Rólunk írták

2023.06.03.

Megkezdték az életveszélyes, használatra nem alkalmas, egykor engedély nélkül felépített, mára gazdátlanul düledező épületek bontását a palicsi üdülőtelepen. A Palicsi-tó partjától mindössze 50 méterre található üdülőtelepen lévő parcellák mindegyike a város tulajdonában van, és a területen lévő épületek többsége illegálisan készült.

1056_1.jpg

— A Palics Park Kft. koordinálásával decemberben indult el a területen lévő ingatlanok jogi és építészeti feltérképezése, most, hat hónappal később, megkezdődött a munka látványos része, első körben 12 épületet bontanak le. Ezekről az illetékes felügyelőség megállapította, hogy a felépítésük illegális úton történt, és annak sincsenek meg a feltételei, hogy legalizálásra kerüljenek — jelentette be ma a helyszínen Pásztor István, a Palics Park Kft. Közgyűlésének elnöke. Mint mondta, nemcsak bontani fognak, hanem megtisztítják a teljes területet az építési hulladéktól és a növényzettől is, remélhetőleg ez azt eredményezi majd, hogy belátható időn belül a város, mint a telkek tulajdonosa, idegenforgalmi tartalmak bővítése céljából hasznosíthatja majd ezeket a területeket. Hozzátette, hogy további négy ilyen épület vár bontásra, de ezeknek még nem fejeződött be a teljes fokú átvizsgálása.

1056_2.jpg

— Hosszú-hosszú évtizedek után végre lebonthatóvá váltak azok az épületek, amelyeket engedély nélkül létesítettek, és mára köz- és életveszélyesek lettek — mutatott rá a helyszíni sajtótájékoztatón Dencs Valéria. A Palics Park Kft. igazgatója egyúttal megköszönte Szabadka Önkormányzatának a segítséget és a Tartományi Kormány 36 millió dináros támogatását, mely lehetővé tette a projektum megvalósítását. Az igazgató asszony elmondta, további 32 épület maradt még, ahol nem tudták elérni a tulajdonosokat vagy azokat a személyeket, akik köthetőek az objektumhoz. Ezek esetében az egész folyamatot újrakezdik, mivel jó állapotban vannak, de illegálisan épültek.

1056_3.jpg

A munkálatok elvégzésével a Palicsi-tónak ez a része is végre rendezett lesz, és ez is egy kiemelt befektetési területe lehet a városnak — mondták az illetékesek.

1056_4.jpg

1056_5.jpg

Fényképezte: Kartali Róbert

Forrás: Hét Nap

2023.06.02.

A tartomány 36 millió dináros támogatásának köszönhetően június 2-án megkezdődött 12, életveszélyes, lakhatatlan, illegálisan épült épület bontása a palicsi víkendtelepen. Több évtizedes probléma oldódik meg ezzel, amihez – mint azt Pásztor István, a Palics Park Kft. igazgatóbizottságának elnöke, nem csoda, hogy nem fogott eddig senki, hiszen nagy kihívás és feladat volt. Bebizonyosodott viszont, hogy amit lehetetlennek hittünk, lehetséges – tette hozzá.

1057_1.jpg

— Olyan újjászületés ez, ami bontással kezdődik. Akik ismerik az itteni állapotokat, azoknak nem kell ecsetelni, hogy milyen épületek sorjáztak itt. December elején jelentettük be, hogy megpróbáljuk ezt rendezni, az első fázist befejeztük, ennek köszönhetően 12 épület bontását végezzük most el. Ezekről az épületekről a felügyelőség megállapította, hogy életveszélyesek, hogy használatra nem alkalmasak, és az is, hogy nincs tulajdonosuk, vagy a város tulajdonában vannak. Ezek ráadásul illegálisan épültek és nincsenek feltételek arra, hogy legalizálják őket. A közgjogvédő lemondott a fellebbezés benyújtásának jogáról, mert annyira jogtiszta volt a helyzet, ennek köszönhetően nem kellett várni, megkezdődhetett a munka, mondta Pásztor.

