Вести
Дан рада - од 1890. до данас
18.04.2018.

Приближава се Први мај, званично – Међународни Дан рада, и ми се још једном питамо шта је од изворног значења овог датума остало. У земљама у којима се 1. мај празнује, већина грађана на овај дан не бави се својим радним правима. Задовољни што су им закони омогућили плаћене слободне дане, они их користе, за одмор. Када у међународном регистру државних празника потражите Први мај, за Дан рада у колони “Начин обележавања” пише – “Уличне демонстрације”. У различитим периодима током претходног века, међутим, околности су учиниле да радници од првомајских демонстрација одустану. 

538_1.jpg

Афера Хејмаркет у Чикагу

Први мај се обележава као дан сећања на уличне протесте 1886. године, током којих су синдикати широм САД ступили у штрајк, захтевајући, пре свега, осмочасовно радно време. Четвртог маја на тргу Хајмаркет у Чикагу дошло је до сукоба, при чему је страдало најмање осам људи (тачан број никада није утврђен), а више од сто их је повређено. Уследила су контроверзна тумачења догађаја, суђења, смртне казне. На првом конгресу Друге интернационале 1889. одлучено је да се наредне године одржи велика манифестација којом ће се прославити сећањe на аферу „Хејмаркет“ у Чикагу. Ово је био вид борбе за радничка права и одлучено је да се широм света одржавају масовне манифестације, демонстрације и штрајкови, као један од начина класне борбе, што је до краја 19. и почетком 20. века добило масовне размере. 

538_2.jpg

Дан рада - 1. мај 1952. године поред Рибље чарде

Суботица већ 128 година обележава Дан  рада

Четири године након демонстрација у Чикагу, 1890. године, 14 радника из Суботице одлучило је да обележи и код нас овај празник. Кренули су у протестну шетњу према Палићу да би их код Радановца полиција зауставила и похапсила. Ова година узета је као почетна година обележавања Првомајског уранка у Суботици. Од тада сваке године се Први мај обележавао у Суботици, људи су користили слободан дан и пролећно време и провеодили га у природи. Најмање се славило на Палићу. Тек после санације језера. Са више комерцијализма, вашаром и са великом масом света и свите политичара који су се мењали током времена. Прослављало се у Дудовој шуми, у околним суботичким шумама, на Тиси, као и на Дунаву али и на помоћним игралиштима Стадиона. Први пут се организовано слави Први мај тек 93 године касније, тачније 1983. године. Тада је град одлучио да се централна прослава и дешавање одржи на Палићу, језеру које је санирано и било у цвету туристичког развоја. Тада је направљен пројекат организације Првог маја и основан је Штаб који је организовао читав догађај. Чланови штаба су били именовани од стране града и били су представници комуналних предузећа, синдикални радници, комуналци, чланови партија. 

Централна прослава Дана рада у Југославији - на Палићком језеру

Штаб је организовао прославу Дана рада све до 1991. године када је целокупна организација манифестације додељена Јавном предузећу Палић Лудаш. Од 2010. године организовање преузима новоосновано предузеће Парк Палић. 

538_4.jpg

Совин дом - Багојвар за Дан рада

И до 100.000 људи на Палићу за Дан рада

Како је централна прослава Првог маја пресељена на Палић, сваке године је растао број посетилаца и учесника ове манифестације. Забележено је да је највећи број посетилаца био 1988. и 1997. године, када је за два дана на Палићу било преко 100.000 људи. Претходне 2017. године, Први мај се обележавао четири дана и тада је Палић посетило преко 70.000 посетилаца. Ове године, манифестација је продужена за један дан и трајаће од 28. априла до 2. маја. Детаљан програм пратите у рубрици Дешавања   Фото: Суботички архив

538_3.jpg

О нама

Изградње туристичке дестинације високе категорије по принципима одрживог развоја

Инвестирајте са стилом

Инвеститорима су на располагању инфраструктурно опремљене локације, у власништву Града Суботице

Чланови Скупштине

Чланови Скупштине предузећа Парк Палић

Јавни конкурси и огласи

Друштво са ограниченом одговорношћу за управљање развојем туристичког простора „Парк Палић“, Палић

Галерија слика

Наменске употребе државне имовине ради валоризације туристичких ресурса

Организациона структура

Унутрашња организација Д.О.О. „Парк Палић“ је уређена Правилником о систематизацији радних места.

Фотографије са прелепог Палића

Палићко језеро, бисер Војводине