Вести
Летња позорница слави 70 година постојања
06.02.2020.

Саграђена као дугогодишња тежња многих генерација, Летња позорница на Палићу краси Велики парк већ 70 година.

594_1.jpg

Идеја о позоришту на Палићу према неким изворима датира још из 19. века, у каталогу Трећег међународног филмског фестивала, Бела Дуранци у свом тексту наводи да је Лајош Вермеш имао дозволу за позориште у залеђу других објеката, које је касније срушио. У Историјском архиву Суботице је сачуван нацрт за позоришни факултет на Палићу, 1881. године, тадашњи директор позоришта Бокоди Антал предао је молбу, али је и одустао од идеје. Почетком 20. века пристизало је све више захтеве за изградњу новог театра у Суботици и на Палићу. И поред политичке и економске кризе која је претила да прерасте у ратни сукоб, на прекретници четрдесетих и педесетих година дошло је изненадног процвата културних активности. По својој лепоти готово јединствена, иако саграђена средином двадесетог века, Летња позорница стилски се непогрешиво уклапа у Велики парк. Пројекат је вршио је Балтазар Дулић, архитект Урбанистичког завода Аутономне покрајине Војводине. Саграђена од природног необрађеног камена из Раковца са Фрушке горе, позорница је подигнута у близини самог језера, у дну густе борове шуме. Летња позорница на Палићу званично је отворена 1950. године тродневним програмом и операма "Продана невеста",  "Травијата", "Бајацо" и "Шехерезада" у изведби Војвођанске опере.

594_2.jpg

594_3.jpg

594_4.jpg

594_5.jpg

Палићки филмски фестивал

Мисао о фестивалу настала је као идеја Отвореног универзитета, деведесетих година прошлог века, али тек након 7 - 8 година искристализовала се идеја о Фестивалу европског филма. Међународни филмски фестивал Палић основан је 1992. године од стране Општине Суботица. На Летњој позорници одржавају се многе значајне манифестације, али она је највише помињана као место одржавања овог славног филмског фестивала.

Адаптација Летње позорнице

Током 2017. године је због велике тражње у летњем периоду, Министарство трговине, туризма и телекомуникација са предузећем Парк Палић обезбедило је 9,5 милиона динара за адаптацију овог објекта. Адаптација је подразумевала поплочавање платоа на улазу на Летњу позорницу, степеница и реконструкцију гледалишта, односно дрвено - бетонских клупа. Вест о адаптацији, са комплетним списак послова на уређењу Летње позорнице можете погледати овде. У новије доба, Летња позорница доживљава свој врхунац 2019. године када је на њој одржано преко 30 различитих догађаја - позоришних представа, stand up наступа, концерата, опера, балета, плесних такмичења и многих других манифестацијa, што управо овај објекат чини центром културних дешавања на Палићу, али и околини. 

594_6.jpg   

594_7.jpg

594_8.jpg

О нама

Изградње туристичке дестинације високе категорије по принципима одрживог развоја

Инвестирајте са стилом

Инвеститорима су на располагању инфраструктурно опремљене локације, у власништву Града Суботице

Чланови Скупштине

Чланови Скупштине предузећа Парк Палић

Јавни конкурси и огласи

Друштво са ограниченом одговорношћу за управљање развојем туристичког простора „Парк Палић“, Палић

Галерија слика

Наменске употребе државне имовине ради валоризације туристичких ресурса

Организациона структура

Унутрашња организација Д.О.О. „Парк Палић“ је уређена Правилником о систематизацији радних места.

Фотографије са прелепог Палића

Палићко језеро, бисер Војводине