1057_2.jpg

Nemcsak az épületanyagot viszik el, a növényzetet is eltávolítják, a város pedig hasznosíthatja a telkeket, hogy a turistákat szolgáló tartalmakkal gazdagodjanak. Ezeken az épületeken kívül, hasonló státusban van még négy épület, amiknek a teljes fokú feltérképezése nem fejeződött be.

1057_3.jpg

A tavalyi év végén indított akcióban több mint 300 objektum és mintegy 430 parcella sorsáról döntöttek az illetékesek.

1057_4.jpg

Dencs Valéria, a Palics Park Kft. igazgatónője hozzátette, több mint harminc épület esetében még nem sikerült megtalálni a tulajdonosokat, ezen tovább dolgoznak, de hozzátette, mindenki nagyon pozitívan fogadta a kezdeményezést a telep rendezése kapcsán.

Forrás: Szabad Magyar Szó

2023.03.21.

A Palics Park Kft. az elmúlt időszakban is intenzíven dolgozott a víkendtelep rendezésén. A vállalat egy közleményben számolt be az ennek érdekében végzett aktivitásairól.

A szóban forgó területen 195 épület magánszemélyek, valamint cégek tulajdonában van. Ezek közül 28 épület teljesen elhagyatott és romos állapotban van. A Palics Park Kft. munkatársai az elmúlt időszakban igyekeztek kapcsolatba lépni az épületek tulajdonosaival, ugyanakkor több, mint harminc illegálisan épült épület tulajdonosával is beszéltek. A konzultációk során a vállalat képviselői igyekeztek válaszolni az épülettulajdonosok kérdéseire, melyek elsősorban arra vonatkoztak, hogy vajon a szóban forgó épület bontásra ítélt-e, hogy van-e valamilyen lehetősége annak, hogy legalizálják azokat, illetve, hogy van-e lehetőség a terület bérlésére.

1028_1.jpg

A Palics Park Kft. a jövőben is az épülettulajdonosok rendelkezésére áll, és igyekszik megoldást találni, javaslatokat tenni az épületek legalizációjával, rekonstrukciójával és státuszával kapcsolatban.
A Palics–Ludas Közvállalat munkatársai a jövő hét folyamán megkezdik a gyomnövényekkel benőtt területek kitakarítását, valamint a bokrok és cserjék eltávolítását.

A Palics Park Kft. a palicsi víkendtelep részletes szabályozási tervével összhangban folytatja a terület öt újabb blokkjának kiparcellázását. Eddig harminc blokkot parcelláztak ki. A kiparcellázás alapját a nem létező ingatlanoknak a kataszteri nyilvántartásból való törlése, valamint a szabályozási vonalon kívül lévő épületek bontása jelenti – áll a vállalat közleményében.

Forrás: Magyar Szó

2023.03.17.

Az engedély nélkül épült és elhagyatott épületeket elbontják, valamint a magántulajdonban levő objektumok legalizálásában is segítenek a tulajdonosoknak.

1027_1.jpg

A Palics Park Kft. nagy erőkkel dolgozik a palicsi üdülőtelep rendezésén. A nyilvántartás szerint az üdülőtelepen 195 magántulajdonban levő épület van, amiből 28 teljesen elhagyatott és romos állapotban van. A Palics Park Kft. az előző időszakban felvette a kapcsolatot az épületek tulajdonosaival, hogy tisztázzák az objektumok jövőjére vonatkozó kérdéseket. A Palics Park Kft. közleményében kiemelik, hogy a cég a palicsi üdülőtelep területrendezési terve alapján tovább folytatja tevékenységét, ami a parcellák felosztását, a nem létező épületek nyilvántartásból való törlését és az egyes épületek elbontását is magába foglalja.

A jövő hét folyamán a Palics Park Kft. és a Palics-Ludas Közvállalat közös akciót indít, amely célja a növényzettel sűrűn benőtt területek rendezése.

Forrás: Pannon RTV

2023.01.27.

A Palicsi Park közvállalat tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy a palicsi üdülőtelep meghirdetett rendezése során számos tevékenység van folyamatban. 

