Пишу о нама
Купање у Аква парку на Палићу од септембра, завршетак реконструкције Водоторња до краја године
09.08.2023.

Сви потребни предуслови да би се Аква парк на Палићу пустио у функцију биће окончани закључно са 31. августом, те ће први посетиоци моћи да се купају у овом објекту од септембра, најавио је Иштван Пастор, председник Скупштине предузећа “Парк Палић”.

1099_2.jpg

Како је објаснио, радови на изградњи Аква парка на Палићу је по Уговору требало да буду завршени до 31. јула, а како Уговор није продужен, заједно са његовим опстанком на снази примењиваће се све мере које су предвиђене, а чине систем заштите инвеститора, попут пенала и слично.

“Радови су у суштини завршени и иде технички пријем самог објекта и отклањање оних недостатака који су уочени у току техничког пријема. Технички пријем ће бити окончан, по нашем убеђењу, до краја августа”, казао је Пастор.

1099_1.jpg

“Паралелно са техничким пријемом, у овом моменту већ иде пробни рад. То значи да се пушта струја у систем, пушта се вода у систем и све почиње да се симулационо прати и употребљава како би се евентуални проблеми или грешке показале у овој фази”, појаснио је.

Он је нагласио да је раније у току данашњег дана одржана и Скупштина друштва, на којој је донето Решење којим је Скупштина и формално одобрила улазак у процес преговарања са “Елите Палић”, предузећем које се једино јавило на јавни оглас за давање у закуп овог објекта, те да очекује да ће у наредних неколико дана Уговор бити потписан.

“Од момента потписивања, према нацрту Уговора оператер у року од најдуже 30 дана треба да пусти објекат у експлоатацију према разговорима које смо имали прилике да водимо са власником, односно директором ‘Елите Палић’. Тај рок ће бити краћи него што је 30 дана и из тих разлога могу данас да кажем да је извесно да је вероватно, скоро сигурно да ће Аква парк бити завршен и пуштен у употребу са 31. августом, односно од почетка септембра”, казао је Пастор, додајући да не очекује никакве значајније проблеме који би могли да представљају било какву препреку за успешно окончање преговарачког процеса.

“Видим да се поставља питање зашто се отвара кад је крај сезоне. Желим да кажем да је Аква парк са садржајем за 12 месеци. С друге стране, желим да кажем да је првобитни пројекат дограђен у смислу да ће и у спољним базенима бити термалне воде. Значи, док не буде превише хладно, докле ће се базени са термалном водом моћи користити и у току јесени, односно у зависности од храбрости оних који буду долазили, можда и касније”, образложио је он.

На Палићу су недавно започели и радови на реконструкцији Водоторња, објекта старог 111. година који представља један од симбола овог места.
Купање у Аква парку на Палићу од септембра, завршетак реконструкције Водоторња до краја године 2

У то време је имао функцију обезбеђивања константног притиска у тада грађеном водоводном систему Палића, био је и место трамвајског окретишта, а данас представља улазну капију у Велики парк Палића.

Због његовог значаја, Пастор каже да је заслужио да добије ново рухо и буде реконструисан, обновљен и приведен оном стању у каквом је био пре више од једног века.

“Сви радови се изводе уз велику пажњу и уз надзор Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица због тога што је објекат од изузетног значаја. Радиће се практично све ово што је неопходно да би се последице зуба времена отклониле, замениће се сви дрвени елементи које је потребно заменити, затим делови опеке који су оштећени, замениће се и та шиндла којом је торањ прекривен. Извршиће се потпуна заштита фасаде, осветљење читавог објекта, значи све оно што је неопходно да би објекат имао сјај какав је имао”, објаснио је Пастор.

Средства за извођење радова обезбедила је Покрајинска влада, односно Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине у висини од 21,4 милиона динара.

“Радови су сада практично у припремној фази, као што видите постављају се скеле и треба да буду завршени до краја ове године”, поручио је Пастор.

Истовремено са овим, одвијају се и радови на поплочању стазе од хотела “Президент” према Мушком штранду.

До сада је урађено 770 метара стазе и преостало је још око 250 метара, што Пастор очекује да ће бити завршено до краја овог месеца.

“Поставља се и мобилијар у истом стилу у ком стилу је и у Великом парку, укупно 13 клупа и 16 канти за смеће и мислим да ће то додатно допринети укупном визуленом доживљају”, рекао је Пастор.

“Углавном, очекујем да од септембра месеца Аква парк буде додатна привлачна снага која ће довлачити и задржати људе, што ће бити добро не само за Палић, него и за Град. Ако завршимо Аква парк и ове радове на поплочавању, доста смо радили и на уобличавању Пешчане плаже, односно Викенд насеља, ако завршимо Водоторањ, онда мислим да ће ова година бити изузетна што се тиче развоја Палића”, закључио је Иштван Пастор.

Фото: Ј. Патарчић/Данас (Архива)

Извор: danas.rs

О нама

Изградње туристичке дестинације високе категорије по принципима одрживог развоја

Инвестирајте са стилом

Инвеститорима су на располагању инфраструктурно опремљене локације, у власништву Града Суботице

Чланови Скупштине

Чланови Скупштине предузећа Парк Палић

Јавни конкурси и огласи

Друштво са ограниченом одговорношћу за управљање развојем туристичког простора „Парк Палић“, Палић

Галерија слика

Наменске употребе државне имовине ради валоризације туристичких ресурса

Организациона структура

Унутрашња организација Д.О.О. „Парк Палић“ је уређена Правилником о систематизацији радних места.

Фотографије са прелепог Палића

Палићко језеро, бисер Војводине