник Скупштине предузећа Парк Палић. Међу њима су и викендице некадашњих синдиката суботичких предузећа. Покрајинска влада је сада обезбедила финансијска средства за израду пројектне документације за објекте који чекају на рушење, а и за финансирање самог посла рушења. Овај пројекат може да се заврши за две године.

1016_2.jpg

Иштван Пастор, председник Скупштине предузећа Парк Палић: „Постоји један део објеката који су, грађевински и физички, у таквом стању да не могу да остану онакви какви се могу виде у овом тренутку. То се налази на 50 метара од обале Палића, и ако размишљемо у том правцу да и наредне године желимо да повећамо број посетилаца на Палићу за 30 одсто, као што се је то било ове године, онда је сасвим извесно да не треба само обезбедити нове садржаје, већ се и постојеће окружење треба направит таквим да оно буде достојно Палића.”

1016_3.jpg

Наредних дана ће предузеће Парк Палић писменим путем обавестити све власнике да ће тај процес бити покренут, и за све заинтересоване ће обезбедити стално телефонско дежурство, рекао је Иштван Пастор. За овај пројекат је предузеће Парк Палић добило пуну подршку Градске управе у Суботици и надлежних инспекција, рекла је Валерија Денч. На основу важећег, делимичног плана детаљне регулације, уређењем викенд насеља је обухваћено више од 300 објеката и око 430 парцела, додао је директорица предузећа Парк Палић. У катастру непокретности је уписано и 27 непостојећих објеката. Проблем додатно отежава и чињеница да се већина напуштених, оронулих викендица налази дуж пешчане плаже, која се сматра туристичком атракцијом. 102 објекта се налази у добром стању, али се они морају легализовати, јер већина викендица није укњижена. У оронулом стању се налази 51 објекат, и њих чека рушење.

1016_4.jpg

Валериа Денцс, директорица, предузеће Парк Палић: „Већина викендица су објекти који немају власника, парцела већ припада граду, али не можемо идентификовати власништво над објектом. Није само то једна од кључних тема овог пројекта, већ и то да се направи једна веома лепа ствар за Палић, да се осмисли један уређени део и да се та идеја спроведе у дело. Да, болан део представља рушење, али је мислим да ако у наредне две године успемо да направимо ред у викенд насељу, ред који може да привуче инвеститоре, то ће бити много већи резултат од тога да морамо да срушимо 51 објекат.”

На самој конференцији за новинаре је најављено и то да ће ребалансом републичког буџета бити обезбеђено 480 милиона динара за завршетак радова на изградњи аква парка на Палићу. Уговор ће бити потписан у четвртак у Министарству туризма Републике Србије. Радови би тако могли бити завршени до 31. маја 2023. године. За будућег управљача аква парка на Палићу ће највероватније бити расписан конкурс за јавну набавку.

Извор: Pannon RTV

О нама

Изградње туристичке дестинације високе категорије по принципима одрживог развоја

Инвестирајте са стилом

Инвеститорима су на располагању инфраструктурно опремљене локације, у власништву Града Суботице

Чланови Скупштине

Чланови Скупштине предузећа Парк Палић

Јавни конкурси и огласи

Друштво са ограниченом одговорношћу за управљање развојем туристичког простора „Парк Палић“, Палић

Галерија слика

Наменске употребе државне имовине ради валоризације туристичких ресурса

Организациона структура

Унутрашња организација Д.О.О. „Парк Палић“ је уређена Правилником о систематизацији радних места.

Фотографије са прелепог Палића

Палићко језеро, бисер Војводине