A múlt év decemberében és az idén januárban felmérték a helyszínen található valamennyi épület állapotát, elkészült a nyilvántartás az objektumok és a telkek kategorizálásáról és tulajdonjogáról, valamint arról, hogy a létesítmény szerepel-e a kidolgozott bontási tervben. Az illetékes szakszolgálattól megkapták az illegálisan épült objektumokra vonatkozó adatokat, és megvizsgálták, hogy időközben elindult-e a legalizálási eljárás.

1004_1.jpg

A Palicsi Park közvállalat 19 olyan ingatlannak a kataszterből való törlésére indított eljárást, amely a Szerb Köztársaság tulajdonában volt, de már korábban lebontották. Emellett összeírták azokat az elhagyatott, rossz állapotban lévő objektumokat, amelyek szintén szerbiai tulajdonban vannak, és megkezdődött az eltávolításukra vonatkozó eljárás előkészítése.

1004_2.jpg

A közvállalat tájékoztatja a lakosságot, hogy elkezdődött a kapcsolatfelvétel az üdülőtelepen található, rossz állapotban lévő épületekről, függetlenül attól, hogy azok magántulajdonban vannak, vagy cégekhez tartoznak. Az érintettek minden információért a Palicsi Park közvállalathoz fordulhatnak.

1004_3.jpg

A kapcsolattartó Keiper Zsolt, akit hétfőtől péntekig 7 és 15 óra között kereshetnek a 024/602-780 és 065/960-2794-es telefonszámon, illetve jelentkezhetnek a zsolt.keiper@park-palic.rs e-mail-címen. Ha a kérdéses épület nincs benne a már kidolgozott bontási tervben, az érintetteket az illetékes intézményekhez irányítják, hogy felmérjék a legalizáció, illetve a rekonstrukció lehetőségét. 

Fotók: Dinovizija

Forrós: Hét Nap Online

2023.01.26.

Múlt év decemberében és idén januárban a terep körbejárására került sor. Nyilvántartásba veszik az épületek kategorizálását, valamint az épületek és telkek tulajdonjogát. 

A Palics Park Kft. 19 épület kataszterből való törlésére indított eljárást, ezek olyan ingatlanok, amik a Szerb Köztársaság tulajdonában vannak, és már korábban lebontásra kerültek.

1005_1.jpg

Felhívják az érintettek figyelmét, hogy az üdülőtelep rendezési tervével kapcsolatos minden információért, illetve a tulajdonukban lévő épületek állapotával kapcsolatban a Palics Park Kft.-hez fordulhatnak személyesen, a Kanizsai út 17/a szám alatt, hétfőtől péntekig 7 és 15 óra között, vagy telefonon, a 024/602-780 és 065/960-2794-es számon. A kapcsolattartó Keiper Zsolt.
Palics Park Kft.

1005_2.jpg

Az érintetteket az illetékes intézményekhez irányítják, hogy megvizsgálják a legalizálás vagy a felújítás lehetőségeit, ha az objektumot nem az említett terv szerinti bontásra szánják.

1005_3.jpg

Forrás: Pannon RTV

2022.12.07.

 A tartományi kormány 36 és fél millió dináros támogatásának köszönhetően a tervek szerint az elkövetkező két évben rendbe teszik a palicsi üdülőtelepet, erről számolt be sajtótájékoztatón Pásztor István és Dencs Valéria.

Rossz állapotban van a palicsi üdülőtelep, amelynek rendezési tervét még 2010-ben fogadta el az akkori Városi Képviselő-testület, de mindeddig semmi konkrét előrelépés nem történt. Most a tartományi kormány támogatásának köszönhetően megújulhat Palics ezen része.

1016_1.jpg

Az egyik legnagyobb és legjelentősebb befektetés a palicsi turizmus fejlesztése szempontjából az üdülőtelep rendezése, mondta Pásztor István. Nagyon sok épület, nyaraló mára már lepusztult, és urbanisztikai, jogi és tulajdonjogi státusza is rendezetlen, tette hozzá a Palics Park Kft. Közgyűlésének elnöke. Ezek közt egykori vállalati szakszervezeti nyaralók is vannak. A tartományi kormány most anyagi eszközöket biztosított a bontásra váró épületek projektdokumentációjának elkészítésére és magára a bontási munkálatokra is. A projekt két év alatt valósulhat meg.

