Пишу о нама
Ференц Шинка је најбољи винар у винском региону Северне Бачке
08.09.2023.

Лепо летње време, разноврсне изложбе, укусна вина, занимљиви програми, пријатно дружење. Да ли вам је потребан садржајнији провод за викенд? Бербански дани на Палићу поново су привукли велики број домаћих и страних туриста.

1110_1.jpg

Близу 100 излагача, винара и занатлија нуди своје производе на Бербанским данима на Палићу, и то на Великој тераси, на обали језера Палић и у самом парку. Одличној атмосфери допринело је и лепо време.

Сви они који су се придржавали правила и вредно радили у винограду, могу да очекују добру бербу грожђа, нагласио је Ђерђ Клиноцки из Бајмока, који је ове године на Бербанским данима проглашен за пудара године. Задовољан је овогодишњим родом, па се, као и прошле године, нада се добрим винима.

Ђерђ Клиноцки, винар, Бајмок: „Проиводимо два хектара, јуче и дан пре тога смо обавили бербу грожђа „суркебарат”. Шта да кажем? Морао сам купити буре, тако добро је родило. Следеће недеље настављамо са шардонеом, франковком, каберне франком, а затим и све остале врсте.”

Као и неколико пута последњих година, жири је награду за најбољег винара Севернобачке винске регије доделио Ференцу Шинки са Палића. Жути зачињени траминац овог домаћег винара добио је признање као апсолутни победник, у конкуренцији више од 100 узорака вина.

Ференц Шинка, винар, Палић: „Тајна доброг винара је много рада, много одрицања долази уз много рада. У винограду има много посла. Затим, када мошт уђе у подрум, морате после тога да проведете доста времена у подруму. Тако човек живи са грожђем, напољу у виноградима, а са вином и у подруму. Мораш свако јутро да сиђеш, како су стари рекли, и да поздравиш бурад да знају да си ту, да провераваш, да пратиш сваког тренутка. Знам свако буре, знам свако вино, то је све. Не постоји ништа друго.”

Велики број заинтересованих пратио је свечано отварање Бербанских дана на Палићу, када је традиционално проглашена и краљица бербе.

Ускоро ће бити завршена обнова Водоторња, а већ су завршени планови и за реновирање виле Вермеш, рекао је Имре Керн. Палић се може учинити још привлачнијим захваљујући реновираном комплексу објеката грађених у стилу сецесије и узбудљивим програмима. Завршетком Аква парка, посетиоцима ће бити пружен туристички садржај не само од маја до октобра, већ сваког дана у години - додао је заменик градоначелника Суботице.

Имре Керн, заменик градоначелника Суботице: „Пошто је завршена изградња Аква парка, то практично значи да ћемо људима и туристима који нас посећују моћи да пружимо садржај током читаве године."

Оба дана манифестације заинтересовани могу пратити једриличарску регату и концерте.

Извор: Pannon RTV

О нама

Изградње туристичке дестинације високе категорије по принципима одрживог развоја

Инвестирајте са стилом

Инвеститорима су на располагању инфраструктурно опремљене локације, у власништву Града Суботице

Чланови Скупштине

Чланови Скупштине предузећа Парк Палић

Јавни конкурси и огласи

Друштво са ограниченом одговорношћу за управљање развојем туристичког простора „Парк Палић“, Палић

Галерија слика

Наменске употребе државне имовине ради валоризације туристичких ресурса

Организациона структура

Унутрашња организација Д.О.О. „Парк Палић“ је уређена Правилником о систематизацији радних места.

Фотографије са прелепог Палића

Палићко језеро, бисер Војводине