Пишу о нама
Почиње сређивање Викенд насеља на Палићу, у плану уклањање 51 објекта
12.12.2022.

Уклањање оронулих, небезбедних и нелегалних објеката, легализација објеката у добром стању, те препарцелизација, посао је који предузеће “Парк Палић” планира да реализује у наредне две године и тиме стане на крај дугогодишњем проблему запуштености Викенд насеља на Палићу, које се због свог изгледа још популарно назива “Бејрут” .

1017_1.jpg

Према речима Иштвана Пастора, председника Скупштине предузећа “Парк Палић”, уређење Викенд насеља је један од најкрупнијих инвестиционих подухвата, без којег нема могућности за развој туризма на Палићу.

“Викенд насеље у овом моменту располаже са негде око 380 објеката и највећи део тих објеката је урбанистички и грађевински у реду. Међутим, има јако пуно објеката код којих има низ отворених питања и што се тиче њиховог правног, урбанистичког и физичког статуса”, каже Пастор.

Како објашњава, то се не односи само на оне објекте који су били у власништву фирми, а које данас више не постоје или су у стечају, већ и на друге објекте, због чега је потребно све сагледати и утврди у каквом су стању.

Он је подсетио и да је План детаљне регулације (ПДР) за Викенд насеље усвојен још 2010. године, а да се од тада нико није упустио у решавање овог проблема “због тога што је то очигледно један сложен и веома тежак посао”.

1017_2.jpg

“Али мислимо да без тога нема могућности развоја Палића. Нема амбијента који ће додатно довлачити људе и дизати рејтинг Палићу. Из тог разлога желимо да се у овај посао упустимо, не да би стварали конфликтну ситуацију, него да би правили ситуацију у којој ћемо бити партнери једни другима, из које ћемо проналазити решења која ће значити констатацију онога што је легално и повлачење свих оних потеза где је потребно да се отклони оно што није легално или оно што не може да опстане”, објашњава Пастор.

За отпочињање овог, како каже “Сизифовог посла”, у који су укључене и све надлежне институције, Покрајинска влада је обезбедила 36,5 милиона динара, а први корак биће прикупљање документације за уклањање објеката код којих је с правне стране све “чисто”, односно где не постоје никакве недоумице, истиче Валерија Денч, директорка предузећа “Парк Палић”.

“Углавном су за рушење објекти који нису предвиђени у ПДР-у. Тих објеката је 51 комад. Тамо имамо и у добром, бољем стању објеката, али углавном су рушевине у питању. Наш први корак ће бити да обавестимо о информацији коју имамо власнике или задње кориснике који су тамо живели или били присутни или имамо податке о њима”, каже Денч.

Оно што такође наводи као проблем, јесте да је око двадесетак објеката евидентирано у Катастру, док на лицу места не постоје, а да је за 102 објекта утврђено да су у добром стању, али их треба легализовати.

“Стојимо на располагању да нађемо заједничко решење. Ако је власник објекта годинама користио парцелу, а није имао право за то, или објекат постоји годинама или живе у тим објектима, да не мисле да ми сад идемо и рушимо све пред собом, него ћемо заједнички да нађемо такво решење које ће донети лепе ствари Палићу, туризму и Суботици”, истиче Денч, додајући да у Викенд насељу има доста породица које тамо живе током целе године, а којима ће предузеће изаћи у сусрет и помоћи око легализације објеката.

“Такве објекте нисмо планирали уопште да рушимо, где живе људи. То је битно. Оно што је планирано и треба да буде свима нама у циљу да се нађе решење. Нећемо никога ставити на улицу, то није наш циљ”, подвлачи Денч.
Почиње сређивање Викенд насеља на Палићу, у плану уклањање 51 објекта 2
Фото: Ј. Патарчић/Данас

У наредним данима ће на адресе свих 380 власника објеката стићи и писмо од директорке “Парк Палића”, у којем ће бити назначен број телефона особе која ће им бити на располагању за сва питања.

Такође, предузеће могу да контактирају и путем имејла, али и да дођу лично у просторије “Парк Палића”.

