Вести
160 година од рођења Лајоша Вермеша
27.06.2020.

На данашњи дан пре 160 година рођен је Лајош Вермеш ( Lajos Nagybudafalvi Vermes 1860. - 1945.), легенда суботичког и палићког спорта. Вермеш је рођен у Суботици и био је велепоседник,  доброчинитељ, спортски радник и атлетичар, који се залагао за мото: у здравом телу здрав дух, као и за спорт у целини. 

599_1.jpg

Фото: Вермеш у својој мачевалачкој опреми

Стекао је диплому професора физичке културе и са тим звањем радио је у Вишој гимназији у Суботици, а касније и на Универзитету и Унитарној гимназији у Клужу (Румунија). Након повратка из Пеште са студија медицине, заједно са браћом Белом и Нандором оснива два спортска клуба: гимнастички и атлетски. Вермеш је започео своју спортску каријеру у Националном атлетском клубу, а након низа сјајних резултата постаје реномирани гимнастичар и познато име спорта  у тадашњој Аустроугарској монархији. Вермеш је упамћен као свестрани спортиста, пливач, атлетичар, гимнастичар, рвач, мачевалац и бициклиста. 

599_2.jpg

Фото: Вермеш као свестрани спортиста

Сопственим напорима и новцем организовао је на Палићу Међународне спортске игре, које данас помињемо под називом "Палићка олимпијада". Прича о олимпијади почела је 1876. године одласком Вермеша у Напуљ, где је са Мироновог "Бацача диска" узео меру и направио у суботичког гвожђари  исти такав спортски реквизит. Своју идеју Вермеш је успео да спроведе у живот 26. августа 1880. године, и на том првом такмичењу уврштене су само три спортске дисциплине (рвање, скок у даљ и бацање кугле), али је касније њихов број повећаван и у програм су уврштени гимнастика, пливање, атлетика, бокс, рвање, мачевање, веслање и бициклизам. Да би игре имале где да се одржавају, у свој воћњак на Палићу поставио је фискултурне справе и направио атлетске стазе. 

599_3.jpg

Фото: Палићка олимпијада

За потребе такмичења изградио је прву бициклистичку стазу  у овом делу Европе, која је била елипсоидног облика и дуга 500 метара, а названа је "Затворена арена" јер је била окружена трибинама са седиштима.  Уз писту и стадион, на самој обали језера, саградио је и својеврсно олимпијско село у коме су такмичари из других места имали привилегију да се сместе - биле су то вила "Багојвар", познатија као "Совина кула", и вила "Лујза". 

599_4.jpg

Фото: вила "Багојвар" (Совина кула) на Палићу

599_5.jpg

Фото: вила "Лујза" на Палићу

Вермеш је окупио стотине најбољих спортиста из свих крајева Европе, 16 година пре него што је Пјер де Кубертен обновио модерне Олимпијске игре. Водила га је идеја о оснивању спортских игара и намера да се настави традиција Олимпијских игара за чије обнављање у томе још није била покренута иницијатива. За разлику од модерних игара, Палићке олимпијске игре пратила је публика са дубоким џепом, док су такмичари били људи слабијег имовинског стања, уз ретке изузетке. Посебну пажњу заслужују Вермешови напори да његово спортско друштво буде отворено пред свима без икакве дискриминације. Та организација је имала вишенационални карактер и свако је могао да се учлани, чак и странци. Вермеш се посебно исказао и као сјајан организатор. Био је у стању да окупи огроман број гледалаца и такмичара, а од првих Игара које је организовао 1880. године, па надаље - сваке године је имао нове идеје, нове такмичарске дисциплине, иновирана правила, све боље услове за боравак и такмичење учесника, са чврстом идејом о неговању духа олимпизма. Трудио се и да ништа што се важно десило не остане незабележено и необјављено у новинама са којима је сарађивао, као и у оним које је сам основао и уређивао. Палићке игре одржаване су и лети и зими, и трајале су од 1880. до 1914. године, када су заувек прекинуте због Првог светског рата. 

599_6.jpg

Фото: вежбалиште Универзитета у Клужу

Наставио је да шири своје идеје у Клужу, где је 1896. године ангажован као професор спорта и мајстор мачевања, али је трајно остао приврженик Палића. Лајош Вермеш преминуо је у Суботици 1945. године. 

599_7.jpg

Фото: Лајош Вермеш (око 1915. године)

У спомен овој можда најупечатљивијој личности из историје спорта са ових простора, установљена је најпрестижнија награда - медаља "Лајош Вермеш", за најзначајније спортске успехе. Палићка олимпијада обновљена је 2000. године, оснивањем Спортског удружења "Олимпија", и прославом 120. годишњице оснивања Палићких спортских игара. 2004. године на Палићу је подигнут споменик Лајошу Вермешу, док је шеталиште уз обалу језера у његову част добило назив Обала Лајоша Вермеша.

599_8.jpg

Фото: споменик Лајошу Вермешу на Палићу

   

О нама

Изградње туристичке дестинације високе категорије по принципима одрживог развоја

Инвестирајте са стилом

Инвеститорима су на располагању инфраструктурно опремљене локације, у власништву Града Суботице

Чланови Скупштине

Чланови Скупштине предузећа Парк Палић

Јавни конкурси и огласи

Друштво са ограниченом одговорношћу за управљање развојем туристичког простора „Парк Палић“, Палић

Галерија слика

Наменске употребе државне имовине ради валоризације туристичких ресурса

Организациона структура

Унутрашња организација Д.О.О. „Парк Палић“ је уређена Правилником о систематизацији радних места.

Фотографије са прелепог Палића

Палићко језеро, бисер Војводине