Вести
Личности из историје Палића - Ана Бешлић, прва суботичка академска вајарка
06.03.2020.

„У скулптури треба избегавати приповедање. За то имамо речи. Мислим да причу не треба усађивати у камен, дрво или бронзу, него да треба оставити слободно начињеној форми једног камена, дрвета или бронзе, да говори својим језиком, своју причу ... "

Цитат: Ана Бешлић за ТВ Новости 1980. године.

(извор: Yugopapir.com)

597_1.jpg

Фото: Ана Бешлић шездесетих година 20.века

Ана Бешлић рођена је 16. марта 1912. године на салашу „Шара Пустара“ у близини Бајмока на северу Бачке, у угледној буњевачкој породици. Основну школу завршава у Бајмоку, а школовање наставља у Загребу, Грацу и Бечу. Са 18 година први пут долази у додир са глином коју јој је отац доносио са Дунава. Прва скулптура коју је извајала била је управо портрет оца. У Београд се пресељава 1937. године, а студије вајарства на Академији ликовних уметности започиње 1939., али због рата бива принуђена да паузира. У рату је изгубљен и њен први рад - поменути портрет оца. По завршетку рата, дипломирала је 1947. на вајарском одсеку Академије ликовних уметности у Београду. Постдипломске студије завршава две године касније код професора Томе Росандића, а убрзо постаје и сарадник у његовој радионици. Прву самосталну изложбу имала је 1954. године, када је излагала са Ђорђем Бошаном у Суботици. Учесница је бројних уметничких колонија и симпозијума, а излагала је и на значајним изложбама југословенске уметности у иностранству. Позицију модернистичке скулпторке у вајарству, готово искључиво мушком уметничком позиву на југословенском уметничком простору, освојила је следећи спонтано и елегантно своју путању. Током свог рада израђивала је и споменичка и скулптурална дела која се са својим обликом разликују од великих монументалних споменика. Уз Јована Солдатовића, Ратимира Стојадиновића, Александра Зарина, Мишу Поповића, Јована Кратохвила, Милоша Сарића и Олгу Јанчић, припадала је кругу младих вајара у групи Простор 8 (1957.–1958.), који су настојали да докажу многострукост значења скулптуре у оквиру архитектонских целина и градских паркова. Након студијског боравка у Немачкој (1967.) почиње да ради са новим материјалом - полиестером. Уочена су четири периода њеног рада и уметничког развоја: школовање (до 1954.), асоцијативна форма (1954.–1962.), прелазни период (1962.–1966.) и раздобље сфере (од 1966.год.), са циклусима Бојена лопта, Портрет, Диск и Јастуци. 

597_2.jpg

Фото:Скулптура 2а, 1973. бојани фиберглас, Градски музеј Суботица

Извела је значајан број споменика и скулптура у слободном простору и ентеријеру у многим местима некадашње Југославије, као и у свету. Добитница је великог броја награда и признања: Награда 14. октобарског салона (Београд, 1973.), Октобарска награда града Београда (1979.), Др Ференц Бодрогвари (Суботица, 1983.) итд. Скулптуре Ане Бешлић налазе се у колекцијама како у земљи, тако и у иностранству. Легат од двадесет њених скулптура налази се у Градском музеју у Суботици од 1983.године. 

597_3.jpg

Фото: скулптура "Птице", као део фонтане из 1913.године

Поред скулптуре „Птице“ у срцу фонтане из 1913. године, Ана Бешлић поклонила је Палићу још две прелепе скулптуре које и дан данас оплемењују простор палићког језера. У питању су скулптуре „Крила“ из 1957.године, која је премештена са места Спомен чесме 1981.године на Рт песничке наде, и "Талија" - прва изведена скулптура у јавном простору која од 1951. године краси Летњу позорницу на Палићу. 

597_4.jpg

Фото: скулптура "Крила", Рт песничке наде

597_5.jpg

Фото: скулптура "Талија", Летња позорница

Ана Бешлић преминула је 26. јануара 2008. године у Београду. Њена дела подсећаће нас још дуго времена на ову јединствену и талентовану скулпторку са наших простора.

О нама

Изградње туристичке дестинације високе категорије по принципима одрживог развоја

Инвестирајте са стилом

Инвеститорима су на располагању инфраструктурно опремљене локације, у власништву Града Суботице

Чланови Скупштине

Чланови Скупштине предузећа Парк Палић

Јавни конкурси и огласи

Друштво са ограниченом одговорношћу за управљање развојем туристичког простора „Парк Палић“, Палић

Галерија слика

Наменске употребе државне имовине ради валоризације туристичких ресурса

Организациона структура

Унутрашња организација Д.О.О. „Парк Палић“ је уређена Правилником о систематизацији радних места.

Фотографије са прелепог Палића

Палићко језеро, бисер Војводине