“Уколико код нас дође власник коме је у реду документација са парцелом, значи у његовом је власништву, има грађевинску дозволу, има изграђену кућу која је пристојног карактера и жели да купи окућницу, онда ћемо му помоћи у томе који су кораци где би могао да купи, наравно уз сагласност ПДР-а. У случају да негде постоји могућност или захтев од стране власника да жели, лепа је кућа, све је у реду са тиме, али у ПДР-у није тако уцртано и не смета, ако треба, онда ћемо да тражимо, не због једног пројекта, али за више таквих пројеката или захтева ћемо ићи у правцу да се измени ПДР. То је у крајњим случајевима, јер нећемо да рушимо кућу јер у ПДР-у није превиђено, а тамо живе људи и не желимо никоме зло. Зато кажем да смо отворени и сви који живе тамо или који имају било шта у власништву у Викенд насељу да дођу да заједно нађемо решење”, поручује Валерија Денч.

Крајни циљ сређивања Викенд насеља јесте да се припреми терен за будуће инвестиције, јер из године у годину расте број домаћих и страних посетилаца на Палићу, што наши саговорници очекују да ће се повећати завршетком изградње и пуштањем у рад аква парка са спа центром.

“Ово није политички подухват, ово је један урбанистичко, туристичко и цивилизацијски подухват. Он нема везе са страначком политиком, ово је газдовање имовином која је у власништву града, којим сада газдује ‘Парк Палић’. Потпуно сам сигуран да, ако се ово питање крене решавати, отвараће се простори у којима ће се појављивати нови инвеститори. Напросто ће ситуација морати да се промени, јер Палић мора да личи на туристичку дестинацију која је туристичка дестинација прве категорије и спада у шест таквих у Србији. Не може овако да остане”, закључује Иштван Пастор.

    Завршетак радова на аква парку 31. маја 2023. године, избор оператера круцијално питање

    Директорка предузећа “Парк Палић” Валерија Денч и државни секретар Министарства туризма и омладине Урош Кандић потписали су јуче у Београду уговор о додели 480 милиона динара за завршетак радова на изградњи спа центра са аква парком на Палићу.

    Према њеним речима, средства би у наредним данима требало да буду пребачена, а цео посао завршен до 31. маја 2023. године.

    “Ми смо искористили одлуку Владе за добијање средстава, где су тачно навели износ и позицију средстава, да попишемо уговор са фирмом која је била једини понуђач на јавној набавци, због поштовања законских рокова. Радови већ теку лепо, потписан је и уговор са извођачем за изградњу паркинг простора на аква парку и они 12. децембра улазе у саму изградњу тог дела”, каже Валерија Денч.

    Међутим, како истиче Иштван Пастор, једно од круцијалних питања јесте избор оператера овог огромног комплекса, који ће располагати са четири базена, осам великих и два дечија тобогана, спа и велнес садржајима, неколико сауна, хамамом, као и рестораном са локалним специјалитетима.

    “Можемо саградити аква парк, али је питање ко ће то да држи у функцији, ко ће да води рачина о томе да ту све буде како треба. То је један додатни задатак који Град треба да обави, будући да је аква парк практично у власништву Града. Ми мислимо да би требало расписати јавни позив и одабрати некога ко се с тим професионално зна бавити. Не мислимо да то може да буде ‘Парк Палић’, не мислимо да то може да буде јавно предузеће за спортске објекте, већ мислимо да треба да одаберемо професионалног оператера који је битан због тога да ниво услуге која ће се ту пружати, буде такав какав ће привлачити туристе”, поручије Иштван Пастор.

Извор: Danas

О нама

Изградње туристичке дестинације високе категорије по принципима одрживог развоја

Инвестирајте са стилом

Инвеститорима су на располагању инфраструктурно опремљене локације, у власништву Града Суботице

Чланови Скупштине

Чланови Скупштине предузећа Парк Палић

Јавни конкурси и огласи

Друштво са ограниченом одговорношћу за управљање развојем туристичког простора „Парк Палић“, Палић

Галерија слика

Наменске употребе државне имовине ради валоризације туристичких ресурса

Организациона структура

Унутрашња организација Д.О.О. „Парк Палић“ је уређена Правилником о систематизацији радних места.

Фотографије са прелепог Палића

Палићко језеро, бисер Војводине