1016_2.jpg

Pásztor István, a Palics Park Kft. Közgyűlésének elnöke: „Van egy része az objektumoknak, amik építészetileg, fizikai értelemben olyan állapotban vannak, hogy nem maradhatnak így, ahogy ebben a pillanatban láthatók. Ez a Palics partjától 50 méterre van, és ha abban gondolkodunk, hogy jövőre is 30 százalékkal növelni szeretnénk a Palicsra látogatók számát, mint ahogy az az idén is megtörtént, akkor egészen biztos, hogy nemcsak új tartalmakat kell létrehozni, hanem a meglévő környezetet kell olyanná tenni, hogy az méltó legyen Palicshoz.”

1016_3.jpg

A Palics Park Kft. az elkövetkező napokban levélben fogja értesíteni az összes tulajdonost, hogy ez a folyamat el fog indulni, és állandó telefonos ügyelet biztosítanak az érintettek számára, mondta Pásztor István. A projekthez a Palics Park Kft. teljes támogatást kapott Szabadka Város Közigazgatási Hivatalától és az illetékes felügyelőségektől, mondta Dencs Valéria. Több mint 300 objektumot és mintegy 430 parcellát érint a palicsi üdülőtelep rendezése az aktuális, részleges tereprendezési terv alapján, tette hozzá a Palics Park Kft. igazgatója. 27 nem létező épület is be van jegyezve a kataszteri hivatalban. A gondot tetézi, hogy az elhagyott, omladozó nyaralók java része a turisztikai attrakciónak számító homokos strand mentén van. 102 épület jó állapotban van, de legalizálni kell őket, hiszen a nyaralók nagyobb része nincs bejegyezve. 51 épület van romos állapotban, amelyek bontásra várnak.

1016_4.jpg

Dencs Valéria, igazgató, Palics Park Kft.: „Nagy részük olyan épület, amelynek nincs tulajdonosa, már a városé a parcella, de az épületet nem tudjuk beazonosítani tulajdonjogi részben, hogy kié. Ennek a projektnek nem csak ez az egyik sarkalatos témája, hanem az, hogy egy nagyon szép dolgot készítsünk Palicsnak, egy rendezett részt álmodjunk meg, és kivitelezzünk. Igen, egy fájdalmas rész ez is, a bontás, de szerintem, ha az elkövetkező két éven belül sikerül olyan rendet teremtenünk az üdülőtelepen, amely befektetőket tud vonzani, ez sokkal nagyobb eredmény lesz, mint az, hogy le kell bontanunk 51 épületet.”

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy 480 millió dinárt biztosítanak a palicsi Aquapark építési munkálatainak befejezésére a köztársasági költségvetés átütemezésével. A szerződést csütörtökön írják alá a köztársasági idegenforgalmi minisztériumban. A munkálatok 2023. május 31-éig befejeződhetnek. A palicsi Aquapark jövőbeni üzemeltetőjére valószínűleg közbeszerzési pályázatot írnak ki.

Forrás: Pannon RTV

Rólunk

A Palicsi Park Kft. egyidőben partnere és szolgáltatója is a főtervben előlátott projektekbe történő befektetésekben érdekelt befektetőknek.

Fektessen be stílusosan

A város tulajdonát képező, infrastruktúrálisan felszerelt helyszínek állnak a befektetők rendelkezésére a biztos és hatékony befektetéshez!

A Közgyűlés tagjai

A Park Palics Kft közgyűlésének tagjai

Nyilvános pályázatok és hírdetések

Korlátolt felelősségű társaság a palicsi turisztikai terület fejlesztésének irányításáért

Fényképgaléria

Fenntartható fejlődés elvei mentén magas kategóriájú turisztikai célállomás kiépítése

Palics Park Kft

A palicsi turisztikai terület kezelője

Legutóbbi fényképek

A palicsi tó Vajdaság gyöngyszeme